T.S. Basketbolu Oyun Kuralları ve Oyuncu Sınıflandırmaları

Madem Tekerleki Sandalye Basketbolun da yer yüzünün en büyük takımına sahibiz ve her ne kadar Aslan Yürekliler için dahi olsa bu oyunu yavaş yavaş takip etmeye başladık, öyle körü körüne izlemektense oyun hakkında bazı kuralları vs. bilmekte fayda var.

Öncelikle Normal basketbola nazaran çok daha çetin ve sert Mücadelelerin yaşandığı Tekerlekli Sandalye Basketbolunu Oyun Kurallarına bir bakalım derim.

Kurallara geçmeden Önce Arabayı İncelemekte fayda var.

LY-5010.jpg


Arabada, önde denge sağlama amaçlı iki küçük ve arkdaki tekerlekler olmak üzere 4 tane tekerler vardır.
Her oyuncu gene vücut dengesini sağlamak ve sandalyeden düşmemek amacı ile kemer ile sandalyeye bağlanır.

OYUN KURALLARI

1-) Topu elinde veya kucağında bulunduran oyuncu topu sektirmeden en fazla iki defa sandalyenin tekerleğini çevirebilir.

2-) Oyuncular oyun içindeki hareketlerinde sandalyenin sadece tek tekerliğini kaldırabilirler. Aksi takdirde oyuncu teknik faul alır.

3-) Oyuncular tek eliyle topu sürerken veya herhangi bir hareket yaparken diğer ellerini parkeye değdirmeleri yasaktır. ( biliyorum imkansız zaten ama kurallarda var ne yapalım :) )

4-) Arabayı geri sürmek yasaktır.

5-) Oyuncuların Araba ile saha dışına çıkması yasaktır. ( Bu da çok zor bişey ama gözünü karartıp normal basketboldaki gibi dışarı çıkacak olan topu uçarak içeri çelmeye çalışan olabilir diye :) )

6-) Oyuncunun Kalçası Araba ve minderden ayrılması teknik faul gerekçesidir. (2010-2011 sezonu itibari ile bu kural kaldırılmıştır)

OYUNCULARIN SINIFLANDIRILMASI

Bu sporda oyuncular sahip oldukları bedensel engele göre sınıflandırılırlar buna da Tekerlekli Sandalye Basketbolun da Puanlama denir. Her oyuncunun bedensel engelinin şiddetine göre aldığı puanlar vardır.

Bu Puanlar 1.0 ila 4,5 arasında değişir ve puanlar oyuncuların Bedensel engelinin Şiddetine göre ters orantılı bir şekilde verilir.

Burada ki en önemli durum bir takımın sahadaki oyuncularının toplam puanının 14 ü geçmemesidir. Bundaki amaç takımlar arasındaki dengeyi sağlamaktır.

Şimdi bazı bedensel engellerin oyundaki puan olarak karşılıklarına bakalım:

* Diz eklemlerinde sakatlıkları olanlar, Koşma problemi olanlar ( Yürümede sorunu olmayanlar, adele ve kemik eksikliği olanlar ) : Duruma göre 4 veya 4.5 puan ile derecelendirilir.

* Omurilik rahatsızlığı olan oyuncular: Duruma göre 1 veya 1,5 puan ile derecenlendirilir.

* 18 yaşından küçük olan oyucular 1,5 ( 1 puanmış Kaynak: Arda Öztürk :) ) puan düşürülerek takım içinde hesaba katılır ( Örneğin omurilik Sakatlığından dolayı 4,5 puan olan 17 yaşındaki bir oyuncu 3 puan olarak heseplanır.

* Gene aynı şekilde Bayan sporcular da 1,5 puan düşürülerek hesaba katılır. ( Buradan da çıkaracağımız gibi Tekerlekli Sandalye Basketbolunda kadın ve erkek sporcular birbirleri ile mücadele edebilirler )

Türkiye'de:

Federasyonunun düzenlediği Süper lig, 1. Lig ve 2. lig'den oluşan 3 ligde lig organizasyonu yapılmaktadır. Takımların yolluk ve harcırahları Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından karşılanmakta ve engellilerin spor yapması teşvik edilmektedir.
 
Kopyala yapıştır yapmadım farklı internet sitelerinden araştırdım birde Arda Öztürk'ün derin bilgisine başvurdum. O yüzden gözümden kaçan bilmediğim yazmadığım şeyler olabilir onlar da alta ekleyebiliriz beraberce.

Bu arada Kerem de daha önceden buna benzer bi konu açmıştı ama şöyle sadece oyun kurallarının olduğu bi topic olsun istedim.
 
