Muhteşem Yüzyıl

Abi Kuyu kazma nedir ya Fatih'de kardeşine kıymıştır, öyle zamanlar geldiki Devletin bekası her şeyden daha önemliydi. Şehzade Mustafa Yeniçeri tarafından kullanılmaya başlanmıştı ve devlet böyle durumlarda hep gereğini yapmıştır koskoca bir imparatorluktan bahsediyoruz basit değil o kadar kiminin annesi kiminin karısı, kızı şöyle yaptı böyle yaptı diyerek basitleştirmemek lazım.

Mohaç sefere viyana kuşutması Belgrad fethi Kanuninin aklıma gelen ilk seferleri üstüne düşünsek dahada gelir akla.

Dediğim gibi böyle konularda polemiğe girmek en nefret ettiğim şey sana söyleyeceğim başarılı bir yapım izlenir ama ben izlemem, çünkü ilk bölümde gerçek olmayan şeyler gördüm.

4. Murat'ın alkolik olduğu sirozdan öldüğüde dünyanın en büyük yalanlarından birisidir, onun yaptıklarını savunmuyorum ama o yasaklarla Osmanlıyı eski günlerine kavuşturabileceğini düşünen bir padişahdı, bir şeyler yapması gerekiyordu yanlış olanı yaptı, ama asla alkolik değildi ve sirozdan ölmedi.

Kaç gündür tehtid telefonları vede dizi hakkında eleştirmek ,için arayanlarla uğraşıyorum.Arayanların%80 dizi izlememişler teaseer görüntüleriyle yorum yapılıyor.Bakın bu bir osmanlı belgeseli değil bir dizi ama Alperen gibi bir çok kişi daha bunun farkında bile değil.

Şamil Turançiftçi' Alıntı:
Abi Kuyu kazma nedir ya Fatih'de kardeşine kıymıştır, öyle zamanlar geldiki Devletin bekası her şeyden daha önemliydi. Şehzade Mustafa Yeniçeri tarafından kullanılmaya başlanmıştı ve devlet böyle durumlarda hep gereğini yapmıştır koskoca bir imparatorluktan bahsediyoruz basit değil o kadar kiminin annesi kiminin karısı, kızı şöyle yaptı böyle yaptı diyerek basitleştirmemek lazım.

Mohaç sefere viyana kuşutması Belgrad fethi Kanuninin aklıma gelen ilk seferleri üstüne düşünsek dahada gelir akla.

Dediğim gibi böyle konularda polemiğe girmek en nefret ettiğim şey sana söyleyeceğim başarılı bir yapım izlenir ama ben izlemem, çünkü ilk bölümde gerçek olmayan şeyler gördüm.

4. Murat'ın alkolik olduğu sirozdan öldüğüde dünyanın en büyük yalanlarından birisidir, onun yaptıklarını savunmuyorum ama o yasaklarla Osmanlıyı eski günlerine kavuşturabileceğini düşünen bir padişahdı, bir şeyler yapması gerekiyordu yanlış olanı yaptı, ama asla alkolik değildi ve sirozdan ölmedi.

Bak kardeşim o fetihler olmuştur hatta zigetvar verde başkalarıda vardır,ama orduya Kanuni komuta etmemiştir.

Türk tarihçiler sultan Murat için damla hastalığından öldüğünü söyler avrupalılar siroz der. konu o değil sonuçta TRT nasıl yayınlandığı.

Şehzade Mustafa hangi devlet bekası için öldürülmüştür,bana söylermisin o devletin bekası için değil Hürrem sultanın kişisel hırsından ölmüştür. O zaman da padişah kimdir bak bakalım.

Abi emin ol haremle ilgili çok fazla şey biliyorum, emin olabilirsin, net ki harem bir genelev değildi.

TRT yaptı da tepki göstermedin diyorsun da nerden biliyorsun Mithat Abi? :)

Harem kültür yuvasıdır, haremde bilumum sanatlar, zanaatlar oradaki bayanlar tarafından öğrenilirdi ve orada işler(en azından belli bir vakte kadar) bir program dahilinde gerçekleşirdi. Fenni ilimler belli bir düzeye kadar, dini ilimler yüksek seviyede verilirdi ve kendi eğilimlerine göre çeşitli sanatlarla da iç-içe olurlardı bayanlar.

Kanuni'nin hiç savaşa katılmadığı sözüne ise bir şey demiyorum abi, yani lütfen birazcık araştır lütfen.. Ömrü boyunca at üzerinden inmemiş bir insana nasıl söylenilebilir böyle bir söz aklım almıyor, dizide de bu tarihii gerçek(!) üzerinden bir kurgu olmamıştır ümit ediyorum.

