Eurobasket 2013 Elemeleri

Enes bence bir iki sene Avrupa'ya gelmeli. İyi bir koç gözetiminde kaybettiği özelliklerini sürekli oynayacağı bir takımda yeniden kazanmalı. Sonra Nba'i sallar iddia ediyorum. Fenerbahçe yaktı bu çocuğu. Ömer Aşık'ı da yakmaya çalıştılar Allah'tan o kurtardı kendisini.

'avrupa düzeyinde elde edebilecegim daha fazla başarı kalmadı' minvalinde açıklamaları vardı ya kendisinin ya da babasının yalan söylemeyeyim...çok yüksekten uçuyorlardı kısaca...

o kadar yüksekten uçunca da saglam vurdu dibe...

kısaca avrupaya dönecegini hiç sanmıyorum bu zihniyetle...

u18 avrupa şampiyonasında turnuvanın mvp'si seçilmesi
nike hoop summit'te dirk nowitzki'nin sayı rekorunu kırması falan efendiyi baya gaza getirmiştir...

'dirk nowitzki-dwight howard karışımı bir adamım ilk sezonumda allstar olmak istiyorum' diyip rookie-sophomore maçına dahi davet edilmemiştir...ezikligin allahını yaşamıştır :)

edit: işin kısası hiç sevmem enes'i :D :D

Vallaha elimizde 10 yıla damgasını vurabilecek bir jenerasyon var Enes de buı oyunculardan biri. Keşke bir an önce kendisini bulsa.

Emir, Ersan, Ömer Aşık, Furkan, Semih, Kenan Sipahi, İlkan, Engin.. Bu oyuncularla müthiş bir oluşum sağlayabiliriz.

Vallaha elimizde 10 yıla damgasını vurabilecek bir jenerasyon var Enes de buı oyunculardan biri. Keşke bir an önce kendisini bulsa.

Emir, Ersan, Ömer Aşık, Furkan, Semih, Kenan Sipahi, İlkan, Engin.. Bu oyuncularla müthiş bir oluşum sağlayabiliriz.

engin 28 yaşına geldi onu artık gelecek vaadeden degil de olgunluk çagına gelmiş bir guard olarak düşünmeliyiz...

geçenlerde sen yakınıyordun ama bu sefer kendin unutmuşsun bu listede göksenin de olabilir kanımca:) hatta sipahi artistine tercih ederim :)

Enes kariyer olarak bir hiç iken Milli takım oynadı ona forma verildi, asıl görünür duruma o zaman geldi ama gerçekten oyununu geçtim karakter olarak fos birisiymiş bunu anlamış olduk...

Enes'in en büyük sıkıntısı akıl hocalarının berbat oluşudur. Potansiyeli konusunda konuşan çarpılır.

Başına ne geliyorsa bu akıl hocalarından geliyor. Başta menajeri Max Ergül.

Kişisel çalışmaların eleme maçlarından daha faydalı olacağına inandırılmış. Üstelik bu takımda post oyunları oynayabilecek tek uzun konumundaydı. Oldukça dominant bir performans sergileyebilir, sert maçlar geçirebilirdi.

En azından Luis Scola seviyesinde oynayabilecekken, Darko Milicic olmaya doğru hızla gidiyor.

Özellikle yaz ligi performansı için, yani Amerikalılar ilgiliymiş değil mi?, "3. sıra seçimi gibi değil, kontrat kapmaya çalışan oyuncu gibi performans gösteriyor." yorumları yapıldı.

Ha, önünde gibi gözüken bench oyuncusu Derrick Favors da 3. sıra seçimi ya, neyse.

Enes'in en büyük sıkıntısı akıl hocalarının berbat oluşudur. Potansiyeli konusunda konuşan çarpılır.

Başına ne geliyorsa bu akıl hocalarından geliyor. Başta menajeri Max Ergül.

