2019 NBA DRAFT

ABD saatiyle salı akşamı draft lotaryası yapıldı ve draft günü tahminlerinin üstündeki en büyük sis perdesi kalktı. Bu yıl lotarya yeni bir sistemle gerçekleşti ve bu da sürprizleri arttırdı. Geçtiğimiz yıla kadar ligi son sırada bitiren takım ilk sıradan seçme adına %25'lik bir şansa sahipken, diğer takımlar da derecesine göre sıralanıyordu ve sondan 2.takımın ilk sıradan seçme ihtimali de yaklaşık%19-20 seviyesindeydi. Ancak bu yılla beraber ligte en kötü dereceyi alan 3 takım derecelerine bakılmaksızın %14'lük ihtimale, 4. ise %12.5'luk ihtimale sahipti. Yine eski sistemde ilk 3 sıra lotaryayla belirlenirken bu yıl ilk 4 sıra belirlendi. Tüm bunlar drafta oynamalar zalsın diye yapıldı ve kısmen drafta yatmanın öneminin azaldığı da bu lotarya da kanıtlanmış oldu. Lotarya öncesiilk 4 sıra için şanslar şu sekildeydi;
Ekran Alıntısı.PNG
Ancak görüldüğü üzere 1.sıra adına en çok şansı olan 7.takım olan New Orleans %6 şansla 1.sırayı almayı başardı. Aynı şekilde Memphis de %12.3 ilk 2 sıra şansına rağmen 2. sırayı alırken , Lakers sadece %9.4 ilk 4 sıra şansı varken 4.sırayı kaptı.
1. New Orleans
2. Memphis
3. New York
4. Los Angeles Lakers
5. Cleveland
6. Phoenix
7. Chicago
8. Atlanta
9. Washington
10. Atlanta (from Dallas)
11. Minnesota
12. Charlotte
13. Miami
14. Boston (from Sacramento via Philadelphia)


Oluşan bu tablo off-season'da birçok hamlenin yapılamamasına ve yeni birçok hamlenin de yapılmasına neden olabilir. Çünkü birçok süperyıldızın yer değiştireceği son yılların en heyecanlı off-season'u olması bekleniyor. Takımlar için bu süper yıldızlar gökten rastgele yağmayacağına göre onları veya Anthony DAVIS örneğindeki gibi takımlarını çekici nüvelere sahip olmaları gerek. Bu doğrultuda ise, gelecek vaat eden genç yetenekler her zaman şampiyonluklar için umut ışığıdır. Eğer kendi kafalarına ya da Zion'un kafasına meteor düşmezse New Orlenas'ın kimi seçeceği açık. Ancak DAVIS takası bundan etkilenir mi bilinemez. Her ne kadar A.DAVIS buna rağmen takımdan gitmek istiyor şeklinde haberler çıksa da draft kurası biraz soğusun sonra görelim. İşin tuhafı New York'un da 1.sırayı alırsa Zion'u A.DAVIS'i takaslamak için potaya girmek adına oltaya yem olarak takmayı planladığı yazılıyordu. Bu açıdan bakıldığında New Orleans'ın A.DAVIS'i kaybetmeden Zion fırsatını ellerinde bulmaları oldukça ironik. Lakers'ın da beklemedikleri bir 4.sırayı A.DAVIS takası için masaya sereceğinı tahmin etmek için üstün zeka olmaya gerek yok. Ancak bu takası gerçekleştirmeleri gerçek anlamda duygusal nedenlere takılacaktır. En avantajlı olan Boston'ın elindeki en büyük koz olan J.TATUM'ın da forvet olması ve Zion'un belki de boyu itibariyle 3 numaraya kaydırılma ihtimali TATUM'ın New Orleans için değerini düşürebilir.Umarım Boston'a gider ve New Orleans da C.PAUL ayrılığından hemen sonra bulduğu DAVIS gibi bulacağı Zion'a gelir gelmez iyi bir genç nüvenin içine girme olanağı sağlamış olur.
Oyuncular bazında ise New York için çok kritik bir drafttı ve diğer büyük şanslılara göre az sıra kaybetseler de yine de lotaryanın kaybedenlerinden oldular. Zion dışında hiçbir oyuncunun tek başına süperyıldız çekeceğini düşünmüyorum. RJ BARRETT veya Ja MORANT Boston,Clippers,Lakers gibi takımları daha ilgi çekici kılar sadece.
Draftın kazananlarından Memphis'in Ja MORANT'ı seçeceği düşünülüyor ki kendisi bir Point Guard. CONLEY JR.'dan bu yaz vazgeçileceği kesin gibi bu durumda ama ben yerlerinde olsam çok daha büyük bir potansiyele sahip RJ BARRETT'ı seçip Mike CONLEY ile birkaç sezon denerdim. Neyse ki en azından CONLEY'i takas malzemesi yapıp modern oyuna uygun yetenekli oyuncuları takıma doldurabilirler.
20 Haziran Perşembe gerçekleşecek draft ile birlikte büyük kütlelerin yerlerinden oynadığı sarsıcı bir off-season'a hazırlıklı olun.
 
