Wrestlemania XXXVII



wm_tampa--4eabf3c0cbee0db4a4a7ca6cfb4d6b62.png



WrestleMania_37_BIB_Poster.jpg

Spor olmadığını düşünenler olacaktır ama zaten bu iş spor eğlencesi olarak geçiyor literatürde. Bu başlığın açılmasının en uygun olduğu üst başlık da burası. Ülkemizde muhtemelen güreş geleneği olan bir ülke olmamızdan dolayı "Amerikan Güreşi" ve "Pankreas Güreşi" olarak biliniyor ama dünyada "Profesyonel Güreş" olarak geçer. Profesyonel güreşçiler profesyonel sporculardır. Her sporun gerçek bir rekabete dayanması gerekmez. Burada da rekabetler yazılır, uygulanır ve iyi bir şekilde sunulursa gerçeğinden daha fazla ringde gördüğün şeyle bütünleştirir, yaşatır. Aslında iyi bir aksiyon filmi izlemekten pek farklı değildir. Orada da her şeyin senaryo olduğunu bilirsin ve iyi karakterin kazanacağını ama birçok iyi film iyi yazılmış ve kurgulanmışsa sana "Acaba?" duygusunu yaşatabilir. Pro-wrestling'de ise her zaman face yani iyi karakterler kazanmıyor üstelik. Bu da güreş kalitesinin yanında iyi işlenmiş hikayeler ve "promo"larla ortaya izlenir bir ürün çıkarıyor. Aksi halde düz güreş maçları aynı tadı veremiyor.

Wrestlemania, uzun yıllardır dünyanın en büyük güreş federasyonu olan WWE'nin en büyük ürünü. Zaman içinde sezonun finali gibi bir posizyon edinmiş ve kültleşmiş. Bir nevi her yıl yapılan güreş olimpiyatları diyebiliriz. Ortalama olarak ayda bir ,izle ve öde, sistemiyle haftalık şovlarla ısıtılan rekabetlerin şampiyonluk maçları veya feudu bitiren ya da seviyesini arttıran maçlarla izleyiciye sunulduğunu görürüz. Ancak, Wrestlemania'lar adından da anlaşılacağı gibi bu işin çılgınlığı, bayramı halini alır ya da alması gerekir diyelim.

Covid-19 spor dünyasını çok derinden etkiledi ama profesyonel güreş içlerinde en çok etkileneni. Nedeni ise seyirci tepkisine aşırı muhtaç bir iş olması. Bunu teknolojinin yardımıyla aşmaya çalıştılar ama aynı etkiyi vermedi elbette. Bu gece ve yarın gece 2 gece şeklinde olacak wrestlemania'ya (Geçen yıldan itibaren covid-19'un mecbur bırakmasıyla 2 gece şeklinde yapılır oldu. Son yıllarda maç kartı kabardığı için 7-8 saatlik şovlar oluyordu ve 2 geceye çıkması için covid-19 neden oldu ama kalıcı olmayacak gibi gözüküyor açıklanan sonraki wrestlemania takvimlerini görünce.) uzun süre sonra sınırlı sayıda da olsa seyirci alınacak. NFL Şampiyonu Tampa Bay'in sahasında yapılacağından korsan teması da içeriyor-Geçen sene de burada ve aynı temada seyircisiz yapıldığından tekrarladılar- Bakalım maç kartı çok heyecanlandırmayan bir wrestlemania olduğu görüşü hakimse de şov bittiğinde beklentilerin üzerine geçebilecek bir kapasite de yok değil.

1.gece (11 Nisan)
2.Gece (11 Nisan)
(c)*: Maça şampiyon ünvanıyla çıkacak olan güreşçi ya da takım
 
Bu olay hala devam ediyor mu ya. Ne izlerdim çocukken.

Derin bir tarihi var. Devam ediyor elbette ama Türkiye'yi soruyorsan S Sport haftalık şovlarını S Sport 2 ve S Sport Plus'ta canlı, yine S Sport Plus'ta kaydını ve S Sport 1 'de tekrarını veriyor. ABD'de abone olup izlenebilen PPW'ler ise S Sport Plus ve S Sport 1'de yaklaşık 4-5gün sonra yayınlanabiliyor. Ayrıca fox kuşağı sayesinde 4-5 tane amatör seviyede pro-güreş yapan federasyon var benim bildiğim.

Sting'li, NWO'lu günlerden sonra izlemeyi bıraktım. Yani bi 15-20 sene önce.

Ah be ne günlerdi :D Kanal 6'da Ümit AKTAN'ın "Haydi Maça" programının başında yayınlanırdı ne alakaysa. Hiç unutmam "Kuralsızlığın kural olduğu Amerikan Güreşi" diye sunardı spiker kız. Ortaokul 1'deydim gerçek sanardım ama çok sürmedi bu(Gerçek sanarken ki hazzı başka oluyor.) Ancak, Flash Tv de aynı şovları ve belki biraz daha fazla bölümü yayınlamaya başladığında 2 dublaj sanatçımızın efsane anlatımlarıyla FLASH TV'nin kendine has işlerinden biri olmuştu. Sid Vicious veya WWE'de Sycho SID olarak bilinen karakterden dolayı bir sürü Sidmek, Sidiyor vs kötü kelime şakaları dönüyordu. Bu arada bu şovlar WCW Nitro şovlarıydı. 98-99 doneminin şovlarıydı sanırım. Zaten 2001 yılında finansal sorunlar nedeniyle battı ve en büyük rakibi WWE satın aldı.

