Vahran(Cezayir) 2022 Akdeniz Oyunları

19.u Akdeniz oyunları Cezayir'in Vahran kentinde sürüyor. 6 Temmuzda bitecek olan organizasyon 25 Hazirandaki açılış töreniyle başladı. 23 ana branşın olduğu oyunlarda Türkiye 322 sporcuyla İtalya ve ev sahibi Cezayir'in ardından en çok sporcuyla katılan ülke. Bunda tüm takım sporlarında erkek-kadın yer almamızın da önemi var ki Cezayir bile hakkı olmasına rağmen her takım sporunda yok.
Şimdiye kadar 1 altın ve 1 bronz madalya ile yine 4 altınlı evsahibi Cezayir ve 1'i altın 5 madalyalı İtalya'nın ardından 3.sıradayız. Takvimin ilk günlerinde madalya dağıtmaya başlayan Karateden geldi 2 madalyamız da. Kadınlar 55 kg'da Tuba KIRAN ile bronz alırken, son olimpiyat oyunlarında gümüş madalya alma başarısı gösteren Eray ŞAMDAN da altın madalya aldı. Eray ŞAMDAN finalde Cezayirli rakibi Ala SALMI'yi 5-0 yenerek altına uzandı. Ancak önemli bir nüansı da atlamayalım. Olimpiyatlarda 67kg'da yarışmıştı ŞAMDAN. Çünkü şimdi yarıştığı ve asıl sıkleti olan 60kg olimpiyat programına alınmamıştı. Gerçi orada yenildiği Fransız DA COSTA burada 67kg müsabakalarına da gelmedi ama yine de önemli. 2018'de de altın almıştı ve ünvanını korumuş oldu Eray ŞAMDAN. Spor politikası gereği (Ben buna başarı algısı yaratma politikası diyorum) bu oyunların güçlü ülkeleri Fransa, İtalya ve İspanya tam güç katılım sağlamazken biz özellikle bireysel sporlarda fena sayılmayacak kadrolarla geldik.

Organizasyon özellikle yayıncılık olarak bakıldığında dip seviyede ilk günler baz alındığında. Hele dünkü voleybol yayınında sadece seçilen açılar değil -ki buna tercih diyebilirdik- kamera kullanımları bile berbattı. Genel olarak izlediğim tüm dallarda da hakem itelemesi ev sahibi ülke lehine göz tırmalayıcı cinsten. Zaten çok umrumuzda değil sevinsin garibanlar kim sorgulayacak ki gibi bir anlayış hakim görünüyor.

Bugün güreşte grekoromen stilde 3 altın ve 1 bronz madalya için karşılaşmalarımız olacak. yani 3 madalya garanti şimdiden. Karatede bugün erkekler ve kadınların ağır sıkletleriyle 4 sıklette madalya dağıtıp 2.gününün sonunda bitecek. Oradan da altın madalya umudu yüksek. Bu arada karate diyoruz ama sadece kumite var oyunlarda. Keşke kata da olsaydı oradan madalyalarımız garanti oluyor.
 
Dün itibariyle 5 altın ve 3 bronz madalya daha geldi ve böylelikle bizimle aynı altın sayısı olmasıyla beraber 4 gümüş madalyası da olan ev sahibi Cezayir'in ardından altın madalya sırlamasında 2.liğe yükseldik. Güreşte grekoromen stilde 60kg,67kg ve 130kg'da altın 87kg'da bronz madalya kazanıldı. Sadece 77kg'da karavana attık.

Badminton çift kadınlarda ise İtalyan rakiplerini 21-15 ve 21-18'lik 2 sette mağlup eden Nazlıcan İNCİ ve Bengisu ERÇETİN çifti altın madalyaya ulaştı. Badminton genel olarak güney asya ve uzak doğu ile kuzey avrupada üst seviyede yapılan bir spor. Akdeniz çevresinde pek popüler olduğu söylenemez ama ülkemizde son dönemlerde bu spora yönelim arttı ve sonuçlarını almaya başladık. Artistik Cimnastik erkek takımımız da olimpiyat kadrosunun tümünü getirince net favori olduğu oyunlardan altın madalya çıkarmayı başardı. Alet finallerinden de bolca altın bekliyorum.
 
