2014 Erkekler Dünya Şampiyonası - İSPANYA (Genel Konular)

Fransa'da Nando De Colo elindeki sakatlığı sonrasında şampiyonada olamayacak .Parker'sız Fransa için büyük kayıp oldu bu sakatlık. Artık bu pozisyon ağırlıklı olaraka benim oyun zekasını çok beğendiğim Thomas Huertel'e kaldı ama Fransa'nın işi bu sefer çok zor.

Hırvatistan'ın hazırlık maçları hakkında bilgisi olan var mı ? Onları hiç izleyemedim , herhangi bilgi-link falan da bulamadım. Gayet iyi kadroları var merak ediyorum açıkçası , bu sefer savunma kısmında yumuşak kalacaklarını düşünmüyorum tabi kağıt üstünden konuşuyorum hiç izlemedim . Hırvatistan maçını bulan , gören bilgilendirirse sevinirim.

Sırbistan'a yenildik ama daha iyi br oyun sergilediğimiz aşikar. Takım adına ana problem maç sonunda dümene geçecek lider vasıflı bir oyuncumuz olmaması ve 4 numara sıkıntısı. Hersek ve Gönlüm'den 4 sayı bulduk sadece. Üzülerek söylüyorum ki KeremGönlüm kaç maçtır çok kötü oynuyor.Yaklaşık 24-25 dakika sahada kalıp hiçbirşey ortaya koyamıyor , savunmada çok aksıyor hareketli 4 numaralara karşı savunma sıkıntısı yaşıyor eski bildiğimiz enerji dolu Gönlüm yok , inş düzelir. Ayakları da sanki biraz yavaşlamış gibi gördüm ben. Bu tip sert takımlara karşı başabaş giden maçları kazanmamız zor bana göre. Grubu ne yapıp edip 2.tamamlamak gerekiyor inş başarırız.

Ergin Ataman en azindan her oyuncuyu kendi pozisyonda oynatarak rolleri net dagitacaktir. Tanjevic gibi Sinan Güler den PG yapmaya calismaz. Böylece en azindan belli bir düzende oynayan takim görecegiz. He bu kadroyla nereye kadar gideriz orasi muamma. Enes ve Ersan olsaydi cok farkli olurdu bana göre.

Bugün 21:45'te Atina'da Yunanistan ile oynuyoruz. Maç Ntvspor'da olacak yine.

Milli takım dışında Yunanistan da izlenmeli bu maçta. Güzel kadroları var Spanoulis olmasa da.

Bugün 21:45'te Atina'da Yunanistan ile oynuyoruz. Maç Ntvspor'da olacak yine.

Milli takım dışında Yunanistan da izlenmeli bu maçta. Güzel kadroları var Spanoulis olmasa da.

Spanoulis ve Diamantidis' in kadroda yer almamaları Yunanistan için büyük dezavantaj. Olympiakos gibi iki oyun kurucu ile saha yer almayı tercih eden Yunan Milli Takımı 1-2 numaralı pozisyonu Nick Calathes + Nikos Zizis + Kostas Sloukas + Vaggelis Mantzaris' in kendi aralarındaki rotasyonları ile doldurmaları muhtemel görünüyor. Bu rotasyon bile Spanoulis + Diamantidis' in yokluğunda çok sırıtmıyor. Özellikle Lokomotiv Kuban ile Eurocup kazanmasının ardından NBA' in yolunu tutan Nick Calathes' in performansı Yunanistan' in kaderini belirleyecek.

Kısa rotasyonunu bir kenara bıraksak dahi genel anlamda bize çok ters gelen oyunculara sahipler; Bourousis, Printezis, Kaimakoglou, Papanikolau gibi isimler milli takımımıza zor anlar yaşatabilirler. İspanya kadar olmasa da oldukça dişli bir rakip ve kesinlikle zor bir karşılaşma olduğunu söylemekte yarar var.