Ben de Sting'i, Goldberg'i çok severdim ve "Sarı Dev" filmlerinden bildiğim Hollwood Hogan yani Hulk Hogan'ı NWO lideri olarak heel yani kötü karakter olarak görünce arada kalmıştım. HOGAN işin içindeyse arada kalıyordum.:LOL: NWO güreş tarihinin en kült stable yani grup ya da oluşumludur. En iyi dönemlerini de izleyebilmiştik NWO'nun Türkiye'de komedi unsuru bol olsa da. Sonra ben de bıraktım zaten. Fox vermeye başlayınca baktım hiçbir güreşçiyi tanımıyorum doğru düzgün. Rey Mysterio ve Chris Jericho'dan başka eleman kalmamış tanıdığım. Aralarda açıyordum ama fazla değil. Yavaş yavaş izlemeye başlarken de spiker gitti, anlaşmalar bittii, yayından kalktı falan. S Sport bu organizasyonu alınca doğru düzgün işten anlayan spikerlerle çalıştılar. Valla şovlar olmasa onların muhabbetleri bile tek başına dinlenir.

Hep merak etmişimdir gerçek mi diye.

Hem gerçek hem değil. Sen ben o ringe çıksak dayak yiyip döneriz.:) Ama bu işin sanat kısmı hareketi yapanın da yapılanın da hareketi satması. Yani bir yandan mümkün olduğunca hafif darbe vurup ve o darbeyi hafif alacak hareketi yapıp, bir yandan da o darbeyi çok şiddetli göstermesi de gerekiyor her 2 veya daha fazla tarafın. Tabi bu hafiflikten kastım sporculara göre hafif. Bize göre yine çoğu darbeyi vücudumuz kaldırmaz. Hatta bazı uçan kaçan hareketlerde nasıl hareket edeceğini bilmiyorsan en ağır şekilde hissedersin onu. Yine de normal güreşçilerin bile kaçındığı bazı maç türleri var. Sakatlanmaya ve yaralanmalara çok açık türler. Genelde yetişkin izleyicilerin sevdikleri kanlı türler. Çocuk izleyiciye ulaşıp ailecek izlenecek şovlar yapmak istediğinden 2000lerin başından itibaren WWE biraz bu konularda yumuşadı. Zaten o sayede WCW'yu reytinglerde yenmeye başlayıp iflasa sürükledi. Ama yine de hardcore maçlar aradığında da bazı sürprizleri oluyor WWE'nin.

Not; Dün şiddetli rüzgar başta olmak üzere hava olaylarından ötürü Wrestlemania'nin ertelenme ihtimali vardı. Hatta stadda bulunan amerikan futbol takımının semBolü korsan gemisi bile yerinden çıkmış. Ama yapılacak deniyordu. Haftaiçi izlemeyi düşündüğümden spoiler almamaya çalışıyorum. O yüzden bu başlıkta güncel paylaşım yapamayacağım 3-5 gün:D
 
Son düzenleme:
Seneler önce bende düzenli takip ediyordum ama bayağıdır uzak kaldım. İlk geceki maçlarda tanıdığım insan sayısı biraz daha fazla ama ikinci gecede Randy Orton ve Sheamus dışında kimseyi tanımıyorum. İlk gece daha eskileri dövüştürüyorlar galiba. Keyif almalık güzel bir şovdur benim için WWE. Arada sırada eski maçlara bakarım Youtube'dan. Favori adamım da Shawn Michaels'dır :D.
 
Biraz geç oldu ama bu yazının biraz uzun olabileceğini düşünerek üşendim doğrusu. Ama geç de olsa bir sonraki PPV'ye halen 2 hafta var. Onu da Backlash Wrestlamania olarak düzenliyorlar ve şimdiden genelde Wrestlamaia rövanşlarından oluşacak bir kart ortaya çıkmaya başladı ve adının hakkını veriyor. Neyse biz Wretlamania'yı anlatalım;

