Cem Akdağ

Re: Koçumuz Cem Akdağ

Koşullar ortadayken göreve geldi Cem Akdağ. Birçok takımda 5 yabancı varken, takımımızda 5 numara olarak gösterilebilecek tek oyuncu ceza almışken, takımın gösterdiği performans ortada. Çok içinde olmasam da Cihansever Hoca da alkışı hak ediyor.(KSK maçında takımın başındaydı)

Fantezi bir düşünce olacak ama nasıl ki antrenörler hem Milli Takım hem de klüp takımı çalıştırabiliyorsa, Cem Akdağ hem erkek takımını hem de bayan takımını çalıştırsın. Bayan takımı bu durumdan daha kötü olmaz. Hocaların hocası !!! Zafer Kalaycıoğlu da dinlenir, yorulmaz.

Başka bir başlıkta Murat Özyer ile ilgili birkaç satır yazılmış. İstediği transferleri yapabildiği, bütçesi bizimle tartışılmayacak olan Türk Telekom'daki başarısını gördük.
 
Re: Koçumuz Cem Akdağ

PRESE KARŞI NE YAPABİLİRİZ?

Antrenörlüğe başladığım yıl, aynı zamanda Galatasaray A takımının kaptanıydım. O yıl kulübün yıldız takımını çalıştırmaya başladım. Head coach olarak sahaya çıktığım ilk maçı sanki dün oynanmış gibi hatırlıyorum, çünkü daha önce antrenmanlarda, hücum olarak çalıştığım düzenlerin hiç birini maç içinde uygulayamamıştım. Rakip takımın yaptığı pres tüm stratejimi bozmuştu. Yaklaşık otuz sene önce, daha ilk maçında, pres karşısında boyunun ölçüsünü alan bir antrenör olarak, bu konunun önemini hiçbir zaman unutmadım. Tüm çalıştığım takımlarda, daha önceden, her ne kadar prese karşı hazırlık yapsam bile, çok ciddi sorunlarla karşılaştım ve bu nedenle birçok maç kaybettim. Ancak takımıma uygulattığım pres sayesinde kazandığım maçların çok daha fazla olduğunu söylemeliyim. Öncelikle hangi presden bahsediyoruz?

Adam adama mı?

İkili sıkıştırma var mı?

Belirli zamanlarda mı yapılıyor?

Zone press mi? (1-2-2), ( 2-1-2 ), ( 1-2-1-1), (1-3-1)mi?

Uzun oyuncular önde mi oynuyor?

Maçın hangi anında?

Tüm maç mı?

Yoksa fark açıldıktan sonra mı?

Şok pres mi?

Skor durumu ne?

Presi cezalandırmamız mı gerek?

Yoksa presi geçip top mu çevireceğiz?

Yukarıdaki soruların tek tek cevaplarını vermek, sanırım imkânsız. Ayrıca oyuncu tipleri ve kalan süre konusundaki değişiklikler, cevapların doğruluğu konusunda şüphe duymamızı sağlıayacaktır. Ben burada tecrübelerime dayanarak bazı genel tavsiyelerde bulunmamın, sizlere daha yararlı olacağını düşündüm.

Oyuncularınızı prese karşı çok iyi hazırlayın, karşılarında pres gördüklerinde korkmasınlar, sevinsinler. Ben prese karşı nasıl oynamasını gerektiğini, takımıma pres yaptırarak öğrendim. Antrenmanlarda pres çalışırsanız, oyuncularınız kendilerine pres yapıldığı zaman çok daha rahat hücum ederler.

Bugün her hangi bir basketbol meraklısına prese karşı ne yapılmalı diye sorarsanız size ortaya adam sokmanın öneminden bahseder. Buna kesinlikle katılıyorum ancak unutmayın pres yapan takımın antrenörü de bunu biliyor? (Tabii presin tarzı ve ortaya girecek oyuncunun özellikleri çok önemli.) Prese karşı en etkili çözüm çabuk top çıkarmaktır. Bu da kesinlikle çok uzun süreli çalışmalar ile ele geçirilen bir alışkanlıktır.

