http://www.vatanbir.org/imza
Tanım: Yabancı dille eğitim, tabelalarda yabancı sözcük kullanımı, ticarî ürünlere yabancı ad verme gibi Türkçemizi bozan etkileri kısıtlayacak ve bunu yasal güvence altına alacak olan yasa tasarısına destek.
Hedefler:
1 - Meclis'te bekletilmekte olan Türkçe Yasası'nın çıkartılmasına yönelik milletvekillerimize destek amacı ile kamuoyu oluşturmak
2 - Yasa'nın çıkması ile birlikte; yabancı dille eğitim, tabelalarda yabancı sözcük kullanımı, ticarî ürünlere yabancı ad verme gibi Türkçemizi bozan etkileri engelleyecek yasal güvenceyi sağlamak
Ayrıntılar:
Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ve Eskişehir Milletvekili Fahri Keskin'in Türkçenin kullanımı ve yabancı dil öğrenimiyle ilgili hazırladıkları kanun teklifine siz de destek verin. Atacağınız bir tek imza milli birliğimizi ve beraberliğimizi sağlayan Türkçemizi korumada ve yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmada büyük bir adım olacaktır. Kültürümüzü, geleneklerimizi, benliğimizi, tarihimizi gelecek kuşaklara aktaracak olan dilimizi korumak sizin elinizde.
Türkçe yasasının kabulünden sonra:
Levha, tabela ve ürünlerde öncelikle Türkçe kullanılacak.
Türkçe dışı dil kullananlar reklâm vergisini 4 kat daha fazla ödeyecek.
İlan, reklâm ve tanıtım öncelikle Türkçe yapılacak.
Türkçe adlarımızla dünya pazarlarına açılacağız.
Ticarî kuruluşların ad ve unvanları, mal, ürün ve hizmet adlarıyla kısaltmaları Türkçe olacak.
Toplu iş sözleşmelerinde yabancı kelimelere yer verilmeyecek.
Radyo ve televizyonda sunuculuk yapanlar Sunuculuk Belgesi Kurulu'ndan belge almak zorunda kalacak.
Bizler bu yasa tekliflerini desteklemekle birlikte bu yasaların, Türkçemizi iç ve dış etkilerden korunmasını, bir bilim dili olarak dünya dilleri arasında ilk sırayı almasını ve Türk Dünyası'nda kültürel birlikteliğin sağlanmasında temel unsur olan dil birliğini sağlaması için yeterli içeriğe sahip olmadığına inanıyor ve bu yasa tekliflerinin çok daha kapsamlı bir Türkçe Yasası'nın ancak bir kaç bölümünü oluşturabileceğine inanıyoruz. İçeriğin genişletilmesi konusunda milletvekillerimizi, TDK'yı, sadece Türkçe üzerine faaliyet gösteren Türkcan, Dil Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarını ve lise - üniversitelerdeki Türkçe Topluluklarını duyarlılığa çağırıyoruz.
Ekler:
İktisadi Müesseselerde Mecburi Türkçe Kullanılması Hakkında Kanun
Kanun No. 805 , tarih: 10.04.2006 (TBMM Kanunlar Dergisi, c. 4, s. 556, görüşmeler için ayrıca bkz. TBMM tutanak Dergisi c. 23, s. 233)
Madde 4 - ... 1928 senesi Kânunuevvel?inin iptidasından itibaren Türkçe hususi ve resmi levha, tabelâ, ilân, reklâm, ve sinema yazıları ile kezalik Türkçe hususi, resmi bilcümle mevkut, gayr-ı mevkut gazete ve mecmuaların Türk harfleriyle yazılması ve basılması mecburidir....
Madde 8 - Bilumum bankalar, imtiyazlı ve imtiyazsız şirketler, cemiyetler ve müesseselerin bütün Türkçe muamelâtına Türk harflerinin tatbiki 1929 Kanunisani?sinin birinci gününü geçemez...?
Fahri Keskin - Eskişehir Milletvekili
2/498 : Yabancı Dil Öğretimine İlişkin Kanun Teklifi
2/490: Türkçe'nin Kullanımı ve Korunması Yasası Teklifi
Mevlüt Akgün - Karaman Milletvekili