Wretlamania'lar özel maçlardan oluşan kartlar oluşturması gerektiği gibi sürpriz sonuçlara da gebe olması gerekiyor. Bu konuda beklentileri aşan bir şov olduğunu söylemem gerekiyor en başta. Daha ilk günün ilk maçından da bunu sağlamış oldular. Şovu kapatmak yani Main Event'e çıkmak her güreşçinin hayalidir Wrestlemania'larda hele ki. Ancak Wrestlamania'da şovu açmak da Main Event maçta değilsen istenecek bir durumdur. Hem de altını bu PPV'de defalarca çizdikleri gibi 1 yıl 1 ay 1 gün sonra ilk kez kısmi de olsa (Kısmi ama sosyal mesafeye dikkat edilmediği için ekrana yansıyan görüntü de tıka basa seyirci varmış gibi görünüyordu) seyircili bir şovda ilk maç seyirciyi havaya sokmak için önemli bir misyona da sahipti. Bu nedenle de kartın en fazla merak edilen ve günün en önemli maçıyla şovun açılışını yapmak istediler. Ancak öyle bir fırtına çıkmış ki Tampa Bay'de (Şov Super Bowl şampiyonu BUCCANEERSîn sahasında ve tabi ki Korsan temasıyla gerçekleşti. Geçen yıl da bu stadyuma verilmişti ama seyircisiz olduğu için üst üste 2.kez ev sahipliği yaptı) Wrestmania'nın ertelenmesi bile konuşuldu. Söyle ki sahadaki dev korsan gemisi yerinden sokülmüş. Ama yarım saatlik bir aradan sonra şova başlandı.

WWE Şampiyonluğu Maçı
Bobby LASHLEY (MVP ile birlikte) vs Drew McINTYRE


Drew McINTYRE, müthiş bir yıl hatta yaklaşık 14 ay geçirmişti. Geçen yılki Royal Rumble'ı Brock LESNAR'ı da maç içinde ikonik bir şekilde eleyerek kazanmış ve Wrestlamania'da ana kemer maçına çıkma hakkını elde etmişti. Tabii ki bu durumda Brock LESNAR'ı seçmiş, ve kısa ama neredeyse tamamen finisherlardan oluşan bir maçla LESNAR'ı mağlup ederek ana kemer sahibi oldu kariyerinde ilk kez. Kariyeri oldukça çalkantılı bir yol izledi kendisinin. "Seçilmiş Kişi" olarak hem de WWE'nin patronu Vince McMAHON tarafından gösterilmişti ama beklentileri aşamayarakkovulmaya kadar gitmişti.(2014'te). Indylerde kendini tekrar bulup WWE'ye 2017 yılında döndü ve orada NXT Şampiyonu olup 1 yıl kadar sonra da WWE'ye yine heel karakter ve Dolph ZIGGLER'in yancısı olarak geri döndü. Ancak Royal Rumble 2020'den çok az önce face turn geçirmeye başlamıştı ve heel olarak gösterdiği muazzam inandırıcılık sonrası onu seyirciye sevdirme işin ele aldılar. Wrestmania'da Beock LESNAR'ı yenmiş ama hiçbir seyirci reaksiyonu alamamaıştı. Ardından uzun bir reighn yaptı. Arada Randy ORTON'a kaybeti kemeri ama 1 ay kadar sonra geri almıştı. Elemination Chamber maçında kemeri ortadaydı ve 5 ismi geçerek şampiyonluğu korumuştu ki The MIZ, Bobby LASHLEY'nin yardımıyla Money In The Bank çantasını kallanarak 2.kez yine çanta sayesinde WWE şampiyonu oldu ve tarihte ilk kez 2X Grand Slam yapan WWE güreşçisi oldu. Sadece 8 gün sonra Bobby LASHLEY'e kemeri squashlanarak kaybetti. Ancak bu kemer değişimlerinin tek nedeni Drew'e kemeri Wrestlamania'da seyirci coşkusuyla kazanma fırsatı vermek olduğu düşünülüyordu. Üstüne Lashley için de yenilmez heel modu açılmıştı. Üstüne Bobby LASHLEY, MVP, Shelton BENJAMIN, Cedric ALEXANDER'dan oluşan ve yıla damgasını vuran heel olmasına rağmen izleyenler tarafından sevilen Hurt NUSINESS stable'ı Wrestlemania'ya az bir süre kala dağılmıştı. Bu kararın da LASHLEY'nin WM'da seyirciden olumlu tezahürat almaması için yapılan bir hamle olduğu düşünülüyordu. Biraz uzun bir giriş oldu ama bunları anlatmazsam maç sadece ring içinde ibaret kalırdı.

Geyet tempolu seyirciyi havaya sokan sert bir maç oldu. Yaklaşık 18 dakika süren maçın son anlarında McINTYRE bitirici hareketi Claymore için posizyon alacak ivmeyi yakalamışken B.LASHLEY'nin menajeri MVP McINTYRE'ın dikkatini dağıtınca Claymoru'u ıska geçti ve LASHLEY Hurt Lock'u bağladı. Normalden çok uzun süre dayandı İskoç Savaşçı Drew McINTYRE ve ringi iplerine giderek ters taklayla posizyondan kurtulma hareketi yapınca buradan döndü demiştir çoğu kişi ama o da ne taklaya rağmen LASHLEY bırakmadı ve Drew dayandı ama bayılmaktan kurtulamadı. 44 yaşındaki Şampiyon ünvanını korumaya devam edince güzel bir şokla Wrestlemana'da olduğumuzu anladık.

