IWBF Avrupa - Şampiyonlar Kupası 2012 - B Grubu

Bu başlık altında elimden geldiğince B grubu ile alakalı değerlendirmeler yapmaya çalışacağım, çalışacağız.

Öncelikle ufak bir bilgi ile başlayalım.

Turnuva ismi çok farklı şekilde aktarılıyor. Şampiyonlar Ligi, Şampiyon Kulüpler Kupası, Şampiyonlar Ligi Kupası gibi bir çok değişik versiyonu bulunmakta.

Şampiyonanın resmi sitesinde İngilizcesi dahi tam olarak doğru yazılmamış. "IWBF Champions Cup" diye geçiyor.

IWBF'in FIBA olduğunu düşünecek olursak, IWBF Europe ise FIBA Europe oluyor doğal olarak. (IWBF Avrupa - FIBA Avrupa) Dolayısıyla kupanın İngilizce ismi "IWBF Europe - Champions Cup 2012" olmalı. Türkçe karşılığı ise IWBF Avrupa - Şampiyonlar Kupası 2012. (Arzu eden IWBF'i de Türkçe'ye çevirebilir. Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu Avrupa)

Şampiyonlar Kupası'ndaki takım tanıtımlarına B grubundan başlamamın bir tek nedeni var: Eğer bu değerlendirmeyi sona bırakmış olsaydık, muhtemelen karşı gruptaki iki takım ile hiç ilgimiz olmayacaktı çünkü kendileri ile hiç karşılaşma fırsatımız olmayacaktı. Bu durumun o takımlar için, kimler olduğunu turnuva sürecinde göreceğiz, büyük bir saygısızlık olurdu.

B Grubu'nda Almanya'nın Lahn Dill, İtalya'nın Santa Lucia Roma, İspanya'nın Fundosa Grupo ve Fransa'nın Toulouse IC takımları bulunmakta.

Maç takvimleri şu şekilde:


4 Mayıs Cuma

15.45 Lahn Dill - Santa Lucia (Sinan Erdem SS)
15.45 Fundosa - Toulouse (Ahmet Cömert SS)

20.15 Lahn Dill - Fundosa (Sinan Erdem SS)
20.15 Santa Lucia - Toulouse (Ahmet Cömert SS)

5 Mayıs Cumartesi

11.45 Toulouse - Lahn Dill (Sinan Erdem SS)
11.45 Fundosa - Santa Lucia (Ahmet Cömert SS)


Şimdilik burada keselim. Sırasıyla Toulouse, Fundosa, Santa Lucia ve Lahn Dill takımlarını tek tek tanıtıp, en son grup ile alakalı ufak bir tahmin yapmaya çalışacağım.

Ufak bir öneri: Oyuncu sınıflandırması (puanları) tanıtım yazıları içerisinde çokça kullanılabilir. O yüzden daha önce Şamil'in hazırlamış olduğu ve sevgili koçun katkılarını esirgemediği ilgili başlığı okumanız güzel olabilir. http://www.gsbasket.org/forum/threads/5836-T-S-Basketbolu-Oyun-Kuralları-ve-Oyuncu-Sınıflandırmaları

Muhabbetle.
 
Bizim gruba göre daha zor bir grup, ama Lahn Dill hırpalanarak birinci bitirir.

Santa Lucia-Fundosa maçının galibi de bizimle oynamaya hak kazanır :) Fundosa gelse de Tucek'i izlesek.
 
Toulouse Invalides Club

Avrupa Sıralaması: 11

110727_152452.jpg


Fransız temsilcisi olan Toulouse IC, ortopedik bir engeli olan insanların spor yapması amacıyla 1977 yılının Mayıs ayında 6 arkadaşın bir araya gelmesi ile kurulmuştur. Yalnızca basketbol değil, atletizm, yüzme, halter gibi branşlarda birçok sporcu yetiştiren Toulouse, özellikle tekerlekli sandalye basketbolunda yaşadığı başarılar ile bölgesinin en iyi takımlarından bir tanesi haline geldi. Günümüzde başta Toulouse belediye başkanı olmak üzere, yetkililerin ve ilgililerin desteği, sporcularının azmi ve liderlerinin kararlılığı sayesinde başarılı şekilde çalışmalarını sürdüren kulüp, sadece kazandığı sportif başarılar ile değil, bu başarılar sayesinde genç sporcuların önünü açmaları ve kariyerlerini parlatmaları, bunun yanı sıra engelli insanların sevdikleri sporları yapmalarına olanak tanımaları ile takdir edilmesi gerekir.