Hürrem Sultan'ın yaptıkları olmuş şeyler, savunulacak yanı yok zira belki de devleti aliyenin kaderini belirledi onun entrikaları.. Kabul ediyorum ki o kadın büyük bir hainlik yapmıştı, ha kendine göre hainlik değildi muhtemelen; ajan olduğu yönünde kuvvetli iddialar var ama hislerine yenik düşmüş bir makam mevki aşığı insan da olma ihtimali gözardı edilemez.

Neyse işte, birbirimizi severiz abi; bu konu aslında benim bir insanla aramı bozabilecek bir konu o yüzden daha fazla konuşmak istemiyorum :) Tabii ki cevap hakkın olması gerektiği gibi sonuna kadar baki, ama ben cevap vereceğim bir şey olmazsa çok konuşmayacağım.

Alperen Kaplan' Alıntı:
Abi emin ol haremle ilgili çok fazla şey biliyorum, emin olabilirsin, net ki harem bir genelev değildi.

TRT yaptı da tepki göstermedin diyorsun da nerden biliyorsun Mithat Abi? :)

Harem kültür yuvasıdır, haremde bilumum sanatlar, zanaatlar oradaki bayanlar tarafından öğrenilirdi ve orada işler(en azından belli bir vakte kadar) bir program dahilinde gerçekleşirdi. Fenni ilimler belli bir düzeye kadar, dini ilimler yüksek seviyede verilirdi ve kendi eğilimlerine göre çeşitli sanatlarla da iç-içe olurlardı bayanlar.

Kanuni'nin hiç savaşa katılmadığı sözüne ise bir şey demiyorum abi, yani lütfen birazcık araştır lütfen.. Ömrü boyunca at üzerinden inmemiş bir insana nasıl söylenilebilir böyle bir söz aklım almıyor, dizide de bu tarihii gerçek(!) üzerinden bir kurgu olmamıştır ümit ediyorum.

Hürrem Sultan'ın yaptıkları olmuş şeyler, savunulacak yanı yok zira belki de devleti aliyenin kaderini belirledi onun entrikaları.. Kabul ediyorum ki o kadın büyük bir hainlik yapmıştı, ha kendine göre hainlik değildi muhtemelen; ajan olduğu yönünde kuvvetli iddialar var ama hislerine yenik düşmüş bir makam mevki aşığı insan da olma ihtimali gözardı edilemez.

Neyse işte, birbirimizi severiz abi; bu konu aslında benim bir insanla aramı bozabilecek bir konu o yüzden daha fazla konuşmak istemiyorum :) Tabii ki cevap hakkın olması gerektiği gibi sonuna kadar baki, ama ben cevap vereceğim bir şey olmazsa çok konuşmayacağım.

Alperen kardeşim nasıl bir sahne gördünde genelev benzetmesi yaptın.Çok merek ettim..Aç tarih kitaplarını iyi oku hayattaki tek seferi son nefesini verdiği seferdir.

Ben diziyi izlemedim, yorum yapmayacağım ama Alperen tarihi iyi bilen ve bu konuda kendini geliştiren biri. Hani Tüsiad Tarih Ödülü almış bir kardeşimiz. :)

Mithat abi yapma allah aşkına internet çağındayız.

Yavuz?un oğlu Kanuni İkinci Sultan Süleyman?ın (1520 -1566) saltanatı 45 yıl, 11 ay, 15 gün ve 13 sefer-i hümayununun toplamı 10 yıl, 7 ay, 7 gündür:

1) Belgrad 1521 (Şehir Macaristan?dan fethedildi).

2) Rodos 1522-23 (Donanma da katıldı, bu arada Bodrum da Saint-Jean şövalyelerinden geri alındı).

3) 2. Macaristan: Mohaç 1526(Kanüni?ye Macaristan Fatihi unvanını kazandırdı).

4) 1. Almanya: Viyana (Beç) 1529.

5) 2. Almanya 1532.

6) 1. İran 1533-34, 1 yıl, 6 ay, 27 gün sürdü. Kanuni Tebriz?e ve Bağdad?a

7) Korfu ve Polya 1537 (donanmada Barbaros?un yönetiminde katıldı 9.

8- Boğdan (moldovya)1538.

9) Budin 1541 (Budin=Macaristan eyaleti kuruldu.)

10) Estergon 1543.

