RAP Müzik

Sizin mantığınıza göre bu ülkede rock,pop müziği de olmamalı ama var işte.

Bu düşünceden yola çıkarsak Türk Sanat Müziği dışındaki her müzik bize ters.

Türkçe Rap'in varlığını kabul etmeyenler elbet birgün anlamak istemedikleri şeyleri benimseyecekler. Çünkü Türkçe Rap yeni oluşmuş, zamana ihtiyacı olan bir kavram...

Pop müzik dediğimiz hayali tür aslında "Popüler müzikten" gelme. Popüler müzik de bir kültür ve zümrenin müziği değildir, tarzı, vermek istediği mesajı yoktur.

Rock müziği ise zaten kendini evrenselliğe adamıştır. Rock'ı rock yapan odur.

Eh be, şuraya 20 sayfa yazsam da boşa yazıyorum ya neyse.

Rap müziğin ne popüleritesi ne de evrensel olması önemli değildir diğer tarzlar gibi, biliyorum. Bir toplum isyanı haykırışı olarak bakarsak veya içinde her türlü konuyu ele alabilen; aşk,para,siyaset,dostluk vb. unsurları içerdiğini düşünürsek bunun dili çok mu önemlidir ?
Bir insan rap yaparak kendini anlatmaya çalışıyor, ifade etmek için bu tarzı kullanıyorsa İngilizce veya Türkçe olmuş ne önemi vardır...

Berk Tuna Tertipli' Alıntı:
Eve yaklaşık bir saat önce geldim ve duş alıp bilgisayarın karşısına geçtim. Bu başlıkta birinci sayfadan, son sayfaya kadar yazılmış ne varsa hepsini okudum.. Açıkçası kendi yazdıklarım dahil çoğu mesaja çok güldüm. Bu forum, şuan çok sevdiğim insanları bana tanıtmasının yanı sıra, kendimi geliştirmem konusunda da bana yardım etmiş belli ki.

Ülkemizde yapılanların rap müzik olduğunu sandığım zamanlardan sonra Tupac dinlemeye başladım. Şarkılarını buldum ve hiç bıkmadan dinledim, dinledim.. Zar zor çevirdim hepsini, anlamlarını keşfettim. Filmlerini izledim, kitaplarını zorluklarla bulup okudum. Sonra her ne kadar hataları olsa da Notorious Big, Snoop Dogg gibilerini dinledim. Rap müziğin burada yapılamayacağını kavradım.
Belli bir süre geçti. Rap müziğin 96'da yaralandığını, 97'de öldüğünü anladım daha sonrasında..

Ben bu yazının üstüne tepki alırım büyük olasılıkla ama insanların bu müziğe bakış açıları değişmediği sürece, buraya yazdığım son mesaj bu zaten. Umarım geçen süre içinde sizde eski mesajları okuyup gülebiliyorsunuzdur...

Yazının çoğuna katılıyorum Berk.Mesela ben Ceza-Sagopa tartışmasında '' Eskiden Ceza dinlerdim.Ama kuyudan çıkmayı başardım ve Sagopa dinlemeye başladım '' gibi bişeyler yazmıştım :) :) Off ne yazmışım be. Sonra Uğur , Ceza birsürü yabancı mc ile feat yaptı demişti.Bende tabi cevap vermeliydim =) İşte sagopa Contribution X ile Tact Allstars ile feat yaptı falan demiştim.Araya bir de Mista Brown'u eklemiştim.Sonra öğrendim ki meğer Mista Brown , Bora adında Türk bir Mc'ymiş =) Şimdi ise birçok şey hakkında fikirlerim değişti.Sagopa Kajmer,Kolera,Sagolera,Sansar Salvo ... Çok farklı düşünüyorum artık hepsi hakkında.

2. bölüme gelirsek açıkçası ben Undergorund piyasada çok iyi Mc'ler olduğuna inanıyorum.Da Poet , Raziel , Patron , Saian ,Karaçalı , Pit10 , Salvo vs.daha uzar gider bu.Fakat bazı tanınan underground Mc'ler '' Ben seni fikerim , Sen bizi yenemezsin , Biz real Gangsta'yız '' stillerinden vazgeçmezlerse tabi ki Türkçe Rap'te ilerleme kaydedemez.

Tupac'ın old school Mc'lerden sonra Hip-Hop müziği doruk noktasına ulaştırdığı kesin.O her zaman bir halk kahramanı ve efsane olarak kalacak.Tabi ki Hit Em Up'ı , All Eyez On Me'si ve şimdilerde moda dövme olan Only God Can Judge Me'si ve nice parçaları onu yaşatacak.