Kurulduktan 5 sene sonra Fransa'daki en üst lige, 1A, yükselen Toulouse IC, Avrupa'da ilk defa 1989-90 sezonunda elemeleri geçerek, Andre Vergauwen Kupası'nda boy gösterdi. 2000li yıllara kadar inişli çıkışlı bir grafik sergileyen kulüp, bu süreç içerisinde yedek takımının kazandığı şampiyonluklar ile dikkat çekti. 2001-02 sezonunda yeniden 1A ligine yükseldikten sonraki sezon, ligde ikinci olurken, tarihlerinde ilk kez Fransa Kupası'nı kazandılar. 2005-06 sezonunda Fransa Kupası'nı bir kez daha müzesine götüren Fransız temsilcisi, ertesi sezon ise ligdeki ilk şampiyonluğuna ulaştı. Son iki sezonda Fransa şampiyonluğunu finalde kaybetmelerine rağmen, bu sezon katıldıkları Euroleague 1 elemelerini başarıyla geçerek tarihlerindeki 4. Şampiyonlar Kupası deneyimini yaşamak üzere İstanbul'a geliyorlar.

İstanbul'a nasıl geldiler?

Euroleague 1 elemelerinde B grubuna ev sahipliği yapan Toulouse Invalides Club, Elecom Sport Roma, Anmic Sassari, BH Tel Aviv ve USC Münih takımları ile mücadele etti.

Toulouse - Münih: 75-70
LES Roma - Toulouse: 82-33
Anmic Sassari - Toulouse: 55-58
Toulouse - BH Tel Aviv: 69-56

skorları ile 3 galibiyet, 1 mağlubiyet alarak, grubu ikinci sırada tamamladı ve İstanbul'a gelmeye hak kazandı. Ev sahibi olmanın verdiği avantaj ile (kişisel görüşüm) sürpriz sayılabilecek sonuçlar ile, özellikle Sassari maçı, turnuvaya renk katacaklar.

Takım Kadrosu

6 Junior Otenga (3,5)
7 Mohamed El-Haddef (4)
8 Jerome Courneil (2)
9 Bertrand Libman (3)
11 David Herpers (4)
12 Manuel Vaisioa (4,5)
13 Florian Loiseau (2)
14 Damien Aguinet (1)
15 Jean-Pascal Laffont (1)

Not: Parantez içerisinde yazan oyuncuların puanlarıdır.

Maç Programı

4 Mayıs Cuma 15.45 - Fundosa Grupo
4 Mayıs Cuma 20.15 - Santa Lucia Roma
5 Mayıs Cumartesi 11.45 - RSV Lahn Dill

Yorum:
Kendilerinin bu grupta pek şansı yok. Sporda ne olacağı belli olmasa da büyük ihtimalle galibiyet alamadan grubu sonuncu tamamlayacaklardır. Çapraz eşleşmede A Grubu'nun üçüncüsüyle de muhtemelen baş edemezler ve 7.lik maçında kaderleri belli olur.
 
CD Fundosa Once

Avrupa Sıralaması: 9

5626f.jpg


İspanya'nın Madrid şehrinin temsilcisi olan Fundosa 1994 yılında kuruldu. Engelsiz Aslanlar'ımız gibi kurulduğu günden bu yana kazandığı başarılarla İspanya'nın en başarılı temsilcisi konumunda olan Madrid ekibi, 1997 senesinde kazandığı Şampiyonlar Kupası ile bu kupayı kazanan ilk İspanyol takım olma hüviyetini taşımaktadır. 10 İspanya Ligi, 9 İspanya Kupası şampiyonluğu bulunan Fundosa Once'nin Şampiyonlar Kupası'nda defalarca katılmış, önemli dereceleri olan bir kulüp. Avrupa'nın en iyi takımlarından olan Fundosa Once, geçen sezon İspanya Ligi'ni ikinci sırada bitirirken, İspanya Kupası'nı kazanma başarısı gösterdi. Şampiyonlar Kupası'nda ise beklediği performansı sergileyemedi ve kupayı 6. sırada tamamladı. İçinde bulunduğumuz sezonda ise İspanya Ligi'ni 17 galibiyet, 1 mağlubiyet ile lider tamamladılar.