Kadınlar Takım Şampiyonluğu Rakibini Belirlemek İçin Turmoil Maçı
Naomi & Lana vs. Dana Brooke & Mandy Rose vs. The Riott Squad (Liv Morgan & Ruby Riott) vs. Natalya & Tamina vs. Carmella & Billie Kay


Normalde WWE'deki kadınlar devrimine rağmen WM'de şampiyonluk maçı dışında pek kadınlar maçı görmeyiz. Hatta en dandik PPV'lerde bile görmediğimiz çok olur. Kemersiz feudlar çok özel durumlar dışında PPV'lerde sahne almaz. Gerçi bu maçın galibi 2.gün Kadınlar Takım Kemeri için ringe çıkacaktı ama bu maçı haftalık şovda ya da WM Kick-Off'unda yapabilirlerdi. Güreş efsanesi Bret HART'ın yeğeni ve o kadar büyük isim olmasa da ismi bilinen güreşçilerden Owen HART'ın kızı olan Natalya'nın ağırlığını koyarak bu maçı buraya çektiği söylendi. Turmoil maçları teklerdeki Gauntlet maç gibi genelde 6 takımdan 2'sinin başlayıp elenenin yerine bir sonraki takım gire gire devam eden maç türüdür. Burada avantaj tabi son girendedir. Son giren de en önemli adayların başında olan Natalya ve Tamina ikilisi oldu ve maçı kazanarak Nia Jax- Shayna BASSZLER ikilisinin rakibi oldu.

Tekli Maç
Cesaro vs. Seth Rollins


Seth ROLLINS en büyük Wrestlemania anlarından birine sahiptir( WM 31'in ana olayında Brock LESNAR vs Roman REIGNS maçı bitmek üzereyken Money In The Bank çantasını kullanarak henüz maç bitmemişken hem de WM'da maça sürpriz bir şekilde girerek ilk kez çantayı 3'lü bir maç için kullanmış ve üstüne efsanevi SHIELD stable'ından arkadaşı Roman REIGNS maçı kazanacak durumdayken ona ihanet edip üstüne onu tuş ederek geceden başı dik şampiyon oalrak ayrılmıştı.) Ayrıca sadece 2 yıl önce Royal Rumble'ı kazanmış ve WM35'de Brock LESNAR'dan Universal şampiyonluk ünvanını almıştı. Ardından o yılı uzun bir reign ile taçlandırdı. Ancak bu son reign'inde iyi bir face performansı gösterdikten sonra eski günlerinde olduğu gibi heel turn geçirerek İsa Mesih Gimmickli bir heel olmuştu. Ama başlarda iyi gitse de zamanla kötü senaryolarla inandırıcılığı da kalmadı. Stable kurma evresinde üylerin sakatlığının da tökezlemede etkisi vardı ama sonuç olarak kendine Mesih diyen bir karakter onun yolundan giden muritleri bulmakta zorlandı. Geçen yıl Kevin OWENS feudunu WM'de kaybettikten sonra yıl içinde de cılkı çıkıp çok uzayan Rey MYSTERIO ile girdiği feudun çoğu maçını kazanmasına rağmen haftalık şovdaki son maçını kaybederek feud bitirildi. Cesaro ise güreş yeteneği en üst seviye güreşçilerden biri olmasına rağmen fazla karizmatik biri olmaması ve mikrofon performansının yetersizliği bu İsviçreliyi hep en çok hakkı yenenlerin başında yapmıştı. Nyese ki kariyerinin çoğunu heel geçirdikten sonra toplama takım gibi duran takımından Sinsuke NAKAMURA'nın Roman REIGNS ile girdiği kısa rekabette face turn geçirmesinin ardından çok geçmeden Cesaro da face turn geçirdi. Haftalık şovlarda Seth'e maydan okudu ve bu maç kesinleşti. Smackdown şovları sırasında 20 küsür kere döndürüp fırlattığı hareketi seth'in karizmasını iyice çizmişti ki tabi maçta da bunu yaptı. Üstelik omzunda ellerini kullanmadan döndürüp atarak da kendi WM anına sahip oldu diyebiliriz. Maçı bu şekilde kazandı ve şu an posizyonu yükselme evresinde devam etse de halen Seth peşini bırakmış değil.


RAW Takım Kemerleri Şampiyonluğu Maçı
The New Day (Kofi Kingston & Xavier Woods) (c) vs. AJ Styles & Omos


AJ STYLES en önemli güreşçilerden biridir ama kariyerini daha çok TNA, ROH ve Japonya'da NJPW'de inşa etmişti. WWE'ye debut'ını 5 yıl önceki Royal Rumble'da gerçekleştirdi ve o an halen en önemli Royal Rumble anlarından biridir. WWE'ye gelmesi fazlasıyla sürpriz ve geç oldu ama 5 yıllık kısa WWE kariyerinde kemersiz çok az anı olan müthiş bir kariyer sığdırdı. WWE kemerini 2 kez kazandığı gibi ikincil kemerler olan United States ve Intercontinental kemerlerinin de sahibi olmuştu. Grand Slam için tek eksik takım kemeriydi ve uzun süredir yanında yaveri,koruması olan OMOS ile birlikte şampiyonlara WM öncesi meydan okudu. OMOS dev cüsseye sahip ama fazlasıyla ağır bir isim olduğu için maçlarda kullanılmıyordu. Üstüne ilk maçına da WM'da takımlar kemeri şampiyonluğu için çıkacaktı.

