Türkçe Elden Gidiyor!

Video gösteriminde yer alan metnin bir bölümünü daha önce Ulus Gazetesinde okumuştum. Uygun bir zamanda yazıyı buraya aktarmayı düşünüyordum. Ancak metne yapılan çarpıcı eklemelerle video daha etkileyici hale gelmiş.

Haftasonu düzenlenen Cumhuriyet Mitingiyle ülkesine, değerlerine sahip çıkan Türk halkının aynı bilinçle diline de sahip çıkacağını umuyorum.

Liselerin ve üniversitelerin Türkçe ile ilgili eğitim amaçları yok ki. Yeni jenerasyon gençlik üniversite okuyor; iyi bölümlerden mezun olup mühendislik v.b. diplomalarına sahip oluyorlar ama çoğu daha Türkçe cümle kurmaktan aciz.

Bu biraz da kültür yozlaşmasıyla alakalı.

Konu yaşla alakalı değil. Konu niyet, bu forumu ciddiye alma yani bir nevi ciddiyet ve eğitimde. Ben üye vasıfında takıldığım diğer forumlarda, ciddiyetim dolayısı ile buradan farksız mesajlarımdaki dilime dikkat ediyorum. İlginçtir, ciddiyetim o kadar fazla ki, bu konuda MSN'de bile gayet dikkat ederek iletiler yazıyorum. Niyetim ise gayet açık, düşündüğüm şey bir dilin bir toplumun kültürünün en güçlü öğesi olduğu. Bu yüzden dilime her fırsatta her daim sahip çıkıyorum, vatanıma çıktığım gibi. Niyetim bu. Eğitim olayı ise çok ilginç bir konu. Üniversiteler bitiren insanlar iki kelimeyi bir araya getiremezken (lütfen herkes üzerine alınmasın) genç arkadaşlar gayet düzgün yazılar yazabiliyorlar.

Onur Yavuz' Alıntı:
Video gösteriminde yer alan metnin bir bölümünü daha önce Ulus Gazetesinde okumuştum. Uygun bir zamanda yazıyı buraya aktarmayı düşünüyordum.

Ben de Ntv'deki Biri Bana Anlatsın programında bu metni dinlemiştim, konuklardan biri okumuştu.(Haber spikeri idi ama adını unuttum, o da çok etkili okumuştu)
Metni bulup aktarabilirsek çok mutlu olurum.

Video da müzikle birlikte çok etkili olmuş. Gerçekten bazı forumlarda Türkçe'yi o kadar katleden insan var ki, çok üzülüyorum. Bunun yaşla da alakası yok, nice yaşı ilerlemiş ama Türkçe'nin afederseniz içine eden insan var.

Benim bu konudaki en büyük takıntım mağaza, dükkan isimleri. Hiçbir bölümü Türkçe olmayan mağaza isimleri var.
Ben bizim Galatasaray Store bile değişse çok mutlu olurum. Store???
Bjk bunu yaptı, Bjk Store iken Kartal Yuvası olarak değiştirdiler takdir ettim.
(Bizim Store'u örnek olarak verdim sadece)

dün uzunca bir yazı yazmıstım ama gonder'e basınca hata verdi
bir anda.olay yasla da pek alakalı degil.cunku benim 10 yasında
kuzenim var cocuk gayet guzel Turkce kullanıyor ve konusuyor.
bu sene ona bilgisayar aldık simdilik pek girmiyor internet'e
kefetmedi daha sanırım. :) genelde oyun oynuyor bilgisayar'da
keske hep boyle kalsa da zehirlenmese su internetten iyi olur.
ama,benim dusuncem biraz da internet bozuyor Turkceleri.tabi
bu benim fikrim herkes aynı dusunecek degil.eminim bizlerin de
zaman zaman yaptıgı hatalar oluyordur.video'yu koyanın ellerine
saglık.cidden cok guzel cok begendim. :claps

Türkçe´ye kadar değer verdiğimizi çarpıcı bir video ile gösterdiğin için sana da teşekkürler Oğuzhan.

Türk halkı bilinçli davranıp işyerine böyle isim veren yerlerden alışveriş yapmama kararı alsa hepsi seve seve değiştirir adlarını. Ama nerde öyle bilinçli bir toplum.

Videonun metnini de buldum. Buraya ekleyelim;

Arıyorum

Karamanoğlu Mehmet Bey'i arıyorum
Göreniniz, bileniniz, duyanınız var mı?
Bir ferman yayınlamıştı;

'Bu günden sonra, divanda, dergahta, bargahta, mecliste,
meydanda Türkçe'den başka dil konuşulmaya' diye,

Hatırlayanınız var mı?
Dolanın yurdun dört bir yanını,
Çarşıyı, pazarı, köyü, şehiri,
Fermana uyanınız var mı?