İstanbul'a Nasıl Geldiler?

Almanya'nın Zwickau kentinde düzenlenen Euroleague 1, A Grubu elemesine katılan Fundosa'nın grubunda ülkemizden Beşiktaş JK, ev sahibi Rollis Zwickau, Fransız Hyeres Handisport ve İtalyan Stefano Sport takımları yer alıyordu. Grupta yer alan 5 takım arasında en güçlü ekip olarak dikkati çeken İspanyolların maçları da grup liderliğini garantilemiş şekilde çıktıkları son maç olan Stefano Sport maçı dışında rahat geçti.

Rollis Zwickau - Fundosa: 73-84
Fundosa - Hyeres: 71-41
Fundosa - Beşiktaş: 81-63
Fundosa - Stefano: 79-76

maç sonuçlarını elde edip, 5 maçını da kazanarak grup lideri oldular ve tarihlerinde bir kere daha Şampiyonlar Kupası'na katılmaya hak kazandılar.

Takım Kadrosu

4- Daniel Rodriguez (1)
5- Daniel Stix (1,5)
6- Richard Nortje (4,5)
7- Javier Lopez (2)
8- Javier Gomez (2)
9- Alejandro Zarzuela (3)
10- Petr Tucek (4,5)
11- Jose Angel Mingo (1)
12- Ismael Garcia (4)
13- Rafael Munio (2)
14- Juan Carlos Gevira (4)
15- Jaume Llambi (1,5)
16- Pablo Zarzuela (3)

Not: Parantez içerisinde belirtilen sayılar oyuncuların puanlarını göstermektedir.

Yorum: 2011 Avrupa Şampiyonası'nda 3. olan İspanya milli takımı oyuncularından Zarzuela kardeşler, Ismael Garcia ve Rafel Munio'yu kadrosunda bulunduran Fundosa, Güney Afrikalı Richard Nortje ve eski oyuncumuz, Çek pivot Petr Tucek ile oldukça önemli bir kadroya sahip. Koç Abraham Corrion yönetiminde bir kez daha gruptan çıkmak için savaşacak olan Fundosa'nın bu şansını pek fazla görmüyorum. Yine de yarı finale çıkabilecek sürprizi yapabilecek oyuncu kalitesine sahipler. Kendileri ile alakalı kişisel tahminim grubu 3. sırada tamamladıktan sonra, sıralama maçlarının ikisini de kazanıp turnuvayı beşinci sırada tamamlayacakları yönünde.
 
SSD Santa Lucia Sport

Avrupa Sıralaması: 3

57sc2.jpg


İtalya'da tekerlekli sandalye basketbol tarihinin en başarılı takımı olarak dikkat çeken Santa Lucia Sport, engelliler için spor yapma imkanları oluşturmak ve geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Tıpkı Toulouse IC gibi, yalnızca basketbolda değil, yüzme, tenis, atletizm gibi diğer branşlarda da 80'e yakın sporcu ile faaliyet gösterirler ve bu alanlarda da başarılı sporcular yetiştirirler. Aktivitelerine 1960larda başlayan Roma temsilcisi, birçok ulusal ve uluslararası yarışmalarda boy göstermiştir.

1978 yılında başlayan İtalya Ligi'nde (Serie A) ilk şampiyonluğunu 1979-80 sezonunda alan Santa Lucia, tam 19 şampiyonluk ile bu alandaki en başarılı takım konumundadır. Aynı zamanda 9 İtalya Kupası ve 1 İtalya Süper Kupası sahibi olan Santa Lucia, 1988 yılında ilk defa düzenlenen Andre Vergauwen Kupası'nı da ilk kez müzesine götüren takım olarak dikkat çekmektedir. Bu kupayı 2002 ve 2009 yıllarında iki kez daha müzelerine götürmüşlerdir.

