Bizim 4 setin sonunda dağıttığımız Zeren, Vakıfı 3-2 yendi. İşte ligimiz bu. Güçlüyüz ama bundan sonraki her maçımızı final havasında oynamalıyız. Tam da bu nedenle, Lazovic dahil, herkesin terinin son damlasına kadar mücadele etmesi lazım. Maç seçmek yok.
Şu üç hafta da saçma sapan takıma köstek olmak yerine kötü bir olay da olsa moral aşılamak lazım.Başarısız olunursa 3 hafta sonun da zaten eleştiriden kaçamazlar.Ama bu maçlardan önce her platform da yalandan yangın yapıp havayı bozamaya çalışan kişiler olacaktır.Kötü bir haber de gelse şu üç hafta göz ardı edip takımın yanında olalım.
Kişisel önemli ajandam nedeni ile, son maçın naklen yayınını kaçırdım ve sonradan bant yayınının tamamını birkaç kez izledim ve kendimce notlar aldım.
1- Niyeti belli, sağ gösterip aklınca sol vurmaya çalışan ve dünkü maçı rezalet yada rezillik diye canhıraş şekilde akıl dışı yorumlayanları ciddiye almıyorum.
2- İlkin ve Alexia ile başlayan, Yasemin Güveli ve Lazovic ile devam eden bugünlerde ise Timmerman'a takan maksatlı kişileri de ciddiye almıyorum.
3- Dün oynanan maçı, karşıda iyi oynayan bir takım yokmuş gibi takımımızı, iyi servis yok, manşet yok, blok yok, hücum yok diyenleri de ciddiye almıyorum.
4- An itibarı ile, son yıllarda sürekli Şampiyonlar liginde oynayan FB ile, yeniden yapılanma içerisinde olan ve yeni hamleler yapmaya çalışan şubemiz arasında sürekli olarak kıyaslama yapmaya çalışan kriptoları ciddiye almıyorum.
Peki dünkü maçta ne vardı?
1- Bugüne kadar oynanan maçlar dikkate alındığında,
set başına 2.776 olan blok ortalamamız, son maçta 14 blok ile 2.80. Yani bloklar her zamanki gibi çalışmış.
2- %47 ile hücum ve %35 etkinlik ile oynamışız. Ortalama değerimiz ise, %43 hücum ve %29 Etkinlik. İlk 4 için en az %30 marjını yakalamamıza bir hamle var.
3- Hücumda hata ve bloklanmaya bakıldığında, genel ortalamaya göre set başına 2.18 hata ve 2.4 bloklanma ile oynarken bu maçta 2.4 hata ve 1 bloklanma ile oynamışız.
4- Hücumdaki toplam hata+bloklanma ortalamada set başına 4.58 iken, bu maçta 3.40. Yani toplamda hata + bloklanma, bu maçta daha az olmuş.
5- Sezon başında oldukça düşük olan servis karşılama yüzdemiz sonucu %41 Pos %15 Perf olan ortalamamız, bu maçta %45 pos, %27 Perf olmuş.
6- Bu maçta olumsuzluk adına dile getirilebilecek tek konu servislerimiz. Bu, benim de sene başından bu yana eleştirdiğim bir konudur. Genel ortalamaya bakıldığında, 2.73 hata ve 1.61 ace ile oynarken, bu maçta set başına 3 hata ve 1.4 ace ile oynamışız ki bu gerçekten çok can sıkıcı. Özellikle hatalar, Kuzeyboru maçı ile birlikte, bir maçta 15 hata ile yapılan en yüksek hata sayısı. Buna tekrar bakacağız.
Bu maç özelinde bireysel performanslara bakarsak;
1- Köşe oyuncularının hiçbirisi, hücum etkinliğinde %30'un altına düşmeden %40'ın üzerinde hücum ile oynamış ki bu son derece sevindirici. Yüzdelerle birlikte hücum sayıları ve kazanılan sayılar dikkate alındığında en başarılı hücumcular İlkin ve Alexia oldu. Servis karşılamada ise Lazovic Dangubic açık ara müthiş oynadı. Benim voleybol bakışıma göre, bu maçın yıldızı, hem hücum, hem servis karşılama, hem blok (3 blok), hem de servisdeki performansı ile, geçen maç sınıfta kaldı dediğim Lazovic Dangubic'dir.
2- Ortalara gelince, hücumda çok yüksek verimlilikle oynamamalarına rağmen, bloklarda özellikle Yasemin iyi idi. Hem Yasemin hem Timmerman, 3er blok dokunuşu (yumuşatma) ile iyi iş yaptılar. Servislerde ise Timmerman daha öne çıktı.
3- Eylül, servis karşılamada %35 Pozitif ile kendi ortalamasının altında kalırken, %29 Mükemmel ile kendi ortalamasının üzerinde iyi iş çıkardı. Yine de daha iyi olabilrdi ama yer savunmasında her zamanki Eylül idi.
4- Bongaerts %71 hücum ve etkinlikle, 2 blok ve 1 ace ile ve takımı iyi yönetmesi ile kendisinden bekleneni verdi.
İlkin'i son 3 maç hariç, servis performansı ile en sert eleştirenlerdenim ama hakkını vermek gerekir ki, bu konuda özel olarak çalışmış gibi görünüyor. Bu maçta da 4 hata yapmasına karşın, 2 ace almış ama bunların dışında attığı her servis, rakibin iyi hücum yapmasındaki dengesini bozmuş. Toplamda kullandığı 25 servis, bunun en açık kanıtıdır. Keşke, Alexia da buna biraz ayak uydurabilseydi.
Bahçelievler, istatistiklere yansımamasına rağmen, iyi savunma yaptı. Czyrnianska öne çıkan oyuncuları oldu ve hücumda gerçekten iyi bir performans sergiledi. Servis karşılama performansını artırırsa, herkesin aradığı bir köşe oyuncusu olduğunu söyleyebilirim. Onun dışında, Özge Nur, iyilerden birisi idi.
Toparlarsak, dün, hücum da vardı, manşet de vardı blok da vardı. Esas rezillik yada rezalet, tüm bunlar varken, bunun olmadığı şeklinde yapılan yorumlardır.