Şamil iyi iş çıkarmış

Gelen sorular olursa cevaplamak ve bilmiyorsak araştırıp burada sizlerle paylaşmak büyük zevk olur.Lütfen kimse çekinmesin soru sorarken.

Düzeltme ile başlıyalım.18 yaşından genç oyuncuda 1,5 puan değil 1 puan düşüyor.yani onla beraber 15 puan yapabiliyorsunuz ama o genç oyuncu olduğu için14 puan sayıyorlar.


Şamilin yazdığı bir kuralda yorumunuzu geliştirmek için birşey ekliyelim.
-Oyuncuların sandalyeyi saha dışında sürmesi yasaktır.

Bu madde aslında oyunun ne kadar dar bir bölgede oynandığına kanıttır.
Tekerlekli sandalye basketbolunda takımlar genellikle zone savunmayı tercih ederler ve burda da amaç uzun oyuncular içeri almayıp dışardan zorlama şutlara itmektir.Ama runing basketbola göre dışarıdan isabet bulmak gerçekten çok zordur.Bu nedenle her takım,her oyuncu sonuna kadar içeriyi zorlamak durumunda kalmaktadır.boyalı alana üst ve kenar bölgeden girmek çok zahmetli ve sabır gerektiren bir olaydır.Oyuncu kenarda zorlarken bir anda pota altında bulunan dış çizgiden içeri girmeyi dener.Bu esasında bir cinliktir ve kolay bir yöndür.Hakem bunu gördüğü anda takımın antrenörüne bir uyarı yapar ve bir daha tekrarlanması halinde teknik faul çalacağını belirtir.2. sinde yakaladığı anda da hiç acımadan çalar teknik faulu :D

Bu madde'nin geçtiği bir diğer olayda tam saha baskılı savunmadır.
Son yıllarda Avrupa ve Türkiye'de bazı takımlar tam sahada çizgi savunma deniyor.3 sayı çizgisinin ortasına sağına ve soluna 5 oyuncu yerleşiyor. ve rakip takıma yarı sahayı dar ediyorlar.Burada savunma ortayı iyi kapattımı hucum yapacak tek yer dışarıdan savunmayı aşmak oluyor ama bu kural yüzünden o işde yatıyor ve çizgi savunma kazanan taraf oluyor.Ama benimde içinde bulunduğum büyük kesim çizgi savunmayı tercih etimiyor nedenide açık ve net 5 savunmacının tamamı hatasız oynamak zorunda.Yapılacak yarım hata bile herşeyi batırabilir.Bu neden ile uzayda macera aramaya gerek yok diye düşünüyorum :)


Bir başka konu PUANLAMA.

Puanlamaya Şamil değinmiş.Ufak ufak eklemeler yapmak istiyorum.
orta puanlı oyuncular (2,0-3,5) arasındaki puanlamarda belirleyici faktör bel hareketleridir.
Oyuncu eğer beliyle hem saha tarafa hem sol tarafa net olarak eğilebiliyorsa kenardan ve sandalye önünden topu net olarak alabiliyorsa bu adam 3,5 puandır diyolar.Bunlardan eksik yaptıkları olursa da hareketle orantılı puanıda düşüyor adamın.


Arabayı geri sürme kuralı beniim en sinir olduğum ama spor şartlarını düşündüğümüz anda da bu sporun olmazsa olmaz kurallarından bir tanesi.Ama hakemlerin bu kuralı yorumlama gücü neredeyse 0.Saçma sapan düdükler çıkıyor pozisyonlarda.

Örnek olarakta :

Tam sahada pres yapan bir savunmacı düşünün.
Savunmacının takımı kendi sahasını 2-2 zone savunmaya yerleşmiş.
Benim hucum eden takımımdan 1 kişi çizgiden top çıkarıyor.Artı olarakta orada bir oyun kurucum ve birde ona bloklarla yardım edecek bir oyuncum daha var.
Oyun kurucum tam sahada savunma yapan sporucuyu geçiyor.Kendi guardıma blok yapan oyuncum savunmacıyı bizim sahamıza kitledikten sonra topluca hucuma gidiyoruz.Rakip bu sırada eksik kalıyor.Biz hızlıca rakip sahaya gelirken arkada kalan savunmacıda geriye yetişmeye çalışıyor.

Bir oyuncunun arkasından koşan bu savunmacı dikkatsiz geliyor.
Benim hızlıca hucuma giden adamım pozisyon alma amacıyla stop yapıyor.Arkadan yetişmeye çalışan savunmacı hızlıca gelip bu stopu farketmiyor ve lak diye benim adamıma geçiriyor sandalyeyi.

Olayları süzemeyen hakem arkadaşlar bunu sandalyeyi stop etmek değilde geri çekme olarak yorumlayınca kabak bize patlıyor..