İtalyan ekibin Avrupa'nın en büyüğü olması için 1998 yılına kadar beklemesi gerekti ve bu başarıya ulaşan ilk İtalya takımı oldu. Toplamda 3 Şampiyonlar Kupası şampiyonluğu bulunan Santa Lucia, bu sezon İtalya Ligi'ni zirvede tamamladı ve İtalya Kupası'nı bir kez daha müzesine götürdü.

İstanbul'a Nasıl Geldiler?

İsviçre'de düzenlenen Euroleague 1 eleme turu, C Grubu'nda mücadele eden Santa Lucia, şampiyonada bizim grubumuzda yer alacak Capital Aces, İtalyan Padova, Fransız Meaux ve ev sahibi ekip Pilatus Dragons ile aynı grupta yer aldılar ve en önemli favori konumundaydılar.

Santa Lucia - Padova: 58-50
Santa Lucia - Pilatus Dragons: 82-51
Santa Lucia - Meaux: 64-50
Santa Lucia - Capital Aces: 69-58

sonuçlarıyla bütün maçlarını kazanıp, grubu lider olarak tamamladılar ve İstanbul'a gelmeye hak kazandılar.

Takım Kadrosu

4 Andrea Trulli (2,5)
5 Marco Stupenengo (2)
6 Ian Lynch (1)
7 Mohamed Sanna Ali (1,5)
8 Vincenzo Di Bennardo (3)
9 Sofyane Mehiaoui (3)
10 Damiano Airoldi (1)
11 Alberto Pellegrini (4,5)
12 Matteo Cavagnini (4,5)
13 Stefano Rossetti (4)
14 Jacob Owen Counts (3,5)
15 Domenico Beltrame (2,5)

Not: Parantez içerisinde yazılan sayılar oyuncuların puanlarını belirtmektedir.

Yorum: Santa Lucia oldukça tecrübeli bir ekip. Mehiaoui gibi iyi bir oyuncuyu kadrolarına kattılar ve İtalya milli takımında oynayan oyuncuları kadrolarında bulunduruyorlar. Counts, Cavagnini, Sanna Aligibi iyi oyuncuları var. Takımın skor yükünü Mehiaoui, Cavagnini ve Counts çekiyor. Özellikle Mehiaoui İtalya liginde elde ettiği 17 sayılık ortalama ile takımın lideri konumunda. Bu üç oyuncudan toplam 40 sayılık katkıyı her maç alıyorlar. Maç başına 60 sayı civarında skor ürettiklerini düşünürsek oldukça önemli bir istatistik olduğunu göreceğiz. Santa Lucia daha çok savunma takımı olarak dikkat çekiyor ve İtalya Ligi'ndeki liderliklerini bu savunmalarına borçlular. Öyle ki en yakın rakipleri Elecom Roma'yı 54 sayıda tutabiliyorlar. Fundosa ve Toulouse ekiplerinin bu savunma ile başa çıkabilmeleri pek mümkün değil. Lahn Dill ise fazlaca yorulacaktır. Yine de hücum opsiyonlarının azlığı onlar için büyük problem. Mehiaoui durdurulduğunda nasıl bir performans sergileyeceklerini merakla bekliyorum.

Kısacası, Santa Lucia bu grupta ilk ikiye kalmayı başaracaktır. Tahminim ikinci olacakları yönünde ancak Lahn Dill maçında olası bir sert savunma ve Mehiaoui performansı onları galibiyete bir ihtimal yaklaştırabilir.

Yarı final ve final için yorum yapabilmek pek mümkün olmasa da ben Santa Lucia'nın turnuvayı 3. sırada tamamlayacağını düşünüyorum.
 
RSV Lahn-Dill

Avrupa Sıralaması: 1

teamfoto-ues.jpg


Avrupa'nın tartışmasız en iyi iki takımından biri olan RSV Lahn-Dill 1983 yılında Almanya'nın Wetzlar kentinde kuruldu.

Aslında Lahn-Dill ile alakalı verilecek birçok bilgi var ancak şu video ile işe başlamak en güzeli:

[video=youtube;YgxX66xa9BU]http://www.youtube.com/watch?v=YgxX66xa9BU[/video]

İzlediğiniz görüntüler 2009 yılında Wetzlar'da oynanan Lahn-Dill - Zwickau maçından. (Hatta şu an kadromuzda bulunan Luszynski ve Filipski de Zwickau kadrosundalar.) Bu görüntüler aslında bizlere örnek olmalı. Organizasyon, tribün doluluğu... Takıma destek konusunda bizden iyi olabileceklerini hiç düşünmüyorum ancak organizasyon kısmında bizden iyi oldukları ortada.

