Rakeem Christmas

1 Aydır söylene söylene aldırdım adamı :) . Patric Young ve Alex Tyus ne verdiyse daha fazlasını verecek.Eurocup'un altını üstüne getirecek.

Açık sahada çok can yakacak bu takım.Işık hızında maçlar izleyeceğiz.
 
Rakeem Christmas'a bir like da benden...

Galiba bu sene çok fazla smaç izleyeceğiz. Smaç sevenleri maçlarımıza bekliyoruz:)
 
# Rakeem Christmas

Ben konu açmadan önce bir konusu yoktu ne ara gizliden açtınız :)

Şaka maka iyi transfer. Adını daha önce çok kez duydum. Umarım başarılı olur.
 
Son düzenleme:
Rakeem'i foruma yazdığım yıllarda Brad Wanamaker da İtalya da oynuyordu son zamanlarda pek takip edemedim ama NBA'in ona çok şey kattığını düşünüyorum özellikle fizik olarak kalınlaşmış. Çok güzel hamle oldu bence.
 
Şu bütçe ile şu gibi transferleri görünce birileri kendi egoları için geçen sezon bu takımı sabote etmiş diye düşünüyorum.
 
Hayırlı olsun. Beklentileri yükseltecek ve Avrupa için tabii uyum sağlarsa fark yaratacak bir transfer. Keşke sözleşmeye kulüp lehine bir opsiyon da eklenebilseymiş; başarılı bir sezon sonunda hele de bu yönetim anlayışında onu takımda tutmak zor olacaktır...
 
Oyuncu hakkında eurohoops'ta Mustafa Kocatürk tararfından yapılan bir analiz.

Neyi İyi Yapar?
Rakeem Christmas’ın oyununu tanımlayan ve en iyi yaptığı özelliği pota koruyucusu olması.
2.08’lik boyu, zıplama yeteneği ve kulaç uzunluğuyla Avrupa standartı için iyi bir süpürücü kalıbına uyan Christmas’ın NBA’deki sorunu Avrupa’da oynayan birçok atlet pivotla aynıydı. NBA 5 numaraları için küçük kalan Christmas, orada geçirdiği iki sezonda bir role oturamadı veya oturtulamadı. Ondan savunmada klasik bir süpürücü performansı bekleyebiliriz. Süpürücü meziyetinin belli olduğu istatistiği de kolejdeki son senesinde yakaladığı maç başına 2.5’lik blok ortalaması.
Rakeem Christmas’ının oyununun bir diğer yanı da iyi ayak meziyetleriyle bulduğu sayılar. Christmas kolejde bu özelliğini potaya uzak aldığı toplarla potaya giderken kullanıyordu ancak NBA’de rol bulmak için kalınlaşmaya karar verdiği anda oyununa biraz da olsa derinlik kazandırmış oldu. Hâlâ çok ham bir vaziyette olsa da Christmas’ın hücum kartelasının sonlarına doğru gelişmeye açık bir post-up silahı bulunuyor.
Yine de çok ham olduğu için ayak hareketlerini daha çok yaptığı şeylerle övmek daha doğru olur. Birçok süpürücü/atlet uzun gibi pick&roll hücumuna daha yatkın olan Rakeem Christmas, topu potadan uzak aldığı zamanlarda bile doğru açıyı bularak potaya hücum edebilen bir uzun. Bitiriş tekniği çok gösterişli değil ancak “odun elli” olmadığını da söylemek gerekiyor. Potaya topla yaklaşırken topu aşağı indirmek gibi kötü bir huyu var ancak bu durum başına çok büyük bir bela açmadı. Tabii ki oyuncunun yönlerini değerlendirirken NBA’de sınırlı rolde oynadığını ve G-League’de süre aldığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Daha “hedef” maçların içinde olacağı Avrupa’da bu huyu başına bela açabilir.
Christmas’ın pick&roll hücumdaki ayak hareketlerinden bahsettik. Oyuncu, bunun bir adım gerisinde, perde yapma konusunda da başarılı bir isim. Yaptığı iyi ve doğru zamanlı perdelerle kısasına ve dolayısıyla kendisine iyi alanlar açabilen oyuncunun bu yönü Galatasaray hücuma bir derinlik katabilir. Bildiğiniz gibi Galatasaray 2-3 numara rotasyonunu Dwight Hardy ve Scotty Hopson gibi topu yere vurarak skorunu üreten oyuncularla geçmişti. Christmas’ın onlara yaratacağı alan, Christmas’ın sahada olduğu dakikalarda Galatasaray’ın hücum verimliliğine artı yazabilir.
Bu kısmı anti-parantez olarak yazmak istiyorum. Çünkü bu gözlemimi destekleyebileceğim yeterince somut done yok elimde. Ancak kolejde %14 ribaund yüzdesiyle oynayan Rakeem Christmas’ın daha da kalınlaştığını ve Avrupa’da pozisyonu için de iyi bir boy ve kanat genişliğiyle oynayacağını düşündüğümüzde oyuncudan kötü bir ribauntçı çıkması açıkçası benim adıma büyük bir sürpriz olur. Oyuncudan olumlu yönlerini bitirirken ribaund gibi önemli bir konuyu belirtmeden geçmemek istedim.

