Yüzme - 2012 Londra

Benim adıma olimpiyatlarda merakla beklediğim dallardan biri, belki de erkek basketboldan sonra en önemlisi. Ayrı bir başlıkta diğer haberlerle pek karışmadan konuşsak daha iyi olur diye düşündüm.

Bu olimpiyatlar yüzme açısından ayrı bir önem taşıyor. Çünkü 2008 Pekin'de son teknoloji ürünü mayolar ile yanılmıyorsam 25 ''dünya rekoru'' kırıldı. Ve 2008 Pekin'den sonra mayo ile ilgili kural değişikliği yaşandı ve eski mayolara geri dönüldü. Zira kullanılan son teknoloji ürünü mayoların yüzücülerin işini oldukça kolaylaştırdığı ve rekorları arttırdığı tespit edilen bir durumdu. Sonuç olarak 2008 Pekin'den sonra mayolar ile ilgili kural değişikliği yaşandı.

2008 Pekin'i kısaca bir hatırlayacak olursak, akla gelen ilk şey Micheal Phelps'ti. Phelps gerçekten müthiş işler yaptı ve 8 Altın Madalya alarak bir rekora imza attı. 2008 Pekin'de sadece yüzme ile ilgili değil, genel olarak akılda kalan ve damga vuran iki isimden biriydi; Micheal Phelps. Diğeri de Usain Bolt idi. Biri karada, diğeri ise suda adeta uçuyordu.

0726phelps.jpg


Phelps, 1985 doğumlu ve 27 yaşında. İlk altın madalyasını 2001'de henüz 16 yaşında iken, Dünya Yüzme Şampiyonası'nda, Fukuoka'da, 200 M kelebekte almıştı. Ve bu altın madalya ile dünya tarihine en genç altın madalya alan yüzücü olarak geçmişti, bayrağı devraldığı isim ise bir başka yüzme efsanesi Ian Thorpe, nam-ı diğer ''Torpido''ydu. Ardından 2004 Atina'da 6 Altın Madalya, 2 Bronz Madalya aldı. Dünya Yüzme Şampiyonaları'nı domine etmeye devam etti ve 2008 Pekin'de o muhteşem seviyeye erişti. 2008 Pekin'de o 8 Altın Madalyadan en can alıcısı 7. Altın Madalya'ya ulaştığı 100 M Kelebekti. Cavic'i saniyenin 1/100'i farkla geçmişti. Ve sonra da rekor gelmişti. 2008 Pekin sonrası rakipsiz olarak görülen Phelps, özellikle değişen kurallar ve bir başka ABD'li Ryan Lochte'nin yükselişiyle beraber bir rekabetin içine girdi. 2009'da Roma Dünya Yüzme Şampiyonası'nda 5 Altın, 1 Gümüş aldı. Ve o gümüşte 200 M Serbestte Biedermann'a geçildi. Geçen seneki 2011 Shanghai'da ise Phelps 4 Altın, 2 Gümüş, 1 Bronz aldı. Aynı şampiyonada Lochte'nin 5 yarışmada kazandığı 5 Altın dikkat çekiyordu.

2012 Londra'da tüm zamanların belki de en iyisi Phelps ile özellikle 2008 sonrası dönemde müthiş bir çıkış yakalayan ve eski mayolara dönülmesiyle ciddi bir rekabeti meydana getiren Lochte'nin mücadelesini izleyeceğiz. Elbette bütün yüzmeyi bu ikiliye bağlamak değil amaç ancak özellikle 2008 Pekin'den sonraki süreç ve bu ikilinin rekabeti bakalım, 2012 Londra'da nasıl olacak. Ama ne olursa olsun kariyerinde şimdiye kadar 14 Altın 2 Bronz Olimpiyat Madalyası, 26 Altın 6 Gümüş 1 Bronz Dünya Yüzme Şampiyonası madalyası bulunan bir ''efsane''yi izlemek büyük zevk olacaktır.

Bunun dışında kısa mesafede ünlü Brezilyalı Cesar Cielho; 200 M Serbestte Çinli Sun, Fransız Yannick Angel; 100 M Kelebekte Phepls'in belalısı Milorad Cavic; yine Macar yüzücü Laszlo Cseh, Japon Kitajima, Alman Paul Biedermann takip edeceğimiz sporculardan. Tabi ülke yarışları da oldukça güzel geçecektir.

federica-pellegrini.jpg


Bayanlarda da özellikle takip edilecek yarışlar olacaktır. 100 M Serbestte İsveçliler Sjostrom ve Alshammar, genç Hollandalı Kromowidjojo, ABD'li Franklin ve Hardy. Tabi Allison Schmitt de var 200 M'de. Kurbağalamada en büyük favori yine Rebecca Soni. Karışıkta Stephanie Rice, Coventry, Leverenz, Çinli Ye. 400 M ve 200 M Serbestte bu alanın belki de en iyisi Federica Pellegrini var ki, özel hayranıyım cidden. Ama rakipler de ciddi Fransız Muffat ve ABD'li Schmitt.

