2022-2023 Türkiye Süper Ligi

Adana Demirspor enayiliğine doymasın. İlk yarı yoktan sebep kağnı defansları gidip adama tekme atıp penaltı yaptı. Az önceki pozisyonda da 2 oyuncu topu paylaşamayıp rakibe kaptırdı. Devamında zaten o bodoslama gelişten bir hayra alamet şey olmayacağı 100 km'den belliydi. Allah'a şükür ayağının kırılmadığı pozisyonun dönüşü de gol oldu maalesef.
ADS ilk yarı salak saçma futbol dışı takılmak yerine adam gibi konsantre oynasa skor çok başka olurdu. İki takım da gereksiz yere salak saçma gerilim yarattı sürekli.
Bu arada yüksek sıcaklık ve nemin olduğu yerde 6 gol çıkarmak da başarı.
 
Yine çok kötü hakem yönetimi vardı. Szalai ilk yarıda sarı kart görse ilk önce fb 10 kişi kalacak, maç çok başka yere gidecekti. Fenerbahçe bu sene hakemlerin de yardımıyla sonuna kadar gidecektir.

Bakın mesela FB'nin ilk penaltı pozisyonu bize olsa penaltı değil ayak fazla kalktı denilip bize faul verilirdi.
 
Kiev maçında da yazmıştım; Jesus duran toplara baya plan yüklemiş anlaşılan. Her duran topta tehlikeli pozisyona giriyor Fener farklı varyasyonlarla. Burada oturtmaya çalıştığı bir sistem de var belli oluyor maçlarda. 1-2 ay içinde muhtemelen oturtur kendi sistemini ve daha rayda giden bir takım yaratır. Şimdilik biraz suni puanlar alıyorlar ama bir şeylerin değişmeye başladığı da belli. Tek dezavantajı kalitesiz futbolcularla bir yere kadar gidebiliyor saha içinde. Kendi sistemini oturtsa da vasat futbolcularla kurulan bu takımın tavanı nereye kadar zorlayabilir bilinmez.
 
Süper Lig'de bu sezon şampiyon olan takım, Şampiyonlar Ligi'ne 1. ön eleme turundan katılacak. Eğer turu geçerse playoff oynayıp, gruplara kalmaya çalışacak.

Süper Lig'de bu sezon 2. ve 3. olan takımlar ve Türkiye Kupası'nı kazanan ekip, Konferans Ligi 2. ön elemeden katılacak.

Aynı zamanda Süper Lig'in Şampiyonlar Ligi kontenjanı 1'e düştü. Sadece şampiyon gelecek sezon Devler Ligi'nde olacak.

Avrupa Ligi'ne takım gönderemiyoruz. Kupa şampiyonu da Konferans Ligi'ne katılacak. Sadece Şampiyonlar Ligi'ndeki ekibimiz elenirse Avrupa Ligi'nde olacak.



Çok zor durumdayız. Bakalım buradan nasıl kurtulacağız?
 
Şampiyonlar Liginde hiçbir şey oynamayan Zalgiris'e elenen Malmö'den,temsilcimiz Sivasspor 3 yiyip geri geldi.

4 büyükler bir yandan,Anadolu takımları bir yandan herkes zarar veriyor.Ligde sezon boyunca ''Avrupa'da bilmem ne hedefimiz var'' diyerek her takım taraftarını bir güzel uyutuyor.

Bizler ise her sezon Türk takımlarının Avrupa'daki çaresizliğini izliyoruz.Türk takımlarının Avrupa'da iyi iş çıkarma istatistiği 10 senede 1-2 kez falandır.Utanılacak bir durum bu.
 