Spanoulis ve Diamantidis' in kadroda yer almamaları Yunanistan için büyük dezavantaj. Olympiakos gibi iki oyun kurucu ile saha yer almayı tercih eden Yunan Milli Takımı 1-2 numaralı pozisyonu Nick Calathes + Nikos Zizis + Kostas Sloukas + Vaggelis Mantzaris' in kendi aralarındaki rotasyonları ile doldurmaları muhtemel görünüyor. Bu rotasyon bile Spanoulis + Diamantidis' in yokluğunda çok sırıtmıyor. Özellikle Lokomotiv Kuban ile Eurocup kazanmasının ardından NBA' in yolunu tutan Nick Calathes' in performansı Yunanistan' in kaderini belirleyecek.

Kısa rotasyonunu bir kenara bıraksak dahi genel anlamda bize çok ters gelen oyunculara sahipler; Bourousis, Printezis, Kaimakoglou, Papanikolau gibi isimler milli takımımıza zor anlar yaşatabilirler. İspanya kadar olmasa da oldukça dişli bir rakip ve kesinlikle zor bir karşılaşma olduğunu söylemekte yarar var.

Yunanistan hazırlık maçlarında Litvanya maçı hariç iyi savunma yaptı diyebilirim . Son Huawei Cup'ı takip etmeye çalıştım linklerle. Bu turnuvada Litvanya,Slovenya ve Yeni Zelanda ile karşılaştılar ve ortalama 74 sayı gördüler potalarında.(Litvanya'dan 86 yediler) Çoğu takıma ters gelebilecek isimler mevcut takımda ,abi dediğin gibi kırılma dakikalarında Calathes'in tercihleri hayati önem arz edecek gibi duruyor.. Takımda savunma defosu olan bölge yok neredeyse(Spa yokluğu) biraz 5 numaralarına yumuşak diyebiliriz ki Litvanya maçında Valanciunas,Motiejunas,Lavrinovic 3lüsünden toplam 46 sayı yediler , pota altı üstünlüğü sayesinde Litvanya rahat maç çıkardı ama o günkü Litvanya gerçekten çok iyiydi , Litvanya daha sonra oynadığı hazırlık maçlarında (Slovenya,Yeni Zelanda) zorlandı , Kalnietis'in oyun zekası ve başrolde Valanciunas farkıyla kazandılar ve kazanmayı alışkanlık haline getirdiler. Tekrar Yunanistan'a dönersek takımda Papaniklaou'nun çok formda olduğunu söyleyelim ve o tamamlayıcı,savunma direnci koyan oyuncu modelinden sanki biraz daha takım içi liderliğe soyunmuş gibi.Ve Bourisis , Vougioukas ikilisinden biri mutlaka 10-15 dolaylarında sayı atıyor bir maçta(Litvanya hariç,Valanciunas farkı) . Perdelere özellikle dikkat ediyorlar , mümkün olduğunca doğru yerde doğru biçimde yapmaya çalışıyorlar (Katsikaris farkı ) , basketbol bilgisi yüksek güzel bir takım hüviyetindeler .Hırvatların hazırlık maçını hiç izlemediğim için yorum yapamıyorum şu anda gruptaki Hırvatlara göre ne durumdalar bilmiyorum.Takımda kısalar biraz daha skorer olmak zorundalar,takımın skor yükünü 3numaralar(Vasiliaidis,K-Pap) ve uzunlar çekiyor. Ama Katsikaris'in takımı olması sebebiyle maçlarını kaçırmak istemediğim takım diyebilirim , bugün daha net görme şansımız olur.

Basketbolla kavga eden bir kadromuz var, bu kadroya Ergin Ataman mucizesi bile işlemez gibi gözüküyor..

Hazırlık maçı seçimlerimiz oldukça yanlış.Tabi ki iyi takımlarla da oynamalıyız ama bizim için hedef maçlar Ukrayna,Finlandiya ve Avustralya/Slovenya maçları . Benzer evsafta takımlarla karşılaşıp son çeyrek performansımız hakkında neler yapmamız gerektiğini görmemiz gerekirdi , maalesef son 5-6 dakika sürekli koptuk maçlarda .

Olabilir, bir de kazanma alışkanlığı da önemli bir olgu, maçın içinde kalıp, dediğin gibi son anları oynamak. Bu açıdan da pek pratik yapma imkanımız yok ama şu kadronun cidden kuvvetli diyebileceğimiz bir yanı da yok. Bir tek Ömer Aşık var. Onun dışında bütün oyuncular sadece iyi oyuncular ve takımlar etrafında, tamamlayıcı oyuncu kıvamında isimler. Ergin Hocanın işi çok zor.

