Serbest Atışlarda Susma Geleneği

Belki erkek maçlarında yapmak çok zor ama nispeten daha az sayıda taraftarın olduğu kadın maçlarında rakip oyuncu serbest atış çizgisine geldiğinde sessiz bir şekilde bekleyip,tam topu havaya kaldırdığı anda gürültü çıkarılabilir.

Maçla ilgili tek eleştirilmesi gereken konu bu..(Yalçın Dümer'i Allah'a havale ediyorum artık.) Taraftar çoşku ve ateşleme anlamında harikaydı..Daha da iyi olabilirdi ama yine de müthişti..Tek büyük yanlış bu susma olayı..Üzgünüm Furkan'a o serbest atışları biz kaçırttık..Şuna bi son veremedik gitti ya..Bi de yanlış duymadıysam şşş şşş sesleri yapılıyodu galiba herkes sussun diye..(Bu son söylediğimden emin değilim,orda olan arkadaşlar aydınlatır durumu)

Hiç bozmadan yapılan tezahürat ne ise devam edilmeli,yani ekstra bir çabaya girilmemeli.Ekstra bir çabaya girmek kesinlikle oyuncuyu geriyor.

Lakovic ya da Shumpert gibi oyuncular çok etkilenmez ama onlar kadar soğukkanlı olmayan her oyuncu etkilenir bence.Ben tamamen kendimi yerlerine koyarak düşünüyorum.Hele de Furkan'ın attıklarını düşünün.Herkes susuyor,nası bi baskı kurar oyuncu üzerinde.Ben tam tersi ne ooo yapılmasının ne susulmasının taraftarı değilim.Alim'in dediği gibi aynı ritimde devam edilmeli ki oyuncu kendini rahat hissetsin.Konstantrasyon sağlaması için ritmi bozmamak gerek.Benim düşüncem bu yönde.

Bu kadar saçma bir işi niçin yapıyoruz anlamış değilim. Herkes kendini o faulü atan oyuncu yerine koysun, tam sessizliğin yaşandığı ortamda mı daha stresli olursunuz, yoksa tezahüratın devam ettiği bir ortamda mı? Ayrıca tezahüratı niye keseceğiz serbest atış kullanılacak diye?

LÜTFEN ARTIK BUNA BİR SON VERELİM.

Müzik çalarken oynayan bir dansçının müziğini kapayıp gene oynamasını istemek kadar saçma bir uygulama.Yarın öbürgün çok önemli,kupa kazandıracak maçlar oynayacağız.Adamın var olan konsanstrasyonu da gider.Kısacası kaş yapalım derken göz çıkartıyoruz.Lütfen birileri dur desin.

Biraz kendimizi oyuncunun yerine koyalım. Örneğin Furkan'ın yerine geçelim.Daha 20 yaşındayız. Bu yaşa rağmen üst düzeyde önemli bir maçın en kritik dakikalarında sahadayız ve bize faul yapıldı. Dediğim gibi maçın en kritik dakikaları. 2/2 atarsak o gazla maçın dönme olasılığı hayli yüksek. Bunların bilincindeyiz. Gerilimse hatsafhada. Belki de görüp görebileceğimiz en agresif taraftar dört bir yanımızda. Çizgiye gidiyoruz topu elimize alıyoruz ve bir ölüm sessizliği.O atışı sokmamız için sadece topa odaklanmamız lazım.Ama bizim aklımıza o an başka bir şey geliyor, 10.000 kişi bana odaklandı. Hepsi benim nasıl atacağımı merak ediyor. O an genç bir oyuncu sadece topa,çembere odaklanmak bence Dünya'nın en zor şeylerinden birisi. -Aramızda psikoloji bölümünde olan/olmuş varsa onlara saygısızlık etmek istemem pek bir bilgim yoktur, genel ağızla konuşuyorum- Yani bu olayın psikolojik boyutu sandığımızdan çok fazla. O şşş sesinin Furkan üzerinde verdiği gerilim 1408 filminin verdiği gerilimden fazladır.