Kısacası çok güzel yüzme yarışmaları bizi bekliyor.

Bu arada ABD Olimpiyat Yüzme Takımı ile ilgili şu eğlenceli videoyu da koyalım, takım kendi arasında klip çekmiş :)

[video=youtube;YPIA7mpm1wU]http://www.youtube.com/watch?v=YPIA7mpm1wU[/video]
 
Sporcumuz alt yapıdan yetiştirdiğimiz Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük yüzücüsü Derya Büyükuncu'ya başarılar diliyorum. Galatasaray ailesi arkanda Derya.
 
Gün içinde seçmeler ve yarı finallerden bazıları yapıldı.

İlk sürpriz gerçekleşti ve Cseh 400 M Karışıkta elendi, Phelps'te 8. oldu, elenmenin eşiğinden döndü. Japon Hagino, Güney Afrikalı Chad le Clos ve ABD'li Lochte ilk üç sırayı aldılar. Phelps yarıştan sonra ''Bugün çok yavaştım ama bu madalyayı alamayacağım anlamına gelmiyor'' demiş.

Bu akşam yanılmıyorsam programda 400 M Erkekler Karışık, 400 M Erkekler Serbest, 400 M Kadınlar Karışık ve 4x100 M Kadınlar Serbest Finalleri var.

NOT: Derya'nın yarıştığı dal 200 M Sırtüstü ve seçmeler, yarı finaller 1 Ağustos'da; final ise 2 Ağustos'da olacak.
 
Yüzmede ilk finaller yapıldı ve iki olimpiyat rekoru, bir dünya rekoru gördük.

400 M Erkekler Karışıkta; 2008 Pekin'in altın madalyalı ismi Phelps, bu disiplinin dünya ve olimpiyat rekortmeni madalya alamadı. Zaten sabah yapılan elemlerde de son sıradan kıl payı katılabilmişti.

400 M Erkekler Karışık Sıralama
1 - Ryan Lochte
2 - Thiago Pereira
3 - Kosuke Hagino

1306598_M01.jpg


***

400 M Erkekler Serbestte ise Çinli Sun olimpiyat rekoru kırarak altın madalyaya uzandı. Ancak bunda sabahki elemelerden sonra önce diskalifiye edilen ardından geri alınan Koreli Park'ın zorlamasının etkisi vardı.

400 M Erkekler Serbest Sıralama
1 - Sun Yang
2 - Park Taehwan
3 - Peter Vanderkaay

***

Phelps'in yaşadığı durumun bir benzeri de 400 M Kadınlar Karışık'ta yaşandı. 2008 Pekin'in altın madalyalı ismi, dünya ve olimpiyat rekortmeni Avustralyalı Rice madalya dahi alamadı. Ama yarış sonucunda yeni bir dünya ve olimpiyat rekortmeni çıktı. 16 yaşındaki genç Çinli Shiwen Ye son 100 M'de öyle bir yüzdü ki dünya rekorunun neredeyse 2 saniye gerisinden gelerek, rekor kırdı.

400 M Kadınlar Karışık Sıralama
1 - Shiwen Ye
2 - Elizabeth Beisel
3 - Xuanxu Li

***

4x100 M Kadınlar Serbest'te de bir olimpiyat rekoru geldi. Avustralya altınm madalyayı aldı, olimpiyat rekoruyla beraber. Dünya Rekortmeni Hollanda ise gümüş madalyada kaldı.

4x100 M Kadınlar Serbest Sıralama
1 - Avustralya
2 - Hollanda
3 - ABD

NOT: 100 M Erkekler Kurbağalamada da yarı finalde bir olimpiyat rekoru geldi. Güney Afrikalı van der Burgh, olimpiyat rekoru kırdı.
 
Yüzmede günün programı;

> 100 M Kelebek Kadınlar'da Final var. İsveçli Sarah Sjostrom, ABD'li Dana Vollmer ve Avustralyalı Alicia Coutts gibi yüzücüler izleyeceğiz. Sjostrom dünya rekorunun, Vollmer de olimpiyat rekorunun sahibi.

> 100 M Kurbağalama Erkekler'de Final var. Dün olimpiyat rekorunu kıran van der Burgh, dünya rekortmeni Rickard ve Japon Kitajima öne çıkan isimlerden.

