Tarihin Arka Odası

Dün akşam 7 gibi yattım bir uyandım saat 10 olmuş ister istemez bir daha uyumak çok zor olacaktı.

Biraz kendi derslerime çalıştım,biraz TBL'ye çalıştım( :p ), odamda kitapların başında vakit geçirdim iki saat kadar... Sonra baktım saat 12 olmuş, TV boşalmış,3.30 da da NOH-SAS maçı varmış. Seyredelim bari dedik ve oturduk TV'nin başına. İlk olarak Rıdvan'ın programının tekrarını dinledim,baktım kazanmışız,maçın özetinin seyrettim özellikle Sabri'nin asisti-Nonda'nın golü ile de bayağı bir keyiflendim. Sonra Samanyolu Haber Televizyonu'nda bir eğitim programı vardı ilgimi çekti seyretmeye başladım,bir saat kadar da onunla vakit geçirdikten sonra bizim AEL maçının tekrarı gözüme takıldı ve onu seyretmeye başladım. Maç molaya girdiğinde işte Tarihin Arka Odası programına gözüm takıldı,tekrardır diye geçirmişken içimden baktım canlı;bu insanlar gecenin bir vakti ne tarihi konuşuyor deyip seyretmeye başladım. Gerisi de geldi zaten. Bizim maç da,NOH-SAS maçı da yalan oldu saat 4 ü geçiyordu sanırım bittiğinde. Ben de maç kaç kaç biraz bakıp yatttım. O derece sardı yani program.

Tavsiye edilir.

Habertürk
23.30-Cumartesi

Şunu söyleyebilirim ki program Habertürk'te tekrar başladığından beri takip ediyorum. Ve kaçırmadığım bir program. İzlerken zevk aldığım, gerçekten kaliteli bir program. İlk önce zaten cuma günleri 20:00 gibi başlıyor 2 saat sürüyordu. Şimdi cumartesi günleri 23:30'da başlıyor. ucu açık bir şekilde devam ediyor. Dün dışardaydım sırf programı izlemek için 11:00'de eve geldim. Ve 3'e kadar da seyrettim...
Benim de herkese tavsiye edebileceğim bir program. Ayrıca programda çalınan parçaların da bazıları oldukça güzel. Bir kere Murat Bardakçı var. Pazar akşamları Teke Tek Özel'i de bu yüzden kaçırmıyorum...

Alperen Kaplan' Alıntı:
Ben kaçırdım ne yazık ki...
Misafirliğe gidince mecburen...
Konuk Yaşar Nuri Öztürk'tü. Konu da Osmanlı-Din. Osmanlı şeriat devleti miydi? İşte tarikatlar konusu. Padişahların tarikatlar ile bağlantıları. Tarikatların değişimi vs. Tabi daha sonra Fatih Sultan Mehmet ve hurufiliğe geldi. Ondan sonra da Murat Bardakçı, Yaşar Nuri Öztürk'ün ismini hurufiliğe göre açtı falan... Konulan din kurallarının nerden geldiği. Örfi ve şeriat hukunu vs. anlattılar.
Merak ettiğim bir nokta var. Bu Murat Bardakçı'nın el atmadığı, ilgilenmediği konu var mı?
Bu arada gazetenin çıkması da yakınmış...

Evet bahsetmişti program biterken,ama ben seyredememiştim.
Yaşar beyi de çok severim falan dermişim... :p
Pelin Batu da iyi,yanındaki adam da gayet bilgili,hatta Murat Bey kadar bilgili tarih alanında,genelini bilemem;yani ilk izlenimim o şekilde...

Alperen Kaplan' Alıntı:
Evet bahsetmişti program biterken,ama ben seyredememiştim.
Yaşar beyi de çok severim falan dermişim... :p
Pelin Batu da iyi,yanındaki adam da gayet bilgili,hatta Murat Bey kadar bilgili tarih alanında,genelini bilemem;yani ilk izlenimim o şekilde...
Son iki programdır bulunan Erhan Afyoncu'dan bahsediyorsun sanırım. Kendisi zaten tarihçi. Özellikle Fatih Sultan Mehmet konusunda çok bilgili biri. Zaten bunun için katılmıştı geçen programa.
Son programda Erol Sadi Erdinç yoktu. Acaba ayrıldı mı? Merak ettim...

Alperen Kaplan' Alıntı:
İşin gerçeği ilk kez seyrettiğim için bilemeyeceğim.
Büyük ihtimalle gördüğün;
afyoncu.jpg

bu kişi. Yani Erhan Afyoncu...

