NCAA Kadınlar'da bugün oynanacak iki maçın ardından Final Four başlayacak.
Bu sabaha karşı oynanan maçlarda Notre Dame, Tennessee'yi, Stanford da Gonzaga'yı mağlup ederek F4'e çıkan ilk iki takım oldular. Büyük çoğunluk Tamika'nın da yetiştiği yer olan Tennessee'nin F4 yapmasını bekliyordu ama Notre Dame ufak çaplı bir sürpriz ile geride bıraktı rakibini. Hırslı ve mücadeleci oyunları bu galibiyetin gelmesinde en önemli faktör kuşkusuz. Dün izlediğim 2 maçta da guardlar çok öne çıktı, Notre Dame'nin guardı Skylar Diggins takımının en öne çıkan oyuncusuydu. Maçı 24 sayı-4 asist-4 top çalma-2 ribaun-3 top kaybı ile bitirdi Diggins. Kendisi 90 doğumlu ve draft olmasına bir yıl daha var sanırım. Tennessee'de ise takımın yıldızları kötü bir akşam geçirdi, özellikle Simmons fena harcandı Diggins karşısında. Yalnız 1-2 maçlarını daha izlemiştim bu sene, bugün dikkatimi ilk kez çeken Glory Johnson iyi bir savunmacı gibi gözüktü, o da 1990 doğumlu. Takımının ayakta kalan nadir oyuncularındandı.
Gonzaga, son 8'e Amerika'daki tabiriyle "Külkedisi Masalı" ile gelmişti ama Stanford masalı bitirdi. Stanford özellikle ikinci yarıdaki iyi oyunu ve 83-60 gibi farklı bir skorla geçti rakibini. Birçok üst düzey oyuncuları var, Amerikan medyasına göre, Maya Moore'dan sonra ligin en iyi kısa forveti olarak gösterilen Kayla Pedersen, pota altında inanılmaz bir uyum ve güçle oynayan Ogwumike kardeşler ve benim favorim Jeanette Pohlen öne çıkan isimler. Birkaç maçını izlediğim için çok keskin konuşmak istemiyorum ama Kayla Pedersen'in pek bir numarasını göremedim, uzun boylu olduğu için fizik avantajı ile etkili oluyor, ribaundlara katkı veriyor... İyi bir oyuncu ama süperstar olacağını sanmıyorum diyeyim. Ogwumikeler kesinlikle kariyerleri boyunca ayrılmamalılar, ikisi toplam 41 sayı-24 ribaund-8 asist-2 blok ile oynadılar. Birbirlerine asistleri, pota altını domine edişleri süperdi. Gelelim benim favorim Pohlen'e. Kendisi aslında SG ve SF oynayan bir oyuncuydu ama bu sene PG'da da değerlendiriliyor. Bu yüzden bazen kolay top kayıpları yapabiliyor ama NCAA seviyesindeki birçok saf PG'dan daha göze batan bir yanı yok bunun. 1.80 civarı yüksekliği olduğu için bir size avantajı var, savunmada yardımlara gitmesi, oyundaki farkındalığı ve çok net bir dış şutu olması hemen göze çarpan artıları. Profesyonel kariyerinde 2 numarada oynayarak, üst düzey bir oyuncu olacağını düşünüyorum. Dünkü istatistikleri; 17 sayı-5 asist-2 ribaund-4 top kaybıydı, 5/8 üçlük isabet/denemesiyle oynadı. Sene başında Ceyhun Yıldızoğlu röportajında, hocanın tarif ettiği guard profiline çok uyuyor. Koç da büyük ihtimalle ilgiyle izliyordur Pohlen'i
. Gonzaga'nın buraya gelmesinde en büyük pay ise Courtney Vandersloot'un. CV, saf bir oyun kurucu ve bu pozisyonda ligin en iyi ismi birçok kişiye göre. Dünkü farklı mağlubiyet onun kolejdeki son maçı oldu, çok büyük alkışlar ve gözyaşları ile geldi kenara. NCAA tarihinde 2000 sayı-1000 asist barajını aşan tek oyuncu (erkekler de dahil), kadınlarda ise 1000 asisti aşan 4. oyuncu. CV gibi Gonzaga mezunu olan John Stockton da dün salondaydı, yayıncı kuruluş tarafından sıkça karşılaştırmalar yapıldı efsaneyle genç oyuncu arasında. Birebirde savunulması çoook zor bir oyuncu, hızlı ayakları ile rakibini kolayca geçip turnikeyi bırakıyor veya penetreye karşı biraz uzaktan savunulduğunda üçlüğü eli hiç titremeden yolluyor ve isabeti buluyor. Dün her topu kendi kullanıyor diye biraz eleştirirken, 25 sayı-9 asist ile oynadığını sonradan fark ettim. Bu ay içinde UCLA'ya karşı 29 sayı-17 asist, Portland'a karşı 16 sayı-14 asist, Louisville'ye karşı 29 sayı-7 asist-7 top çalma, Iowa'ya karşı 34 sayı-7 asist-7 ribaund-4 top çalma, St. Mary's'e karşı 18 sayı-16 asist gibi uçuk performansları var.
Sabaha karşı oynanacak UConn-Duke ve Baylor-Texas A&M maçları ile Final Four'a katılacak diğer 2 takım da belli olacak. Sanırım bu iki ismi herkes tanıyordur, UConn Maya Moore'nin, Baylor da Brittney Griner'in takımı. Maya Moore'nin son senesinde, şampiyonluğun favorisi de UConn.
WNBA ile şimdilik ilgili değil ama kısa bir süre sonra WNBA'yi sallayacak bu oyuncular için buradan bir giriş paragrafı yapalım. Aklımızda bulunsun bu isimler.