11) 2. İran 1548-55, 1 yıl, 8 ay, 23 gün sürdü, padişah yeniden Tebriz?e geldi.

12) 3. İran 1553-55. 1. Yıl, 11 ay, 3 gün süren en uzun sefer-i hümayunu oldu. Nahcivan seferi de denir, padişah revan?a (erivan,)girdi.

13) Zigetvar 1566, burada öldü.

Bizzat katıldığı seferler , Adamın hayatı savaşlarda geçti canına yanayım, ve bir Savaşta şehit düştü onun gibi bir komutana da böylesi ölüm yakışırdı zaten.

Çenemi tutamıyorum huyum kurusun :)

Şehzade Mustafa bence de Hürrem Sultan'ın şahsi hırsı yüzünden ölmüştür.

Kanuni'nin at sırtından inmediğini yerli-yabancı tüm kaynaklara bakarak görebiliriz, tartışmaya değmez bile bana kalırsa.. Herkes her an her şeyi bilmek zorunda değil, bilse de her an hatırlayamayabilir.. Mithat Abi de yanlış hatırlıyordur. Şu an sorsanız benim de hatırlayamayacağım yahut yanlış hatırlayacağım çok fazla şey olacaktır ama Kanuni'nin tek katıldığı savaş Mohaç Savaşı değildir.

Bir de Mithat abi demişsin ya Alperen gibi birçok insan Muhteşem Yüzyıl'ın bir belgesel olmadığının farkında değil diye... Ben farkındayım o bir dizi ancak şunun da farkındayım; bu ülkede insanlar okumadıkları için tarihi dizilerden ve filmlerden öğreniyorlar ortaokuldan akılda kalanlar harici. Ben de bunun için bu kadar tepki gösteriyorum, insanların MUHTEŞEM SÜLEYMAN'ı eşcinsel, alkol düşkünü ve sefere çıkmayıp sarayda keyif süren biri olarak tanımalarını istemiyorum. Bu dizi tutarsa, benim tarihim adına çok büyük bir yanlış anlaşılma dönemi başlayacak ki benim için o tarihim de çok önemlidir.

tarihimizin en uzun sefer-i hümayun Kanuni Sultan Süleyman, saltanatının 10 yıl, 7 ay, 7 gününü sefer yollarında, muharebe meydanlarında geçirdi

Bırak hayatını, sadece saltanatının 11 yılını yollarda geçirmiş abi.

Mithat Duran' Alıntı:
http://gizlenentarihimiz.blogspot.com/2 ... hacta.html[/url]

Kanuni'nin katıldığı seferleri yollamış Şamil Abim, ben de katıldığı ve iki saat içerisinde büyük Avrupalı ittifakını dağıttığı savaştan çizilmiş bir resmini gösteriyorum. Gösterdiğim tarihi bir gerçeklik için kanıt niteliği taşımaz tek başına ama söylediklerimize ve Şamil Abi'nin yazdıklarına binaen de net kanıttır yani.

Bu arada Şamil Abi de söylemiş de, Kanuni at sırtından inmedi yahu, 10 senesini seferde geçiren bir adama sadece ömrünün son senesinde hasta hasta bir yere gitti demek hakarettir. Akıl var mantık var hem, hiç sefere çıkmayan adam niye hasta iken 75 yaşında sefere gitsin? :)

Bir de, Kerem Abi saygı ve sevgi ile.. :)

Neyse uzatmaya böyle konulardan polemik çıkarmaya gerek yok, Kendisi aynı zamanda şairdi ve ölüm döşeğinde yazdığı şiir benden tüm foruma gelsin ve ortam yumşasın. :) .

usta terzi dar kumaştan bol gömlek diker
doğru tartan esnaf rahat huzurlu gezer
eğrinin ve doğrunun hesabı mahşerde
dünyada biraz huzur her şeye bedel
sağlığın nasıl gülüm sen ondan haber ver
ilaç neye yarar vade gelmişse eğer
halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi
olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi

han senin hamam senin konaklar senin
tarla senin çiftlik senin bağ bostan senin
diyelim ki dünya malı tümünden senin
ağız tadıyla yersen bir şeye benzer

barış der biraz tuzum ekmeğim olsa
buz gibi pınar suyundan bir testim olsa
bir de şöyle püfür püfür bir çınar gölgesi
kaç kula nasip olur ki keyfin böylesi
bir lokma ye, bir yudum iç, bir oh çekiver
ilaç neye yarar vade gelmişse eğer

Muhteşem Yüzyıl Dizisinin senaryosuyla ilgili olarak tarih danışmanlığını kim yapmaktadır merak ediyorum Mithat Abi, cevaplarsan memnun olurum.