Yazacak anlatılacak çok şey var da hiçbiri şu anda çözüm değil . Sahada organize olmakta çok zorlandığımız anlar oluyor. Bana kalırsa ilk 3 periyot Kerem-Cenk ve Ender-Emir şeklinde dağıtmalıyız dakikaları , belki organize olduğumuz dakika sayısını artırabiliriz bu şekilde. Son çeyrek ise günün iyileriyle devam edebiliriz.4 numara için çift 5 numaranın da çözüm olamayacağını gördük bugün. Düşük oyun temposu ,yüksek set temposu, sert savunma , bol bol ikili oyun . Uzunlarımızın daha yüzdeli oynaması gerekiyor , şut atan 4 numara olmayışı hücum yerleşimi adına bizi fazlasıyla sıkıntıya sokuyor.

Yunanistan tarafına geçersek daha önce gözlemlediğim şeyleri bugün yazmıştım. Yine hemen hemen aynı oyunu oynadılar. Uzunların bir tanesi muhakkak 10 dolaylarında skor üretiyor , K-Pap saha içi liderliğine soyunmuş durumda , standart üstü savunma performansı(5 numara yumuşak ).Yunaninstan ; Hırvatistan-Sırbistan-Brezilya-İspanya takımlarıyla hedef maçlarına çıkacak (2si veya 3ü) , bu maçlarda alacakları kısa katkısı çok önemli. Calathes'in hareketli ve pasör oyununun yanına skor eklemesi veya Sloukas,Zizis'ten beklenen dış atış + skor katkısı gelmesi gerekiyor.

Bu arada linkini paylatığım İspanya-Hırvatistan maçı 82-64 İspanya üstünlüğü ile bitti. 2.yarı sadece 24 sayı atabildi Hırvatlar. İstatistik kağıdı : - Federación Española de Baloncesto - Jornada Virtual: marcadores LEB y Liga Femenina en vivo

Bizim maçla beraber takip etmeye çalıştım , son 12-13 dakikayı net izledim . Hırvatlar benim en çok merak ettiğim takımdı ilk defa hazırlık maçını izledim. Çok yüzdeli dış atış atan oyuncuları var , bu şekilde maça tutunabiliyorlar (ilk yarı 38-40 ). Repesa'nın elinde değerli malzeme var ama benim gözlemlediğim kadarıyla çok iyi kullanamıyor. Bazen fazla dağınık oynayıp içeriyi işlemiyorlar , penetre etme konusunda bugün sıkıntı çektiler(Gasol kardeşler + Ibaka caydırıcılığı) ama Lafayette+Ukic gibi bu işi iyi yapan guard'ları var. Lafayette'in ve Ukic'in performansını artırması Hırvatistan'ın işini çok kolaylaştırır bugün kötü oynadılar. Takımın saha içi lideri Bojan Bogdanovic. Kredisi çok yüksek , çok fazla şut kullanabiliyor. Kronik sorunları olan pota altı caydırıcılığı açısından herhangi bir çözüm üretmemişler .

Bugünkü Hırvatistan bende ABD-İspanya haricinde her takımla başedebilecek bir görüntü verdi. AMA takımda enteresan bir psikolojik eşik var , İşler kötü gittiği anda çabuk kırılabiliyorlar , bu dakikalarda pes etmeyen sonuna kadar savaşan bir takım değiller , sanki yetenekli ama 'looser' lardan kurulmuş takım gibiler.Maça iyi başlamak , yüzdeli dış atış atmak onlar için önemli .2.yarı sert savunma karşısında inanılmaz kötü hücum ettiler ama İspanya'yla oynadıklarını unutmamak lazım. Repesa'nın takımını iyi kontrol ettiğini saha içi-dışı düşünmüyorum.Mental anlamda motivasyon gücü yüksek bir coach ile daha ileriye gidebilecek bir takım.

