Yarim yamalak 98 Finalini,2002’den beri ise butun finalleri net hatirlayan biri olarak benim izledigim en iyi Dunya Kupasi Finali buydu.Hem de acik ara.
Her anıyla inanılmaz bir final oldu. Fransa 70 dakika şut çekemeden mıy mıy oynadı ve uyuttu herkesi ekran başında. Messi de 90+larda çektiği o zımbada Lloris kurtarmasa her şeye noktayı ikonik olarak koyacaktı. Mbbappe için yazacak kelime yok. Ben taraf tutmuyordum ancak Fransa Milli Takımı'nda 1 oyuncu dışında Fransız olmaması sinirimi bozdu ve Arjantin'i destekledim.
Adamlar yıllar yılı buna hasret ve içinde birden fazla hikaye barındırıyor. Herhalde ağlayacaklar. Sen bir finale çık bakalım neler olacak gör. Ekran başında biz bile hallerden hallere girdik. Sahayı ve binlerce tribünü ve dahi milyonlarca insanın ait olduğu bir baskıyı ve halet-i ruhiyeyi tahayyül etmeye çalışın. Hele Messi'nin vedası eklenince...
Maç çok uçlarda gitti geldi. Özellikle son saniyede Arjantin kalecisinin %100'lük pozisyonu ayaklarıyla çıkarması... Resmen kupa elden ele gezdi bugün iki takım için de.
Mesele milletçilik değil aslında. Bu oyuncular Afrika kökenli oyuncular ve fizik olarak nasıl avantaj sağladığını zaten gördük. Karşı takımın oyuncuları dili dışarıda adım atamazken(doğal olarak) ; diğer takımın oyuncuları sanki maçın 10.dakikasıymış gibi sahada ayak basmadık yer bırakmıyordu. 1-2 kişi olması bir nebze kabul edilebilir ama sahada 10 futbolcunun siyahi atlet oyuncular olması, ''Fransa'' adı altındaki takımda(ülkede) pek de adil durmuyordu.
Mesela; Türk Kadın Basketbol Takımı'nın ; Angel, Quanitra, Pondexter, Sancho, Augustus'tan oluştuğunu düşünelim. Ne kadar adil ve ne kadar normal ?
Buna böyle bakarsak sonu olmaz. Safkan bir ırk bulmak imkansıza yakın. Brezilya ve Arjantin ırklarıda kırma zaten İspanyol, Portekiz ve İtalyan kökenli hatta Brezilya'da Afrika kökenli bir sürü oyuncu var buna tarihlerinin en iyi oyuncusu Pele dahil. Maradona ve Messi de İtalyan kökenli diye biliyorum. Oyuncular kendini yetiştiren ülkeye ait hissediyorsa orada oynama şansına sahip olmalı.Mesele milletçilik değil aslında. Bu oyuncular Afrika kökenli oyuncular ve fizik olarak nasıl avantaj sağladığını zaten gördük. Karşı takımın oyuncuları dili dışarıda adım atamazken(doğal olarak) ; diğer takımın oyuncuları sanki maçın 10.dakikasıymış gibi sahada ayak basmadık yer bırakmıyordu. 1-2 kişi olması bir nebze kabul edilebilir ama sahada 10 futbolcunun siyahi atlet oyuncular olması, ''Fransa'' adı altındaki takımda(ülkede) pek de adil durmuyordu.
Mesela; Türk Kadın Basketbol Takımı'nın ; Angel, Quanitra, Pondexter, Sancho, Augustus'tan oluştuğunu düşünelim. Ne kadar adil ve ne kadar normal ?