Gül Baba

Kulübümüzün neden anmadığını, neden türbesini ziyaret etmediğini merak ettiğim, bana göre kurucumuz Ali Sami Yen'den bile değerli bir kişi.

Kendisi şimdiki adı Galatasaray Lisesi olan Galata Sarayı Hümayûn Mektebi'nin (Galata Sarayı Ocağı) kurulmasına ön ayak olmuş ve Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk tohumunun filizlerini atmıştır. Bunun da çok güzel bir hikayesi var.

2. Bayezid, bir gün Pera (Beyoğlu) Galata yakınlarında ava gider. Avdan dönerken büyük bir gül bahçesini görür ve bahçenin sahibiyle tanışmak ister. Tanışıp hoş sohbet olduktan sonra Gül Baba anı olarak padişaha sarı ve kırmızı renklerde bir gül demeti verir. Padişah da bu jest karşısında kendisine bir isteğin var mı diye sorar. Gül Baba da kendisine ileride bir tepeyi göstererek;

"istersen anılmak yine rahmetle eğer hep
yaptır bu büyük bahçeye bir koskoca mektep...

millet ve vatan uğruna binlerce de evlâd
elbet seni her an, çalışırken edecek yâd!"

Bu tepeye, mekteb-i irfan tesis ile orada okuyup yazanları hizmet-i hümayununda istihdam eyle, vakti gelince devletine lazım olur” der.

Bu sözlerin ardından padişah vakit kaybetmeden yapılmasına emreder ve 1481'de bu mektep açılır. Gül Baba'nın umut ettiği gibi bu okul birçok devlet adamına, askerine, siyasetçisine, sporcusuna eğitim yuvası olur.

Gül Baba aynı zamanda şairlikle ve tasavvufla uğraşır. Neticede kendisi Hacı Bektaşi Veli'nin öğrencisidir. Kanuni Sultan Süleyman'ın Avrupa'yı Türkleştirme ve İslamlaştırma hedefi için kendisini Macaristan Seferi'ne davet eder. Uzun yıllar orada Macar halkına Türkler'i ve İslam'ı anlatmış, okullarda hocalık yapmıştır. 1541'de Budin Seferi'nde şehit düşmüştür. Kendisi Macar halkına o kadar iyi davranmıştır ki vefat ettikten sonra Evliya Çelebi'nin ifadesine göre cenazesine iki yüz bin kişi gelmiştir. Adına bir türbe yapılmış ve bu türbe Macarlar tarafından gözü gibi korunur, her yıl binlerce kişiyi ağırlar.

Adına Andersen tarafından masallar yazılan, ünlü ressamlar tarafından resimleri çizilen, opera senfonisi bile yaratılan böyle bir değere sahip olduğumuz için gurur duyuyorum. Diğer takımların mazisi taş çatlasa 100 sene iken, bizim mazimiz yüzyıllarca öteden başlıyor. Belki de 500 yıllık bir maziye ve kültüre sahip tek takımız dünyada.

Umarım en büyük Galatasaraylı olan Gül Baba'ya daha çok kıymet veririz hem kulüp hem taraftar olarak.
 

Üst