SuperClasico / Huzur Derbisi

River Plate - Boca Juniors

Yer : El Monumental

Seyirci : 60.000

Tarih : 17.11.2010

Saat : 02:00

Not : Maç Salıyı Çarşambaya bağlayan gece SporMaxte canlı yayınlanacak.
 
Anlaşıldı bizim Şamil ile tek ortak noktamız GS'mış :) Ben Arjantin'de direk Boca'lıyımdır :) Gene Tugay ile Dortmund'dan Lakers'dan çakışıyoruz:)
 
Sühan Cem' Alıntı:
Anlaşıldı bizim Şamil ile tek ortak noktamız GS'mış :) Ben Arjantin'de direk Boca'lıyımdır :) Gene Tugay ile Dortmund'dan Lakers'dan çakışıyoruz:)

Abi sarı-laci aynı zeminde senin gibi bir adama nasıl cazip geldi anlam veremiyorum açıkçası. :)
 
Niye Boca'lısın fakirlerin takımı, polisin takımı diye mi :) .

Bu arada Apertura'da son durum. Bir gün o stadda bu derbiyi izleyeceğim Allah nasip ederse.


Estudiantes 30 13 9 3 1
Vélez 27 13 8 3 2
Arsenal 24 13 7 3 3
Newell`s 22 13 5 7 1
Colón 22 14 6 4 4
Godoy Cruz 21 13 5 6 2
Banfield 19 14 4 7 3
San Lorenzo 19 13 5 4 4
Racing 18 13 5 3 5
All Boys 18 13 5 3 5
River 18 13 4 6 3
Lanús 18 13 5 3 5
Boca 17 13 5 2 6
Argentinos 16 13 4 4 5
Tigre 15 13 4 3 6
Huracán 13 14 3 4 7
Olimpo 12 13 4 0 9
Independiente 11 13 2 5 6
Gimnasia 10 14 2 4 8
Quilmes 6 13 0 6 7
 
Yok Şamil, Maradon'nın takımı diye Boca'lı oldum ben zamanında. Ben büyük bir Maradona fanıydım. Barcelona sevgimizde ondan geliyor aslında:) Bir de Ortega çıkıp FB'ye gelince Benim içni anında bitti River.

Bu fairlik zenginlik yok baskmış yok katolikmiş işlerine ben balkmam. Onlar orada yaşayanalrın sorunu. Daha önce Barca başlığında da demiştim bunu zaten.

Tugay, Boca'nın renkleri Sarı-mavi olsun abi sarı-mavi sarı lacivert demektir dersen Lakers'in renkleride golden-purple oda sarı laciye yakın. Bizim allaha şükür o manyak FB'liler gibi renk saplantımız yok. Ben FB'nin renklerini değil FB'yi sevmiyorum:)
 
Yıl 1994.Dünya futbol kamuoyu Arjantin'den gelen bir haberle sarsılıyor.River Plate'in sahası El Monumental stadında oynanan ve 2-0 River Plate üstünlüğüyle biten Super Clasico'nun ardından iki River Plate taraftarının ölümüyle sonuçlanan ve Arjantin'de futbolu durma noktasına getiren bir olay bu.

Buenos Aires'in diğer ünlü takımı Boca Juniors'un militanları, dünyanın en azılı taraftar grupların'dan La Barra Bravas olarak bilinen La Doce (12 jugador) taraftar grubu, tek suçları yolun karşısından geçmek olan River Plate taraftarının üzerine ateş açıyor ve iki kişinin ölümüne sebep oluyorlar.12 Barra Bravas üyesi tutuklanıyor.Boca'lı fanatikler Buenos Aires'in sokakları'nın boş duvarlarına ''Artık maç 2-2'' diye yazıyorlar.
Bu olayın şoku henüz atlatılamadan bir sonraki maçta La Bombonera'da (Çikolata Kutusu) Boca taraftarı yaşanan bu olaya gönderme yaparak bir pankart açıyor.Pankartta ''Kahramanlar! Askerlerimizle gurur duyuyoruz.'' yazıyor.Bugün bile tutuklanan 12 kişi hala kahramandırlar.

Dünya futbolunun içinde en fazla nefreti barındıran derbilerinden biridir River Plate-Boca Juniors rekabeti.İçinde hem siyasi hem de sosyo kültürel farklılıkları barındıran,toplumsal sınıfların birbirlerine olan kin ve nefretini futbol yoluyla dile getirdikleri bir rekabet.Bir River Plate taraftarı için günlük hayatta sarı ve lacivert renklerin yanyana gelmesi imkansızdır.

20.yüzyılın başlarında Arjantin, kıta Avrupasından gelen göçmenlerin istilasına uğramıştır.Özellikle Rio De La Plata bu göçmen toplulukların mekanı olmuştur.

River Plate 25 Mayıs 1901 tarihinde Rio De La Plata'da bir öğrenci grubu tarafından kuruldu.Hikayeye göre kulüp kurucuları bir karnaval gecesinin sonunda dinlenecek yer arayan bir atlı yük arabasının arkasında gördükleri kirli kırmızı şeritten ''La banda de River Plate'' esinlenip bunu beyaz forma üzerine kullanırlar ve bu kırmızı şeridin üzerine kulüp armasını da ekleyerek gelmiş geçmiş en özgün formalardan birini yaratmış olurlar.