Alperen Kaplan' Alıntı:
Çenemi tutamıyorum huyum kurusun :)

Şehzade Mustafa bence de Hürrem Sultan'ın şahsi hırsı yüzünden ölmüştür.

Kanuni'nin at sırtından inmediğini yerli-yabancı tüm kaynaklara bakarak görebiliriz, tartışmaya değmez bile bana kalırsa.. Herkes her an her şeyi bilmek zorunda değil, bilse de her an hatırlayamayabilir.. Mithat Abi de yanlış hatırlıyordur. Şu an sorsanız benim de hatırlayamayacağım yahut yanlış hatırlayacağım çok fazla şey olacaktır ama Kanuni'nin tek katıldığı savaş Mohaç Savaşı değildir.

Bir de Mithat abi demişsin ya Alperen gibi birçok insan Muhteşem Yüzyıl'ın bir belgesel olmadığının farkında değil diye... Ben farkındayım o bir dizi ancak şunun da farkındayım; bu ülkede insanlar okumadıkları için tarihi dizilerden ve filmlerden öğreniyorlar ortaokuldan akılda kalanlar harici. Ben de bunun için bu kadar tepki gösteriyorum, insanların MUHTEŞEM SÜLEYMAN'ı eşcinsel, alkol düşkünü ve sefere çıkmayıp sarayda keyif süren biri olarak tanımalarını istemiyorum. Bu dizi tutarsa, benim tarihim adına çok büyük bir yanlış anlaşılma dönemi başlayacak ki benim için o tarihim de çok önemlidir.

Kardeşim bu sonucu neye dayanarak çıkardın.Tarihçilere göre bir tek Pargalı İbrahim paşa hakkında gey dedikodusu vardır.Aslında dedikodu değildir ,zaten Hürrem de onu kıskandığı için bir sabah cesedini sarayın avlusunda parçalanmış olarak bulunur.
Bakın yukarıda Şamil'in dediği fetihler yapılmıştır,yalnız o fetihlerde fetih sonrası ordoyu hümayunu kutlamak vede şehrin anahtarını almak için gittiğini oOsmanlı tarihçileri tarından yazılmıştır.

Alperen Kaplan' Alıntı:
Muhteşem Yüzyıl Dizisinin senaryosuyla ilgili olarak tarih danışmanlığını kim yapmaktadır merak ediyorum Mithat Abi, cevaplarsan memnun olurum.

Erhan Afyoncu ve Deniz Esemenli imiş. :)

Marmara'daki hoca değil mi Alperen bu?

Yapma Mithat abi bu seferlere bizzat katılmıştır, Kanuninin ünvanı var osmanlı padişahları içerisinde en fazla süre ile sefere katılan padişah kendisi, sonunda falan gitmemiştir. Uçak yok limuzin yok abi o seferlerin sonunda nasıl gidecek şimdi çıksa en erken 1 ay sonra Belgrad'da böyle birşey olabilirmi abicim Allah aşkına ya.

Kanuni Sultan Süleyman, saltanatının 10 yıl, 7 ay, 7 gününü sefer yollarında, muharebe meydanlarında geçirdi

Kaldırılacağını sanmıyorum ki kaldırılmamalı da çünkü abartıldığını düşünüyorum. Daha dizi yayınlanmadan önce bir "protesto edelim,kötü gösteriyorlar" kampanyası başlamıştı zaten. Bu ne önyargıdır ne aceledir bir durun bir izleyin bakın noluyor ne gidiyor ? Yaprak Dökümünün bitmesiyle belki de Çarşamba için bir kapışma olacaktı. İnsanları da böyle galeyana getirip bu diziye düşman etmek birilerinin amacı olarakta ortaya çıkmış olabilir kim bilir ? Nitekim o kadar protesto edelim durumu olmasaydı yayınlanmadan önce bir çok insan farketmeyecekti bile ama "Aaa neresinde küçük düşürüyorlar?" gözüyle izleyen de bir hayli vardır.

Harem hayatı da tarihin bir gerçeği. Koca devletin Padişah'ından bahsediyoruz sonuçta. Elbette bu adamların eğlenceleri de olacak. O varlık, o güç içinde çok normal. Sadece bundan ibaret kalacağını da düşünmüyorum. Bence ilerki bölümlerde başka yönlerini de göreceğiz. Cafer Ağa mevzusu ve Venedik elçisiyle olan sahne de gayet manidardı ve bu konuda bir işaretti. Ama herkesin kafası haremde.