Maçta The New Day üyeleri OMOS'un hareketlerini iyi sattı ama OMOS'un da hakkını yememek lazım. Karşı konulamaz güç imajının hakkını verecek hareketleri yaptı. Elbette fazlasıyla ağır ama idare edildi böyle bir maçta. AJ STYLES ise maçta daha çok OMOS'un gücüne dikkat çekilmek istendiği için OMOS'suz Kofi ve Xavier'e karşı genelde zor durumda kalan taraftı. Neticede şampiyonluğu kazandılar ve AJ STYLES Grand Slam yapsın diye organize edilmiş bir maç gibi duran bu karşılaşmadan sürpsiz çıkmadı. AJ STYLES Grand Slam başarısını WM'de yaşamayı başarmış oldu.


Çelik Kafes Maçı
Braun Strowman vs. Shane McMahon


Geçen yılki WM'de kan kanseri olan Roman Reigns'în covid nedeniyle risk grubunda olması nedeniyle GOLDBERG ile çıkması gereken Universal Şampiyonluk maçına çıkmama kararı sonrası şans Braun'un yüzüne gülmüş ve heelken ortalığı yıktığı dönemde alması gereken kemeri alamayınca inandırıcılığını yitirmesi sonrası düştüğü bir alt seviyeye rağmen WM'de şampiyonluk maçına çıkıp kazanmıştı. Uzun sayılabilecek bir reign de yaptı ama The Fiend ile geçmişe dayanan bir hikayeleri olmasının da etkisiyle iyi geçen feudları dışında pek etki edemedi. Büyük ptronun oğlu küçük patron Shane ise hikaye gereği Kevin OWENS'a kaybedip Smackdown'dan uzaklaştıktan sonra uzun bir zamanın ardından RAW'da görünmeye başlamıştı tekrar sonbahar içerisinde. Braun ile rekabetleri ise onun cüssesine rağmen dinozorlar gibi küçük beyinli olması vs şeklinde yaptığı ilkokul laf sokmalarıyla geçti.

Maç çelik kafes maçı olması nedeniyle kafesten kaçarak maçı kazanmak mümkündü. Shane'in güreş adına en özel hareketi de ring köşesinden diğer köşeye, kafaesin en üstünden ringe gibi uzun atlayışları başarılı bir şekilde yapması olduğu için bu maçta da bu beklendi ama olmadı. Kafesten kaçmaya çalışıp diğer tarafa da geçip inerken Braun STROWMAN çıkageldi ve kafes tellerini parçalayarak Shane'i ringe attı hayvan:D Shane de kendi atlayarak değil ama fırlatılarak beklentiyi karşılamış oldu. Braun da WM anı denebilecek bir an sonrası beklendiği gibi maçı kendi lehine bitirdi.


Takım Maçı
Bad Bunny & Damian Priest vs. The Miz & John Morrison


Bad Bunny'yi tanımayanlar için kısaca tanıtayım. Kendisi Porto Rikolu bir Rapçi. İspanyolca şarkılar yapmasına rağmen geçen sene Spotify'da en çok şarkısı indirilen sanatçı olmuştu geçen yıl. Aynı zamanda güreş hayranı olmasının etkisiyle efsane güreşçi Booker T için şarkı yaptı ve onu klibinde de oynattı. Tabi WWE de bunu kullanmak için önceki PPV'lerden birinde ona canlı performans da yaptırdı. Bu hamle WWW Shop'da özel ürünü en çok satılan kişi yapmış Bad Bunny'yi. Böyle bir durum karşısında da önce RAW'a yeni debut yapmış isim olan Damien PRIEST'in de Porto Rikolu olması nedeniyle ilişki kurup arkadaşı diye RAW şovlarına beraber çıkardılar (PRIEST siyahi olmasına rağmen tam Rock'çı tarzı var bu arada. Müzik zevklerinin pek benzediği söylenemez:D) Üstüne The MIZ ile de feuda soktular birden. PRIEST yanında koruması gibi geziyordu ve bu süreçte 7/24 kemerini de bu sayede aldı ve uzun süre korudu (7/24 kemeri adından da anlaşılacağı gibi yanında hakem gezidren biri olduğu sürece her an korunması gereken ve tarihte örnekleri olsa da yeni bir kemer. Jobberları kullanmak için fazlasıyla eğlenceli bir yol oldu. Genelde maç yapılmadan bir anlık dikkatsizlikle roll-up ile kaybediliyor kemerler. R-TRUTH da bu konuda eğlenceli gimmickiyle çok başarılı oldu. 49 yaşında birini kullanmak için harika bir yol oldu ve şu anda 30'dan fazla kez bu kemeri aldı.) John MORRISON'ın sakatlığı sonrası WM'da kesin görülen tag team maçı tekler maçına çevrilmişti. Üstelik The mIZ'in karşısına Bad Bunny çıkacaktı ama son anda MORRISON düzelince Tag Team'e geri dönüldü. Açıkçası daha önceki ünlüler gibi BAD Bunny'nin de yumruk vsç atması dışında bir aksiyona girebileceği düşünülmüyordu. RAW şovlarında da bunun aksi pek görülmemişti.

