Eurobasket 2009 | Şampiyon İspanya

Kim Şampiyon Olur?

• İspanya

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    10
Re: Euro Basket 2009

Rusya'nın her maçı eziyet. Hırvatistan'da beklediğimiz hareketli hucuma bir türlü ulaşamadı çok yavaş ve hareketsizler hucumda.Hayal kırıklığı yarattı bende ilk yarı.
Ciddi şekilde Yunanistan'ın maçlarından zevk alıyorum.

Rusya- Hırvatistan maçı çok çekişmeliydi, heyecanlıydı. Skor düşüktü ama mücadele üst seviyedeydi. Böyle maçları izlemeye bayılıyorum. :) Mozgov ön plandaydı. Aldığı bir hücum ribaundu var ki, görülmesi lazım. Kasun' u pis dağıttı, ama. Kasun kanlar içinde kaldıktan sonra oyuna geri dönemedi. Rusya için önemli bir galibiyet. Bu galibiyet grubu da karıştırdı aslında.

Ben Alman takımının yeni kadrosunu da çok beğendim.
Genç bir kadroyla gelmişler sanırım ama gerçekten hocaları çok iyi iş çıkarıyor.Çok beğeniyorum o adamın takımına hakimiyetini ve sakinliğini.
Yunanistan ise bu grubun 1. liği bence kesin.

Yiğit kardeşime de hiç takılmıyorum Rusya-Hırvatistan gibi hucum gücü kısıtlı maçlar pek zevk vermiyor çünkü skor kıtlığının iyi olması rakiplerin etkili savunmaları değil kaçan boş şutlar.

Benzer düşünmediğimiz konu bu olsun Burak kardeşim. :) Ancak, ben iyi savunmalardan ötürü bu maçın kısır geçtiğini düşünüyorum. Her attığının girdiği maç da zevkli olmaz heralde. Neyse bunlar öznel düşünceler. Biz basketbolun keyfini çıkarmaya bakalım.

Doğru diyorsun öznel düşünceler ancak Rusya'nın guardı alıyor eline 15 saniye sürüyor, Hırvatistan forvetleri neredeyse 0 sayıyla maç bitiriyor :)
Yani bence kötüydü, sence iyiydi :)

Ancak bu Almanya takımını çok beğendim çok.

Şampiyonada daha ikinci ayaklarda olabiliriz ama bugün Schaffartzik'in sergilemiş olduğu oyun, turnuvada şuana kadar gördüğüm en etkili şut performansı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Maç boyunca %100 isabet tutturan Schaffartzik, 2'de 2 serbest atış, 3'te 3 saha içi ve 5'te 5 üçlük isabeti ile oynadı.

Şampiyonada şuana kadar oyun kurucuların sergilediği performanslar ayakta alkışlanılıcak cinsten. Umarım yarın bunun bir örneğini de takımımız da görürüz. : )

Turnuva öncesi tahminlerimdeki "hayal kırıklığı"nda yanıldığm için çok mutluyum gerçekten...
İspanyayı yenmek fevkalade...
İşte özlenen milli takım üstelik Tanjevic'e rağmen 2006 ruhu geri döndü...
Eğer Ömer, Kerem ve Hidayet son periyodta oynasaydı bence maç çok daha erken kopardı...Gerçi Hepsi çok iyi mücadele etti hatta Semih kendini bayağı bir aştı...
Neyse önemli olan galibiyetti, sıradaki gelsin :)

İlk çeyrekte biraz da şansla aldıkları hücum ribaundları ile bizden 12 fazla hücum etmiş İspanya takımı, ona rağmen yalnızca 2 sayı önde kapattılar ilk çeyreği. Bunda en büyük pay Ömer Onan'ın yaptığı baskılı savunmadaydı. Zaten bizi dört maçtır galibiyete taşıyan da bu. Rakip guarda yarı sahadan, zaman zaman da tam sahadan yapılan baskı. İlk topa yapılan bu baskının yanında kısalara da nefes aldırmıyoruz, Kerem - Ender - Engin - Sinan ve Ömer dörtlüsü ile. Her top için sonuna kadar savaşıp, mücadele ediyoruz ve yerden yere atlıyoruz. Şu takım zaten buradaki her takımı yenebilecek kapasitede ama buraya gelirken kafamızdaki soru bu mücadeleyi gösterip gösteremeyeceğimizdi. Şu şekilde yenilsek dahi kimse çıkıp da tek kelime edemez, ayıp olur gösterilen üst düzey mücadeleye.