İyi oldu, bu ülkede ki hiçbir takımdan bir halt olmaz. Her sene 15 transfer yapıyor büyük takımlar hala aptal aptal yıllık 3 milyon bayılacak topçu peşinde koşşsunlar, son kontratlarını versinler her maçta en ufak darbeye yere atlayıp taraftarlarıyla beraber ağlasınlar hakeme sövsünler sonra başkanlar çıksın bir artistlik yapsın en sonunda rezil basına yalandan bir transfer haberi pompalat ve kapanış. Bir an önce batsın şu kulüpler de oyuncu bulamayacak duruma gelsinler belki bir düzelme yoluna girerler genetiğimiz bu çünkü dibin dibini görmeden akıllanılmaz bu ülkede.
 
Bu mevzuda en çok bizim kulübe kızdım ve en büyük hatalardan biri de bizdeydi. Yıllarca ligde rakibin yokken her sezon bedavadan Şampiyonlar Ligine gitmene rağmen affedersiniz bir halt yapamadık. Üstelik birçoğunda grubumuzdaki takımlar da çok basit takımlardı. Neredeyse 0 çekerek bitirdik o grupları hep. O nimetlerin insanın ayağına bir daha gelmeyeceğini de defalarca kez yazdık ama her seferinde duygusal iddialı twitler ve çok iyi tribün koreografilerinden öteye gidemedik. Şimdi o günlerin neticeleri geldi kapıya dayandı. Bir ara Beşiktaş rekorlar kırarak ülke puanını kurtarmıştı 3-5 sene önce. Geçen sezon da biz UEFA'da bir şeyler yaptık. Ama netice değişmiyor işte o boşa geçen yıllardan sonra. Cepten yiye yiye bugüne geldik çattık. Lig şampiyonu gitmiş ön eleme oynuyor, şaka gibi. Rakibi de vasat bir Avrupa takımı. Ona da kendi evinde 1 gol dahi atamamış. Onu geçtim; ilk maçtaki şansa rakibe çarpan top olmasa 180 dakikada gol atamadan eleniyor.
Ben anlamıyorum ligde esip gürlesen bile Avrupa'da karşına köy takımı bile çıkınca ışık görmüş tavşan gibi kalıyorlar hepsi. Vizyon olarak mı Türkiye dışını tahayyül edemiyorlar yoksa futbol olarak mı çok gerideyiz bilmiyorum. Biri köy grubunda sonuncu olur, diğeri savaşa girmiş ülkenin takımına dağılır, öteki vasat takıma gol atamaz...
 
Arap zihniyeti ülkenin her noktasına işledi başka bir şey değil. İşimiz gücümüz şov ve günü kurtarmaya çalışma. Yaptığımız şovda olmayan para üzerinden Araplarda yine para var onların ki daha mantıklı. Epl ve diğer İspanya, İtalya ve Almanyanın büyük takımları hariç herkes genç oyuncu geliştirip satmaya çalışarak bir şeyler yapmaya çalışıyor, bir biz çok akıllıyız 30 yaşında heriflere para saçıyoruz üstüne havalimanlarında karşıluyoruz. Gerçekten hakettiğimiz Asya ligi bizim yada bir kaç seneye İslam oyunları falan filan oralara katılmalıyız katar falan eğlenirdirsin bizi.
 
Süper Lig'de bu sezon şampiyon olan takım, Şampiyonlar Ligi'ne 1. ön eleme turundan katılacak. Eğer turu geçerse playoff oynayıp, gruplara kalmaya çalışacak.

Süper Lig'de bu sezon 2. ve 3. olan takımlar ve Türkiye Kupası'nı kazanan ekip, Konferans Ligi 2. ön elemeden katılacak.

Aynı zamanda Süper Lig'in Şampiyonlar Ligi kontenjanı 1'e düştü. Sadece şampiyon gelecek sezon Devler Ligi'nde olacak.

Avrupa Ligi'ne takım gönderemiyoruz. Kupa şampiyonu da Konferans Ligi'ne katılacak. Sadece Şampiyonlar Ligi'ndeki ekibimiz elenirse Avrupa Ligi'nde olacak.