Sagopa Kajmer Kafile 2 ?Yeraltı Kafilesi? 29 Ocak'tan itibaren tüm müzik marketlerde...

1-GÜDÜMLÜ DİL - VALE

2-YÜZLEŞME - 42'YE DÖRT

3-SÖNDÜ BENLE YILLARIM - REVA

4-ANNEM ÖĞRETTİ - GÖKAY & AZADE

5-SONA YAKINIM - BER KADEM & CANFEZA

6-KALBE MIZRAK - BULUT & MERDİYEN

7-ZATEN BIKKIN HALİM - ŞAHSİ

8-AH BU DEĞİŞKENLER - DEM & ZANGİEF

9-MİRAS - VALE

10-HÜZNÜN AYNASI - SHARAPNELL HÜZZAM

11-ZİNDAN - SAD

12-TOPAL PİYADE - SHUA

13-SOHBETİM TADINDA KALSIN - GİRYAN &GİRYELİ

14-IŞIĞIM YOLU GÖSTERİYOR - GROGİ EFGAN

15-MECBURİ İSTİKAMET - DARBZEN LATERNA

...

Ahalim gazla !

Alper Ayyıldız'ın Kafile'ye seçilememesi Kafile'den beklentimi oldukça artırdı..
Umarım seçilen mclerden hepsi Alper Ayyıldız'dan daha başarılı parçalar yapmışlardır..Eğer öyleyse başarılı bir albüm olur..

Ülkemizdeki Rap müziğin en başarılı temsilcilerinden Raziel Nisroc, çok uzun bir sürenin ardından ?Ritüel EP? ile sessizliğini bozuyor. Herkes tarafından kendi jenerasyonunun şüphesiz en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Raziel Nisroc, ?Ritüel EP? ile daha önce imza attığı iddialı albümlere bir yenisini daha eklemiş oluyor. Altı şarkıdan oluşan bu EP?de hiçbir düet yer almamakta. Albümün altyapıları Da Poet ve Fonetik tarafından hazırlanmış. Mix işlemlerinin geçtiğimiz günlerde hizmete giren PMC Stüdyosunda Hayki tarafından yapıldığı albümün kapak tasarımı tamamıyla Cype?a ait. Deneysel bazda altyapılar ve sıklıkla storytelling öğelerin göze çarptığı ve abstract boyutları şiirsel bir çizgide buluşturan vokal stiliyle ?Ritüel EP?, aşağıdaki şarkı listesiyle huzurlarınıza çıkıyor. Keyifli dinlemeler...

?Raziel Nisroc - Ritüel EP? Tracklist:

01. Suikast Notları (Produced by Da Poet)
02. Jargon (Produced by Fonetik)
03. Uzaylı (Produced by Da Poet)
04. Esperanza (Produced by Da Poet)
05. Fünye (Produced by Da Poet)
06. Raylar (Produced by Fonetik)

Full Album: Raziel Nisroc - Ritüel EP

Online: http://www.razielnisroc.com
MySpace: http://www.myspace.com/razielnisroc

Güzel bir Ep..Raylar şarkısı favorim özellikle beati mükemmel adeta Sago tadında bir beat ;)

Çok beğendiğim bir mc olan Sansar Salvonun karnında tümör tespit edilmiş ve 4 aylık bir kemoterapi tedavisine başlanmış..Konserleride iptal edilmiş..
Koyu bir Sagopa Kajmer hayranı olmama rağmen Sansarıda beğenerek dinlerdim, umarım iyileşir...Acil Şifalar..

Tugay Aktepe' Alıntı:
Reco şu farklı düşüncelerini açık açık yazsan da bizlerde bilsek kardeşim ne dersin ? :)

Yeni tarzı, yaptıkları,açıklamaları ... Kanibal Aşiretler'i dinledikçe , Stilo'yu dinledikçe , Tamu Otobüsü'nü üst üste onlarca kez dinledikçe eskiden herşeyin daha gerçekçi olduğunu anlamaya başladım.Amacın sadece müzik yapmak ve düşüncelerini ortaya koymak olduğu belli oluyordu.