Arkadaşlar uzun uzun yazarım ama böyle tam net anlatabildiğimi sanmıyorum.İmkan olsa da uygulamalı gösterebilsem.Şimdilik benden bu kadar.
 
Valla Arda bu örnekli anlatımların sayesinde ufkum açıldı, daha net anlayabiliyorum. Salonda maç izlerken özellikle teknik faullerde hakemlere bazen gereksiz yere çok yüklenebiliyoruz. Mesela oyuncu kalçasını sandalyeden kaldırırsa teknik faul oluyor, ama teknik faul deyince bizim aklımıza hep sert hareketler, centilmenlik dışı hareketler falan geldiği için salonlarda gereksiz yere hakemlerin 7 sülalesini anabiliyoruz. O yüzden ben şahsen bu oyunun kurallarını bilmek isterim.

Çoğu kişinin aksine ben bu sporda seyir zevkinin de üst seviyede olduğunu düşünüyorum yani en azından bana öyle geliyor. Salonda da maçı izlerken pozisyonları süzmek, gerçekten tam manası ile maçı yaşamak istiyorum her yönden. O yüzdendir ki bu oyunun kuralları ve inceliklerini bilmek, öğrenmek hoşuma gidiyor. Tabii orada da Arda devreye giriyor. Tekrardan eline sağlık Ardacım, böyle açıklamalı anlatımlarının devamını da beklerim haberin olsun.
 
Ne demek Şamil görevimiz :) .Ama harbiden görevimiz :)


Basketbol oyununu seven herkes mutlaka ilgi duyacaktır.Çünkü temel hareketler oyun kuruluşu savunmalar tamamen basketbolun bir parçası.Ben bundan zevk aldığım için amerika runing basketbolundan keyif alamıyorum.Çünkü basketbol basketbol olarak kalmalı şov tarafı başka bir gruba girmeli artık.
 
Re: T.S. Basketbolu Oyun Kuralları ve Oyuncu Sınıflandırmala

Başlık sabit olsun, yakında lig başlayacak daha bi bilinçli takip ederiz aslanyüreklileri.

Eksiklerimizi Arda tamamlar artık değilmi Arda :) .
 
Re: T.S. Basketbolu Oyun Kuralları ve Oyuncu Sınıflandırmala

Şamil Turançiftçi' Alıntı:
Başlık sabit olsun, yakında lig başlayacak daha bi bilinçli takip ederiz aslanyüreklileri.

Eksiklerimizi Arda tamamlar artık değilmi Arda :) .

Sana bir süpriz :)

Kalçanın sandalyeden kalkması artık teknik faul değil :)
 
Re: T.S. Basketbolu Oyun Kuralları ve Oyuncu Sınıflandırmala

Bilinen bir kuralı da ben ekleyeyim, oyuncu top elindeyken yere düşerse steps çalınıyor. İkili sıkıştırmalarda sıkça yaşanan bir durum.
 
Bu arada oyuncularımızın puanları da şöyle.

# Players Surname Class.
4 KAHRIMAN Ramazan 2,0
5 GURBULAK Ozgur 4,0
6 AYDENIZ Volkan 4,5
7 MAZZI Jaime 2.0
8 TUCEK Petr 4,5
9 SCOTT Matthew 3,5
10 AR Ismail 1,0
11 GUNDOGDU Fikri 1,0
13 GURKAN Omer 4,5
14 YAZICI Murat 1,0
15 FILIPSKI Mateusz 4,0
 
Seyran Abla'nın ( Seyran Orman Kurt ) bu puanlama ilgili bir ricası var, yanlış bir bilgilendirme olmuş sanırım. Mesajını aynen buraya koyuyorum;

önce benim puanım 1.0 ama erkeklerle oynayabilmemiz için ıwbf bazı kolaylıklar getirmişler türkiye ligi 14 avrupada 14.5 toplam puanla oynuyorsun avrupa için sana bir kadro yapayım tuçek 4.5 ,fifi 4.0 özgür 4.0,mazzi 2.0 seyran 1.0 toplam 15.5 puan ediyor ben oyuna girince takımın genel toplamından 1.5 puan düşürüyorum aslında bu kador puan olarak türkiyedede oynar ama yabancı oyuncu kısıtlaması var yanı kısacası hangi kadroyu yaparsan yap ben oyunda olduğum sürece diğer 4 oyuncunun toplam puanı türkiyede 14.0 avrupada 14.5 olabiliyor.
 
Arkadaşlar bu başlıkta Tekerlekli Sandalye Basketbolu ile ilgili merak ettiğiniz başka soruları da sorabilirsiniz. Böylece bu forumda da bir ilgi yaratmış oluruz, ne dersiniz?
 

Üst