Prese karşı sadece kısa oyuncular ile topu çıkarmak, uzun oyuncuları karşı sahaya göndermek önemli bir metot dur. Top hâkimiyeti iyi olan bir uzun oyuncu ile topu getirmek çok sık kullanılan bir yöntemdir. Hayali top çizgisi diye adlandırdığımız, çizginin arkasında bir adam bırakmak, oyuncunun nefes alması ve sahayı görmesi için kolaylık sağlar. Kısaların back-up yapabilmesi ( Dripling sonu geri adım atarak kendine kısa süreli de olsa boş bir alan bırakmak), Baş üstü pas fake?i attıktan sonra, ikili sıkıştırmanın arasından pivot adımı ile geçmesi, önemli tekniklerdir. Presten çıktıktan sonra, zaman kaybettiğiniz için hücum edecek fazla süreniz kalmayacaktır, bu nedenle tüm savunmalara karşı, elinizin altında kısa hücum düzenleri bulundurun. Back pick ile rakibi adam değişmeye zorlamak, sonra kısaya pas verip, uzuna karşı top getirmesini sağlamak iyi bir metot dur.

Oyuncular ile birlikte paniğe kapılmak ( Molada kızıp bağırmak)yerine, aldığınız molada rakibin agresifliğinden yararlanıp back door ile kolay bir basket bulmak, oyuncularınızın kendine güvenmelerini sağlayabilir. Prese karşı pres yaparak cevap vermek psikolojik gücü ele geçirmektir. Ancak bunun için hazırlıklı olmanız gereklidir. İki, üç top kaybı yaparak morali bozulan oyuncunuzu kenara alıp, moralini düzeltip, bu durumdan nasıl yararlanacağını anlatıp tekrar oyuna sokun.

Pasla veya dripling ile top getirmeyi standarta bağlamayın, bazen her ikisini de kullanmanız gerekebilir. Pas için, Antrenmanlarda 5 kişilik savunmaya karşı dripling hakkı olmayan 4 kişi hücum ederek 10 pas yaptırmak iyi bir drilldir. İkili sıkıştırma olmadığı zaman, ( olsa bile rakibin uzun oyuncularının bacakları yavaşsa,) toplu adama pick koydurun, açık sahada adam değişmeyi kolayca cezalandırırsınız. Rakibin aynı enerjiyi uzun süre kullanamayacağı aklınızda olsun. Ceza verme zamanı yorgun oldukları andır. Daha önce söylediğim gibi antrenmanlarda pres çalışırken maçlarda pres ile karşılaştığınızda çözümleri kendiniz göreceksiniz ve sorununuzu kendiniz çözeceksiniz. Bence daha önceden uygulanmış çözümleri sorgulamadan kullanmayın, çünkü rakip antrenörler de bunları biliyor.

www.basketbolbilgi.com
 
Re: Koçumuz Cem Akdağ

Cem Hoca'nın takım kötü gitmeye başladığı an müdahele etme isteğine hayranım. Bunu gerek mola ile gerekse saha içinde playmaker değişikliği ile yapıyor. Bu da son zaman basketbolunun çağdaş lafını hatırlatır bizlere ve bir takım guardı kadar konuşur sözlerinin en büyük kanıtını taktiksel değişikliklerle sunuyor bizlere Cem Hoca. Üstelik elinde very very cool bir adam, D-Wash varken. :)
 
Re: Koçumuz Cem Akdağ

Bugün Murat'ı kazanmak için gösterdiği çabayı Evren'e göstermedi.Rakip guardlarının içeriye rahat rahat girdiği dakikalarda Fatih'i oyuna almadı.Oyuna,oyuncularına hiç hakim değildi.

Her zaman övdük hocamızı ama kötü olduğu zamanlarda da kötüydü demek lazım.

Maalesef bugün Cem Hoca kendisine,tecrübesine yakışmayan hatalar yaptı.
 
Re: Koçumuz Cem Akdağ

Bize göre hata olan şeyler Cem Hoca'ya göre doğrudur,Düşündüğü birşeyler vardır,Sonuçta oyuncuları ve takımı bizden daha iyi tanıyor,teknik yorum yapan arkadaşlara saygım var ama ben şahsen cem hoca'yı teknik konularda fazla eleştirmek istemiyorum.
 