Şimdi ise öyle değil.Benim şarkılarımı internetten indirmeyin falan filan diye açıklamalar yapmış.Sanırım kendisinin internet sayesinde buralarda olduğunu unutmuş.Kendisinin ve Türkçe Rap müziğin...Son parçasını dinledim ve tekrar anladım ki kendisinin etkisi altına almak istediği kitle sanırım cemaati ! Yani kısacası 2007'den (kolera evliliğinden) sonraki müzik tarzının bana uymadığını anladım.Biraz geç oldu ama güç olmadı.Eski parçaları ise hala dinlenebilir kalitede.(Stilo,Kanibal aşiretler,Manzumu Mazlum dinledi,Benim inim hip-hop vs.)Bir de amerikanlaşıyoruz filan demiş galiba.Adama sorarlar hocam senin türk gençliğine empoze etmeye çalıştığın müzik neydi diye ?

Ha bir de çıkardığı şu Noel kitabı ( ! ) . İstediği adama inanır orası beni bağlamazda daha noel ile yılbaşını birbirinden ayıramayıp böyle kitaplar yazmaya kalkması bence artık yeşil kokusunu sevmeye başlamasından kaynaklanıyor.Millete yılbaşını kutlamayın demenin ha birde ilimiyle (!) bunu kitap haline getirmenin kendisine kalmadığını düşünüyorum.Noel ile yılbaşını ayıramaması da ayrı tabi ...

Tugay Aktepe' Alıntı:
Sagopa Kajmer Kafile 2 ?Yeraltı Kafilesi? 29 Ocak'tan itibaren tüm müzik marketlerde...

1-GÜDÜMLÜ DİL - VALE

2-YÜZLEŞME - 42'YE DÖRT

3-SÖNDÜ BENLE YILLARIM - REVA

4-ANNEM ÖĞRETTİ - GÖKAY & AZADE

5-SONA YAKINIM - BER KADEM & CANFEZA

6-KALBE MIZRAK - BULUT & MERDİYEN

7-ZATEN BIKKIN HALİM - ŞAHSİ

8-AH BU DEĞİŞKENLER - DEM & ZANGİEF

9-MİRAS - VALE

10-HÜZNÜN AYNASI - SHARAPNELL HÜZZAM

11-ZİNDAN - SAD

12-TOPAL PİYADE - SHUA

13-SOHBETİM TADINDA KALSIN - GİRYAN &GİRYELİ

14-IŞIĞIM YOLU GÖSTERİYOR - GROGİ EFGAN

15-MECBURİ İSTİKAMET - DARBZEN LATERNA

...

Ahalim gazla !

Her müzisyen doğal olarak başka bir müzisyenden etkilenebilir,esinlenebilir.Ancak Vale isimli mc birebir sagopa klonu bence.En basit örnek adamın parça sonlarında '' peace '' deyişi bile aynı .Söyleyiş tarzına değinmiyorum bile.Esinlenmenin de fıkını çıkartmamak lazım bana kalırsa.

Bir de son olarak sanırım sagopanın yakın zamanda belçikada konseri varmış.Cumartesi günü kadınlara pazar günü erkeklereymiş.Harem-selamlık (!) Rap müzik konseri.

Hell yeah !

Recep Fatih Sarımeşe' Alıntı:
Bir de son olarak sanırım sagopanın yakın zamanda belçikada konseri varmış.Cumartesi günü kadınlara pazar günü erkeklereymiş.Harem-selamlık (!) Rap müzik konseri.

Hell yeah !
Yakışır Sagopa'ya!!!

tupac.jpg

Sago konserlere başladı..
Ankara konserinden bahsetmek istiyorum biraz..
İnanılmazdı pesimist orkestra ayrı bir hava katmış Sagoya..
1 saat sürdü konser stiloyu bile söyledi..
Bazı yerlerde rapi bırakacağı yönünde iddaalar vardı yeni bir albüm çıkarmanın zamanı geldi diyerek bu konuyada son noktayı koydu..

Sefa Kadakal' Alıntı:
Sago konserlere başladı..
Ankara konserinden bahsetmek istiyorum biraz..
İnanılmazdı pesimist orkestra ayrı bir hava katmış Sagoya..
1 saat sürdü konser stiloyu bile söyledi..
Bazı yerlerde rapi bırakacağı yönünde iddaalar vardı yeni bir albüm çıkarmanın zamanı geldi diyerek bu konuyada son noktayı koydu..

Demek Stilo'yu söyledi, süper olmuş gerçekten.

Eski şarkıları çok farklı ve güzeldi ya...

Tugay abi,
Çok enerjik ve neşeliydi üstad.Kolo hastaymış..
Bu arada Yeraltı Kafilesinden Şahsi - Zaten Bıkkın Halim mükemmel bir şarkı şiddetle tavsiye ediyorum..