TiBieL Saçmalığı?

sizce açılımı Türkiye Basketbol Ligi olan bir kısaltmayı ingilizce harflerle adlandırmak ne kadar doğru? açıkçası ben tebele diye okuyorum ama bazen tibiel diyenler de çıkıyor. tebele daha doğru değil mi? yorumlarınızı bekliyorum.

Kaan Kural , Slam kullanıyor.Birde bunu reklamlarda ve canlı yayınlarda yyapıyorlar.
Benimde hiç hazzetmediğim bir durum.

basketbolla ilgili bazı kelimeler kullanılabilir türkçe'de karşılığı yoktur onu anlarım...
ama bu olay fazlasıyla sinir bozucu...

bencede sinir bozucu bu lafı ilk kez maçlar atvdeyken murat murathanoğlu'ndan duymuştum ve ntvdeki o üçlünün(murat murathanoğlu,murat kosova,kaan kural)dışında tibiel diyen pek kişi yok

Özentiden başka bir şey değil bu. Güzelim Türkçe´nin içine ediyorlar. Bu kişilere Türkçe bilincini aşılamayan öğretmenlerini saygıyla (!) anıyorum.

Daha bugün dilin yozlaşmasıyla ilgili kompozisyonları okuduk sınıfta.Tam üstüne geldi.
Ayrı bir anormallikse bunları dile getiren insanların geri kafalıkla,kılı kırk yarmakla suçlanması.Çevremde bu tür diyaloglara tanık oluyorum sık sık.
Gençliğin boşlaştırılmaya çalışıldığı ülkemizde bu özentilik bana hiç de anormal gelmiyor.

Kaan Kural ABD de okumadı ama ingilizce eğitim veren Robert Kolej mezunu, sonra da Boğaziçi Üniversitesinde okudu ama Murat Murathanoğlu 15 yıl civarı ABD'de Illinios eyaletinde yaşamış.

cemcemgs' Alıntı:
Kaan Kural ABD de okumadı ama ingilizce eğitim veren Robert Kolej mezunu, sonra da Boğaziçi Üniversitesinde okudu ama Murat Murathanoğlu 15 yıl civarı ABD'de Illinios eyaletinde yaşamış.
Cem abi hatırlarsan Murat Murathanoğlu Utah Jazz'ın bir maçını Amerikalı taraftarlara kısa bir süre de olsa anlatmıştı.Maçın akabindeki NBA Stüdyo'da Amerikalılardan İngilizcesi sebebiyle övgü aldığını söylemişti.
Burada ise Türkçesi dalga konusu.Beden eğitiminde oynamayan arkadaşlar basketbol maçlarının spikerliğini yaparken Murat Murathanoğlu taklidi yapıyorlar. :)
15 yıl kaldığı ülkenin dilini harika konuşup ana dilini bu şekilde konuşması hoş değil.Tabi ki telafuzda İngilizceye kaçışlar olacak ama TBL'yi Tibiel yapmasının açıklaması yok.

Onurcum sonuçta Murat Murathonoğlunu 1e1 tanımışlığım yok. Belki de işin içinde biraz da renk katma vardır telafuz olarak, yoksa bana da çok mantıklı gelmiyor Jan Ağkıın gibi söylemleri de. Benim anne-babam da 9 yıl orada yaşadılar ve söylemlerinde telafuzlarında hiç bir sorun yok, hani yeni gelmiş olsa anlaşılabilir ama ben küçüktüm o maç sunardı :) Arada ben bile ki 2 yaşımdan beri İstanbul'da yaşarım ağzımdan İngilizce kelimeler kaçabiliyor, yoğun olarak İngilizce konuştuğum zamanlar.

TiBieL mevzusunda da eskiyi hatırlamıyorum TeBeLe derlermiydi, ama TiBieL diyerek akıllara kazdı o ismi ve kendini, reklamın iyisi kötüsü olmuyor Onurcum ;)

bencede burda kesinlikle biraz renk katma var aslına bakarsak isede yarıyor basketbol ligimizi daha modernize gosterme calısmalarının bi basamagı olarakta gorulebilir
haa dogru bi yontem mi yanlıs bi yontem mi orası tartısılır bence yanlıs bir yol bu ama '... yoğurt yeme sekli baskadır' mevzusu aklımıza geliyor
NBA i kendi yorumları ve anlatımlarıyla orta okul caglarına kadar izlenebilir hale getiren adamlar sonucta bu 3lü

Renk geliyor olaya ona ben de katılıyorum.Dediğim gibi beden eğitimindeki basket maçlarımızda spiker arkadaş Murat Murathanoğlu taklidi yapıyor. :)

Eğer spikerlerin tibiel kullanımını hoşgörüyle karşılayacaksak kimseye Türkçe´ye özen göstermiyorsun diye kızmayalım.

Yaşasın renksiz hayat ;)

bende düşünüyorumda okuldaki not sisteminde

aa,ba,bb,cc, diye okuyoruz ama sıra ff ye geldiğinde fefe diye değil ef ef diye okuyoruz..farkında olmadan fazlaca esiri olmuşuz ingilizcenin..

yine aynı şekilde murat kosova kaan kural 2 lisinin çalıştıgı kanalın adını da en ti vi diye telaffuz ediyoruz..ya da si en en...örnekler çogaltıla biliyor görüldüğü üzere..
resmen tutsaklık bu..

bundan pat diye kurtulmakta mümkün değil aslında sadece yeni örneklerin gelmesini önleyebiliriz.özelliklede Türkçede sıklıkla rastlanan bir durum yabancılaşma bunun önüne geçmek içinse Türkçenin bütün zenginliklerinden faydalanmalıyız