Sanırım bu tarz konulara üçümüz yazacağız sadece.Big 3 olduk:)
Bana Afyoncunun bilgisi veya anlatış tarzı yavan geliyor biraz.Bu dalda en birinci tabiki Ortaylı ondan sonra Bardakçı gelir ama dediğim gibi Afyoncuya alışamadı bünyem.Onu izledikten sonra 2 doz İlber Ortaylı almak lazım:)
Bu arada İlber Hoca'nın dediği bir laf çok etkiledi beni.50li, 60lı yıllarda Topkapı Saray'ında harem ağası olsun, bahçıvanlar olsun yani çoğu personel orada yaşamaya devam etmiş ve tarih kitaplarında okuduğumuz olayları bizzat çevredekilere anlatırlarmış.
İçimden keşke bende o şansa sahip olsaydım dedim ama nafile tabiki.Saraydan nasıl çıkarıldılar bilmiyorum ama onların torunları hala orada olsa bence dünyada eşi benzeri olmayan bir hazineye sahip olurduk.

Erhan Afyoncu konusunda haksız sayılmazsın. Bilgili bir adam. Özellikle dediğim gibi Fatih Sultan Mehmet konusunda. Ancak zaman zaman dediğin gibi yavan anlatıyor. Zaten Murat Bardakçı program içinden birakç kez ona bu konuda takılmıştı. Öğrencilerine ders verir gibi anlatıyorsun tarzı şeyler söylemişti.
Murat Bardakçı ve İlber Ortaylı tabi çok ayrı kişilikler. Zaten ikisi oldukça yakın arkadaşlarmış. İlber Hoca gerçekten inanılmaz bir bilgiye sahip. Anlatım tarzı da oldukça sakin ve rahat bir şekilde. Hatta ablam ona ''dede'' diyor. Bu ülkeye tarihi sevdiren en önemli adamlardan biri. Onun ile ilgili bir konu açmayı düşünmüş sonu vazgeçmiştim geçenlerde. Ama bu başlıklar altında konuşabiliriz.
Murat Bardakçı ise müthiş bir araştırmacı. Bazen merak ediyorum bilmediği, bakmadığı, fikir sahibi olmadığı konu var mı? Onu dinlemek insana zevk veriyor. Programını kaçırmadan izliyorum. Elinde birçok belge ve kitap var. Onunla birgün tanışmayı isterdim. Oldukça iyi bir de hafızaya sahip.

İçimden keşke bende o şansa sahip olsaydım dedim ama nafile tabiki.Saraydan nasıl çıkarıldılar bilmiyorum ama onların torunları hala orada olsa bence dünyada eşi benzeri olmayan bir hazineye sahip olurduk.
Çok doğru söylüyorsun. Zaten tarihi canlı tanıklarından öğrenmek en iyisidir...

Bu akşam NTV'de İlber Ortaylı ile Tarih Dersleri Özel Bölüm var. İlber Ortaylı'nın konuğu hocası Prof. Halil İnalcık...
Program saat 20:00'de başlıyor...

Uğur YILMAZ' Alıntı:
Bu akşam NTV'de İlber Ortaylı ile Tarih Dersleri Özel Bölüm var. İlber Ortaylı'nın konuğu hocası Prof. Halil İnalcık...
Program saat 20:00'de başlıyor...
Gece olacak tekrarı izleriz artık.Uzak diyarla arkadaşları yollayacaz.Umarım gece yakalarım...

Uğur YILMAZ' Alıntı:
[quote="Alperen Kaplan":faci2696]İşin gerçeği ilk kez seyrettiğim için bilemeyeceğim.
Büyük ihtimalle gördüğün;
afyoncu.jpg

bu kişi. Yani Erhan Afyoncu...[/quote:faci2696]

Evet,bu kişi. Erhan Afyoncu imiş kendileri.
Gerçekten anlatımı çok yavan,ama ciddi manada bilgili söylediğimiz gibi.
Bunun yanında İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı'nın dodtlukları bu ülkede birçok insana birçok şeyler anlatmalı diyorum ben.Bu yazarlardan bir tanesi sağ-bir tanesi sol görüşlü ve ikisi de hakkaniyetli insanlar. Yani tarihi kendi görüşleri nasılsa o şekilde değil,tarih nasılsa o şeklilde anlatıyorlar. İkisine de tebrikler.
Ama benim daha fazla saygı duyduğum insan,ikisinden de üstün bulduğum insan sayın İnalcık. Şu an Türkiye'nin değil,Dünya'nın sayılı tarihçileri arasındadırlar kendileri,muazzam bir araştırmacı,Dünya'da sözüne itibar edilen bir insan. Programı heyecanla bekliyorum.

Alperen zaten İlber Hoca, fragmanda halil İnalcık'ı tanıtırken her dönemin ünlü tarihçileri vardır ancak o tüm zamanların en iyilerinden biri. O hocaların hocası gibi ifadeler kullanmıştı.
Bende merakla bekliyorum programı...
Halil İnalcık, Teke Tek Özel'de katılacakmış sanırım yakın zamanda. Önceden çalışmaları için Fatih Altaylı ve Murat Bardakçı'ya kağıtlar yollamış... :)