Boca Juniors ise 3 Nisan 1905 tarihinde yine aynı mahallede yaşayan ve iş bulma umuduyla İtalya'dan Arjantine göç etmiş; kendilerine Genova'dan göçenler anlamına gelen ''Los Xenezies'' lakabını takan fakir mahalle gençleri tarafından kuruldu.Boca Juniors tarihinin ilginç yanlarından birisi takım renkleri konusundaki kararsızlıktır.Kulübün renkleri konusunda anlaşamayan bu gençler;limana ilk yanaşan geminin bayrağının renklerini kulübün renkleri olarak benimsemeyi kararlaştırırlar.1905 yılında mavi ve siyah renkleri kullanan Boca, 1906 yılında siyah beyazı tercih etmiştir.Ama bu da kabul görmeyince kavgalar başlamıştır.Çözüm ise ilginç olmasının yanı sıra bir hayli yaratıcıdır.Tartışmalara son noktayı koyan olay Francisco Heredia isimli gencin önerisi olmuştur.Herkesi limana çağıran Heredia gelen ilk geminin bayrağı ne renk ise Boca Juniors?ın da renklerinin sonsuza kadar o olacağını söylemiştir.Bu fikir herkesin onayını almış ve heyecanlı bekleyiş başlamıştır.23 Mart 1907?de limana gelen ilk gemi ''Drottning Sophia'' isimli İsveç savaş gemisidir.Artık renkler İspanyolca altın sarısı ve mavi anlamına gelen ''Azul y Oro'' olmuştur.

Boca'nın mabedi La Bombonera stadı'nın duvarlarında yazan şu yazı aslında Boca'lı taraftarların kulüplerine duydukları bağlılığı açıklamak için yeterlidir;''Boca es mi religion, maradona es mi dios, la bombenera es mi iglesi.''(Boca dinimdir, Maradona tanrım, Bombonera ise kilisem).
River Plate'in dünyaca ünlü taraftar grubunun adı ''Los Borrachos Del Tablon'' dur.Tribünün sarhoşları anlamına gelir.

River Plate-Boca Juniors arasında oynanan ilk profesyonel karşılaşma sahaya atılan sayısız molotof kokteyli yüzünden tamamlanamamıştır.

1938 yılı bu rekabetin dönüm noktasıdır.River Plate aynı mahallede bir başka takımla bu işin yürümeyeceğini anlamış kentin zengin semti olan Nunez Lalas'a taşınmıştır.O günden itibaren milyonerler anlamına gelen ''Los Millonarios'' lakabını alarak ekonomik imkanları yüksek zarif ve eğitimli insanların takımı olmuştur.Boca ise River Plate'in semtten ayrılmasıyla fakir bölgelerde inanılmaz bir taraftar potansiyeline sahip olmuş ve halkın takımı olarak anılmaya başlamıştır.
Boca taraftarı River Plate'lilere Gallinas yani korkak tavuklar derken River Plate taraftarı Boca'lılara Putos veya Bosteros diye seslenirler.

Bu iki köklü klübün arasındaki ezeli rekabet takımların oyun anlayışlarına da yansımaktadır.Boca aynı taraftarı gibi sert ve agresif bir oyun tarzını benimserken River Plate hızlı,göze hoş gelen hücum futbolu oynamayı tercih eder.
Bu iki klüp arasındaki ezeli rekabet,kulüplerine hizmet etmiş futbolcular konusunda da yaşanır.Boca taraftarının simgesi Diego Armando Maradona'dır.River Plate taraftarına göre ise Alfredo Di Stefano Maradona'dan daha iyi bir futbolcudur.

İngiliz BBC televizyonu bu ezeli rekabeti ölmeden önce görülmesi gereken 50 spor olayından biri olarak değerlendirmiştir.Arjantinde halkın yüzde doksan ikisi Boca-River maçı bittiğinde Super Clasico'nun sonucundan haberdardır.Avrupa'da insanlar normal olaylarla mutlu olabilirler,ancak Arjantin'de mutlular takımının en son yaptığı maçı kazanan insanlardır.

Tarafımız River Plate.

Sarının yanında mavi ve tonlarını sevmiyoruz.
 
76565.jpg


Yeşil zeminde, tribünde, Buenosaires sokaklarında :) .
 
[youtube:2fy6a98m]http://www.youtube.com/watch?v=sfKOtkEh7KI&feature=related[/youtube:2fy6a98m]
[youtube:2fy6a98m]http://www.youtube.com/watch?v=WjiCoB1EqnY&feature=related[/youtube:2fy6a98m]

Maç öncesi stada girerken bu kadar eğlenilir herhalde, hayır anlamadığım bi tane aykırı ses çıkmaz mı arada ya.
 
pilav üstü kuru sevilir sarı üstü lacivert sevilmez..
her yerde, sarı-lacivertin karşısındayız..
tabii ki river..
hiç biri için değilse kempes için..
 
Ya şu renk takıntısını bırakın abicim. Alın Şamil reis Ankaragücülü değilmi:) Hatırladığım kadarı ile onalrla içli dışlıydı çocukluğundan beri. :) Boca'nın oyun sistemi bile aynı GS'ı andırıyor baskılı sert mücadeleci ( GS'ı derken normal GS'ı kastettim) kuruluş yılı bile bizimle aynıymış yür be Boca. Bu alemde topçu dedinmi Juan Riquelme popçu dedinmi Larissa Riquelme :))
 
Ben doğduğumdan beri Galatasaraylıyım Sühan abi orada bi yanlış anlaşılma var :) .

Sadece çocukluğumda Gecekondu da çok maç izledim o kadar. Ben Gecekondu da maç izlerken bile orada herkes biliyordu benim Galatasaray'lı olduğumu.

Sar ve Lacivert hiç bir şekilde bana sıcak gelmez gelemez. Takıntılıyım açıkçası.
 
Ne zaman Bombonera'ya gitsek kavga dövüş, ondan sonra medya dolduruşuyla Monumental'daki maç öncesi barış çağrısı :p
 

Üst