Artık bilgiye kolay ulaşılıyor. Özellikle internet sahasında doğru bilgi vermekte fayda var. Voleybol-Basketbol şubesinden yıllık 50 Milyon TL zarar ettiğimiz doğru bir bilgi değil. Başkanın bizzat kendi açıklaması (mali genel kurulda) diyor ki '5 yılda 106 milyon TL zararımız var Amatör şubelerde'. 106'yı 5'e bölüyorum bir türlü 50 çıkmıyor. Konuları böyle egzajere etmeyin.
Yanlış kurmuşum cümleyi.
Basketbol+Voleybol branşında 2012 yılı "zararı" 43 milyon TL olarak açıklandı.
Ben cümleyi yıllık zararımız diye kurmuşum pardon.
Sadece bu 2 şubenin zararı bu. Bütçeler artırıldığı için geçmiş yıllara oranla zarar da arttı.
Yanılmıyorsam yaklaşık 60 milyon TL de para harcandı..
Forma ile mi kapanacak şube zararı da aynı egzajere etkinliğinin bir parçası. Ona bakarsan bilet satarak da kapanmaz o zaman bilette satmayalım. Böyle mantık mı olur? FFP kuralları derken UEFA mali kriterlerden bahsediyorsan bu olay UEFA'yı bağlamaz. -Futbolun gelirlerini amatöre harcayamazsın- diyor UEFA. -Kulüp gelirlerini harcayamazsın- demiyor. GS Bonus, GS Mobile, GS Dergi, gelirleri misal futbola gitmiyor. O şirketler GS derneğine ait ve o gelirler de orada değerlendiriliyor.
Benim yazdıklarımla bunun ne alakası var?
Ben satmayalım mı yazmışım?
Tabi ki satalım, gelir kalemlerini artıralım. Ancak forma ve bilet gelirlerin, harcamalarının yanında çok çok düşük kalır/kalacak.
Bunu görmek zor değil.
Ayrıca bu ürün satışlarından elde edilen gelire "kar" olarak bakıyor bir çok kişi (senin için söylemiyorum abi).
Satacağımız formalardan elde edeceğimiz gelirin min. %50'si üretici firmaya gidecek. O da min. Daha fazla olma ihtimali de var.
Ki sadece bu değil, bu sektörde başka giderlerin de var.
Kaç tane forma/ürün satabileceğiz de bu giderleri karşılayacağız?
GS Store bu sene kendi gelir rekorunu kırmış, 57 milyon TL ile. Ve ilk kez "kar" etmiş.
Karımız da yalnızca 2 milyon TL imiş.
Ben bu yazılanları yapmayalım demiyorum.
Ürün satışıyla gelir kalemi yaratmak da Arena'nın yanına salon yapmak da şart.
Ama giderlerinin yanında ufak rakamlar olarak kalacak bunlar.
O nedenle sağlam sponsorlar bulmak veya müesseselerle birleşmek zorundayız..
Son olarak, doğru derneğin harcadıkları UEFA'yı bağlamaz.
Zaten benim FFP kurallarını yazarken bahsetmeye çalıştığım da o değil.
Tek bir kriter konulmuyor. Mesela 2011-2014 yılları arasında yalnızca 45 milyon zarar etme hakkı tanıyor.
Giderlerinin gelirlerine oranının %70 olmasını istiyor (ki çok başarılı olup gelir rekorumuzu kırdığımız şu sezon bile %73'teymişiz).
Her neyse, bu kadar ayrıntıya girmek önemli değil.
Basketbol+Voleybol'a bu bütçeleri sürekli olarak ayıramayacağımız ortada.
Zaten başkan da konuşmasında bunu söyledi.
Başka çözümler üretmek zorundayız.