Kesin olan bir husus var ki dünkü maçın yenilgiyle sonuçlanacağını hepimiz biliyorduk; o bakımdan yenilginin nedenlerini ortaya dökmenin bir anlamı yok. Bizim mevcut milli takımımızın kapasitesi ne yazık ki Yunanistan gibi üst seviye takımlarla mücadale edebilecek düzeyde değil. Bu bakımdan yenilgiye herhangi bir sorumlu aramak da pek sağlıklı olmayacaktır. Ergin Ataman elindeki minimum kapasiteden fazlasını çıkarabilen bir taktik dehası ancak bunun için de zaman gerekiyor; şu an itibariyle bu süreci bekleyecek bir durum söz konusu değil. Skor gücünü üstlenecek bir SG-SF ile pota altında 4-5 numaraları dolduracak iyi bir rotasyona ihtiyacımız olduğu muhakkak. Keith Langford' ı devşirme olarak oynatabilseydik ve ilaveten Ersan İlyasova ile Enes Kanter' i sağlıklı olarak kadroya alabilseydik takımın çehresi çok farklı olurdu.

Yunanistan' da ise dün maçtan önce belirttiğim gibi zaman zaman 2 numarada Vasileiadis' i kullanmaları haricinde çift PG ile oynama geleneği var. Bu geleneği de fena yürütmediklerini düşünüyorum. Spanoulis ve Diamantidis' in olmamalarına rağmen rotasyonları birçok takımdan daha iyi.
SF' de Papanikolau' yu hepimiz biliyorduk ama yeni yetenek Antetokounmpo' ya bayıldım. Yunanistan' ın Nicolas Batum' u olmaya aday bir oyuncusu ve Batum' dan da yaklaşık 6-7 cm daha uzun bir isim. Kollarının da uzunluğu hepimizin dikkatini çekmiştir. Biraz daha güçlenip ilaveten tecrübe kazandığında fazlasıyla açık alan bulabileceği NBA' de aranan bir oyuncu olacaktır. Avrupa' nın ise tozunu atacak potansiyele sahip olacağını düşünüyorum.

4 numarada Printezis' in imza atışlarına teslim olduk; oyuncularımız birçok kez karşılaştıkları Printezis' in bu imza atışına nasıl çözüm üretemezler anlamak da zor. 5 numarada Real Madrid' li Bourousis ve transfer gündemimizde olduğu söylenen Vougiukas' ın çok da güçlü bir rotasyon olduğunu düşünmüyorum. Özellikle Vougiukas' ın Aldemir ile Savaş' ın üzerinden ve yanından bulduğu sayılar evlere şenlikti. Pota altında sertlik sorunları olduğu muhakkak (Ah Sofo neredesin) ancak yine de Avrupa' da dikkat edilmesi gereken birkaç takımdan biri.

Savunmamızı 2 tık üste çıkartacağımızı düşünüyorum turnuvada zaten öyle olmazsa çaprazdan gelen takıma eleniriz. Ayrıca dış şut yüzdemizde belirli bir istikrarı yakalamamız gerekiyor. Ekstra paslarla boş şutu bulmak için organizasyonlar yapmak adına biraz daha çalışmalıyız.