Çok zor durumdayız. Bakalım buradan nasıl kurtulacağız?

Açıkçası çok da endişe verici bir durum olarak görmüyorum bunu. Eğer senin takımın iyiyse eleme oynaman ve hetta 4 eleme turu oynamanın bir anlamı yoktur. Efsanevi İstanbul finali sonrası bir bilinmezlik ortaya çıkmıştı. Liverpool avrupa şampiyonu olmuş ama ligde ilk 4 yapamamıştı. Seçiminizi yapın dediler lig 4.sü Everton mı Lüverpool mu diye. En sonunda ingiliz lobisi devreye girdi ve bir ara formül bulunup 5 takımla katıldılar ama Liverpool 1.ön eleme turundan başlayacaktı. Sonuç olarak elemeleri geçtiler elbette. Diyeceksiniz ki bizim takımlarımız ne Liverpool ne Bayern vs. Ama bu turları geçmek için de hiçbiri olmak gerekmiyor. Şampiyonlar yoluyla lig yolunun ayrımı ülkede ilginç şekilde az bilinen bir durumdu. Bu yıl ilk kez şampiyonumuz burada olunca anlaşılmıştır diye umuyorum ama öyle görünmüyor. Bizim yeni sistemde elemeleri geçemediğimiz algısı vardı ama tüm elemeleri daha dişli takımların olduğu lig yolunda geçemedik. Bu yıl şampiyonlar yolundan kimler şampiyonlar ligine kaldı bakacak olursak, elbetteki Kopenhag, Dinamo Zagrep, Maccabi Haifa ve Viktoria Plzen. Bu takımlardan Zagrep, biraz da iyi Plzen dışında çekinilecek takım yok. Zagrep zaten bu sistemin getirilmesiyle yeniden parlayan bir takım oldu. Her sene bu yoldan ŞL yapa yapa kulübün ekonomisini döndürdüler ve iyi oyuncularını hemen satmadan da idare ederek yarışmacı takım oldular. Eğer biz bu takımları geçemiyorsak zaten ŞL yapmayalım. Bu çok alt bir çıta. Seribaşı oslaydı Trabzonspor ki geçen sene Beşiktaş Chelsea sayesinde eleme oynamaktan kurtulmasa play-offta seribaşı olup bu çıtanın daha da aşağısından atlaması yeterli olacaktı. Ama netice olarak Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan gidiyorduk da ne oldu? Geçen seneki Beşiktaş olsun, önceki senelerdeki Başakşehir ve elbetteki bizim performansımız ortada. Bu takımın burada ne işi var dedirten performanslar izledik çoğu maçlarında. Böyle olacaksa direkt katılmayalım ve kendimizi düşük seviyedeki bir çıtada bile olsa test edelim. Oraya hak etmeden gitmemek lazım. Zaten 26 takımın direkt katılımı genel olarak da saçma bu yüzden.