> 400 M Sebest Kadınlar'da Final var. Fransız Camille Muffat, ABD'li Allison Schmitt ve 2009 Roma ile 2011 Shangai'ın 400 M'de şampiyonu, dünya rekortmeni İtalyan Federica Pellegrini'yi göreceğiz.

> 4x100 M Serbest Erkekler'de Final var. Avustralya, Amerika, Rusya, Fransa, Almanya madalyaya aday ülkeler.

NOT: Bunun yanında bazı yarı finaller de olacak, 200 M Serbest Erkekler ve 100 M Kurbağalama Kadınlar gibi. 21:30'dan itibaren izlenebilir.
 
400 M Kadınlar Serbest Sıralama
1 - Camilie Muffat
2 - Allison Schmitt
3 - Rebecca Adlington

Fransızların yükselen değeri Muffat, olimpiyat rekoru ile birlikte altın madalyayı aldı. Gerçekten çok iyi bir yarış çıkardı. Schmitt de onu son ana kadar zorladı ancak gümüş madalyada kaldı. Dünya Rekortmeni Federica Pellegrini ise madalya alamadı ve 5. sırada kaldı.

***

100 M Kadınlar Kelebekte Sıralama
1 - Dana Vollmer
2 - Ying Lu
3 - Alicia Coutts

Bu yarış da gerçekten çok güzel oldu. Olimpiyatların ilk gününde elemelerde olimpiyat rekorunu kıran Vollmer, bugün de finalde dünya rekorunu kırdı ve altın madalyayı aldı. Bu olimpiyatlarda adetten olduğu üzere eski şampiyonlar, rekortmenler vs. hayal kırıklığı yaratıyor. Vollmer'den önceki dünya rekortmeni İsveçli Sarah Sjostorm de 4. sırda kaldı ve madalya alamadı.

***

100 M Erkekler Kurbağalamada Sıralama
1 - Cameron van der Burgh
2 - Christian Sprenger
3 - Brendan Hansen

Bir dünya rekoru da bu yarışta geldi. Güney Afrikalı van der Burgh, dün elemelerde olimpiyat rekorunu kırmıştı. Bugün de dünya rekorunu kırdı ve altını aldı. Bu dalda da bir önceki dünya rekortmeni Avustralyalı Brenton Rickard madalya alamadı.

***

4x100 M Erkekler Serbestte Sıralama
1 - Fransa
2 - ABD
3 - Rusya

Bu yarışta çok sinirlendim ve izlerken az da küfür edip, çileden çıkmadım! ABD oldukça iyi bir yarış çıkardı. Özellikle havuza ikinci giren Phelps'e önemli bir fark yarattı ve ABD'yi öne attı. 3. havuza giren yüzücüler de bu tempoyu korudu ve dünya rekoru seviyesindeyken son olarak havuza ABD'de Ryan Lochte girdi. Ve Lochte 100 M'de Fransız Angel'den 1 saniye fark yedi, gelen altını elleri ile hediye etti. Bu sayede Lochte, Phelps'in hayatına zarar&ziyan olarak katılmaya devam ediyor. Lochte bu yarıştan 1 saat kadar önce 200 M Serbest elemelerine de katıldı, ancak bu bir bahane olamaz. Çünkü Fransız Angel de aynı elemelere katıldı ve ciğeri patlarcasına yüzdü, müthiş sprint attı.

Neyse böylece Phelps ilk finalinde madalya alamamıştı, Lochte altına uzanmıştı; 2. finalinde de Lochte'nin sayesinde altından oldu, gümüşte kaldı.

Bugün benim adıma kötü bir gün oldu; Pellegrini madalya alamadı, Phelps altını kaçırdı..
 
Dün sanki olimpiyatlarda değil de Gençler Yüzme Şampiyonası'nda gibiydik. Verilen 4 altın madalyadan 3'ünü 15,17 ve 20 yaşındaki sporcular kazandı.

200 M Erkekler Serbest Sıralama
1 - Yannick Agnel
2 - Park Taehwan
2 - Yang Sun

1312248_M09.jpg


4x100 M Serbest'te son 100 M'de yarışıp, müthiş bir performans ile Fransa'ya altını getiren Yannick Agnel yine çok iyi bir yarış çıkararak altını aldı. Gümüşü ise Koreli Park ile Çinli Sun paylaştılar. Favorilerden Ryan Lochte madalya alamadı, ve 4x100'ün ardından 200 M'de de Agnel'e geçilmiş oldu. Alman rekortmen Biedermann da madalya alamadı. Lochte'nin madalya alamamasına çok sevindim. Zaten 4x100'de 1 saniye gerisinden gelen Agnel'e geçildikten sonra, burda Agnel'i geçseydi sağlam küfür yerdi.