Şimdi istatistik kağıdını önümüze alıp baktığımızda Ender'in karşısında 25 dakika, Kerem'in karşısında 15 dakika yazıyor. Ne olursa olsun, ne kadar kötü oynarsa oynasın biz eğer bir üst düzey maçı kazanmak istiyorsak kadroda Kerem varken bu Ender'i 25 dakika oynatarak maç kazanamayız, kazanırsak da ancak böyle sıkıntılı bir son ile olur bu. Ender hep aynı Ender, bugün de ilk üç günden farklı oynamadı, tek sıkıntısı şutları girmedi bugün o kadar, yoksa Ender'de değişen birşey yok. Ayrıca Ender'den verim almak istiyorsak Kerem ile beraber oynatmalıyız onu, o maçta attığı şutlarda servisi yapan hep Kerem'di, bunu da söyledi zaten röportajında Ender ama Kerem'in bugün 25 dakika kenarda oturtulmasını anlamak mümkün değil.

Kadroya almıyordu Kerem'i Tanjevic, belki aklı Japonya'ya gitmiştir kadroda yok diye düşünmüştür ne bileyim başka açıklama gelmiyor aklıma.

Semih'in ilk üç maçtaki rezil performansından sonra bugün ayağa kalkabilmesi sevindirici. Pota altında bugün çok iyi sertlik gösterdi hele ki bunu her türlü ''pisliği '' profesyonelce yapan İspanyol uzunlarına karşı yapması daha da değerliydi. Onun katkı vermeye başlaması önemli çünkü kısaların bu baskısının anlam kazanması için içeride de yeterli sertliği sağlamalıyız. Ve burada kolay faul problemine girebilen bir Ömer Aşık var, Semih'in katkı vermesi çok önemli bu nedenle.

Son sözümüz Ömer Aşık için olsun. Bugün Gasol'u ve sıradan tüm İspanyol uzunlarını ne hale soktuğunu gördük hepimiz. Sırtı dönük oyununu geliştirdiğinde daha iyi olacak diyoruz ama, topu alıp potaya yönelebilmesi, ikili oyunları çok yüksek yüzdeyle bitirebilmesi, üst düzey ribaund sezisi ile gerçekten çok farklı bir isim. Çok daha iyi yerlere gelecektir umarım..

Kerem Tunçeri'nin sağlık durumuyla alakalı bir sıkıntı var ve bu sebepten az süre aldı kanaatindeyim.

Şu an kadrodaki dört oyuncumuzun az-çok sağlık sorunu var. Bu dertten mustarip olmadan turnuvayı başarıyla bitirmemiz gerek...

İspanya maçında çok akılcı bir taktikle oynadık. Tempoyu düşürdük, İspanya hızlı oynayamadığı zaman tıkandı. Tempoyu onların kontrol etmesine müsaade etseydik, Slovenya gibi yenilirdik, ki Slovenya şu ana kadar oynadığı oyunla bu turnuvanın en dominant takımlarından biri...

Bogdan Tanjevic bu turnuvada mükemmel bir performans gösteriyor. Gerek takımı mental yönden hazırlaması, gerek saha içine hakimiyeti harikulade! Maçı bu kadar yaşayan koç çok az bulunur... Bir ara takımla birlikte hareket ediyordu, Türkiye'de çok eleştiriliyor ama, hakikaten o bir "usta"...

Ben bu turnuvada maçlardan sonra oyuncularımızı bireysel olarak hiç yorumlamadım. Sadece Hidayet'in tecrübesinin takıma güven verdiğini, kritik anlarda ortaya çıkabilecek önemli bir oyuncumuzun olduğunu yazdım. Zira geçmiş yıllarda gördüm ki, turnuvalarda bireysel performanslar değişkendir. Bir maç biri çıkar, diğer maç başka biri... Önemli olan takım halinde hareket edebilmektir, takım olursanız sonuna kadar direnebilirsiniz. Biz bu turnuvada takım olduğumuzu ispatladık. Herkes birbiri için mücadele edince, başarılı sonuçlar da almaya başladık.

Önümüzdeki iki maç çok zorlu olacaktır. Sırbistan ve Slovenya çok organize oynuyorlar. Sırbistan takım oyununu mükemmele yakın uyguluyor, ki bu bize yakın bir çizgide olduklarını gösteriyor. Slovenya ise çok kaliteli oyunculardan kurulu ve bu kaliteli oyuncular birlikte hareket etmeyi biliyor. Kanımca gruplardaki en zorlu maçımız Slovenya ile olacak...

Grubu lider bitirebilirsek, ki bu çok önemli; çeyrek finalde nispeten kolay bir rakiple eşleşip -muhtemelen daha az yıpranarak- yarı finale çıkacağız. Yarı finale çıkınca da şampiyonluk için sadece iki maç kalmış olacak!..

Bence yanında ki kadroda övgülerden payını almalı.
Özellikle Pegasus un takım olma olgusunda önemi olduğuna inanıyorum ben.

Kesinlikle...