Türkiye 72-76 Yunanistan. Belki de ilk defa son dakikalarına kadar maçın içinde olduğumuz bir maç oldu , son periyodu oynama tecrübesini edinemedik hazırlık maçları boyunca , gönül isterdi ki bu sayı artsın . Basit top kayıpları çok can yaktı , Sinan çok kötü oynadı. Sinan'ın savunma performansı noktasında biraz 'overrated' olduğunu düşünüyorum toplum bazında. Sinan perdelere çok fazla takılan bir oyuncu , rakibinin karşısında da caydırıcı bir savunması yok , savunma anlamında bana göre en büyük artısı zaman zaman yaptığı pas araları ve savunma kaynaklı sayılar bulabilmesi. Takımda Ömer Aşık'ın süreleri 2-3 dakika daha artabilir mümkün olduğunca sahada kalmalı. Geçen Ender-Emir , Tunçeri-Cenk kombinasyonlarıyla süreleri paylaştırsak dengeli hücum ettiğimiz dakikaları artırabiliriz demiştim , Emir-Ender beni yanıltmadı ama Tunçeri'nin dalgalanan performansı beni yanılttı.Rotasyonda doğru hücum eden oyuncuların süresini biraz daha artırmak lazım çünkü YeniZelanda , Dominik , Finlandiya , Ukrayna maçlarında küçük farklar çok önemli . Emir'in harika oyunu söylemezsek ayıp ederiz. Bazen çok kızsak da Ender'in aldığı 17 dakika bana kalırsa az , organize olmakta zorlandığımız dakika sayısını minumuma indirmek için küçük ayrıntılara dikkat edilmeli ,Ergin Hoca'nın en sevdiği iştir aslında ama hazırlık maçlarında geniş rotasyon ve eşite yakın dakikalar tercih etti. Cenk zaman zaman 4 numaraya kaydı,bunu bazen Galatasaray'da da görüyorduk, Cenk'in 4 numaraya kayması oyunun açılmasına yardımcı oldu.Kullanılabilir bir durum ama dakikasını abartmayarak. Bunun bize olumlu getirileri oluyor ikili oyunlar için uzuna alan açılıyor,ikili oyun sonrası penetre için kısaya daha geniş saha görüşü ve alan kalıyor.4 numaraya kayan genellikle Cenk oldu Emir değil(ısrarla ezberler ifade ediliyor sosyal medya ve bazı muhabirlerde) . Barış Hersek iyi başlamıştı maça sanırım sakatlıktan dolayı riske edilmedi , Kerem Gönlüm 1/5 saha içi isabeti , 3/6 serbest atış isabeti ve kendi standartlarının altında savunma performansı gösterdi maalesef, yani kağıt üzerindeki 4 numaralarımızdan toplam 28 dakika yararlandık ve 1/7 saha içi isabeti aldık,kalan dakikaları 4 kısayla geçirdik.

Bir ara denediğimiz 4 kısalı baskılı savunma düşüncesi hüsranla sonuçlandı , rakip sürekli boş üçlükler buldu.Bu 3 dakika fark biraz daha açıldı momentum biraz daha Yunanistan'a kaydı , zaten organizsyon sıkıntısı çekiyoruz Doğuş-Melih-Cedi-Cenk-Gönlüm(Aldemir) 5 inin mantığa sığar bir tarafı yok , ben bu 3 dakikayı boşa geçirilmiş bir 3 dakika , zaman kaybı olarak görüyorum.Ergin Hoca denedi ,başarısız oldu. Cenk genelde 5 üçlük kullanıyor maçlarda %40 lık bir isabetle oynaması biraz daha fazla sayı , biraz daha fazla oyun içinde kalmak demek bugün 1/5 attı. Kerem+Ender 'i yanyana kullanmadı hiç koç , savunma sıkıntısı olsa da denemekte görmekte fayda var bence denenmeli özellikle Emir'in dinlendiği dakikalarda.

Genel olarak detaylara daha fazla dikkat edilmesi gerekir , çünkü son dakikaları domine edecek bir oyuncumuz yok. Organizasyona daha fazla katkıda bulunan oyuncuların dakikalarının küçük küçük artması , Cenk'in ve guardlarımızın dış atış performansı , Gönlüm,Aşık 'ın özellikle Gönlüm'ün şu %13-15 lik saha içi isabetini biraz daha yukarı çekmesi bizim için duruma göre değişebilir ama +5,+7 belki de daha fazla sayının hanemize yazılması demek.

29 dakikada 18 sayı , 6 asist , 5 ribaund gibi muhteşem yüzdelerle oynayan Emir'in son 2 serbest atışı ve şutu kaçırması aslında herşeyi özetliyor.(hem Emir'in hem ülkenin sıkıntısı) Son dakikalara bu şekilde girdiğimiz her maç bu sıkıntıyı çekeriz , maç sonu oynamayı bilen 'winner' yok , bu açıdan maç içerisindeki küçük detaylar son çeyrekte işimizi biraz daha kolaylaştırabilir.Yeni Zelanda hazırlık maçlarında ekstra performanslar gösterdi son dönemlerde grupta ABD haricindeki her maç çok önemli.

Yunanistan bu galibiyetten memnun mudur? Hala hali hazırda olan sıkıntıları devam ediyor , aynı düzen işliyor. Zizis+Sloukas'ın daha fazla sorumluluk alması(özellikle skor) ve K-Pap'ın dakikalarının artması onlar için çok önemli.