Bad BUNNY Wrestlemania'nın en büyük sürprizine imza attı ve bir ünlü olarak WM anları yaşadı. Evet, kazandırılması bekleniyordu ama çok daha basit şekilde. hele maç sonuna doğru MORRISON'a yaptığı hareket güreşçi olmadığını düşününce inanılmazdı. Tabi bu tip performanslarda rakiplerinizin de katkısı büyük olur. Bad Bunny bu işi çok ciddiye almış ve kusursuz bir performans gösterdi. Ancak The MIZ ve MORRİSON gibi tecrübeli isimlerle çalışması da büyük şanstı onun için. Güreşte hareketi yapan kadar gösteren de önemlidir. Hatta çoğu zaman inandırıcılığa daha çok faydayı harekete maruz kalan güreşçi yapar. Zaten WM sonrası RAW şovlarında da The MIZ senaryo dahilinde kalarak onu ben iyi gösterdim başarısında benim de payım var dedi.. Kastettiği şey oynadığı karakter olarak büyük bir ismim dolayısıyla o da iyi göründü şeklindeydi ama anlayan anladı.

SmackDown Kadınlar Şampiyonluğu Maçı
Sasha Banks (c) vs. Bianca Belair


İlk gece maç kartı düşük seviyede görülüyordu ama hem maç kaliteleri hem de sürprizlerle beklentilerin üstüne çıkmıştı. Gecenin main eventi ise güreşteki "Kadın Devrimi"nin bir parçası olarak Smackdown Kadınlar Kemeri şampiyonluk maçına verilmişti. Açıkçası çok iyi push alıp bunun hakkını vererek Royal Rumble'ı da kazanıp WM'da şampiyonluk maçına çıkma hakkı kazanan Bianca BELAIR ve WWE'nin 4 Horsewomen'ından Sasha BANKS büyük bir hype yakalamıştı. Sasha, wwe'ye beraber girdiği kendisi gibi Meksikalı ve yine kendisi gibi 4 Horsewomen'dan biri olan BAYLEY ile bugüne kadar ya arkadaş ya da kavgalı oldu ve iyi şeyler çıkarmışlardı. Kemeri alırken ki feudu da iyiydi ve sonrasında Carmella ile girdiği feud da. Ama bu feudlar dışında pek izletecek bir hikayeye girememişti ve BELAIR umut olmuştu izleyenlere. Ancak ikisi de face karakterdi. Böyle durumlarda ya geçici heelturn ya da kalıcı sert heelturnler geçirir 2 taraftan biri. Ama uzun bir süre bu da olmayınca dostane bir feud geçirdiler. Hatta birlikte takım olup Nia JAX ve Shayna BASSZLER'a kemer için rakip bile oldular. En sonunda az bir süre kala Sasha'dan feuda özle hafif heellik amareleri görmeye başladık. Ne var ki o saatten sonra WM main eventi olmaya yakışacak bir hype yaratmaları mümkün değildi. Buna rağmen main event olmaları seyircide tepkiye yol açmış olacak ki gecenin ilk saatlerinde fırtınaya rağmen tribünde bekleyen seyirci gecenin main eventine sıra gelince söylenene göre tribünleri yüzde 40'dan fazla bir oranda terketmeye başlamışlar.

Maç tarihin ilk WM Kadınlar Main Eventi değildi. 2 yıl önce RAW ve Smackdown kemerleri için Ronda ROUSEY, Becky LYNCH ve Charlotte FLAIR hem de tek gece düzenlenen Wrestlemania'nin Main Eventi olmuşlardı. Tüm yıla yayılan başarılarının ve Survivor Series'den başlayan 3'lü feudun başarısının ödülüydü bu main event. Ancak bu yıl ilk kez teke tek bir maçta kadınlar main event olmuşlardı. Tarihe geçmenin verdiği heyecanla başta Bianca BELAIR ardından da Sasha BANKS sevinçten ağlayarak başladılar maça. Maçtan önce ağlayın direktifini arka alandan aldıkları haberleri de çıktı ama ilk görüntü karakterden bilerek çıkmış gibi gözüküyordu. Bu andan itibaren ise duygusallığa yer yoktu. Çok iyi ve sert bir maç oldu. Hikaye kalitesi olarak değil ama maç kalitesi olarak main evente yakışır bir performans sergilediler. Özellikle kadınlar arasında fiziği çok göstermese de en güçlü isim olan Bianca BELAIR'in Sasha BANKS'i sırtına alıp ring merdivenlerini o şekilde çıkarak Sasha'yı ringe atması muazzamdı. Sonuç olarak Wratlemania'nın ilk gecesinDEN siyahi bir kadın süperstar olan Bianca BELAIR başı dik ayrıldı.