Orhun Ene, Harun Erdenay, Aziz Bekir, Nihat İzic, Barbaros Akkaş ve staff'taki tüm çalışanlar... Hepsinin büyük emeği var. Zaten başarılı olmak için tüm birimlerin birbirine saygı saygı göstererek, aynı özveriyle, ortak akıl istikametinde hareket etmesi lazım. Biri aksarsa, diğeri de sekteye uğrayabilir...

Dün Tanjevic'i beğenmeyen bir tek ben varım sanırım. : )

Hidayet'i sakatlığı nedeniyle ayrı tutuyorum ki son dakikalarda oyuna girmesine rağmen toptan kaçtığını gördük, belli ki sıkıntısı var ama Kerem Tunçeri'nin de aynı şekilde sakatlığı yoksa gerçekten yapılan büyük hata. Aynı şekilde Ömer Aşık'ı kenarda tutup, iyi oynayan Semih Erden'in pestilinin çıkmasını beklemek gibi. Ki ilk yarıya nasıl başladığını gördük Ömer Aşık'ın, domine etti oyunu oradan. Semih de 3 maçın ardından toparlanma sinyali verdi ama Semih'i kazanacağız derken, maç da gidiyordu elimizden.

Maçın bizim için sondan bir önceki hücumunda Hidayet'in içeri devrilip topu dışarıya Ersan'a çıkardığı pozisyonda, Ersan'ın yarı sahamıza geçen topu yakalayamaması da rotasyonda bir hatanın olduğunun en önemli göstergesi aslında. Yarı sahaya düşen bir topu oyuncunun değil de arkadan gelen adamın yakalamasını kaç kere görebiliriz ki zaten? 34 dakika sahada kalan Ersan'ın canı çıktı zaten dün Sırbistan maçında mutlaka ama mutlaka dinlendirilmeli.

Benim yaşımdan daha fazla üst düzey basketbol coachluğu yapmış bir isimi nacizane eleştirirken çekiniyorum ben, bunu daha önce de yazmıştım, ama bazı temel hatalar da yapılıyor sıklıkla. Ki bu turnuva özelinde rakiplerin analizi, hangi takıma karşı hangi stratejiyi uygulamamız gerektiği gibi teknik detaylarda gerçekten çok başarılı Tanjevic ve kurmayları. O konuda da hakkını vermek gerekiyor bu kadar yerginin üzerine.

Düz mantıkla bakarsak ilk yarıyı domine eden Ömer'in az oynaması hata gibi görünebilir, hatta bende son çeyrek daha fazla süre alacağını düşünüyordum fakat, bu tip maçların içinde öyle farklı parametreler oluyor ki, çok iyi oynadığını düşündüğünüz bir oyuncu bir anda takımın dengesini bozabiliyor yahut kötü oynuyor gibi gözüken bir oyuncu çok kritik bir katkı yapabiliyor vs... Oyuncuların o anki psikolojisi, takımın ritmi, rakip takımın sahadaki beşi, maçın gidişatı vb. etkenlerin hepsini ayrı ayrı ele alırsak Tanjevic'i daha iyi anlayabiliriz sanıyorum.

Kanımca koç Ersan'ın süresini, sahada kaldığı dakikaları iyi ayarladı, sonlara doğru oyundan düşüyor gibi olsada, bazı pozisyonlarda zorlama şutlar atsada, maçın tansiyonunu kaldırmamızda Ersan'ın çok önemil rolü vardı. Maçın sonlarında çok iyi savunma yaptı. Reyes gibi agresif ve güçlü bir oyuncunun arkasında başarıyla durdu.

Nihayetinde İspanya gibi şu an Avrupa basketbolunun en değerli millli takımıyla oynadık ve onlar için büyük önem taşıyan bir maçtı. İspanya gibi dominant bir takıma karşı oyuna hükmeden taraf biz olabiliyorsak, kanaatimce bunda koçun payı da çok büyüktür.

A.Çağlar TORUN' Alıntı:
Şimdi istatistik kağıdını önümüze alıp baktığımızda Ender'in karşısında 25 dakika, Kerem'in karşısında 15 dakika yazıyor. Ne olursa olsun, ne kadar kötü oynarsa oynasın biz eğer bir üst düzey maçı kazanmak istiyorsak kadroda Kerem varken bu Ender'i 25 dakika oynatarak maç kazanamayız, kazanırsak da ancak böyle sıkıntılı bir son ile olur bu. Ender hep aynı Ender, bugün de ilk üç günden farklı oynamadı, tek sıkıntısı şutları girmedi bugün o kadar, yoksa Ender'de değişen birşey yok. Ayrıca Ender'den verim almak istiyorsak Kerem ile beraber oynatmalıyız onu, o maçta attığı şutlarda servisi yapan hep Kerem'di, bunu da söyledi zaten röportajında Ender ama Kerem'in bugün 25 dakika kenarda oturtulmasını anlamak mümkün değil.