Bu arada ne zaman Avrupa'da başarı istense rakip takım taraftarlarına ülke puanı üzerinden demagoji yapıyor ya medya çok gülüyorum. Yukarıda dediğim gibi senin takımın iyiyse kalır zaten en üst kupalara. Hatta şimdi de şunu diyorlar; Avrupayı önemseyelim artık bakın kaç takıma düştük şu kupada bu kupada ve kaç eleme oynayacağız diye hayıflanıp ülke puanını arttıralım ki eskisi gibi olalım deniyor. Yani önerme şu; Avrupa kupalarında başarılı olalım ki daha çok takımla gidip başarımızı arttıralım gibi saçma sapan bir şey. Daha da özetle başarılı olalım ki başarı gelsin, ne mantık ama(Kötülük çok kötü bir şeydir de diyin bari:p). Yahu eğer sen gelecekte daha az takımla gideceğiz diye Avrupa'yı önemsiyorsan hiç gitme o zaman. Yarın eskiye dönüp yine aynı başarısızlıklarla geri düşersin. Bir ülkenin tek amacı takım sayımız düşüyor o yüzden başarılı olalım olabilir mi? Düşmese başarı şart olmayacak mıydı? Basketboldaki gibi kapalı ligler olsa demek ki kimsenin umurunda olmayacak! O zaman demagojiyi de ülke puanından kasamayacaklar. Dün Rangers ŞL yapınca yorumcu da aynı kafayla diyor ki; " Geçen sene Avrupa Ligi finalini kazanamayınca Rangers Şampiyonlar Liginden dönmüştü ama şimdi daha zor yoldan ŞL yaptılar" Yani diyor ki tüm sezon içlerinde çok iyi takımların da olduğu onlarca maç yapılan Avrupa Liginde final yapmak daha kolay. Daha da önemlisi kupayı kazanmanın tek önemi ŞL hakkı kazanmak. Bunu İngiltere Premier Lig ekibi diyebilir ama İskoçya Premier lig ekibi der mi? 10 yıl daha ŞL yapmayacaksınız ama geçen seneki kupayı alacaksınız deseler havada kaparlardı. Bizim bu konularda ödül ve ödüle giden araç arasında bir karmaşamız var. Avrupa'da başarı hedefi bile gelecek yıllardaki katılım hakkı üzerinden görülüyor. Neredeyse ŞL finalini kazansa çok iyi oldu bu ülke puanı arttı diyecekler!

Ayrıca, eğer Galatasaray şampiyonluk yaşarsa ben gelecek sene 4 turu da geçeceğimizi düşünüyorum eğer transfer ihtiyacı olup gecikme yaşanmazsa. Son turlarda seri başı olmasak bile favori oluruz hiç endişelenmeyin derim.
 
Fc Copenhagen bu kendisini uzayda gorenlere tokadi iyi cakti. Zaten spor,siyaset kendilerini bir halt sanarlar.Hafta sonuda biz gomecegiz kendi kafeslerinde..Istanbul diyeceksiniz!
 
Nuri hocanın Fernando'yu uyarması lazım artık.Ümraniyespor maçındada savunmadan çıkarken inanılmaz riskli paslar atıp duruyordu.Takım öne geçebilecekken 1-0 geriye düştü.

Bugünde riskli paslar ile maça başladı,sonrasında ise Boffin ile birlikte golü yedirdiler.Çok basit bir gol yani.Yıllar sonra ''Türkiye'de futbol'' başlıklı komik videolarda görebileceğimiz bir gol yediler.

Edit : 1dk içinde adam 2 tane daha kötü pas attı.
 
15 dk içinde 2 tane çok iyi gerçekleşen atak ile öne geçti Antalyaspor.Goller Haji Wright'tan geldi.

Ataklar ayrı güzel,Haji Wright'ın son vuruşları ise çok temiz vuruşlar oldu.Var olmasaydı Antalyaspor'un 2.golü güme gitmişti.
 
Nuri hocam Fernando ile devam mı ? Adam orta sahada hava topuna erkenden zıplıyor rakip kontraya çıkıyor.Savunmada erken zıplıyor 2-2 oluyor.Orta sahada topu kontrol etmek isterken kaybediyor 3-2 oluyor.

Adamın attığı 10 pastan 8 tanesi zor veya riskli paslar.
 
Nuri hocam Fernando ile devam mı ? Adam orta sahada hava topuna erkenden zıplıyor rakip kontraya çıkıyor.Savunmada erken zıplıyor 2-2 oluyor.Orta sahada topu kontrol etmek isterken kaybediyor 3-2 oluyor.

Adamın attığı 10 pastan 8 tanesi zor veya riskli paslar.

Bugün kötü gününde gerçekten. Ama gerçekten iyi oyuncu. Sene başında takımda görmeyi çok istiyordum Haji ile birlikte ikisini...
 

Üst