Kişisel çalışmaların eleme maçlarından daha faydalı olacağına inandırılmış. Üstelik bu takımda post oyunları oynayabilecek tek uzun konumundaydı. Oldukça dominant bir performans sergileyebilir, sert maçlar geçirebilirdi.

En azından Luis Scola seviyesinde oynayabilecekken, Darko Milicic olmaya doğru hızla gidiyor.

Özellikle yaz ligi performansı için, yani Amerikalılar ilgiliymiş değil mi?, "3. sıra seçimi gibi değil, kontrat kapmaya çalışan oyuncu gibi performans gösteriyor." yorumları yapıldı.

Ha, önünde gibi gözüken bench oyuncusu Derrick Favors da 3. sıra seçimi ya, neyse.

derrick favors playoff ilk turda çok degerli performanslar gösterdi...double-double civarı ortalamalar yakaladı...ki takımın 3. uzunu oldugu halde aldıgı dakikaları iyi degerlendirdi...

Enes bu Milli Takım'la ilgili muhabbeti daha önce de olmuştu, benim hatırımda öyle kalmış en azından. Akıl hocaları, karakter meselesi mi işin o kısmına girmeyeceğim ama kendisine zarar veriyor. Gelip şu elemelerde oynaması onun yararına olurdu. Yeteneğine kimse bir şey diyemez, ama işte olay yetenekle bitmiyor.

Valanciunas'tan bahsedilmiş, Avrupalı uzun nasıl olunur dersi verir denmiş yukarıda, ama sanırım daha geçen yaz Enes'in performansı unutuluyor sanırım Valanciunas karşısında. Hem de 2 sene doğru düzgün basketbol oynamamış Enes'in. Çalışır, önemli bir oyuncu olur Valanciunas ayrı konu ama yetenek olarak Enes, sadece sağ cebinden 10 tane Valanciunas çıkarır.

Enes bu Milli Takım'la ilgili muhabbeti daha önce de olmuştu, benim hatırımda öyle kalmış en azından. Akıl hocaları, karakter meselesi mi işin o kısmına girmeyeceğim ama kendisine zarar veriyor. Gelip şu elemelerde oynaması onun yararına olurdu. Yeteneğine kimse bir şey diyemez, ama işte olay yetenekle bitmiyor.

Valanciunas'tan bahsedilmiş, Avrupalı uzun nasıl olunur dersi verir denmiş yukarıda, ama sanırım daha geçen yaz Enes'in performansı unutuluyor sanırım Valanciunas karşısında. Hem de 2 sene doğru düzgün basketbol oynamamış Enes'in. Çalışır, önemli bir oyuncu olur Valanciunas ayrı konu ama yetenek olarak Enes, sadece sağ cebinden 10 tane Valanciunas çıkarır.

aydın yılmaz için de çok yetenekli ha patladı ha patlayacak dendi yıllarca...mübaregin pimi çekilmedi bir türlü...

geçiniz yetenekli ama çalışmıyor mavalını...eger oyuncu yetenekliyse o yetenegin performans olarak geri dönüşü olur...

ricky rubio yetenekli ama nba için zayıf kalacak dendi; herif sakatlanana kadar nba'in en dikkat çekici guard performansını sergiledi...

keza pekovic milicic'in arkasında çok sınırlı süreler almasına ragmen aldıgı o sınırlı sürelerde o kadar olumlu katkılar verdi ki özelikle allstar haftasonundan sonra minny'nin love ile birlikte en çok süre alan oyuncusu haline geldi..

enes hala kendinin nowitzki-howard karması bir oyuncu oldugunu sanmaya devam etsin...yeni milicic olacak farkında degil...

Dünya Şampiyonası'nda birbirlerine karşı oynadılar, 2 sene doğru düzgün basketbol oynamayan Enes'i de gördük, Valanciunas'ı da.

Valanciunas'ın kapasitesi belli, eğer o kapasiteye erişirse, güçlü, atletik, savunmacı ribaundçu iyi bir tamamlayıcı uzun olur.