100 M Erkekler Sırtüstü Sıralama
1 - Matthew Grevers
2 - Nick Thoman
3 - Ryosuke Irie

100 M Kadınlar Sırtüstü Sıralama
1 - Missy Franklin
2 - Emily Seebohm
3 - Aya Terakawa

1312298_M01.jpg


Bu dalda ABD'li 1995 doğumlu, 17 yaşındaki Missy Franklin altın madalyayı aldı. Franklin 4x100 M Serbest'te bronz alan takımda da yer alıyordu, yani bu ikinci madalyası oldu. Gümüş alan Emily Seebohm da 20 yaşında ve Seebohm da 4X100 M Serbest'te altın alan Avustralya Takımı'nda da vardı. Bronz Madalyayı alan Terakawa ise Asya Rekoru kırdı.

100 M Kadınlar Kurbağalama Sıralama
1 - Ruta Meilutyte
2 - Rebecca Soni
3 - Satomi Suzuki

Gerçekten hayretler içerisinde kalmamak elde değil, 15 yaşındaki Litvanyalı Ruta Meilutyte 100 M Kurbağalama'da altın madalyayı aldı. Tebrik etmek gerekli. Gümüş Madalyayı ise ABD'den Rebecca Soni aldı. Ancak şunu belirtmek gerekli, yarış tam başlayacakken diğer ABD'li Larson havuza erken atladı ve yarışın başlaması biraz gecikti. Ve bana göre yarış tekrar başlarken bu Soni'yi oldukça fazla etkiledi ve dezavantajlı başladı. Ardından müthiş bir sprint ile geriden gelip farkı kapattı, ama gümüşü ancak alabildi.

<<< ------- >>>

Bugünün programında ise;

- 200 M Kadınlar Serbest Finali var, ki Federica Pellegrini yarışacak. Bunun yanında favorilerden Camilie Muffat, Allison Schmitt var. Dün 100 M Sırtüstünü kazanan Missy Fraklin de finalde olan isimlerden.
- 200 M Kadınlar Karışık Finali var, 400 M Karışık'ı kazanan Çinli Shiwen Ye, Avustralyalı Alicia Coutts ve Stephanie Rice yarışacak isimlerden.
- 4x200 M Erkekler Serbest Finali var, favori ABD.
- 200 M Erkekler Kelebek Finali var, kelebek disiplininin en iyisi Phelps, Japon Matsuda ve Güney Afrikalı le Clos yarışacak isimlerden. Phelps belki çok iyi bir durumda değil, ancak dün akşamki yarı-finalde son 50 M'yi çok iyi yüdü ve bir umut ışığı yaktı.
 
200 M Kadınlar Serbest Sıralama
1 - Allison Schmitt
2 - Camille Muffat
3 - Bronte Barratt

Allison Schmitt, olimpiyat rekoruyla beraber elini kolunu sallaya sallaya altın madalyayı aldı. Muffat'a 2 saniye fark attı, ki bu 200 M Serbestte çok önemli bir hadise. Ama gel görelim ki benim tuttuğum iki isim var, ikisi de madalya alamadı. Biri bu olimpiyatlarda sempatimin oluştuğu Missy Franklin. Bu yarışta da bronza oldukça yaklaştı, ancak saniyenin 1/100'i farkla kaçırdı. Neyse Missy için o kadar üzülmedim, çünkü sonuç itibariyle bir altın bir bronz iki madalyası var. Ama Federica Pellegrini yüksek ihtimalle tek madalya alamadan olimpiyatlardan ayrılacak, 4 yarışın 3'ü madalyasız geçti, ki 100 Serbest ve 200 M Serbest'te son iki dünya şampiyonasında birinciydi. Üzdü bizi Fede..

200 M Kadınlar Karışık
1 - Shiwen Ye
2 - Alicia Coutts
3 - Caitlin Leverenz

400 M Karışık'ta dünya rekoruyla beraber altın madalyayı alan Çinli Ye, 200 M Karışık'ta da altını aldı, ki bu sefer de olimpiyat rekorunu kırarak. Hakkında bazı dedikodular var, doping ile ilgili. 400 M Karışık'ta dünya rekoru kırarken son 50 M'yi Lochte'den hızlı yüzmüş. Burda baz alınan süreler, 400 M Karışık'taki süreler. Lochte tarihin en iyi ikinci derecesini yaparken ki son 50 M'sinden, daha hızlı yüzmüş Shiwen Ye. Amerikan Antrenörler Birliği Başkanı Leonard da bir kadının erkekten hızlı yüzmesinin mümkün olmadığını, anormal bir durum olduğunu söylemiş. Haber şu şekilde;

Londra 2012 Olimpiyat Oyunları'nın ilk haftasında damga vuran yüzmede tartışmalar dur durak bilmiyor. Spor camiasının önemli bir isminden gelen son doping iddiası uzun süre tartışılacağa benziyor.