Nutkum tutuldu, şaşırdım, merak ettim,
Dolandığınız yerlerdeki Türkçe olmayan isimlere,
Gördüklerine, duyduklarına üzüleniniz var mı?

Tanıtımın demo, sunucunun spiker,
Gösteri adamının showmen, radyo sunucusunun diskjokey,
Hanım ağanın first lady olduğuna şaşıranınız var mı?

Dükkanın store, bakkalın market, torbasının poşet,
Mağazanın süper, hiper, gros market,
Ucuzluğun damping olduğuna kananınız var mı?

İlan tahtasının bilboard, sayı tabelasının skorboard,
Bilgi alışının brifing, bildirgenin deklarasyon,
Merakın, uğraşın hobby olduğuna güleniniz var mı?

Bırakın eli, özün bile seyrek uğradığı,
Beldelerin girişinde welcome,
Çıkışında goodbye okuyanınız var mı?

Korumanın, muhafızın body guard,
Sanat ve meslek pirlerinin duayen,
İtibarın, saygınlığın prestij olduğunu bileniniz var mı?

Sekinin, alanın platform, merkezin center,
Büyüğün mega, küçüğün mikro, sonun final,
Özlemin, hasretin nostalji olduğunu öğreneniniz var mı?

İş hanımızı plaza, bedestenimizi galeria,
Sergi yerlerimizi center room, show room,
Büyük şehirlerimizi mega kent diye gezeniniz var mı?

Yol üstü lokantamızın fast food,
Yemek çeşitlerimizin menü,
Hesabını adisyon diye ödeyeniniz var mı?

İki katlı evinizi dubleks, üç katlı komşu evini tripleks,
Köşklerimizi villa, eşiğimizi antre,
Bahçe çiçeklerini flora diye koklayanınız var mı?

Sevimlinin sempatik, sevimsizin antipatik,
Vurguncunun spekülatör, eşkiyanın mafya,
Desteğe, bilemediniz koltuk çıkmaya sponsorluk diyeniniz var mı?

Mesireyi, kır gezisini picnic,
Bilgisayarı computer, hava yastığını air bag,
Eh pek olasıcalar, oluru, pekalayı okey diye konuşanınız var mı?

Çarpıcı, önemli haberler flash haber,
Yaşa, varol sevinçleri oley oley,
Yıldızları star diye seyredeniniz var mı?

Vırvırık dağının tepesindeki köyde,
Cafe shop levhasının altında,
Acının da acısı kahve içeniniz var mı?

Toprağımızı, bayrağımızı, inancımızı çaldırmayalım derken,
Dilimizin çalındığını, talan edildiğini,
Özün el diline özendiğine içiniz yananınız var mı?

Masallarımızı, tekerlemelerimizi, atasözlerimizi unuttuk,
Şarkılarımızı, türkülerimizi, ninnilerimizi kaybettik,
Türkçemiz elden gidiyor, dizini döveniniz var mı?

Karamanoğlu Mehmet Bey'i arıyorum,
Göreniniz, bileniniz, duyanınız var mı?
Bir ferman yayınlamıştı...
Hayal meyal hatırlayıp da, sahip çıkanınız var mı

Bazı forum üyelerine olan yakınmamı bu başlık altında yapayım.

Bazı arkadaşların, yazılarını, hiç önemsemeden, noktalama işaretlerine dikkat etmeden yazdıklarını görüyorum ve inanın ki, hiç bir şekilde, içimde o yazıyı okuma isteği uyanmıyor.

Nokta koymak, inanın sizin sandığınız kadar zor değil. Anlatmak istediğiniz yargı bittiği zaman nokta işaretini koyun. Hiç kimse 10-15 satırlık bir tümce (cümle) yazamaz. Bu da demek oluyor ki, 10-15 satırlık bir yazıda, birden fazla tümce vardır; bu tümceler arasına da nokta koyulmalıdır. Haydi virgülü geçtim; ama noktaya lütfen dikkat edin! En azından yazınızın okunmasını istiyorsanız...

Sorun; bu dikkatsizliği yapan kişilerde mi, yoksa öğretmenlerinde mi, anlayamıyorum. Başka bir forumda, bir büyüğüm bu konuda şu uyarıyı yapmıştı: "Lütfen bu forumda, noktalama işaretlerine uyun. Bilmiyorsanız, öğrenin de gelin'"

Çok doğru söylemiş.

Türkçe elden gitmesin!

Re:

Onur BALCI' Alıntı:
... "Lütfen bu forumda, noktalama işaretlerine uyun. Bilmiyorsanız, öğrenin de gelin'"

Çok doğru söylemiş.

