2018/2019 EuroLeague

Bu arada fiksturde sacmalik derecede gariplikler var.15 maclik ilk devrede Bayern 10 maci icerde oynarken Baskonia 9 maci disarda oynamis. Sunu 8-7 veya 7-8 olacak sekilde ayarlamak bu kadar zor olmamali.
 
Pana yeni koçuyla Cska'yı yendi ve baya da yendi yani şaşırdım. Cska'nın normal sezonda tadı kaçık başladı. Genelde lider bitirir f4 de saçmalar acaba tam tersi mi olacak ?

Fener Real maçı aslında çok zevkli bir maç değildi. Savunmadan zevk alıyorsanız o zaman güzeldi. Tavares'i beğeniyorum bu arada. Adam tank gibi.

Efes konusunda genel bir şeyler yazmak gerekirse hayal kırıklığı. Hem de baya baya hayal kırıklığı. Barcelona deplasmanında ilk yarıyı olabilecek en güzel şekilde bitirdikten sonra 2 koskoca çeyrekte 15 sayı atmak akıl almıyor.
 
Cska, oyun kurucusu Hackett olan bir takıma göre oldukça iyi bir konumda.

Hackett oyun kuruculari degil ki ortalama 14 dk oynayan ana rolu rakibin lider guardini savunmasiyla sindirmek olan rol oyuncusu. Bu yil Cskada De Colo.ve Ser-Rod verimsiz. Avrupadaki en iyi 6-7 adamdan ikisi bunlar. Onlar verimsiz formsuz olunca haliyle bir adim geride kaliyorlar.
 
Bence Hackett gereksiz süre alıyor. De Colo ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorum, yoksa bu kadar düşmesi için hiçbir sebep yok.
 
Cska'nın en büyük sorunu undersized uzunları. Gudaitis mesela çok iyi bir uzun olabilirdi CSKA için. 30 üstü milyon euro bütçesi olan bir takım için bu tarz bir uzun almak şart bence. Bu yıl da Sergio Rodriguez ve De Colo da çok formsuz. Son 3 maçtır Higgins de çok formsuz. Will Clyburn olmasa Cska yerlerdeydi. Ama bence bunca iyi oyuncuyu kullanamayan Itoudis'in derhal kovulması gerekiyor.
 
Pitino karizmasiyla ve zekasiyla Pao'ya olumlu etkiler yapabilir ama cska macindan cok buyuk anlamlar cikarmamak lazim. Yeni koc ile oynan ilk mac, Oaka atmosferi ve biraz da sut konusunda gununde olarak Cskayi yendiler. Pao'nun durumunu gormek icin deplaanda ne yapacaklar ona bakmak lazim. Iki senedir Oakada birer mac kaybetmislerdi zaten kazaniyorlardi. Oaka disinda kazanmaya baslamadan Pao duzeldi demek yanlis olur.
 
Fenerin büyük ihtimalle birinci bitireceğini varsayıyorum.Bu durumda F4 yarı finalinde Real- Cska kapışması olacak. Bu maçta ben Cska'yı daha önde görüyorum. Real bana durdurulması daha kolay bir takım gibi geliyor. Lull sakatlığının etkisini atlatamadı ki aşil sakatlığının kalıcı etkileri olması normal ve hep bu şekilde kalabilir bir daha eski Lull'ü düzenli performans anlamında göremeyebiliriz. Lull haricinde de Real'de durdurulamayacak bir oyuncu yok. Ligin ilk yarısını ilk 5 sırada tamamlayan 4 takımla yaptığı maçların 3 tanesini kaybettiler, sadece Efes'i o da efesin saçmalamasıyla yenebildiler. Seviye yükseldikçe Real'in zorlandığı bir gerçek. En büyük artıları fazla farkedilmese de ligin en iyi savunma takımlarından birisi olmaları. Rakibi en düşük yüzdede tutan takımlardan.

Cska'da ise De Colo e Ser-Rod sezona yavaş başlasa da vites arttırmaları durumunda Cska mecut halinden daha iyi bir noktaya çıkabilir. Oyun çok fazla Clyburn'ün üstüne kalıyor ki ben kendisini istatistik yapsa da güvenilmez bir oyuncu olarak görüyorum. Mala bağlaması çok olası. De Colo ve Ser-Rod biraz vites arttırırsa Cska finalin bir ayağı olur.

Diğer tarafta sürpriz olmazsa fener gelir. Green veya sakatlık dönüşü Ennis'ten bir tanesi de takıma dahil olabilirse net bir şekilde çözülmesi en zor, farklı senaryolara en hazır takım konumundalar. 20 hücum ribaundu verdikleri maçı da kazanabiliyorlar, 9 asitle tamamladıkları maçı da. Çok iyi şut sokarak da, kötü hücum ettiklerinde de. Kazanmanın yolunu bir şekilde buluyorlar.

F4 döneminde en çok ihtiyaç duyulan iki özellik var birisi farklı senaryolara hazır olabilmek, ikincisi de o döneme formda girebilmek. Son iki sezonun şampiyonu ligi beşinci bitirerek şampiyon oldu. Bu nedenle Fener net favori diyemem ama o iki özellikten bir tanesine sahipler Diğeri de olursa( o döneme formda girerlerse) şampiyonluğu kazanmaları da yüksek ihtimal olur.
Geçen sene şampiyonluğu Real'in kazanması Real adına bir handikap, kazanma açlığı da çok belirleyici oluyo.
 