Dünya Yüzme Antrenörleri Birliği yöneticilerinden Amerikalı John Leonard, Çinli yüzücü Ye Shiwen'in performansının olduka şüpheli olduğunu The Guardian'a ifade etti. Leonard, 16 yaşındaki yüzücünün kendisinde bazı eski kötü hatıraları akla getirdiğini, 1996'da aynı yarışta Atlanta Olimpiyat Oyunları'nı domine eden Michelle de Bruin'i hatırlattığını söyledi. O oyunlara damga vuran İrlandalı, 1998'de pozitif çıktıktan sonra dört yıl ceza almıştı.

Ye Shiwen, 400 metre ferdi karışıktaki performansıyla altın madalyaya uzanırken dünya rekorunu da tarihe gömmüştü. Tartışmaları başlatan nokta ise 16 yaşındaki yüzücünün son 100 metredeki serbest performansıydı. 58.68'le son ayağı bitiren Shiwen'in son 50 metredeki performansı, erkeklerde aynı dalda tarihin en hızlı ikinci derecesini yapan Ryan Lochte'nin son 50 metresinden daha hızlıydı.

Aynı zamanda Amerikan Yüzme Antrenörleri Birliği'nin de başında bulunan Leonard, "Bunu doping diye damgalamadan önce çok dikkatli olmalıyız. Fakat tarih bize bir şey gösterdi ki, bu tip akılalmaz derecelerin olduğu yerlerde daha sonra dopinge rastlanıyor. Son 100 metre, bana bazı eski Doğu Alman yüzücüleri hatırlattı. 400 metre bireysel karışık performansı, 96'daki o genç İrlandalı kadını anımsattı" dedi.

John Leonard'ın açıklamaları Çin ile Amerika arasında özellikle Pekin 2008'de başlayan madalya savaşına yeni bir boyut getirebilir. Çin 2000'lerin başlarında, Olimpiyat Oyunları'nı evinde düzenleyeceği haberini aldıktan sonra inanılmaz büyüklükte bir spor projesi yaratmış, hemen her dalda şampiyon atletler yaratmak için tüm kaynaklarını seferber etmişti.

Amerikalı spor adamı, yıllardır bu sporun içinde her kademede bulunduğunu ifade ederken, "Eğer bu kadar uzun süre yüzme camiasında olursanız ne zaman neyin anormal olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Yorumcuların 'o 16 yaşında, bu yaşlarda böyle inanılmaz rekorlar olabilir' dediğini duydum. Evet olabilir ama bu kadar inanılmazı olamaz" dedi.

Çin'in kötü bir doping geçmişi olduğunu söyleyen Leonard, "Bu ırkçılık değildir. Sadece tarih bize bunu söylüyor. Bu şüphelenmemizi gerektirir mi? Evet. Bu tip performanslara temkinli yaklaşmamız lazım, her nereden geliyor olursa olsun" şeklinde konuştu.

Bir başka Çinli yüzücü Sun Yang'ın performansını da değerlendiren Leonard, 400 metre serbestte altın madalya kazanan genç isimle alakalı "Onun gelişim eğrisine baktığınızda bir sıkıntı görmüyorsunuz. Her şey çok normal. Çok çok iyi bir yüzücü ve onunla ilgili herhangi bir şüphem yok" dedi. Gelişim eğrisinin, özellikle de yıllara bağlı olarak yüzücülerin sağladığı gelişimlerin yüzmedeki en önemli şey olduğunu söyleyen Leonard, 15 yaşından itibaren her sene daha iyiye giden Michael Phelps'in bu konudaki en büyük örnek olduğunu söyledi.

İddialar karşısında fikri sorulan Ye Shiwen ise Çin'in anti-doping kurallarını tümüyle uyguladığını ifade ederken, "Kesinlikle bir problem yok" açıklamasında bulundu.

Litvanya'dan çıkan 15'lik yıldız

Herkes Ye Shiwen'i konuşurken beklenmeyen bir şey oldu ve 15 yaşındaki Litvanyalı yüzücü Ruta Meilutyte 100 metre kadınlar kurbağalamada rekor kırarak şampiyon oldu ve ülkesi Litvanya'ya tarihinde ilk kez altın madalya kazandırdı. Şimdi tartışmaların Ye'den uzaklaşıp Ruta'ya odaklanması olası...