Re: Koçumuz Cem Akdağ

Şu durumda kendisini eleştirmeye hiç hakkımız yok.Hala 1000 kişiye oynuyoruz maçlarımızı! :(
 
Re: Koçumuz Cem Akdağ

Oyunsal olarak eleştirmeye hakkımız var.
Doğruysa doğrusun dediğimiz gibi yanlışsa yanlışı da sylememiz gerekir.
Wilkonson ve Rancik'in insan olduğunu ve 20 dk çıkmadan aynı performansı sürdüremeyeceklerini anlaması gerek hocamızın.
Fatih'ten verim alması gerektiğini defalrca söyledik.Fatih'ten verim almayı bıraktı.Rancik ve Wilkonson çok yoruluyor.Murat ve Evren ikilisi Tbl'de başarılı oldular guard ve şg de ancak avrupa'da ki oyun kurucular ikisini de denize döktü.Buna da bi önlem alamadı 2 maçtır.Burada yapılacak şey, ya Can'ın yerine bir guard bulunacak ya da D Wash'ın yanına Graves getirlecek.
 
Re: Koçumuz Cem Akdağ

Kendi kurmadığı bir kadroda, kendi oyununu oynatmaya çalışıyor coach. Üstelik takımı girdaptan kurtardıktan sonra yapmaya çalışıyor bunu. Avrupa bizim için her zaman ekstra oldu zaten, en azından ben böyle düşünüyorum. Bu sene de tamamen ekstra zaten, biz büyüğüz kaplanız aslanızla olmuyor. Buraya kadar oluyor işte. Teknik taktiklik birşey yok bence. Zira 100 sayı yediğiniz deplasmanda Graves'in olması ya da başka bir guardınızın olması fazla birşeyi değiştirmez. Kafada sıkıntı var dahası kafada Avrupa yok yani. Evet çıktık gruptan oynuyoruz ama nereye kadar ? Buraya kadar işte, tebrik ve teşekkür etmek lazım. Daha fazlası acımasızlık olur bence.
 
Re: Koçumuz Cem Akdağ

100 sayı yedik ama nasıl yedik buna iyi bakmak lazım.
Adamların çoğu kaptırdığımız toplar sonunda yediğimiz sayılar.
O yüzden hep dediğim gibi aklı başında guard gerek.En azından aklı başında şg gerek.Evren oyundan düştüğünde takımda düşüyor.
 
Re: Koçumuz Cem Akdağ

Eren Bekdemir' Alıntı:
guard olarak sean singletary yakında caja kovucak gibi...aklı gayet başında..

Mantıklı aslında Gitgide daha az oynadığı için kişilse bir beklenti mi sadece yoksa o yönde duyumlarda var mı ?
 
Re: Koçumuz Cem Akdağ

Kutay Çamcı' Alıntı:
[quote="Eren Bekdemir":3155xo92]guard olarak sean singletary yakında caja kovucak gibi...aklı gayet başında..

Mantıklı aslında Gitgide daha az oynadığı için kişilse bir beklenti mi sadece yoksa o yönde duyumlarda var mı ?[/quote:3155xo92]


yok abi ne duyumu ben 2-3 aydan beri takip ediyorum kendisi topun ağzında..aslında çok potansiyelli bir oyuncu kaçırmamak gerekir..
 
Re: Koçumuz Cem Akdağ

Aldığı süreye bakınca topun ağzında gibi haklısın :) gün geçtikçe verilen şans azalmış son iki maç nerede ise hiç süre almamış.

Bence de alsak iyi olur da Caja bıraksa da bize gelir mi ? Bize gelecek olsa bizimkilerin guard'ı değiştime dahası transfer yapma niyeti var mı meçhul .
 
Re: Koçumuz Cem Akdağ

huertasla,pau ribas kestiler adamı,dean de geldi,gerçi o 2 numara ama,adam zaten yer bulamaz muhtemelen ispanya kalır.manresa,valladfolid gibi bi takımda tamamlar bu sezonu.kolay kolay ülke deiştirmiolar.
 

Üst