Geride bıraktığımız haftanın kalanında Cimnastik, güreş, bocce, judo, halter, atletizm, yüzme, tekwando ve atıcıkta kazandığımız altın madalyalarla 41' altın toplam 96 madalyayla ilk sıraya çöktük. En yakın rakibimiz İtalya'nın şimdilik 37 altını var ama onlar da toplam madalyada bizim hayli önümüzde. Toplamda 132 madalya kazanmayı başardılar. Bugün de atletizm, tekwando, halter ve voleybol da altın madalya şansımız hayli yüksek.

Bocce gibi akdenizin merkezi olduğu bir sporda 4 altın madalya toplayıp bu dalda oyunları lider bitirmemiz de bence geri planda kalan ama en önemli başarılardan biri. Okçulukta ise olimpiyatların finlistleri Nespoli ve Mete GAZOZ'u yarı finalde ve finalde sırayla yenen bir başka İtalyan MUSOLESI ayrı bir başarı öyküsü yazdı. Açıkçası olimpiyatlar sonrası Mete Gazoz kayda değer bir başarı elde edemedi. Okçuluk sürprizlere ve günlük performansa çok açık bir spor puanlama sistemi nedeniyle. Mete olimpiyatlarda rakiplerini sürklase ederek kazanmadı ama öyle gibi bir ortam var. Kendisi dışında sürpriz elenmeler de önemli oldu. Ama elbette ki rahatlığı ve ortalamanın çok üstünde bir seviyeye çıkması şansını arttırdı. Eğer önceki 4 yıllık dönemdeki kendi gelişiminin nedenlerini unutup ,ben oldum, derse 2024'ün bizim adımıza en büyük hayal kırıklığı olur. Zaten ne kadar iyi gelirseniz gelin bu spor, boks gibi tenis gibi iyinin sürprize uğrama ihtimalinin az olduğu sporlardan değil. Sizin kadar rakibinizin de performansı önemli ama sonuçta onun performansını savunamadığınız bir spor. O nedenle şansa zaten ihtiyacı olacak ama önemli nokta onun bu şansı en yüksek seviyeye çıkarması olacak.
 
Yayında seçtikleri resim hiç alışılmadık ve voleybola ters. Tenis de bu açıdan izleniyor tv'de ama file önü aksiyon bu kadar olmuyor ve elbette olduğunda da file aşağıda zaten görüntüyü kapatmıyor. Ayrıca yerinden izlendiğinde de tenisi yandan izlemek çok daha güzel. Topun derinliğini, hızını çok daha iyi anlıyorsun. Voleybolu bu açıdan izlemenin tek avantajı ise sahayı daha geniş gördüğün için özellikle kameraya yakın sahadaki boşlukları daha net görebilmek. Açıkçası bu oyunları Afrika'da yapmak organizasyonu prestijini azaltan bir tercih olmuş. En azından belli standartları özellikle yayın, salon gibi sağlamasını protokole bağlamaları gerekirdi.
 
Önceki gün tek altın alıp ve dün de 3 altın madalya alınca(10 altının 8i yüzmede veriliyordu) İtalya nihayetinde yüzmenin de devreye girmesiyle bizi geçti. Son gün sadece hentbolda kadınlar ve erkeklerde madalyalar sahiplerini bulacak. Biz oyunları 45'i altın 108 madalyayla kapatırken, oyunlar lideri İtalya 48'i altın 159 madalyayla kapattı.

Açıkçası altın madalya sıralamasında lider bitirememek türk delegasyonunu kaçan ülke içi propaganda imkanı için çok üzmüştür. Her ne kadar bazı dallarda en iyi sporcularımız al katılsak da kendi evimizde olmaya akdeniz oyunlarını 45 altın ile tamamlamak başarıdır. Geçen oyunlarda 31 altınla 3. Mersin'de evsahibi olduğumuz oyunlarda ise 47 altınla yine 2. ama İtalya'nın 70 altının arkasında uzak ara 2. olmuştuk.

