Cansu Köksal (1994)'ın transferine çok sevindim. Hem potansiyeli çok yüksek bir yıldız adayı hem de takımda az da olsa hemen süre alabilecek ve katkıda bulunabilecek bir oyuncu. Güzel iş yapılmış, tebrikler…
Son yıllarda, izleyebildiğim kadarıyla, bayan basketbolunda gelecek için umut vaat eden genç oyuncularımız hakkında bir değerlendirme yapmak istiyorum
Bu konuda ilk aklıma gelen oyuncular; Olcay Çakır (1993), Merve Aydın (1994), Tilbe Şenyürek (1995), Elif Emirtekin (1994), Pelin Derya Bilgiç (1994), Gamze Takmaz (1991), İrem Naz Topuz (1997), Melis Gülcan (1996), Esma Çelen Türk (1997), Şelale Kepenç (1998), İnci Güçlü (1999), Meltem Yıldızhan (1999) oldu.
Ayrıca yine beklentilerimizin yüksek olduğu bir önceki jenerasyonda, Gülşah Gümüşay (1989), Ayşe Cora (1993), Özge Yavaş (1991), Yasemen Saylar (1990), Esra Ural (1991), Pınar Demirok (1991) vardı.
Bunlardan; Gülşah (geçirdiği sakatlığın da etkisiyle) ve Esra bir türlü üzerine koyup yıldız olmayı başaramadı, ancak yıldız olma yolunda umutlarımızı henüz yitirmiş değiliz. Ayşe, Özge ve Yasemen de yine yıldız olma ümitlerimizi sürdürdüğümüz diğer oyuncular. Pınar ise en fazla üzerine koyan ve süre almayı başaran oyuncu oldu.
Diğer jenerasyona gelince; ne mutlu ki! İrem Naz, İnci ve Meltem bizim oyuncularımız. 2.03’lük pivot İnci sadece kulübümüz için değil ülkemiz için hatta belki de Avrupa ve WNBA için büyük potansiyel taşıyor. Yine İrem Naz Topuz benim şu an için beklentimin en yüksek olduğu oyuncu, Allah onları nazardan saklasın
Merve Aydın bence Türk Bayan Basketbolunun en büyük yıldız adayı idi. Bence Olcay’dan da iyiydi. Ancak sanki nazar değdi, ikinci kez çapraz bağları koptu, çok üzüldüm geçmiş olsun diyorum, inşallah en kısa zamanda sağlığına kavuşur ve parkelere döner.
Gamze Takmaz da yine büyük talihsizlik yaşadı 2 yıl kadar önce çapraz bağları koptu, şimdilerde yeniden form tutup eski günlerine dönmeye çalışıyor.
Elif Emirtekin de yine aynı sakatlıkla boğuştu ve o da süre almaya ve form tutmaya çalışıyor.
Bu sakatlıklar gerçekten çok üzücü… Ben Avrupa ülkelerinde bu kadar çok ve ağır sakatlıklar yaşandığını sanmıyorum. Bu durum bence ülkemizde koruyucu hekimliğin ne kadar yetersiz düzeylerde olduğunu göstermektedir.
Olcay maalesef istediği süreleri alamıyor, keşke bize gelse… Ekrem Hocamızla müthiş mesafe kaydeder.
Tilbe şu anda ülkemizde gelecek için en çok göze batan ve yine en fazla süre alan genç yerli pivot denilebilir. Çok güçlü ancak boyu 5-6 cm daha olsaydı diyor insan… sanırım 4 numara da oynayabiliyor, kendini bu mevkide mi geliştirmeli?! o kadarını bilmiyorum.
Esma Çelen Türk, Türkiye’nin en sempatik! oyun kurucusu
yolu açık olsun…
Pelin de Pınar gibi genç yaşına rağmen iyi süreler almayı başaran diğer bir yeteneğimiz.
Melis ve Şelale… ve özellikle Şelale büyük yetenek! büyük potansiyel… ancak maalesef onlar da suyun öbür tarafındalar… en azından şimdilik… Cansu gibi gelecekleri! neden olmasın
Bu arada, Nevriye’nin verdiği muhteşem katkıyı gördükçe, Dünyanın en iyi 4 numarasıyla rekabet etmeye çalışan Bahar’dan da umudumuzu kesmeyip “kır artık zincirlerini, pes etme… veya 3 numara oynamayı dene…” demek istiyor insan
Bu yeni jenerasyonlara baktığımızda ülkemiz bayan basketbolunun geleceğini çok umutlu görüyorum, sadece 5 numarada fazla oyuncu çıkaramadığımız görülüyor, ama bence o da zamanla düzelir diye düşünüyorum..
Yine de geçmişte büyük umutlar vaat ederken, hiç mesafe kat edemeden kaybolup giden genç yıldız adaylarını hatırladığımızda, bu konuda fazla iddialı konuşmaya gelmediğini görüyoruz
Ancak keşke erkek basketbolunda da en azından parçalı forma açısından bu kadar iyimser, umutlu konuşabilseydik. Sayabildiğimiz 4-5 tane yıldız adayı çıkıyor onlar da maalesef Efes’de ve karşıda…
Belki de en önemlisi, hem erkek hem bayan basketbolda hocalarımızın kıymetini bilmeli ve çok uzun vadeli sözleşmelerle yolumuza devam etmeliyiz diye düşünüyorum.