Enes'in ise kafa yapısını ve davranışlarını eleştirsek de yeteneği ve kapasitesi ortada. Ben Valanciunas'ı da beğenirim ama Enes özel bir oyuncudur.

enes'in yapabileceklerinin sınırını gösteren nedir???

18yaş altı milli takımlar düzeyinde elde ettigi mvp ödülü mü?? yoksa nike hoop summit'te nowitzki'nin sayı rekorunu kırması mı??(hoş enes'in rekoru da kırıldı 2012'de shabazz muhammad tarafından)

herhangi bir üst düzey turnuvada elle tutulur hiçbir başarısı yokken nedir enes'i bu kadar potansiyelli kılan??

Birader takmışsın ne başarısı olduğuna. Valanciunas'ın ne başarısı var?

Aralarındaki tek fark ne biliyor musun? Jonas 19 ve 20 yaşlarında muazzam bir Avrupa deneyimi yaşadı.

Enes ise kariyerini Amerika'da sürdürmek isteyerek önce 1 sene hazırlık okulunda oynadı. (Prep School denildiği için doğrudan çevirdim.) Kısacası lise basketbolu. Sonra da NCAA'de oynayacakken malum sebepten ötürü bir sene yalnızca Kentucky ile antrenmanlara çıkabildi.

Bu koşullarda Eurobasket 2011'de Enes 9.6 sayı, 3.9 ribaunt ile oynarken, Jonas 8.4 sayı, 4.1 ribaunt ile oynadı.

Üzerine bir de 2011 seçmelerinde Enes basketbol oynamamasına rağmen Jonas'a göre 2 üst sıradan seçiliyor.

Her neyse, çok uzatmıyorum.

Enes'in Milicic yolunda ilerlediğini ben de düşünüyorum ancak bu durum daha çok verilen kararlar ile alakalı olacak.

Bu arada Enes çalışmıyor sanılmasın. Bu da yanlış bir kanı olur. Enes gayet çalışkan bir çocuktur.

Sıkıntısı akıl hocalarına çok güvenmek ve neyin kendisi için doğru olduğunu değerlendiremiyor olmaktır.

Tekrar ediyorum, Dejan Musli'leri, Jonas Valanciunas'ları denize dökmüş Enes'in potansiyeline laf eden çarpılır. Bu potansiyeli realiteye dönüştürememek Enes'in kişisel sorunudur.

valanciunas ile karşılaştırırken elde ettikleri somut başarıların karşılaştırmasını yapmadım zaten...

avrupada EL deneyimi yaşama şansı varken avrupa'da kazanabilecegi başka birşey olmadıgı düşüncesiyle ( bu yönde bir açıklaması vardı babasının) kentucky'e gitmeye kalkması başlı başına basiretsizlik örnegi...

bu sene summer league gibi antreman tadında geçen bir organizasyonda 5 maç yapıp (ki rezalet oynadı) ardından milli takıma katılmayacagını son anda! menajeri aracılıgıyla açıklayan bir adam zaten henüz a takımlar seviyesinde bir kafa yapısına sahip degildir belli ki u18 civarında geziniyor beyin kıvrımları...

benim eleştirim sadece kariyer planlaması hususundaki rezalete dair degil...kentucky'nin pazarlama becerisi ile 3. sıradan seçildi...geçen sezon maç başı 12dk civarı süre aldı ve bu sürelerin tamamı garbage time denen esas oglanların tabiri caizse 'bitse de gitsek' dedikleri dakikalardı...

rookie-sophomore maçına dahi davet edilmedi...ötesi yok bunun...

daha önce de dedigim gibi ortada bir yetenek varsa performans olarak geri dönüşü olur onun...darco milicic de ilk geldigi sezon muazzam bir potansiyel olarak görülüyordu hatta detroit'e geldigi sezon mehmet okurun artık süre alamayacagı söyleniyordu detroit'te...ama noldu adam hala pota dibinden dahi en basit post up oyunuyla o topu potaya sokamıyor...

valanciunas ise bu sezon torontoda çok iyi işler yapacak ve muhtemelen de ilk 5 çıkacak...bu sezon adamakıllı bir kadroyla geliyor toronto onu da belirteyim..