BUGÜN 03-01-2019

Anadolu Efes-Bayern Münih : + 5
AX Olimpia Milano-Buducnost Podgorica +15
Real Madrid Baloncesto-Maccabi Tel Aviv +25
Gran Canaria-BC Khimky - 3

YARIN 04-01-2019

Fenerbahçe Beko-Saski Baskonia +7
Zalgiris Kaunas-CSKA Moskova -8
Olympiakos-Panathinaikos +5
FC Barcelona Lassa-Darüşşafaka +16
 
Efes yine ilk yarıyı 19 sayı farkla önde geçtiği maçı neredeyse veriyordu ikinci yarı. Krize girdiler bi ara. Ama galibiyet çok önemliydi çünkü bayern direkt rakiplerden biriydi. Efes’e bir iki tane deplasman galibiyeti lazım. Bizim futbol takımının geçen seneki haline benzetiyorum artık efes’i sadece kendi sahalarında güçsüz takımları yeniyorlar, deplasmanda alırlarsa ilk dört yapabilirler.
 
Bayern belki de oyun düzenine en sadık kalan takım. Geçen hafta da Madrid gibi bir takım vurup geçmişken maçı eşitlemişlerdi sanırım. Madrid sonradan kazandı. O yüzden geriden gelen Münih’i 15 sayıyla yenmek yine de güzel iş. Tabi işin asıl boyutu “deplasman” olayı. Gerçi Efes, Pire’de de, Barcelona deplasmanında da süper oynadı. O yüzden deplasman meselesi değil de “dağılmamak” asıl problem oluyor. Hadi ilk 5 dağılır anlarım ama bench de dağılıyor Efes’te, çok ilginç. Mesela bi takımda herkes dağılır ama ortaya enerji koyup herkesi kaldıran 1 oyuncu çıkar genelde. Efes’te o da olmuyor.
Uzun lafın kısası; Efes bu sorununu hallederse işin rengi farklı olabilir ilerleyen haftalarda. Basit bi mantıkla bakarsak Olympiakos ve Barcelona deplasman galibiyeti, içerde mucize olarak verilen Madrid galibiyeti oluşacak tabloyu siz düşünün.
 
Efes'in sorununu yazmaya gerek yok hemen herkes yazmış zaten. Oyunu hiç kontrol altında tutamıyorlar her an bir şey olacak gibi oynuyorlar.

Campazzo bu aralar biçerdöver gibi herkesi sakatlıyor.

Real-Maccabi maçına ara ara baktım city maçından fırsat buldukça kafa kafaya gibi gözüken ama Real'in alacağı bariz bir maçtı.

Gecenin pek sürprizi olmadı yenmesini düşündüğüm takımlar yendi ama sadece khimki'nin deplasmanda 29 sayı fark atması şaşırttı. 3 sayı farkla filan anca alır diyordum fark attılar.
 
Haftaya Efes'in Zalgiris deplasmanı var. Bence en kritik maçı olabilir kalan bölüm için. Çünkü Zalgiris maçından sonra iki maç üst üste evinde khimkhi ve daça ile oynayacak. O maçları büyük ihtimalle kazanacak efes, eğer Zalgiris'i de geçerse çok büyük avantaj elde etmiş olurlar. Zalgiris'i de kendilerinden uzak tutmuş olurlar aynı zamanda.
 
Oaka dşında görmeden Pao'ya düzeldi demek hata olur demiştim. Oaka dışında gene yokları oynuyorlar. Deplasmandaki halleri ortalama bir eurocup takımını eurolig koymuşsun gibi. Bu seviyede köklü bir takımın deplasmanda bu kadar ezilen bu kadar karakter koyamadan havlu atan bir görünümde olması onlar adına utanç verici olmalı.
 
Fener-Baskonia maçında az daha dönüyordu baskonia 21 sayıdan. Fener tecrübeli ama bırakmıyor böyle durumlarda Efes bunu yapamıyor henüz.

Zalgris Cska maçı kıran kırana geçti son anlarda cska ağırlığını koydu ama çanlar itoudis ve cska için çalıyor bu ara

Olimpiakos bir ara farkı 20 sayılara çıkardığı maçı 14 sayıyla kazanmış. Pananın bu deplasman formu evlere şenlik. Zaten buradan en iyi ihtimalle 5. bile olsa asla bu formlarıyla deplasman dezavantajı ile f4 yapamazlar geçmiş olsun onlara.

Daçka fark yiyor Barcelona'dan
 
Muazzam, muazzam oynadı Efes bugün. Ne yapmaları gerekiyorsa en iyi şeklide yaptılar hem hücumda hem savunmada. En önemlisi ribaundlarda ezilmediler. Öyle olunca savunma dirençleri de arttı. Çok önemliydi bu maçtan galip ayrılmak. Şimdi önünde evinde iki tane kağıt üstünde kolay geçebilecekleri maç var. O maçları da alırlarsa artık ilk dört için büyük adım atmış olurlar.
 

Üst