Kaynak: Eurosport

200 M Erkekler Kelebek Sıralama
1 - Chad le Clos
2 - Michael Phelps
3 - Takeshi Matsuda

Phelps hak ettiği ve önde götürdüğü bir yarışı ve altını, son kulaçta le Clos'a teslim etti. Saniyenin 5/100'i farkla le Clos altın madalyayı aldı ve Afrika rekoru kırdı. Phelps ise 2000 yılından beri, yani 12 seneden beri ilk kez büyük yarışmalarda 200 M Kelebek'te geçildi. Ama buna rağmen Phelps, bu yarışta 18. Olimpiyat Madalyası'nı alarak kısa bir süreliğine rekoru Rus cimnastikçi Larissa Latynina ile paylaştı.

4x200 M Erkekler Serbest
1 - ABD
2 - Fransa
3 - Çin

4x100 M'de son metrelerde Lochte'nin Agnel'e geçilmesi ile altından olan ABD, bu sefer altını rahat aldı.

Ve bu altın ile beraber 19. OLİMPİYAT MADALYASINI ALAN MICHAEL PHELPS OLİMPİYATLAR TARİHİN EN ÇOK MADALYA KAZANAN SPORCUSU OLDU

Phelps'i izlemek gerçekten büyük ayrıcalık. Ve bu ayrıcalığı olimpiyatlarda son kez yaşıyoruz. Yüzmenin fenomeni ve gelmiş geçmiş en iyisi, olimpiyat tarihinin en çok madalya kazanan sporcusu, dünya spor tarihinin en önemli sporcularından birini son kez olimpiyatlarda izliyoruz. Son 3 yarışı kaldı, 100 M Kelebek, 400 M Karışık ve 4x100 M Karışık. Olimpiyatlarda son kez doya doya izleyelim efsaneyi..

1314746_M01.jpg


1314804_M01.jpg


Michael Phelps; 15 Altın, 2 Gümüş, 2 Bronz
 
200 M Erkekler Kurbağalama Sıralama
1 - Daniel Gyurta
2 - Michael Jamieson
3 - Ryo Tateishi

2009 Roma ve 2011 Shagai'ın bu disiplinde şampiyonu olan Gyurta, dünya rekoruyla birlikte altın madalyayı aldı. 2:07.28 yüzdü ve cidden çok iyi bir yarış çıkardı. Gümüşü ise Britanya adına yarışan İskoç Jamieson aldı.

***

100 M Erkekler Serbest
1 - Nathan Adrian
2 - James Magnussen
3 - Brent Hayden

Aslında biraz sürpriz bir sonuç olsa da ABD'li Adrian elemelerde de gayet iyi yüzmüştü. Ve yine oldukça iyi bir yarış ile altını aldı. Son Dünya Şampiyonu ve favorilerden Avustralyalı Magnussen ise gümüşte kaldı. Yarışın diğer iki favorisi; bu olimpiyatlarda yüzmenin yeni yüzü olan Agnel ile 50 M ve 100 M'nin rekortmeni Brezilyalı Cesar Cielo madalya alamadı. Agnel kötü bir çıkış sonrası çaba gösterse de 4. olabildi ve olimpiyatlar boyunca gösterdiği performanstan sonra bu biraz şaşırttı. Cielo ise hiç beklenildiği gibi değildi.

***

200 M Kadınlar Kelebek Sıralama
1 - Liuyang Jiao
2 - Mireia Belmonte Garcia
3 - Natsumi Hoshi

Burda da Çinli Jiao'dan olimpiyat rekoru geldi.

***

4x200 M Kadınlar Serbest
1 - ABD
2 - Avustralya
3 - Fransa

ABD ve Avustralya arasında geçen bir mücadele oldu. İki ülke de kopup gittiler ve diğerleri ile farkı açtılar. Son sporcular havuza girerken Avustralya'nın liderliği vardı ancak Allison Schmitt müthiş yüzdü ve bir ara 0.63 geride olduğu yarışı, 1.49 önde bitirdi. Ve bu performansıyla birlikte olimpiyat rekorlu bir biçimde altını aldılar. ABD'nin altın alan takımının diğer üyeleri; Missy Franklin, Dana Vollmer ve Shannon Vreeland.