İş elemeleri konuşmaktan çıktı. O yüzden son kez yazacağım.

Enes'in ABD'ye geliş sebebi yanı sıra iyi bir eğitim. Ben bu kararı savunuyorum ve destekliyorum zira aynı pozisyonda ben de olsam, giderdim. (Kaldı ki Ülker adam ayrılmadan önce 5 senelik çok iyi bir teklifle dayandı kapısına. Amacının ne olduğu buradan anlaşılıyor.)

Enes'in sadece Kentucky ve Calipari'nin pazarlama stratejileriyle 3. sırada seçildiğini söylemek çok yanlıştır. Enes'in 3. sırada seçilmesinin tek ve en önemli sebebi zayıf bir draftta seçilmiş olmasıdır.

Adamın workoutta insanları nasıl etkilediği ABD medyasınca bolca yazıldı zaten.

Sırf bir takım açıklamalara ve kararlara takılıp, izlemeden Enes hakkında karar vermek son derece yanlış.

Enes'in garbage time oyuncusu olduğunu bilmek için 82 maçın tümünü izlemek gerekiyor. Bense geçen sezon kendisinin uzun rotasyonundaki iki bench oyuncusundan biri olduğunu düşünüyorum. (Chicago Taj Gibson - Ömer Aşık = Utah Derrick Favors - Enes Kanter) Sanırım NBA tek bir kişi tarafından takip edilmiyor.

Ayrıca "Üst düzey turnuvada elle tutulur başarısı yokken nedir Enes'i potansiyelli kılan?" deyip, Valanciunas ile karşılaştırırken somut başarıları kıstas almadım demek de tartışmayı benim adıma bitiriyor. Eğer somut başarılardan ziyade oyuncu yetenekleriyle değerlendirme yapılacaksa Enes zaten vurur geçer. Alt yapılarda ve geçen sezon Eurobasket'te de bunu ziyadesiyle yaptı.

Son kez kendi düşüncemi yazıyorum: Enes akıl hocalarını değiştirmediği müddetçe harcanacak gibi gözüküyor. Yanlış tercihlerde bulunuyor.

Sezonun kendisi için kritik olacağının farkında. Üst düzey olmasa da orta düzeyin biraz üstü maçlar oynamak yerine, kişisel çalışmaların kendisine daha fazla fayda sağlayacağını düşünüyor.

Halbuki elemelerde göstereceği performans, yaşayacağı sertlik ve kazanacağı özgüven onu daha iyi bir seviyeye taşıyacaktı. (Bence)

Kimin haklı olduğunu yeni NBA sezonu gösterecek.

favors maç başına playofflarla birlikte ortalama 25 dk süre alırken enes sadece 11dk sahada kaldı ortalama...bu istatistigin yanı sıra enes'in birkaç maçını izlemek ve hangi dakikalarda parkede oldugunu ve özelikle hangi dakikalarda kesinlikle parkede olmadıgını görmek daha somut bir delil benim adıma...

eger enes 3. sıradan zayıf bir draft oldugu için seçildiyse zaten ben haklı çıkarım; demekki enes o kadar potansiyelli oldugundan degil seçecek adam olmadıgından kötünün iyisi olarak seçilmiş...halbuki enes'in altından seçilip çok daha iyi sezon geçiren çaylaklar vardı yani ben çok çok zayıf bir draft oldugunu düşünmüyorum...

valanciunas karşılaştırmasını ise zaten yapan ben degildim...aynı jenerasyonun uzunu oldugu için çokça karşılaştırıldı,enes'in üst düzey hiçbir başarısı olmadıgı halde enes'in çok özel oldugu valanciunastan çok daha yetenekli oldugu yazıldı çizildi. ben de buna karşılık valanciunas'ın çok daha degerli bir uzun olacagını enes'in o bahsedilen potansiyelinin dahi balon oldugunu söylüyorum...

