Önce yerli transferleri, daha sonra da ilk yabancı transferi Hamilton’ı açıklayan Galatasaray, Harrison’ın ayrılığından sonra yeni dış skorerini buldu: R.J. Hunter!
Oyuncu Kariyeri:
24 Ekim 1993’te dünyaya gelen R.J. Hunter, basketbol kariyerine Pike Lisesi’nde başladı. Kolej kariyerine 2012 yılında Georgia State’te başladı ve aynı zamanda babası olan Ron Hunter’ın koçluğu altında 2015 yılına kadar burada forma giydi. Kolejdeki 3 yılında 18.3 sayı 4.7 ribaund 2.4 asist ortalamalarını tutturan Hunter, 2015 NBA Draftlarında 1. Tur 28. Sıradan Boston Celtics tarafından seçildi. Yeterli performans gösteremedikten sonra sırayla Chicago Bulls ve Houston Rockets’a takas olan Hunter bu iki takımda da yeterli performans gösteremeyince 2018-19 sezonunda Boston’a geri döndü. Burada da oynadığı iki maçtan sonra geçtiğimiz sezonun başında Türk Telekom’la anlaştı ancak sezon ortası Burak Gören’le yaşadığı tartışma sonucu takımdan gönderildi ve Galatasaray ile anlaştı.
Oyuncu İstatistikleri:
2019-20 (Türk Telekom): 11.4 Sayı – 2.9 Ribaund- 2.7 Asist – 1.1 Top Çalma – 0.7 Blok – %41 FG – %34 3 Sayı
Hücum
1)Şut Performansı: Hunter’ın özelliklerinin en önemlisiyle girişi yapmak gerekli, kolejden beri çok çok iyi bir şutör performansı gösteren Hunter’ın Galatasaray’a geliş sebeplerinden biri de takımın en çok ihtiyacı olan özelliklerden birisine sahip olması. Geçtiğimiz sezon Türk Telekom’da maç başı 6.3 üç sayı denemesiyle %34 ile, Champions League’de de maç başı 6.8 üç sayı denemesiyle %42 ile oynayan Hunter, Hamilton’ın yaşayacağı şut problemini tolere etmemizi sağlayacak oyunculardan. Hareketli veya hareketsiz olarak isabet bulabilmesi, set şutörü olarak da verim verebilmesi kendisinin birçok sette de bitirici olarak yazılmasını sağlıyor.
2)Delicilik: Hunter’ın hücumdaki en iyi özelliği şut performansı olsa da tam tersi şekilde deliciliği hiç yüksek bir oyuncu değil, teması hiç sevmiyor. Bundan dolayı çoğu pozisyonu içeriyi zorlamak yerine kendi şutuyla bitirmeye çalışıyor ki bu da onu şutuna bağımlı kılıyor. Zaten Ertuğrul Erdoğan’ın da Hamilton ve Hunter’ın ikisini de takıma katmasının sebeplerinden birisi birbirlerinin eksiklerini kapatabilecek isimler olması.
3)Karar Mekanizması: Hunter’ın bu konuda her ne kadar takımın ana yönlendiricisi olmasına yetecek seviyede olmasa da Hamilton’dan daha iyi olduğunu belirtmeliyiz. Oyun zekası çok yüksek bir oyuncu olan Hunter, bu konuda babasının da kendisine katkısının yüksek olduğunu belirtiyor. Günümüzde koçların setlerinde şutör oyuncuların ya seti bitirmeleri yada açtıkları alanlarla set için çok büyük anlam ifade etmelerini de hesaba katarsak Hunter’ın oyun zekası daha da önemli bir noktada. Yine de oyun zekası oyun görüşünün çok iyi olduğu anlamına gelmiyor, takımın ana yönlendiricisi olacak gelişimi göstermeyen Hunter, aynı Hamilton gibi yardımcı olacak seviyede. Yine de yanında iyi devrilebilen bir uzun olduğu anlarda hücumu doğru pasla bitirebilse bile çoğunlukla pozisyonu şutuyla bitirmeye çalışıyor. Yani hem ikili oyunlarda hem de sete bağlı pozisyonlarda büyük tercih hataları yapıp pozisyonu kendi şutuyla tamamlamaya çalıştığı anlarda takıma ciddi anlamda zarar verebiliyor.
4)Transition Hücumlar: Hunter’ın deliciliği çok yüksek olmasa da hızlı hücumlarda verimli bir oyuncu. Tam sahayı top elindeyken çok hızlı bir şekilde geçemese de, elimizde Hamilton ve Macon gibi açık alanı çok iyi kullanan oyuncunun olduğunu düşünürsek hızlı hücumlarda çok sayıda boş şut şansı bulabilir.