2.GÜN

Tekli Maç
"The Fiend" Bray Wyatt vs. Randy Orton


The Fiend karakteri yaklaşık 1.5 yıldır WWE evrenine damga vurmuş bir karakter. Bray WYATT rol becerisi ve yeni bir karakter yaratma becerisi olarak WWE'nin en iyisi. Bunu The Fiend gibi The Undertaker vari bir karakterin daha şeytani versiyonunu günümüz dünyasına bile inandırıcı kılabilmesiyle de başarıyor. The Fiend karakteriyle 2 kere Universal şampiyonluğu kazanmış ama reignleri kısa sürünce karakterin ezicilik inandırıcılığı biraz darbe almıştı. Ama Randy ORTON ile olan uzun feudlarında da göründü ki artık The Fiend ile ilgili beklentileri kaybederken de korkutucu olması. O yüzden TLC'de Randy ORTON, The Fiend'i üstelik bir inferno maçta (yani rakibiniz ringin etrafındaki ateşle bir şekilde alev aldığında kazanıyorsunuz) RKO sonrası baygınken yakarak( maçların covid nedeniyle seyircisiz olmasını bu tip aksiyonlar için avantaj olarak kullandılar. Burada türevlerinin aksine The Fiend cayır cayır yandı ama elbette kuklasıydı.) kazanmasına rağmen The Fiend'in cehennem karakteri imajı o şovlarda senaryo gereği yokken bile ekürisi Alexa BLISS'in de sayesinde iyi kullanıldı. Uzun bir süre dönmesi beklenirken de WM öncesi son PPV'de Alexa BLISS ile Randy ORTON arasındaki kadın-erkek maçına karıştı ve maçı Alexa'nın kazanmasını sağladı. Bu şovda iğrenç bir görüntüyle simsiyah kararmış şekilde dönüp ORTON'a saldırarak bu maçın fitilini ateşlemiş oldu. Randy ORTON ise 14. ana kemerini alarak en çok ana kemer alma yarışında 1 adım daha attığı bir yılı ayrıca EDGE'e karşı üstün bitirdiği feud ile ve binimum WWE efsanesine karşı Legend Killer lakabının hakkını verir cinsten üstünlüklerle geçirmişti.

Aleksa BLISS dev bir şaka kutusuyla ringin kenarında bulunuyordu. The Fiend de beklenildiği gibi en iyi WM girişini yaptı. Dev şaka kutusunun içinden çıkıp bir süre bekledikten sonra aniden Randy'ye doğru uçarak atladı ve maça ivmeyle başladı. Beklenilen kadar uzun bir maç olmadı ve The Fiend tam maçı bitirecekmiş gibi görünürken Alexa BLISS kafasından siyah kanlar akıtarak yaptığı "büyü" ile The Fiend'in konsantrasyonunu bozarak ihanet etti ve Randy ORTON maçı RKO ile kazanmış oldu. Alexa BLISS'i geçen yılın sonlarına doğru etksi altına almıştı The Fiend. Ancak bu dönemde Alexa BLISS'in kadınlar maçlarındaki görünümü karakteri yüzünden iyice minimal seviyeye inmişti. Yavaş yavaş onu yeniden ana kemer sahibi posizyonuna taşımak için olduğu muhtemel bir ihanetle kendi yolunda şu ana kadar başarıyla ilerliyor hikayesi BLISS'in. Randy ORTON ise şu sıralar kendine has bir faceturn geçirdi ve RIDDLE ile birlikte RK-BRO adında birbirine tezat 2 karakterden çok konuşulan ve harika ilerleyen bir tag team oluşturdu (Söylenenlere göre ORTON, RIDDLE ile çalışmak istediği için bu senaryo içerisine girilmiş).

Kadınlar Takım Şampiyonluğu Maçı
Nia Jax & Shayna Baszler (c) vs Natalya & Tamina


Nia JAX ve Shayna BASZLER gibi 2 sert heel karakterin karşısına iyi push alan ve aynı ezicilikte ilerleyen bir ikiliyi çıkararak kimin kazanacağının ortada olduğu bir maç sunuldu ama yine de hikayesi oturmayan bir maçtı. Kemerleri korudular ama 14 mayıs 2021'deki Smackdown şovunda Natalya ve Tamina ikilisine kemeri taşıma sırası nihayet geldi.

Tekli Maç
Kevin Owens vs. Sami Zayn


Bu ikilinin ROH dönemlerinden itibaren kah en yakın arkadaş kah kanlı bıçaklı olarak kariyerleri hep kesişti. Bir süredir ayrı yollardan yürüyorlardı ama WM dönemi yaklaştığında hazır ikisi de WM için hazır bir feudda değilken birbirlerine düştüler. Sami ZAYN, türlü hinliklerle aldığı ve koruduğu Intercontinental kemerini bir Lumberjack maçında herkes ona karşıyken kaybedince, bana komplo kuruluyor, diyerek üstüne bir de bunun belgeseli için kameralarla dolaşmaya başladı. Eski dostu Kevin OWENS'tan da destek istedi ama o OWENS onu haklı bulmayınca birbirlerine girdiler. Kevin OWENS ise Roman REIGNS'in Universal Şampiyonluk reigni boyunca en zorlu feuduna geçirmesine neden olmuş ama her seferinde Jey USO'nun yardımlarıyla maçları kaybetmişti. Sami ZAYN de kendine yandaş olarak youtuber Logan Paul'ü çağırdı ve WM maçına davet etti.