Neleri Kötü Yapar?

Neleri kötü yapar bölümünün ilk kısmı aslında bir önceki bölümün ilk kısmıyla gayet alakalı. Rakeem Christmas, blok konusunda agresif bir kesici olduğu için bolca faul problemi yaşayan ve savunma güvenilirliği konusunda sıkıntılı olan bir oyuncu. Oyununa dair en büyük eksiği bu. Gelişim Ligi’ndeki ilk sezonunun 4.0, ikinci sezonunda biraz daha az süre almasıyla beraber 3.8 faul ortalamasıyla oynadı. Bu herhangi bir takımın güvenip yola çıkacağı bir numaralı pivot için kabul edilemez derecede yüksek rakamlar.
Tabii ki Galatasaray o pozisyonda Richard Hendrix, Ege Arar ve belki TJ Cline gibi alternatifli bir kadroya sahip ancak kadronuza katacağınız son yabancının sezonun kader maçlarından birinde ilk 5 dakikada faul problemiyle hesap dışı kalıp kalamayacağını bilmiyor olmak takımın kredibilitesini tamamen düşüren bir durum.
Rakeem Christmas’ın bir diğer sıkıntısı ise pick&roll hücumu ve az az da olsa post-up hücumu hariç hücum herhangi bir noktasında herhangi bir esneklik yaratamıyor olması. Şutu tamamen yok. Takımın diğer uzunlarını düşündüğümüz zaman sadece Summers’la veya -belki- şutunu geliştirirse Cline’la uyumlu bir ikili olabilir. Hendrix gençliğindeki gibi bir performans gösterse hücum esnekliğini ondan alabilirdi ancak 30’undaki Hendrix ve Rakeem Christmas rotasyonuyla Galatasaray çok eğip bükemeyeceği bir 5 numara rotasyonu oluşturmuş oldu.
Rakeem Christmas konusunda değineceğim son olumsuz nokta ise oyun ve pozisyon bilgisi. Tabii ki bunu tamamen yergi olarak algılamayın. Rakeem Christmas, 36. sıradan seçilebilmiş bir oyuncu. Ancak takımınızın savunma temelini oluşturacak bir oyuncu olmaktan uzak. Savunma geninde blok yapmak yazılı olduğu için kısayı kovalarken eşleşmesi olan uzunu unutmaya meyilli. Uzun kollarıyla ikili oyunlarda bazı pas kanallarını kapatmayı bilse de işin bu tarafında üst seviyede bir isim olduğunu söyleyememem.
Yazıyı sonuca bağlayacak olursam; Galatasaray Odeabank, zaaflarının bir kısmını rotasyonuyla absorbe edebileceği, şu anki kadrosunda eksikliği gözlenen bir oyuncu türüyle transferi noktaladı. Ancak sene sonunda Christmas-Galatasaray transferini iyi anacaksak bu, ya oyuncunun Avrupa basketboluna çabuk adaptasyonu ve bu konudaki gelişimiyle olacak ya da Richard Hendrix’in kariyerinin şaşalı günlerinden izler sunmasıyla olacak.
Othello Hunter’ın Olympiacos Real Madrid, onun üzerine de CSKA Moskova’da oynadığı piyasada Christmas kesinlikle yetersiz bir oyuncu değil ancak gelişmesi gereken noktalar da Avrupa basketbolundaki yerini doğrudan tayin edecek.
 
Patrick Young bizden gittiği zaman NCAA'den onun yerine kim gelebilir diye araştırma yapmıştım. Oyuncu videolarından en çok Rakeem gözüme çarpmıştı. Hatta izlerken Young'dan daha iyi demiştim. Kısa bir süre internette GS ilgileniyor diye haberler çıktı, hatta bazıları anlaştı demişti. Kısmet 2 sene sonrasınaymış.
Bakalım videolardaki kadar iyi mi. Bence bütçe ne olursa olsun doğru seçim. Atletik pivotlar diğer yetenekleri yetersiz de olsa çıta iyice düşen Avrupa'da çok iş yapıyor. Açıkçası Rakeem'den çok umutluyum...
 
Onu gören kısalar içeri drive ederken yahut uzunlar turnike atarken şutları bozulabilir, tereddüte düşebilirler.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 

Üst