Türkçe elden gitmesin!
Noktalama işaretlerinin kullanımı ile ilgili Kanevski yorumunu yapmış. Fazla söze gerek yok sanırım.

"Bir gün insan "virgül"ü kaybetti. O zaman zor cümlelerden korkar oldu ve basit ifadeler kullanmaya başladı. Cümleleri basitleşince düşünceleri de basitleşti.

Bir başka gün "ünlem işareti"ni kaybetti. Alçak sesle ve ses tonunu değiştirmeden konuşmaya başladı. Artık ne bir şeye kızıyor, ne de bir şeye seviniyordu.

Bir süre sonra "soru işareti"ni kaybetti ve soru sormaz oldu. Hiç bir şey ama hiç bir şey onu ilgilendirmiyordu. Ne Kainat ne dünya, ne de kendisi umurundaydı.

Bir kaç yıl sonra "iki nokta üst üste işareti"ni kaybetti. Ve davranış sebebini başkalarına açıklamaktan vazgeçti.

Ömrünün sonlarına doğru elinde yalnız "tırnak işareti" kalmıştı. Kendisine has tek bir düşüncesi yoktu. Son "nokta"ya geldiğinde düşünmeyi ve konuşmayı unutmuş durumdaydı."

bu topiği daha önce görmemiştim ama şimdi okuduğumda çok dikkatli inceledim. konuya hassasiyet gösteren tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.

gercekten de noktalama ve yazım kurallarından uzak olarak gönderilen postlar ben dahil birçok kişi tarafından içeriği ne kadar dolu olursa olsun okunmadan geçiştiriliyo. bu kurallara uymadan yazanların ilk önce buna dikkat etmesi ve bunu gözönünde bulundurması gerekir.

ve işin en acı yanı bu durum sadece bu forumla ilgili değil artık genel olarak ciddi bi sorun haline geldi. canım yerine janem, evet yerine ewt, iyi yarine ii gibi yazılar yazmak nası oluyo bilmiyorum ama sanki daha karizmatik oluyomuş gibi gösterilmeye başlandı. çok itici geliyo ama sonucta yapabilicegimiz çok bişey de yok gibi. ben çevremdeki bikaç kişiyi bu konuda sindirmeye çalışıyorum ama daha fazlası gelmiyo elden maalesef..

Re: Re:

Onur Yavuz' Alıntı:
[quote="Onur BALCI":b498c]... "Lütfen bu forumda, noktalama işaretlerine uyun. Bilmiyorsanız, öğrenin de gelin'"

Çok doğru söylemiş.

Türkçe elden gitmesin!
Noktalama işaretlerinin kullanımı ile ilgili Kanevski yorumunu yapmış. Fazla söze gerek yok sanırım.

"Bir gün insan "virgül"ü kaybetti. O zaman zor cümlelerden korkar oldu ve basit ifadeler kullanmaya başladı. Cümleleri basitleşince düşünceleri de basitleşti.

Bir başka gün "ünlem işareti"ni kaybetti. Alçak sesle ve ses tonunu değiştirmeden konuşmaya başladı. Artık ne bir şeye kızıyor, ne de bir şeye seviniyordu.

Bir süre sonra "soru işareti"ni kaybetti ve soru sormaz oldu. Hiç bir şey ama hiç bir şey onu ilgilendirmiyordu. Ne Kainat ne dünya, ne de kendisi umurundaydı.

Bir kaç yıl sonra "iki nokta üst üste işareti"ni kaybetti. Ve davranış sebebini başkalarına açıklamaktan vazgeçti.

Ömrünün sonlarına doğru elinde yalnız "tırnak işareti" kalmıştı. Kendisine has tek bir düşüncesi yoktu. Son "nokta"ya geldiğinde düşünmeyi ve konuşmayı unutmuş durumdaydı."
[/quote:b498c]
Bunu okulda nalatıyolardı ama dinliyene. ben dikkat etmeye çalışıyorum. Ama bazen acele ederken arada harfler kaçıyo shift'e basmayı unutuyorum küçük oluyor. Ayrıca birşey bisi, merhaba mrb gibi şeyler de var...

Re: Re:

Onur Yavuz' Alıntı:
[quote="Onur BALCI":8c36a]... "Lütfen bu forumda, noktalama işaretlerine uyun. Bilmiyorsanız, öğrenin de gelin'"

Çok doğru söylemiş.

Türkçe elden gitmesin!
[/quote:8c36a]

O yazı bana ait değil. Bir başka sitede, bir büyüğüm yazmıştı. Sanki ben yazmışım gibi duruyor da, ondan dolayı yazdım. :)

Ben bu kadar katı değilim; "Öğrensin de gelsin!" falan... Daha kibar uyarılarda bulunmayı tercih ediyorum.