Lahn-Dill'in başarıları son 15 yıla sığmış olsa da belli bir plan ve program ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Kurulduktan kısa bir süre sonra Bundesliga'ya yükselen Wetzlar ekibi, bu seviyede fazla duramayıp, peş peşe küme düştü ve 7 sene boyunca, 1994'e kadar, Bundesliga'ya yükselemedi. 1994 yılında yeniden Bundesliga mücadelesine başladılar ve ilk başarıları 1997 yılındaki lig ikincilikleri oldu. Bu ikincilik ertesi sezon gelecek şampiyonluğun da habercisi olacaktı ve Lahn-Dill tarihinde ilk defa 1998 yılında Bundesliga şampiyonu oluyordu.

Alman temsilcisinin en iyi yılları henüz başlamamıştı. 2004 yılından itibaren, bizlerin Türkiye'de Engelsiz Aslanlar ile gördüğümüz dominasyonun bir benzerini Almanya'da yaratmaya başladılar. Önce 2002 senesinde gelen ilk Alman kupası zaferi ve Willi Brinkmann Kupası şampiyonluğu, ardından 2004 yılında başlayan ve yalnızca 2008 ve 2009 yıllarında sekteye uğrayan Bundesliga ve Almanya Kupası dubleleri... (2008'de kupa, 2009'da lig kaybedildi.)

Lahn-Dill'in dominasyonu sadece Almanya ile sınırlı kalmadı. 2004, 2005 ve 2006 yıllarında Şampiyonlar Kupası'nı üst üste kazandılar. Araya ilk önce Santa Lucia, akabinde Engelsiz Aslanlarımız girdi fakat 2010 yılında kupaya yeniden uzanmasını bildiler. Tüm bu başarılar 2010 yılında Kitakyushu Kupası (Kıtalararası Kupa) kazanılmasıyla taçlandı.

Kısacası, RSV Lahn-Dill, organizasyon yapısı, 1999 yılında oluşturulan taraftar birliği ve başarılarıyla sadece Avrupa değil, Dünya'da tekerlekli sandalye basketbolunun lokomotif kulüpleri arasında.

İstanbul'a Nasıl Geldiler?

Şampiyonlar Kupası'nda doğrudan katılma hakkı yalnızca ev sahibi kulübe ve son şampiyon takıma verilir. 2011'de Şampiyonlar Kupası finalini Engelsiz Aslanlar'ımızla oynayan Lahn-Dill, karşılaşmayı kaybetmesine ve ikinci olmasına rağmen Galatasaray'ın ev sahibi olmasıyla turnuvaya doğrudan katılım hakkı kazandı ve B grubuna yerleşti.

Takım Kadrosu

4 Mina Mojtahedi (1)
5 Michael Paye (3)
6 Jan Haller (2)
7 Thomas Gundert (2)
8 Joey Johnson (4.5)
9 Wataru Horie (4.5)
10 Marco Zwerger (3)
11 Steve Serio (3.5)
12 Gesche Schueneman (4.5)
13 Thomas Böhme (3)
15 Dirk Koehler (4)

Yorum: Turnuvanın Engelsiz Aslanlar'ımızla birlikte en geniş ve kaliteli kadrosu ile karşı karşıyayız Paye, Johnson, Serio, Böhme gibi yıldızlardan bahsediyoruz. Dirk Köhler gibi yılların tecrübesi karşımızda. Her maç başka bir yıldızı ön plana çıkarabilecek, komple bir takım. Santa Lucia gibi tek yönlü değil, hücum açısından da oldukça iyi bir ekip.

Muhtemelen B Grubu'nu lider tamamladıktan sonra finale kadar yürüyeceklerdir. Yine de Santa Lucia karşısında işleri kolay değil. Fundosa da az da olsa Alman temsilcisini yıpratacaktır.

Ön görüm finale yükselecekleri yönünde.

Hep birlikte izleyip, göreceğiz.
 

Üst