Ring içi olarak yine çok iyi bir maç çıkardılar. Sonuçta Kevin OWENS kazandı ve Sami ZAYN, Logan Paul'ü çağırarak yine kendisine komplo kurulduğunu iddia etse de Logan Paul bu kanıda değildi. Ardından Kevin OWENS bir Stunner ile yine Sami Zayn'i yere serince Logan Paul KO'ya yaltaklandı ve böyle durumlardan hoşlanmayan Kevin OWENS ona da bir Stunner ile selam verdi. Bad Bunny kadar olmasa da en azından Stunner'ı yerken botchlamamasıyla Wrestlemania'ya katkısını ringde de sunmuş oldu Logan. İkili şu sıralar Kıtalararası kemeri çevresinde dönen olaylarda yer alıyor ve bunun için 21 Mayıstaki Smackdown şovundaki Fatal 4 Way maçındaki isimlerden olacaklar.

ABD Şampiyonluğu Maçı
Riddle (c) vs. Sheamus


Riddle MMA dövüşçüsü olarak başladığı kariyerine profesyonel güreşteki hızlı yükselişiyle devam eden bir isim. Güreşte çok önemli olan kendine özgü olmayı hem gimmickiyle hem ring içi performansıyla başarıyor. Ancak gerçek hayatta GOLDBERG ve Brock LESNAR gibi isimlere saygı sınırlarını "biraz" aşan tarzda meydan okumaları gibi olaylarıyla pek sevilmeyen de bir isimdi. Buna rağmen yeteneğiyle ana kadroda kendine verilen fırsatları şimdilik gayet iyi götürüyor ve onun bulunduğu segmentleri izlettiriyor. Sheamus ise yıl içinde RAW'a tekrar draft edildiğinden beri Drew McIntyre ile geçmişten gelen yakınlığı sayesinde senaryoya hemen yedirilerek Drew'in yancısı oldu ve arkadaş zoruyla face olmuş görüntüsüyle her an ihanet edebilecekken kemer potasına girince etti de. Ancak kemer için ne zaman ringe çıksa McINTYRE ve LASHLEY'nin bir tık altındaymış hissini verdiler. Yine de başarılı olarak nitelenebilecek bir senede Sheamus gibi bir ismin elbette ki Wrestlamania'da yer alması gerekiyordu ve son haftalarda RIDDLE'ın karşısına çıkarak contender oldu.

Maç görsel olarak ve ring içi performansıyla WM seviyesini hak ettiğini fazlasıyla gösterdi. Maç sonunda da RIDDLE finisher'a gider gibi gözükürken, kendisine doğru atlayan RIDDLE'a gelişine diz atan Sheamus maçı kazandı. Açıkçası bu an gayet gerçekçi gözüküyordu. Planlar bu maçtan sonra da feudun devam etmesi yönündeymiş ama Randy ORTON'ın onunla çalışmak istediğini üst yönetime bildirmesi sonucunda önce RIDDLE'ın kazandığı ve Randy ORTON'ın saygısını kazandığı kısa feuda girdiler. Ardından RIDDLE'ın fikriyle RK-BRO adıyla takım olma fikri ORTON'ın aklına yatınca takım divizyonuna harika bir takım eklenmiş oldu. ORTON'ın hardcore karakteriyle RIDDLE'ın çocuksu karakteri müthiş bir kontrast yakaladı. Girişteki Randy Orton'ın tüm karizmasını trollüyor ve gayet eğlendiriyor RIDDLE. Bir anda da kemer feuduna sokmuyorlar ve yavaş yavaş yükseltiyorlar bu ikiliyi. Face olarak başladılar ama Randy'den dolayı zaman zaman heel'e kayabilen müthiş esnek yapıda gayet kullanışlı ve iyi olaylar vaadeden bir ekip oldular. Sheamus ise şu sıralar basit geçiş rakiplerini dümdüz eden heel konumunda. Muhtemelen yılın yarısını bu kemerle geçirecek.

Başta söylediğim gibi uzun bir yazı oldu. Ancak henüz 14 maçın 11'ini yazabildim. Geriye kalan maçları ya bu yazıyı güncelleyerek ya da yeni yazılarla tamamlayacağım. Son olarak bu maçları S Sport Plus'tan türkçe veya S Sport Plus'ınız yoksa www.watchwrestling.in 'den orjinal dilinde ücretsiz olarak izleyebileceğinizi belirteyim. Şimdilik burada kalalım.
 
Son düzenleme:

Üst