Galatasaray 80 - Union Olimpija 59

Maça dair sorularınızı yardımcı hocamız Emir Alkaş cevaplandıracaktır...

not: Kaynak gösterilse dahi gsbasket.org dışında herhangi bir yerde yayınlanamaz.
 
Rakip ilk yarıda pota altımızı dağıtırken neden alan savunmasını tercih etmedik ?
Shumpert'ın şut yüzdesindeki düşüşün belli bi sebebi var mı ?
 
Songaila'yı ne zaman bu takımın gerçek bir parçası olarak görebileceğiz?

Hangi oyuncunun performansı en çok memnun etti?

Takım savunmasında bu maçta istenilen her şey yapılabildi mi? 59 sayı çok iyi bir rakam ama özellikle pota altı savunmasında çok eksik kaldığımızı düşünüyorum. Bir de 2. periyot savunma faciaydı.
 
Bu maçlık daha fazla soru almıyoruz, Bjk maçı ile beraber bu maçın söyleşisini koyacağız. Bundan sonra bazı istisnalar dışında bir lig bir Euroleague maçının birlikte yapacağız. Her pazartesi buradan Emir hocamızın cevaplarını okuyabilirsiniz.
 
Pota altı savunman kötüyse alan savunmasına dönersin, rakip oyuncunun şutu yoksa ikili oyun savunmanı değişik yaparsın ya da sert savunma yapıp hızlı hücuma çıkarsın gibi kalıplardan arınmamız lazım artık, düşünce stilimizi değiştirmemiz lazım bu konularda. Çünkü basketbol artık öyle bir oyun değil, klasik basketbol oynanmıyor günümüzde, basketbol savunması da hemen her sene rakibin hücum ettiği alanı daraltmaktan ibarettir. Bunu topun olduğu yerde topu boğarak, topsuz oyuncuların pas alma açılarını engelleyecek şekilde, pota altına inen toplarda ikili sıkıştırmalar getirerek ya da çok iyi bire bir müdafacılarla da yapabilirsiniz. Bunlardan bazılarını yapmayan takıma da kötü savunma takımı diyemeyiz. Mesela Siena bunu topa baskı ile yapıyor, Avrupa’da topa baskıyı en iyi yapan guardı ile başlayan bir savunmaları var. Oysa Barcelona ise size olarak büyüyüp, boyalı bölgeyi savunarak bunu yapmaya çalışan bir takım. Bu 2 takım çok iyi müdafa takımları ama kullandıkları savunma çeşitleri oldukça farklı. Olimpija takımı da yaklaşık 35 dakika alan savunması yaparken biz onların alan savunmasını pota altını kullanarak çözdük. Ayrıca Olimpija takımı Prokom maçının yarısından fazlasında alan savunması yaparken, Adriyatik Ligi’ndeki son Partizan maçında da 39 dakika alan savunması yaptı rakiplerine, demek ki bu takım antremanlarda da alan savunmasına karşı birbirlerine hücum ediyorlar ve çok ağır şekilde bu savunmayı çalışıyorlar. Dolayısıyla antremanlarda sürekli çalıştıkları bir savunmayı bizim kullanmamamız normaldir. Dediğiniz gibi 2.periyotta pota altı savunmamızda sıkıntı yaşadığımız bir gerçek, önlemleri daha iyi alıp 2.yarıda bu problemi çözdüğümüze inanıyorum ama bunu yaparken de yöntemimiz alan savunması olmadı, başka şekilde durdurduk rakibimizin bu hücumlarını. Rakibimizin alan savunması yapacağını bildiğimizden de Haluk Yıldırım’ı bu maçta özellikle kullandık onu da belirteyim. Belki de Türkiye’nin alan savunmasına karşı en akıllı ve en çok hücum eden adamıdır Haluk Yıldırım.

Shumpert’ın şut yüzdesinde düşüş var derken bunu sadece 2-3 maçı baz alıp yapmak bence yanlış, geçen sene de mutlaka 2 maç üst üste çok şut kaçırdığı maçlar olmuştur. Ayrıca Shumpert bu sene etrafındaki oyunculara çok iyi pozisyonlar hazırlıyor, pozisyonu da değişti, 3 numarada da kullandığımız için 3 numara şutu ile 4 numara şutu arasında çok fark var, hazırlanan setler ve pozisyonlar farklı olduğu için o adaptasyon da kolay değil. Kendi aramızda toplantı yaparken de kesinlikle Shumpert 2 maçtır kötü oynuyor, formsuzdur demiyoruz. Yani yüzdesi düştü demek için yaklaşık 100 tane bir şut kullanılması lazım.

Luksa bence 2 tane çok istisnai özelliği bulunan bir oyuncu, bunlardan bir tanesi hücumda topla çok az vakit geçirip fazlasıyla sayı üretebilmesi. Bunu yaparken serbest atış yüzdesinin de düşük olduğunu belirtmek gerekir, normalde uzun oyuncuların en temel besinlerinden birisi serbest atışlardır. Luksa çember altındaki becerisi, çabukluğu, screenlerden içeriye çok iyi devrilmesi sebebiyle skor potansiyeli çok yüksek bir isim, kötü oynadığı maçta bile 10 sayı civarı atabiliyor. Savunmadaki istisnai özelliği de sahanın neresinde olursa olsun ikili oyun savunmasında pozisyonu bilmesi, çok iyi bir altyapı eğitimi olması sebebiyle her türlü ikili oyun savunmasının tamamını mükemmele yakın biliyor. Bizim ikili oyun savunmamızın da temel parçalarımızdan birisi Luksa, çembere yakın veya uzak savunma yapabilmesi sebebiyle bizim için çok değerli bir isim. Sırtı dönük uzunlara karşı savunmada onun kilo problemi yaşaması sebebiyle alçak post savunmamızı ona göre geliştirdik, ona daha çok yardım getiriyoruz bu pozisyonlarda. Boyalı alan savunmasını düşünürken bir çok kere de onun mobil özelliği sayesinde topun pota altına inemeden bize geçtiği pozisyonları da hesaba katmanız lazım. Dolayısıyla Luksa Andric benim gözümde müdafanın çok kıymetli parçalarından biridir, belirli bölgelerde zafiyet yaşayabilir ama o eksikleri için de çok çalıştığını ve gayretli olduğunu söyleyebilirim. Faul problemine girmediği ve daha yoğunlaşabildiği maçlarda bizim için müthiş bir silahtır Luksa.
Cevher’in pozisyonunda 3 oyuncu kullanıyoruz, bu maçın doğası gereği de alan savunmasına daha iyi hücum edecek oyuncular Shumpert ve Songaila’dır. Alan savunmasına hücum ederken biz genelde 4 numaraları yüksek posta yerleştirip onlardan orta mesafe şutları ve top dağıtımı bekliyoruz. Cevher’in orijinal şutu da o bölgeden değil.
 

Üst