5)Ball Handling: Hunter’ın önemli özelliklerinden birisi de top hakimiyeti. Topu elinde fazla tutmadan pozisyonu çabuk bitirmeye çalışan bir oyuncu olsa da top elinde olduğu anlarda fazla savruk değil, aksine dengeli şekilde hücum edebiliyor.
6)Topsuz Oyun: Bir şutörün en önemli özelliklerinden birisi de topsuz oyundaki hareketliliği ve yeteneğidir. Hunter da bunun buralar için en iyi örneklerinden. Perdelere takılmaması, takım arkadaşının perdelerini iyi kullanması ve en önemlisi set patladığı anda kendini boşa çıkartabilmesi sebebiyle çok sayıda şut imkanı buluyor. Ancak topsuz oyunuyla ilgili eksikleri yok değil, özellikle çembere fazla cut yapmaması eksilerinden. Yinede Hamilton gibi bir delici için açılacak alanlar da önemli olduğu için, Hunter bu seviyelerde topsuz oyun için en iyi tercihlerden birisi.
7)Şut-Top Kullanımı: Hunter’ın maç başı 9.2 denemede %41 ile oynaması düşük gibi dursa topu fazla domine etmemesi önemli. Öncesinde de belirttiğim topu aldığı anda elinde tutmadan direkt olarak şutu düşünmesi buna sebep olan durum ki bizim de ihtiyacımız olan bu. Hamilton’ın da bu konuda iyi olması sebebiyle dengeli bir 2-3 rotasyonu kurduğumuzu belirtmeliyiz.
Savunma
1)Size: Bir önceki Hamilton yazısında da belirttiğim gibi Hunter’ın da fiziği Hamilton ve Webster ile çok benzer özellikler gösteriyor. Ancak bu konuda Hunter’ın maalesef Webster gibi sertlikten hoşlanmayan bir oyuncu olduğunu belirtmemiz lazım. Üstelik Webster’ın sertlik sevmese bile temastan fazla kaçmaması gibi bir yanı vardı, Hunter için bu konuda Webster’ın aksi bir yorum yapabiliriz. Bu yüzden Hamilton ve Göksenin gibi agresif oyuncuların desteği de Hunter için çok önemli. Üstelik Hunter’ın bizde çoğu zaman 3 numarada kullanılacağını düşünürsek sırtı dönük oyunlarda da çoğu zaman rakip forvetlerin arkasında kalacak. Bu da onu size olarak dahada çok zorlayacak.
2)El Çabukluğu: Hunter’ın bu konuda Hamilton kadar iyi olmadığını zaten agresifliği üzerinden de okuyabiliriz. Ertuğrul Erdoğan’ın pas kanallarına baskı yapılan sisteminde kendini bu konuda geliştirecektir ancak mevcut durumda top çalma konusunda henüz yeterli seviyede değil. Kendini geliştirmesi de önemli çünkü Galatasaray’ın basketbolunda temponun artması çok önemli, temponun artması için de en önemli fırsatlardan birisi tabiki çalınan toplar.
3)Konsantrasyon: Öncesinde de belirttiğim gibi Hunter oyun zekası yüksek bir oyuncu ancak o da konsantrasyonunu kaybedebiliyor. Doğru pozisyon aldığı için genellikle perdelere takılmama konusunda başarılı ancak agresiflik ve konsantrasyon konusunda yeterli olmadığı için savunmada zaaf yaratıyor. Hunter normal şartlarda pozisyonunu kaybetmeyecek bir oyuncu olsa da konsantrasyon problemi yaşadığı her saniye takımın switch yaptığı dakikalar için bir zaaf teşkil ediyor. Özellikle Hunter’ın 3 numarada kullanılacağını düşündüğümüzde rakip forvetleri bozmak için Hunter’ın switch yaparken pozisyonunu kaybetmemesi çok önemli.
Sonuç: R.J. Hunter yazısının en kısa olsa da belki de önemli bölümü bu. Çünkü herkesin aklında Hunter’ın geçen sezon ortası Türk Telekom’dan Burak Gören ile yaşadığı tartışma yüzünden ayrılması var. Bu noktada Ertuğrul Erdoğan’ın çok daha toleranslı bir koç olması bizim adımıza avantaj. Hunter’ın da buraya kariyerini yükseltmek amacıyla geldiğini ve kendini dizginlemeye çalışacağını düşünsem de, dengesiz bir oyuncu olduğu açık. Yine de Harrison’ın da takıma benzer sorunlarla geldiğini hesaba katarsak ben takımın havası içinde Hunter’dan verim alabileceğimizi düşünüyorum. Tabi bunun için geri kalan oyuncuların hem saha dışı karakterinin uyumlu hem de saha içinde Hunter’la birbirlerinin eksiklerini kapatabilecek isimler olması önemli.
Aramıza hoş geldin Hunter!