ve tabiki önümüzdeki nba sezonunda görecegiz enes mi valanciunas mı gerçek potansiyel...

enes'deki potansiyeli görmek için geçen yılki türk milli takımı maçlarına bakmak yeterli,enes'deki tek eksik maç tecrübesi..bu yıl türl milli takımına %100 gelmeliydi..ama salaklık yaptı..salaklık yapması yeteneksiz olduğu anlamına gelmez..
ayrıca,utah'ın hemen hemen her maçına baktım öyle bitse de gitsek zamanlarda oynamadı,hatta bazı maçlarda fark 20-25lerde iken maça almadığı için kafayı yemiştim..bunlara rağmen al jefferson çıktıktan sonraki ilk giren oyuncu enes idi..ilk girdiğinde iyi oynadıysa ne ala oynamadıysa fark 25 dahi olsa oyuna almıyordu..şuandaki tek artısı inanılmaz bir ribaund potansiyeli ile oynaması..zaten bu potansiyeli görmek için kalers maçına bakmak bile yeterli..zayıf noktası pozisyon alma bilgisi üst düzey değil,bazen topu çıkarması gerektiğini bilmiyor ve çok blok yiyor..bunun da sebebi kendini çabuk ispatlama telaşı..ama bunlar maç tecrübesi ile aşılacak bir durum..bu yaz bu milli takımda olmalıydı..ayrıca yaz liginde de felaket oynamdı..melih,bazen öyle mesajlar yazıyorsunki sanki bir tek internet,televizyon ve sende var,sen maçları takip ediyorsun:)
son olarak,salaklık yapması yeteneksiz olduğu anlamına gelmez..

enes'deki potansiyeli görmek için geçen yılki türk milli takımı maçlarına bakmak yeterli,enes'deki tek eksik maç tecrübesi..bu yıl türl milli takımına %100 gelmeliydi..ama salaklık yaptı..salaklık yapması yeteneksiz olduğu anlamına gelmez..
ayrıca,utah'ın hemen hemen her maçına baktım öyle bitse de gitsek zamanlarda oynamadı,hatta bazı maçlarda fark 20-25lerde iken maça almadığı için kafayı yemiştim..bunlara rağmen al jefferson çıktıktan sonraki ilk giren oyuncu enes idi..ilk girdiğinde iyi oynadıysa ne ala oynamadıysa fark 25 dahi olsa oyuna almıyordu..şuandaki tek artısı inanılmaz bir ribaund potansiyeli ile oynaması..zaten bu potansiyeli görmek için kalers maçına bakmak bile yeterli..zayıf noktası pozisyon alma bilgisi üst düzey değil,bazen topu çıkarması gerektiğini bilmiyor ve çok blok yiyor..bunun da sebebi kendini çabuk ispatlama telaşı..ama bunlar maç tecrübesi ile aşılacak bir durum..bu yaz bu milli takımda olmalıydı..ayrıca yaz liginde de felaket oynamdı..melih,bazen öyle mesajlar yazıyorsunki sanki bir tek internet,televizyon ve sende var,sen maçları takip ediyorsun:)
son olarak,salaklık yapması yeteneksiz olduğu anlamına gelmez..

draft'ın 3 numarası summer league gibi sıradan bir organizasyonda 10 sayı ortalamayla oynamışsa evet rezalet oynamış demektir... hele ki nowitzki-howard karması!! bir oyuncuya hiç yakışmıyor bu tarz performanslar...

javale mcgee gibi zeka özürlü bir pivotun dahi summer league performanslarını çok iyi hatırlıyorum 2 yaz önce...resmen tozunu attırmıştı summer league'in...

onu geçtim enes'in altında seçilen derrick williams 18 sayı ortalamayla oynadı bu summer league'de...

hatta biraz daha abartayım bizim prokomdaki moti 17 sayı 8 rebo ortalamayla oynamış houston'da...