Muhteşem Yüzyıl

3.5 milyon TL?lik hazırlık bütçesi ile Türkiye televizyon tarihinin en pahalı projesi olan ?Muhteşem Yüzyıl?, ekranlarda boy göstermeye hazırlanıyor. Senaryosunu Meral Okay?ın yazdığı, yönetmenliğini Yağmur ve Durul Taylan?ın yaptığı ve yapımcılığını TMS Productions-Timur Savcı?nın üstlendiği dev proje, başrol oyuncularıyla da dikkat çekiyor. Halit Ergenç?in Kanuni Sultan Süleyman olarak kamera karşısına geçtiği dizide Kanuni Sultan Süleyman?ın annesi Valide Sultan?ı Nebahat Çehre, eşi Mahidevran Sultan?ı Nur Aysan, kardeşi Hatice Hatun?u Selma Ergeç ve sadrazam İbrahim?i Okan Yalabık canlandırıyor. Çekimleri altı haftadır süren ve 5 Ocak?ta seyircisiyle buluşmaya hazırlanan dizide Kanuni?nin büyük aşkla bağlı olduğu Hürrem?i ise Alman asıllı oyuncu Meryem Üzerli oynuyor.

2100 metrekarelik dev plato

Dizi için Topkapı Sarayı ve birçok tarihi mekanda yapılan çekimlerin yanı sıra, 2100 metrekare alan üzerine dev bir plato kuruldu. Altınyol, Harem, Hasoda, Arz Odası, Hünkar Sofası, Mutfak, Hamam gibi 12 farklı çekim alanı, gerçek mekanlardan yola çıkılarak tasarlandı.
Türkiye?de, bir dekorda yapılmış en büyük gerçek kubbelerin kullanıldığı ?Muhteşem Yüzyıl?ın dekor tasarım ve uygulamasını Zafer Kanyılmaz, sanat yönetmenliğini Nilüfer Giritlioğlu, kostüm tasarımlarını Serdar Başbuğ üstleniyor.

----------------------------------------

Ben bu dizinin Yaprak dökümünün de bitişiyle birlikte Çarşamba günlerine reyting anlamında ciddi biçimde ambargo koyacağını bekliyorum.. Bakalım, izleyip hep birlikte göreceğiz..

Osmanlı'da Harem kavramı ile ilgili gösterdiği yalan yanlış görüntülerle daha baştan ilk bölümden kaybetmiştir benim için, rengini ilk bölümden belli etmiş bir yapımdır.

Görende seni Osmanlı sarayında yaşamışlığın var sanacak Can. Osmanlı deyince öcü muamelesi yapılması çok canımı sıkıyor ne yalan söyleyeyim.

Oğlancılık yalan değil ama böyle sarayda oğlancılık deyince sanki her padişahın oğlan sevgilileri var falan muhabbetleri çok duyuyorum. Eşcinsellik peygamber efendimiz zamanında da vardı Osmanlı saraylarında da eşcinseller vardı tabiki bundan doğal ne olabilirki insanın olduğu yerde eşcinseller de olacaktır, ama Dolmabahçe sarayında veya Beylerbeyi sarayında da vardı. Benim anlatmak istediğim şey Osmanlı deyince sürekli bi kulp bulma isteği, Saraydaki sapık oğlancılar tavrı her fırsatta tüh kaka muamelesi çok yanlış ve çok can sıkıcı. Eşcinseller her yerde; Okullarımızda, işyerlerimizde statlarda vs. .

Ama Osmanlı Padişahlarını, ceddini kötüleme isteği ile bu tarz yorumlar benim çok canımı sıkıyor açıkçası. Sanki eşcinsellik bir burada varmış gibi davranma ne kadar adil ve kabul edilebilir bilmiyorum. Can için değil bu söylediklerim genel tutuma karşı isyanım.

Şunu da söyleyeyim hiç bir Osmanlı Padişahı'nın eşcinsel ilişkisi olamamıştır (Bunu ispat etme gibi bir şansım yok ama var diyenler nasıl var diyorsa bende çok rahat yok diyorum ve eminim kendi adıma)

Fatih gibi bir adama Gay diyenler var, Atatürk gibi bir insana eşcinsel diyenler var bu ülkede (Bakınız Youtube'un kapatılma nedenleri) . Kulakdan dolma sallama bilgilerle böyle bi vebale nasıl girilir ben anlamakta zorlanıyorum şahsen.