Yazıda da görülüyor ki; önemsenmeyen bir virgül bile ne kadar işe yarıyor.

Türkçe Yasası E-İmza Toplama Etkinliği

Forumun birinde haberleri okurken -ilgim üzerine- dikkatimi çekti bu imza kampanyası. Aşağıya alıntı yapıyorum.

Açıkçası pek bir yararı olacağını düşünmüyorum; ama Türkçemiz için bir imza da sizlerin eklemesini istiyorum.

http://www.vatanbir.org/imza

Tanım: Yabancı dille eğitim, tabelalarda yabancı sözcük kullanımı, ticarî ürünlere yabancı ad verme gibi Türkçemizi bozan etkileri kısıtlayacak ve bunu yasal güvence altına alacak olan yasa tasarısına destek.

Hedefler:

1 - Meclis'te bekletilmekte olan Türkçe Yasası'nın çıkartılmasına yönelik milletvekillerimize destek amacı ile kamuoyu oluşturmak
2 - Yasa'nın çıkması ile birlikte; yabancı dille eğitim, tabelalarda yabancı sözcük kullanımı, ticarî ürünlere yabancı ad verme gibi Türkçemizi bozan etkileri engelleyecek yasal güvenceyi sağlamak

Ayrıntılar:

Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ve Eskişehir Milletvekili Fahri Keskin'in Türkçenin kullanımı ve yabancı dil öğrenimiyle ilgili hazırladıkları kanun teklifine siz de destek verin. Atacağınız bir tek imza milli birliğimizi ve beraberliğimizi sağlayan Türkçemizi korumada ve yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmada büyük bir adım olacaktır. Kültürümüzü, geleneklerimizi, benliğimizi, tarihimizi gelecek kuşaklara aktaracak olan dilimizi korumak sizin elinizde.

Türkçe yasasının kabulünden sonra:

Levha, tabela ve ürünlerde öncelikle Türkçe kullanılacak.
Türkçe dışı dil kullananlar reklâm vergisini 4 kat daha fazla ödeyecek.
İlan, reklâm ve tanıtım öncelikle Türkçe yapılacak.
Türkçe adlarımızla dünya pazarlarına açılacağız.
Ticarî kuruluşların ad ve unvanları, mal, ürün ve hizmet adlarıyla kısaltmaları Türkçe olacak.
Toplu iş sözleşmelerinde yabancı kelimelere yer verilmeyecek.
Radyo ve televizyonda sunuculuk yapanlar Sunuculuk Belgesi Kurulu'ndan belge almak zorunda kalacak.
Bizler bu yasa tekliflerini desteklemekle birlikte bu yasaların, Türkçemizi iç ve dış etkilerden korunmasını, bir bilim dili olarak dünya dilleri arasında ilk sırayı almasını ve Türk Dünyası'nda kültürel birlikteliğin sağlanmasında temel unsur olan dil birliğini sağlaması için yeterli içeriğe sahip olmadığına inanıyor ve bu yasa tekliflerinin çok daha kapsamlı bir Türkçe Yasası'nın ancak bir kaç bölümünü oluşturabileceğine inanıyoruz. İçeriğin genişletilmesi konusunda milletvekillerimizi, TDK'yı, sadece Türkçe üzerine faaliyet gösteren Türkcan, Dil Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarını ve lise - üniversitelerdeki Türkçe Topluluklarını duyarlılığa çağırıyoruz.

Ekler:

İktisadi Müesseselerde Mecburi Türkçe Kullanılması Hakkında Kanun

Kanun No. 805 , tarih: 10.04.2006 (TBMM Kanunlar Dergisi, c. 4, s. 556, görüşmeler için ayrıca bkz. TBMM tutanak Dergisi c. 23, s. 233)

Madde 4 - ... 1928 senesi Kânunuevvel?inin iptidasından itibaren Türkçe hususi ve resmi levha, tabelâ, ilân, reklâm, ve sinema yazıları ile kezalik Türkçe hususi, resmi bilcümle mevkut, gayr-ı mevkut gazete ve mecmuaların Türk harfleriyle yazılması ve basılması mecburidir....

Madde 8 - Bilumum bankalar, imtiyazlı ve imtiyazsız şirketler, cemiyetler ve müesseselerin bütün Türkçe muamelâtına Türk harflerinin tatbiki 1929 Kanunisani?sinin birinci gününü geçemez...?

Fahri Keskin - Eskişehir Milletvekili

2/498 : Yabancı Dil Öğretimine İlişkin Kanun Teklifi
2/490: Türkçe'nin Kullanımı ve Korunması Yasası Teklifi

Mevlüt Akgün - Karaman Milletvekili