Yayıncılık açısından ise berbat bir organizasyondu. Bazı dallar hiç yayınlanmayıp lokal tv'lerin çabalarıyla amatör koşullarda yayınlanırken, düzenli yayını olanların ise hem resim tercihleri hem teknik sıkıntıları yüzünden izleme zevki azalıyordu. Bizim açımızdan ise tüm dövüş sporlarına sirayet eden bir hastalık var ki adı Turgay OKUMUŞ. Adam bir dövüş sporunda antrenör diye hepsinden anlar kafasıyla spikerlik yapıyor. Üstüne sadece spor cahili değil hamasetin de dibine vurmuş. Sadece spor cahili demek de yetmez kendisine. Sokaktan geçen bir insanı oturtsan o kabine en azından mantıkla bir şeyler anlatır. Bu her şeyi ben bilirim havasında ama ortalama zekanın bile altında kusura bakılmasın. Geçenlerde tekwando anlatırken haziranın 1'inde yeni kurallar devreye girdi ama bu oyunlarda uygulanıyor mu bilemiyoruz diyor tekwandonun son gününde. Bilemiyoruz..! Bunu diyen adam 3.gününde tekwando anlatımının ve kurallardan bir haber. Bir de normal bir şeymiş gibi bilemiyoruz tabi diyor. Boşuna demiyorum ortalama bir zekası bile yok diye. Bilmiyorsun bari bunu ifşa etme be adam! Ama bilmesi gerektiğinin farkında olmadığı için saklayacak kadar aklı bile yok. Bu sadece bir örnekti. Bu sadece bir örnekti ama hamaset yapmaya çalışırken sıvayıp batırmasına da taze bir örnek vereyim; Nafia KUŞ'un +67kg'da finalde yendiği ismin ne kadar önemli olduğunu göstermek için 2018 Rio Olimpiyat Oyunlarının şampiyonunu yeniyoruz dedi. 2018 mi? Olimpiyat mı? Yaptığı sadece 1016 yerine 2018 demesi değil. Öyle olsa 2021'de yapılan ve kendi anlattığı oyunların 2020 olimpiyatları olup 4 yıl öncesinin 2016 olduğunu bilmiyor demezdim sadece belki dili sürçtü 2016 dediğini sanarken 2018 dedi defalarca belki de derdim. Ama hayır 2018 doğru ama "2018 Buenos Aires Gençlik Olimpiyatları"nın şampiyonuymuş Faslı Fatima-Ezzahra Aboufaras! Üstelik +63kg'da kazanmış ve Nafia KUŞ'un da asıl sıkleti +73kg yani rakibinden daha iri olma avantajı var ama hadi bu kadar detaya girmeyelim. Ayrıca Dünya Şampiyonalarında 2 bronzu olan 1 kez de Avrupa şampiyonu olmuş bir isim. Son olimpiyatlarda ise Dünya 4 numarası olarak yer aldı ama ilk turda elenerek tekwando takımının başarısızlık zincirine bir halka eklemişti. Ancak hamaset gereği tekwandoyu başarılı ilan etmek için bu başarısızlıklar o zamanda hiç koşulmamıştı da neyse... Onun yerine bu arkadaşa göre bu sporcular olimpiyat 9.su olmayı başarmış. Yani 16 sporcunun katıldığı sıkletlerinde ilk turda kaybedince ilan edilen derece. Olimpiyatlara katılmak başarıdır ama bunu bu şekilde ifade edip olimpiyatlarda yer almayı başardı demek yerine olimpiyatlarda 9.olmayı başardı da ne demek oluyor? Cevap vereyim ya hamasetten zihni bulanmış arkadaşın ve nasıl övecek bir şey bulsam diye kasılıyor ya da dediği şeyin mantıksızlığının farkında olamayacak kadar içler acısı bir durumda.
 

Üst