Hani söylemek istediğim yarın bi Atatürk düşmanı çıkar (ki malesef sayıları hiç de az değil bu ülkede) , Atatürk de eşcinselmiş onun dizilerini çekerler inşallah, yada filmlerde bunlardanda bahsederler der bu sefer sırf bu saçma sapan kulaktan dolma şeyler yüzünden uğraş dur, yada canını sık işin yoksa.

Ona bakarsan Kanuninin böyle oturacak vakti olsaydı Kanuni olmazdı :) Çok ilginç şeyler olacak ama bu dizi tartışmalarında. Bekleyelim görelim.

Abi Zaten bende öyle düşündüğüm için tepkimi çekti bu dizi, Koca imparator Yavuz Sultan Selim'in 1 tane eseri yok İstanbul'da dikkatini çektimi hiç, çünkü sürekli bi cihat halinde cenk halinde Kanuni desen adamın lakabı muhteşem sınırlar onun zamanında en geniş halini aldı. Bu dizilere bakarsan Harem'de karı kızla oynaşmaktan başka bir şey yapmıyor bu adamlar, validelerin eğlenceleri sıkılınca oğlanlar gelsin vs. vs. .

Ya böyle konularda polemiğe girmeyi hiç sevmiyorum ama şahsen bu tarz şeyler benim zoruma gidiyor :) .

Ha başarılı bir yapım belli çekimler güzel, açılar falan on numara ayarlanmış mekanler güzel seçilmiş. Ama ben ilk bölümden sonra artık izlemem şahsen.

Bu dizinin ömrü bu reytinglerle daha çok sürer. Gerçi Show Tv yakın zamanda Kurtlar Vadisi ve Ezel'de olduğu gibi diziyi başka kanala göndermek zorunda kalmasın da

Mithat Duran' Alıntı:
De Şamilim de ben seni nasılsa yakalarım. Turgay çok ayıp ettin valla!!!

Mithat abi başarılarının devamını dilemek isterdim ama söylediğim gibi uzun süreceğini sanmıyorum. Fragmanı için bile yaklaşık 5.000 şikayet gelmiş RTÜKe...

Sevişen değil savaşan Osmanlıyı izlemek istiyoruz.

Saçma sapan bir dizi, haremi olduğundan bambaşka gösteren lüzumsuzluk abidesi... Dizinin geçeceği yer harem olacak, o onun kuyusunu kazacak; o ona şunu yapacak sapkınlığını gösterecek falan filan...

Harem bir kültür merkezi, irfan yuvasıdır ve aklı başında olan tarihçilerin hepsi de bunu kabul eder ama bu ülkede Osmanlı ile alakalı insanların bir bölümünün aklına direk harem gelmekte ve haremle ilgili yapımlar da sürekli öne çıkarılmaktadır. Ecdadına sövmek bir hayli revaçta yazık ki ülkemizde, ama o dizinin kaldırılması gerek artık zira bu kadarı da fazla.. Böyle şeyleri gördükçe çıldırıyorum da yapacak bir şey de yok...

Osmanlı Sarayındaki oğlancılar meselesine gelecek olursak da, milyonda bir olsa oran geliyorlar o 'biri' gözümüze sokuyorlar. Anlamıyorum yani bu ülkede niye olduğu gibi bilen yok geçmişini, hoş hiçbir meselede geçerli değil söylediğim de... Kimi tutar Osmanlı sarayında gelmiş geçmiş bir tane bile teheccüd kaçmamıştır der, kimi de onların hepsi oğlancıydı der; ülke ikiye bölünük ama yazık ki iki kesim de cehalet içinde. Burada yazanlara söylemiyorum da Şamil Abi gibi, ben de çıldırabiliyorum arada..

Alperen Kaplan' Alıntı:
Saçma sapan bir dizi, haremi olduğundan bambaşka gösteren lüzumsuzluk abidesi... Dizinin geçeceği yer harem olacak, o onun kuyusunu kazacak; o ona şunu yapacak sapkınlığını gösterecek falan filan...