<<<< ------ >>>>

Bugün bizim adımıza yüzmede iyi bir gün olmadı. Açıkçası pek bir beklentimiz de yoktu ancak yine de bir ümit bekliyorduk. Olimpiyatlara 6. kez katılan ve bir ilki başaran Derya Büyükuncu, serisinde 3 kişi arasında 1. oldu ancak genel sıralamada 33. olarak elendi. Olimpiyat kültüründen, olimpiyat ruhundan ne kadar uzak olduğumuz, tüm bunları geçtim sporcuya saygıdan ve sporcuya destek ne kadar bihaber olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı. Yurt dışında Derya'nın adı 6. kez olimpiyatlara katıldığı vurgulanarak geçerken, biz kendi ülkemizde gün boyu Derya ile dalga geçtik. Bu gerçekten çok acı bir şey. Derya başarılı değil, bunu ben de kabul ediyorum. Ama unutulan bir durum var, biz Derya'yı yolladığımız için Derya olimpiyatlara gitmiyor; Derya, 36 yaşında olimpiyat barajını aşan ve daveti hak eden tek sporcumuz olduğu için gidiyor. Yani Derya'yı eleştirmek yerine bunca seneden beri bu ''başarısız'' adamı geçecek bir sporcu yetiştiremediğimiz için kendimize bakmamız daha doğru olur.

Benzer bir sitem Dilara Buse Günaydın'dan da geldi. Tam yarışacağı gün, yani bugün sporcumuz ile alakalı, gelişimi ile alakalı ve antrenörüyle, Buse'yi eleştiren bir yazı yazılmış. Buse de bunu şans eseri sabaha karşı okumuş ve bu moral bozukluğu ile yarışmış. Yarıştan sonra da bununla alakalı bazı şeyler söyledi. Biraz da ağlamaklı bir şekilde, ''Bu ülkede herkes başarı istiyor, ama herkes köstek oluyor. Ben çok teşekkür ediyorum bu moral için!'' dedi. Gerçekten çok garip bir ülkeyiz, biz bu kafayla nasıl 2020 Olimpiyatlarını istiyoruz, onu da çözemedim.
 
1320292_M01.jpg


MICHAEL PHELPS

Phelps'ten önce diğer dalların madalyalarını ve yarışlarını aktaralım;

200 M Kadınlar Kurabağalama Sıralama
1 - Rebecca Soni
2 - Satomi Suzuki
3 - Iuliia Efimova

Gerçekten çok güzel ve iyi bir yarış oldu. 100 M Kurbağalama'da kötü çıkış ve biraz da şansızlık ile 15'lik Litvanyalı Ruta'ya geçilen Rebecca Soni, 200 M Kurbağalama'da yarı-finallerde dünya rekoru kırarak finale çıkmıştı. Finalde de müthiş performansını sürdürdü ve dünya rekorunu geliştirerek, 2:19.59 ile altın madalyayı aldı. Sadece Soni açısından iyi bir yarış olmadı, Japon Suzuki Asya rekoru kırarak gümüşü, Rus Efimova ise Avrupa rekoru kırarak bronzu aldı. Cidden etkileyici bir yarıştı.

***

100 M Kadınlar Serbest Sıralama
1 - Ranomi Kromowidjojo
2 - Aliaksandra Herasimenia
3 - Yi Tang

Sezonun iyi dereceler yapan sporcularından biriydi Hollandalı Kromowidjojo, finalde de gayet iyi yüzdü ve olimpiyat rekoru kırarak altın madalyayı aldı. Olimpiyatların adından söz ettiren yüzücülerinden 17 yaşındaki ABD'li Missy Franklin ise kötü çıkış yaptı ve ardından toparlayamayıp, beklentilerin gerisinde kaldı, madalya alamadı.

***

200 M Erkekler Sırtüstü Sıralama
1 - Tyler Clary
2 - Ryosuke Irie
3 - Ryan Lochte

Günün belki de olimpiyatların önemli sürprizlerinden biri yaşandı, sırtüstünün favorisi Ryan Lochte bronz madalyada kaldı. İlk 100 M'de iyi yüzse Lochte, özellikle son 50 M'de ne Clary'nin ne de Irie'nin ataklarına cevap veremedi ve bronzda kaldı. Diğer ABD'li Tyler Clary ise olimpiyat rekoruyla birlikte altın madalyayı aldı. Clary'nin kırdığı olimpiyat rekoru ise Ryan Lochte'ye aitti. Gümüş madalyayı ise Irie aldı. Irie genelde Lochte'nin arkasında kalıp gümüşü alıyordu. Bu sefer Lochte'ye geçmeyi başardı, ancak bu defa da önüne Clary çıktı.

***

200 M Erkekler Karışık Sıralama
1 - Michael Phelps
2 - Ryan Lochte
3 - Laszlo Cseh

Ve dünün yarışı. 400 M Erkekler Karışık'ta Lochte'ye geçilen, hatta madalya alamayan ''yüzme efsanesi'' Michael Phelps, 200 M Karışık'ta rövanşı aldı ve bu olimpiyatlardaki ilk ferdi altın madalyasını kazandı. Ve genelde 16. altın madalyasını aldı, Phelps. Phelps özellikle son 50 M'de Lochte'nin atağına gayet iyi cevap verdi ve eski formunda olmasa da ''tüm zamanların en iyisi'' sıfatını neden hak ettiğini gösterdi. Lochte ise en iyi haliyle bile ''formdan düşmüş'' bir Phelps ile karşılaştırılamayacağını bir kez daha gösterdi ve ''loser'' seslerini daha yüksek sesle dinledi.