Hürrem'in yaptıkları belki çocukluğumdan beri malumumdur. Tarihte beni en çok üzen, en çok iç çektiğim, en çok etkilendiğim, en trajik olarak gördüğüm olaylardan biridir Şehzade Mustafa olayı. Pargalı İbrahim vs de cabası. Doğrudan devletin kaderini etkilemiş.

Padişahın seferlere katılmaması mevzusu da benim bildiğim, okuduğum kadarıyla 2.Selim'le birlikte başlıyor. Kanuni'nin gitmediğini yeni duydum şahsen.

Erhan Hoca'nın yetkilerini falan merak ediyorum. Deniz Hoca kostüm ve dekorla ilgileniyor sanırım daha çok, Erhan Hoca'nın konu ile ilgili açıklamalarını da ilgiyle bekliyorum zira kendisine çok ciddi seviyede saygı duyarım.

Ben kendisini Alperen kadar takip etmedim ama şöyle iddiaları varmış kendisinin sansasyon yaratan tarihçi..hezarfen ahmet çelebi yoktur, gemiler karadan yürütülmemiştir, ulubatlı hasan diye biri yoktur..gibi iddiaları vardır..

Eğer bunları iddia etmişse çok da bir şey söylemeye gerek yok, umraım onca kitap yazmış bir adam böyle bir iddada bulunmamıştır.

edit:
Malesef doğruymuş;

marmara üniversitesi fen edebiyat fakültesi konferans salonunda yapılan bir konferansta ulubatlı hasan diye birisi yoktur diye iddiada bulununca aynı fakültenin tarih bölümü hocalarından ahmet şimşirgil tarafından
-o bayrağı oraya ulubatlı hasan dikmediyse tokatlı erhan mı dikti?

Ayrıca henüz Doçent ünvanını alamamış yanlışsam düzeltin lütfen

"ulubatlı hasan" olmaz "menderesli şahap" olur bunu söylemenin manası ne acaba:)

Bu arada Kanuni 1. Viyana Kuşatmasında yokmuydu?

Harem konusunda haremin genelev olmayacağı kesin ama sırf haremden kayanklı sağlam bir dizi ilerleyebilir diye düşünüyorum. Halkın çoğunun gözünde harem diyince ordan oraya koşuşturan kızlar birbirleriyle sevişen kadınlar ve padişahın kadını olduğu için mutluluktan ölenler geliyor. Ki durumun öyle olmadığını bir çok hüznü barındırdığını bir çok kişi biliyordur.

İster Kanuni olsun ister başka bir padişah. Kanuniden gidersek eğer gayse bile 46 yıl iktidarda kalmış adamın bu noktasına takılmakda ayrı bir konu osla gerek. Amerikalıların sığır çobanalrının hikayelerindne yarattıkları kahramanalrı görünce bizim geniş tarihimizde yaşamış GERÇEK kahramanalrdan bir sonuç çıkarmamamız. Padişahalrın sınırsız gücü varmış gibi düşüncelerimiz ve Halkın o sıraalrdaki yaşam tarzına daha çok girmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu dizinin Senaryosu iyi olur kötü olur önemli dğeil. Önemli olan bir yol açması olacaktır. 1960-1980 arasını konu alan 300 film 70 dizi 1000lerce kitap varken Osmanlıyı anlatan kitap film dizi yapılmamasının sebebi de biraz Alperen gibi yapılan çıkışlardır. Bırakın yapılsın diziler yanlış olsun bir başkası doğrusunu yapar. Ardından filmleri yapılır. Tarihimiz diyince insanalrın aklına ilk gelen film hala ne acıdır ki Battal Gazi Estergon kalesi gibi filmler. Ki o filmlere de dikkatli bakarsanız filmdeki tüm Türkler sümsük korkak sünepe. Allahtan Kara Murat Batal Gazi gibi adamlar varmışda kurtulmuş halk Bizans zulmünden..

Yani eleştireceğimize teşvik etmeliyiz. Eleştiri olsun ama yapılanında bir eğlencelik olduğu bilinsin. Her şey her dizi hatta her belgesel gerçekleri birebir anlatmaz. Hadi yapın bakalım 93 harbinin belgeselini? yada 1915 techirinin ? Bırakın aksın bazı şeyler. Bu dizilerden insanlar tarihi öğrenmez ama oraya doğru ilgiyi geliştirir.