Harem bir kültür merkezi, irfan yuvasıdır ve aklı başında olan tarihçilerin hepsi de bunu kabul eder ama bu ülkede Osmanlı ile alakalı insanların bir bölümünün aklına direk harem gelmekte ve haremle ilgili yapımlar da sürekli öne çıkarılmaktadır. Ecdadına sövmek bir hayli revaçta yazık ki ülkemizde, ama o dizinin kaldırılması gerek artık zira bu kadarı da fazla.. Böyle şeyleri gördükçe çıldırıyorum da yapacak bir şey de yok...

Osmanlı Sarayındaki oğlancılar meselesine gelecek olursak da, milyonda bir olsa oran geliyorlar o 'biri' gözümüze sokuyorlar. Anlamıyorum yani bu ülkede niye olduğu gibi bilen yok geçmişini, hoş hiçbir meselede geçerli değil söylediğim de... Kimi tutar Osmanlı sarayında gelmiş geçmiş bir tane bile teheccüd kaçmamıştır der, kimi de onların hepsi oğlancıydı der; ülke ikiye bölünük ama yazık ki iki kesim de cehalet içinde. Burada yazanlara söylemiyorum da Şamil Abi gibi, ben de çıldırabiliyorum arada..

Alperen kardeşim harem hakkında ne biliyorsun da diziyi saçma sapanlıkla suçluyorsun.Harem Osmanlının bir gerçeğidir.Harem ilk olarak Fatih Sultan Mehmet Han zamanında saraya girmiştir.İlk saray bu gün olmayan beyazıttaki saraydır.Topkapı sarayında da harem vardır ama ilk olarak küçük bir haremdir,sultan 3.Murat zamanında bu günkü halini almıştır.
Haremi bir kültür yuvası olarak görmen kısmen doğru çünkü satın alınan cariye(ODALIK)kadınlar Osmanlı kültürünü ve padişahın karşına çıktıklarında nasıl davranıcaklarını orda öğrenirler.
Savaş sahnelerine gelince ilerki bölümlerde izleyin görürüsünüz.Bir notta Kanuni Sultan Süleyman HAN hiç savaşa katılmadan Osmanlı topraklarını en fazla büyüten Padişahtır.Tek katıldığı sefer son nefesini verdiği seferdir.

Tekrar harem konusuna gelirsek,biz tarihimizle gurur duyan insanlarız,Hramde bizim gerçeğimiz.

Bu arada yazdığın gibi kim kimin kuyusunu kazacak diyorsan şehzade Musatafa'yı öldürten Hürrem Sultan değilmidir.

Yıllarca TRT'de Sultan 4.Murat hanı alkolik,esrakeş vede şizofreni hastası bir adam göstermedilermi,o zaman sapkınlık olmuyorda bu dizizde ne gördünde sapkılık ve saçmalık diyorsun.

İlk bölüme bakıp dizi hakkında karar vermek ön yargıyı da içinde barındırır. Ben seyredemediğim için yorum yapmayacağım. Başladığında GS'ın maçı vardı.

Osmanlının tarihine, gücüne ve adaletine cidden çok saygı duyan birisiyim. Sadece Osmanlıya değil Türk tarihine de aşırı bir bağlılığım vardır açık konuşmak gerekirse.

Diziyi az önce izledim bu kadar konusulduktan sonra. Abartı ve günümüze uyarlanmış kesimler var evet ancak Osmanlıda denildiği gibi bir harem gerçeği de var. Hadım edilmiş harem görevlileri de var. O kadar kadının ve iktidar hırsının oldugu yerde türlü onlarca entrika da var.

Tabi neyi sahneye yansıtmak istediğiniz hareme nerden baktığınıza da bağlı. Alperen gibi ilim irfan yuvası tarafından bakarsanız öyle bi yapıt çıkarırsınız ortaya ve haremin bu yönünü gündeme getirirsiniz. Dizi daha çok haremin entrikalarını, aşk oyunlarını birazda günümüz ilişkilerinden yola çıkarak anlatmaya çalışıyor anladığım.

İlk bölümden çok yorum yapmak istemiyorum olumlu yada olumsuz. Önemli olan dizinin sonraki bölümlerinde konunun ne şekilde ne tarafa doğru yön bulacağı benim için. Umarım senaryonun diğer diziler gibi suyu çıkmaz ancak dediğim gibi birebir gerçekliğine inanıp izleyenler yada o minvalde değerlendirenler ağır şekilde eleştirmeye devam edecekler bu kesin.