Şaka mı yapıyorsun Barış? :) Skor 61-65 iken maçın bitimine 1.10 varken ve Furkan Aldemir serbest atış atacakken 10.000 kişinin onun üstüne odaklanmasından daha doğal ne var? Murat Murathanoğlu'nun üstüne mi odaklanacaktı :)

Yani sırf bunun yüzünden bu serbest atışları atamayacaksa Furkan kusura bakmasın ama başabaş geçen hiçbir maçın son periyodunda süre almaya layık değil[Preston Shumpert-Jaka Lakovic-Tutku Açık bunlar salona meteor bile düşse konstrastonlarını bozmayıp kritik serbest atışları sokabilen oyuncular mesela].Tabi bu söylediğim Furkan için değil.Diğer tüm takım için geçerli.

Şahsen serbest atış bizde olduğu zaman bir tezahurat yapıyorsak onun bozulmadan devam edilmesi taraftarıyım. Sessizlik olduğu zaman da oyuncunun üstünde bir gerilim oluşur bence.. Bugün sustuğumuzda Efes taraftarları birkaç kez Efes Efes diye tezahurat girince kazayla kendi oyuncularımızı ıslıkladık, neyseki yanlış hatırlamıyorsam bu yüzden serbest atış kaçmadı. Sonrasında Allah'tan kafayı erkenden çalıştırdık da bu trajikomik hatayı tekrarlamadık bir müddet sonra.. Tribünlerin bu konuda dersine iyi çalışması lazım, bazılarına bu detaylar fazla ufak gelebilir ama önemli bir sıkıntı bu durum..

Tezahüratın kesilmesinin farklı bir yönü var.
50 kişi rakip taraftar bile olsa fırsat bilip ses çıkarıyor, bir şeyler bağırıyor.
Bizde ki akıllılarda hemen ıslığa ve kafa kol hareketlerine başlıyor.
Kendi bacağımıza kurşun atıyoruz yani..

Zaten yapılan bütün tezahüratlar neredeyse uyutucu nitelikte laylay olduğu için devam edilmesi en mantıklı. Ama anlatmak gerekiyor İkizler ve Ömer Abi'ye.

Bunları anlatmadan tezahurata devam edince tepki alıyoruz tribündeki insanlar ters ters bakıyor o yüzden Murat abinin dediği önemli

Anlatılır inşallah yarın da susulmaz serbest atışlarda.

Evet, bu durumu salona giden herkesin bilmesi gerekiyor. Bir şekilde, susulmaması gerektiğini herkes bilmeli. Başta Yalçın Dümer...

Lakoviç bundan etkilenmez de, Furkan'ı etkiler bu.

Yanımdaki 2 abi serbest atışlarda susarken ben atışı kullanacak oyuncuya tezahüvrat yapıyordum. Dediler serbest atışlarda sus,serbest atış atarken susulur. Dedim kim söylüyor bunu ? Oyuncuların konsantresi bozulmasın diye yapılan gelenek gibi bişeydir bu. Tamam dedim bu 2 atışta susacaz diğer atışlarda bağıracağız. Sustuğumuz atışlarda 6da 1. Susmadıklarımızda 6da 5 attık.

Emir hoca bu konuyla ilgili gelen bir soruya böyle cevap vermiş.

Serbest atışlarda susma geleneği ile ilgili literatürde de çeşitli fikirler var biz bunu kendi aramızda da konusuyoruz, özellikle kondisyoner Semih Ağabeyimizin de bizimle paylaştığı bir durum var: Oyuncular en iyi özelliklerini alıştıkları ortamda doğuruyorlar. Hani böyle salonda ani bir sessizlik olduğu zaman, aslında onlara çok yardımcı olmuyor bu durum, bu konuda böyle bi sal var. Bu yaklaşım çok makul geliyor açıkçası. Oyuncularında bunu ayırması çok çok kolay değil aslında ama bence Avrupa´da vs. çeşitli yerlerde de bunu görüyoruz. Serbest atışlardasessiz bir ortam yaratmaya gerek yok. Hani aynı ortamda duydukları desibelde bir ses duyarak, arka planda o coşkuyu yaşıyarak atsalar daha faydalı olacağını düşünüyoruz, ben şasen bunu bir deneyelim derim.