Çağlar kardeşim, kusura bakma ancak ben Ender konusunda seninle hemfikir değilim.İlk 3 güne oranla Ender'de ciddi düşüş gördüm.Bunun nedeninin de kendisinde özgüven patlaması sezdim.3-4 kere hiç pas vermeden potaya şut atma gereksiniminde bulundu, onun asıl amacı rakip savunmayı dağıtmak ve dengesini bozmak olmalıydı halbuki.
Onun yapması gerekenleri 2 numaradaki arkadaşları ona hazırladılar ki bir çok pozsiyonda boş şut kaçırdı ki, belli seviyeye gelmek istiyorsanız bu boş şutları atmalısınız bence.Ender'in dün maça kafaca hazır olmadığını düşünüyorum ki o yüzden sayıca 63 de kaldık bence.

Yani temelde Ender ile alakalı görüşlerim bellidir, kolay kolay da değişmez bunlar. Ama kusur falan aman diyeyim, ne güzel sırf basketbol konuşuyoruz burada.

Çok faydalı oynadığı söylendi ilk 3 maçta Ender'in, evet sadece 1 top kaybı ile oynadı ve ondan beklemediğimiz bir skor katkısı verdi ama bu istatistikler onu faydalı kılmıyor bence sadece yüzdeli oynadığını gösteriyor. Ender budur işte hepimiz biliyoruz, tanıyoruz o göbekten çıkardığı salonun tavanına değen şutları girerse ne ala girmezse dünkü gibi oluyor. Yine de diğer maçlarda ilk üç maçtaki yüzdesini yakalaması en büyük dileğimiz. Ender'in o kafaca maça hazır olmama durumu kronik yani. : )

--

Bu arada Rusya Yunanistan'ı baştan sona üstün götürdüğü karşılaşmada mağlup etti. Eşleşme durumları sebebiyle kağıt kalem ellerde hesaplar başlamıştır an itibariyle.

David Blatt gene zekasını konuşturuyor.Santraç gibi oynuyor maçları.Maçların temposunu sürekli düşürtüyor izleyici olarak zevk vermese de adam işini iyi yapıyor.

Yunanistan ise bir türlü tempoyu artıramadı Spanoulis gerçekten takımın beyni gibi oynuyor zaman zaman oyundan düştüğünde de ona destek olan ikinci bir beyin çıkmıyor takımda.

Spaonulis general, diğerleri asker gibi görülüyor Yunanistan takımında.

Ahmed Salih' Alıntı:
Düz mantıkla bakarsak ilk yarıyı domine eden Ömer'in az oynaması hata gibi görünebilir, hatta bende son çeyrek daha fazla süre alacağını düşünüyordum fakat, bu tip maçların içinde öyle farklı parametreler oluyor ki, çok iyi oynadığını düşündüğünüz bir oyuncu bir anda takımın dengesini bozabiliyor yahut kötü oynuyor gibi gözüken bir oyuncu çok kritik bir katkı yapabiliyor vs... Oyuncuların o anki psikolojisi, takımın ritmi, rakip takımın sahadaki beşi, maçın gidişatı vb. etkenlerin hepsini ayrı ayrı ele alırsak Tanjevic'i daha iyi anlayabiliriz sanıyorum.

Kanımca koç Ersan'ın süresini, sahada kaldığı dakikaları iyi ayarladı, sonlara doğru oyundan düşüyor gibi olsada, bazı pozisyonlarda zorlama şutlar atsada, maçın tansiyonunu kaldırmamızda Ersan'ın çok önemil rolü vardı. Maçın sonlarında çok iyi savunma yaptı. Reyes gibi agresif ve güçlü bir oyuncunun arkasında başarıyla durdu.

Nihayetinde İspanya gibi şu an Avrupa basketbolunun en değerli millli takımıyla oynadık ve onlar için büyük önem taşıyan bir maçtı. İspanya gibi dominant bir takıma karşı oyuna hükmeden taraf biz olabiliyorsak, kanaatimce bunda koçun payı da çok büyüktür.

Hidayet 1/5 ile şut atıp 2 sayıda kalıcak, 3 asist/4 top kaybı yapıcak biz de maçı alıcaz deseydi biri maçtan önce temiz şekilde döverdik herhalde burada.. E şimdi bu maçı kazandıysak elbette büyük başarı, hem teknik ekip hem de oyuncuların hakkını vermek lazım burada. Ama ortada bir takım hataların da olduğu ortada, çok geniş ve tarihi eski bir konu aslında bu daha detaylı konuşmak lazım bunu müsait bir zamanda.