Nba Draftı bu gece saat 02.00'da başlayacak. Ben de oyucu seçimleri başlamadan genel beklentiler üzerinden lotarya seçimleri tahminlerimi sıralayım;

1. Zion WILLIAMSON-PF (New Orleans)

2. Ja MORANT-PG (Memphis)

3. RJ BARRETT-SG,SF (New York)

4. Jarret CULVER-SG (New Orleans)

5. Darius GARLAND-PG (Cleveland)

6. Coby WHITE -PG,SG (Phoenix)

7. DeAndre HUNTER-SF,PF (Chicago)

8. Cameron REDDISH-SG,SF (Atlanta)

9. Sekou DOUMBOUYA-SF,PF (Washington)

10. Jaxson HAYES-PF,C (Atlanta)

11. Rui HUCHIMURA-SF,PF (Minnesota)

12. Nashir LITTLE-SF (Charlotte)

13. PJ WASHINGTON (Miami)

14. Bol BOL-C (Boston)

Elbetteki draft gecesi oyuncu seçimlerinden ibaret değil. Birçok birbirini tetikleyen takas olacaktır. Bu takasların önemli bir kısmı da draft sırası içerir. Hatta 4.sıranın değişmesi kesin gibi. O nedenle bu tahminler mevcut takımların yer değiştirmemesi koşulunda gerçekleşmesini beklediğim draft sıralamasıdır.
 
Zion’un ilk sırada seçildiği artık bilinen bir şey, Memphis de Conley’i Utah’a gönderdi. Onlar da Ja Morant’ı seçti diyebiliriz. Pelicans 4. sıra seçimini atlanta ile takaslayarak Solomon Hill’in de kontratından kurtuldu. Minnesota da 6. sıra seçimini aldı Phoenix’den (Saric ve 11. sıra karşılığında) Cavs de muhtemelen Garland’ı seçip takas kovalayacak.
 
Zion WILLIAMSON, The world have not seen like that yet. gibi bir ifade kullanmis :) Hayranim boylelerine :) genelde 2-3 yila kalmaz piyasadan silinirler bu turler.

Bakalim Jordani, Jabbari ve Jamesi unutturacak ne ustun ozelliklere sahip acaba ?

Bu arada tesaduf olabilir mi arkadaslar Jordan Jabbar ve James soy isim J ile basliyor hepsinin :)
 
Adam 130 kilo. Bakın yazıyla da yazayım yüz otuz kilo. Örnek olması açısından bir başka canavar Lebron James 110 kilo civarı. Bu adam onunla aynı boyda sayılır ve ondan 20 kilo fazla. Ve bu adam kas yığını. Normal insanlarda bu boya 130 kilo obez demektir. Bu adam tank gibi. Zıplıyor, uçuyor, potayı kıracak neredeyse. O bacaklar bu kiloya, bu kadar zıplamaya yıllarca dayanabilecek mi çok merak ediyorum. Şu anda superstar olur diyenler de bennett gibi olur diyenler de kendilerince haklı. Ne olacağını zaman gösterecek ama gelişimi bu kadar merak ettiğim bir oyuncu olmadı herhalde. Umarım Lebron gibi, Shaq gibi canavar izleriz yıllarca.
 
Beklenen de fazla draft hakları üzerine takaslar olunca draft öncesi tahminler fena şaştı. Bir de buna Bol BOL gibi oyuncuların sakatlık durumlarına güvenilmemesi eklenince lotarya seçimi olması beklenenler bir hayli dışarıda kalırken, ilk tur seçimi olması tartışmalı oyuncuların lotaryadan gittiğini gördük(Bun da iyi yönetildiği tartışmalı takımların payesi de yüksek:))

Zion WILLIAMSSON'a Anthony Bennett göndermesi yapılmış ama ikisi mukayese kabul etmez. Bir kere BENNETT herkes için sürprizdi 1.sıra seçimi olduğunda. Kimse onu 1.sıradan seçen aklın hiç mi mantık sosuna bulanmadığına akıl erdirememişti. Ama o yıl yine de Zion tarzı bir oyuncu yoktu(beklenti yoktu anlamında) ve kumar oynanabilir bir yıldı. Giannis 15.sıradan draft edilmişti ama o döndemde böyle bir yıldız olmasını kimse beklemiyordu.

Beni şaşırtan en büyük takas 4.sıra seçimi için Atlanta'nın 8. ve 17.sıradan vazgeçmesiydi. Aslında seçim sıraları anlamında tuhaf değildi. Sadece bu takası DeAndre HUNTER için yapmaları ilginçti. Takımlarının ihtiyaçları olan role cuk oturan bir oyuncu olduğunu bilsem de yine de takasa muhtemelen gerek kalmayacaktı. Point Guard isteği olan Cleveland ve Minnesota'nın(ya da takas öncesi Phoenix'in) bu oyuncuyu seçmeyeceği kesinken sadece Chicago yeterli seviyede oyunkurucu bulamazsa bu yola gidebilirdi. Bence de bu riske değerdi. Gerekirse Chicago ile takasa girer 8.sıra ve 2.tur haklarıyla geçiştirirlerdi olayı. Bu kadar atlanacak bir durum yoktu yani. Minnesota ve Cleveland'ın takas için bastırdığı haberi gelmişti ama Atlanta'nın ki gereksiz oldu. Yine de Cam REDDISH 10'a kadar düştü de 8.sıradan seçmeleri beklenen oyuncuyu seçtiler. Eğrisi doğrusuna gelse de bu yanlış yaptıklarını değiştirmez. Draftın en karlı 2 takımının bu takasın tarafları olduğuna benim de kuşkum yok ama Atlanta daha da karlı olabilirdi.
 

Üst