Metin Oktay

"Bence Galatasaraylılık din gibi mezhep gibi yerleşmiş köklü bir inançtır.Galatasaray'ı işte bunun için tercih eder ve Galatasaraylılığımla her zaman gurur duyarım."

Taçsız Kral Metin Oktay

metinoktaykabir1ar4.jpg


İyi ki doğdun Taçsız Kral.Galatasaray forması giymiş ruhsuzları görünce senin kıymetini daha iyi anlıyoruz...
 
1936 yılında Rumeli'den İzmir'e göçmüş bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. 1954 yılında Yün Mensucat takımından İzmirspor'a transfer olan Metin Oktay aynı sezon 45 gole imza atarak İzmir Profesyonel Ligi'nde gol krallığını ilan etti. Böylece Metin Oktay'ın gol krallığı dönemi başlamış oldu. 1955 yılında Gündüz Kılıç, Metin Oktay'ı 5 yıllık sözleşme karşılığında Chevrolet marka bir otomobil vererek sarı kırmızılı renklere bağladı.
Galatasaray'da oynamaya başladığında henüz 19 yaşındaydı. Fakat genç yaşına rağmen Galatasaray camiasına çabuk ısındı ve daha ilk sezonunda 19 gol atarak İstanbul Ligi gol kralı oldu. Bu sezonda Galatasaray İstanbul Ligi'nde şampiyon oldu. Arada 1961-62 sezonunu İtalya'nın Palermo takımında geçiren Metin Oktay, 1969 yılına kadar Galatasaray forması giydi.
Futbol hayatı boyunca Türkiye Ligi'nde 10 kez gol kralı oldu ve 217 gollük bir rekora imza attı. Ayrıca, 1962-63 sezonunda 26 maçta attığı 38 golle bir sezonda en fazla gol rekorunu kırdı. Bu rekor 1987-88'de 39 golle Tanju Çolak tarafından kırıldı. 1996-97 sezonunda da Hakan Şükür 32 lig maçında 38 gol attı.
Metin Oktay derbi maçlarının da büyük golcüsüydü.Fenerbahçe'ye tam 22 gol atan Metin Oktay, Beşiktaş'a da 15 gol attı.
Türk Futbol Tarihine "ağları delen" ilk futbolcu olarak geçti.
Transfer döneminde İzmirspor'un o gün için büyük bir tutar olan 30.000 TL'lik transfer teklifini, İzmir'e geri dönmek isteyen nişanlısının ısrarlarına rağmen, reddederek çok sevdiği kulübünde kaldı ve bu nedenle nişanlısından ayrıldı.
Taçsız Kral 1968-69 sezonunda futbola veda etti. Metin Oktay, futbolu bıraktıktan sonra yine futbolla ilgili çeşitli işler yaptı. 1969-70 sezonunda teknik direktör Toma Kaleperovic'in yardımcısıydı. Sarı Kırmızılı kulüpte yönetici ve menajer olarak görev yapan Metin Oktay'ın son görevi Milliyet gazetesi spor yazarlığı idi.


Oktay, Galatasaray ve Bursaspor'da teknik adam olarak da görev yapmıştı.
13 Eylül 1991'de bir trafik kazası sonucu vefat eden Metin Oktay, Galatasaray Spor Kulübü' nün efsaneleşmiş golcülerinden biridir. İsmi ölümünden sonra Galatasaray Spor Kulübü' nün Florya'daki tesislerine verilmiştir.
Ömer Madra'ya göre: "Metin Oktay yalnızca Türk futbolunun gelmiş geçmiş en büyük golcüsü, en büyük santrforu, en büyük futbolcusu olmakla kalmayıp bu âlemin gelmiş geçmiş yegâne sahici efsanesidir ... Onun döneminin teknolojisi bugünle kıyaslanamayacak ölçüde geri olduğu için bu tek kişilik senfoni orkestrasının dev konseri bir video kaset olarak günümüze gelemedi ..."


Futbol yeteneğinin yanı sıra beyefendiliği ve centilmenliğiyle taraflı tarafsız herkes tarafından sevilen, tüm futbol kariyeri boyunca sadece 1 kez kırmızı kart gören ve 36 kez Türkiye Millî Futbol Takımı'nda oynayan Metin Oktay bu formayla da 19 gol attı.
 
Az önce Lig TV'de de geçmiş yıllardaki Galatasaray-Eskişehirspor maçları vardı. Metin Oktay'ın oynadığı zamanlardan maçları da verdiler, onu izlemek çok mutlu etti beni.

Keşke nice senelere diyebilseydik buradan.

İyiki doğmuşsun, iyiki Galatasaraylı olmuşsun...
 
Yaşayıp görseydin sen de ağlardın bizim gibi içinde bulunduğumuz duruma.
Galatasarayı ayağa düşürdüler Metin Abi.
İçimiz yanıyor, parçalanıyoruz.
Şikayet edecek kimsemiz yok, bir biz kaldık taraftar olarak.
Sürekli seni anıyoruz, çünkü seni çok özlüyoruz.

İyi ki doğmuşsun, iyi ki Galatasaraylı olmuşsun...
 
İyiki doğdun kral,

İyi ki vardın ,iyiki GS'lıydın,

İyiki hikayelerinle,gollerinin o muhteşem hikayeleri ile büyüdük,

Benden daha GS'lı olduğuna inanacağım tek adam iyiki doğdun...
 

Üst