Michael Phelps'in şimdi önünde favori olduğu bir 100 M Kelebek Finali var, haydi MP..
 
50 M Erkekler Serbest Sıralama
1 - Florent Manaudou
2 - Cullen Jones
3 - Cesar Cielo

En kısa yarış olan, 50 M Serbest'te Fransız Manaudou altın madalyayı aldı. ABD'li Jones ise gümüş madalyayı aldı, 4x100 M Serbest'te de ABD ile gümüşü almıştı. Dünya Rekortmeni Cesar Cielo ise gümüşte kaldı.

***

800 M Kadınlar Serbest
1 - Katie Ledecky
2 - Mireia Belmonte Garcia
3 - Rebecca Adlington

Bu olimpiyatlarda parlaya ve altına uzanan genç yüzücülere bir yenisi daha 15 yaşındaki ABD'li Ledecky ile eklendi. Ledecky, Amerika Rekoru kırarak altın madalyaya uzandı, ki son 50 M dönüşünde dünya rekorunun önündeydi ve son 10-15 M'de rekoru kaçırdı. Bu mesafenin 2008 Pekin ve 2011 Shangai şampiyonu Adlington ise bronzda kaldı.

***

200 M Kadınlar Sırtüstü
1 - Missy Franklin
2 - Anastasia Zueva
3 - Elizabeth Beisel

Bu olimpiyatların yükselen yıldızı ve belki de Phelps'ten sonra en çok dikkat çeken ismi Missy Franklin kendinden beklendiği üzere 200 M Sırtüstü'nü dünya rekoruyla beraber altın madalyayı kazandı. 17 yaşındaki Franklin gerçekten çok iyi bir olimpiyat geçirdi ve ileride muhtemel bir dominasyonun sinyallerini verdi.

1323075_M01.jpg


***

100 M Erkekler Kelebek Sıralama
1 - MICHAEL PHELPS
2 - Chad le Clos
2 - Evgeny Korotyshkin

Phelps'le ilgili her seferinde yazıyorum ama öyle bir adam, defalarca anlatılacak, methiyeler düzülecek bir adam. Belki de olimpiyatlarda son ferdi yarışına çıktı, altın madalyayı le Clos'tan rövanşı alarak, yine müthiş bir son 25 M ile aldı. Olimpiyatlardan sonra uzun uzun yazarız, bu ''efsaneyi''. Ama şimdi yarınki yarışına da odaklanalım, oradan da bir altın bekleyelim. Yarışta gümüşü ise le Clos ile Rus Evgeny paylaştı.

Michael phelps, 17'si altın 21 olimpiyat madalyası.

1322988_M01.jpg
 
Dün itibariyle yüzmede olimpiyatlar sona erdi, 4 final yapıldı..

50 M Kadınlar Serbest
1 - Ranomi Kromowidjojo
2 - Aliaksandra Herasimenia
3 - Marleen Veldhuis

Aslında 100 M Serbest'in bir kopyası oldu. Bu senenin formda ismi ve favori Kromowidjojo olimpiyat rekoru ile altını aldı, 100 M'de olduğu gibi Belarus Herasimenia da gümüşü aldı.

***

1500 M Erkekler Serbest
1 - Yang Sun
2 - Ryan Cochrane
3 - Oussama Mellouli

400 M'de olimpiyat rekoruyla altın, 200 M'de Fransız Agnel'in arkasından Park ile gümüş alan Çinli Sun beklendiği gibi 1500 M'de altın madalyayı aldı. Hem de çok rahat bir biçimde dünya rekorunu 2 saniyenin üzerinde geliştirerek. Kanadalı Cochrane ise Amerika Rekoru ile beraber gümüşü alırken, Tunuslu Mellouli ise bronz aldı.

***

4x100 M Kadınlar Karışık
1 - ABD
2 - Avustralya
3 - Japonya

Takım yarışlarında ABD'nin üstünlüğü bekleniyordu, rahat şekilde kazanmaları sürpriz olmayacaktı. Özellikle kadınlar ''Dream Team'' gibilerdi ve rekor sürpriz olmayacaktı. Beklendiği gibi kadınlarda Missy Franklin, Dana Vollmer, Rebecca Soni ve Allison Schmitt'ten oluşan ABD dünya rekoru ile beraber altını aldı. Gümüşü Avustralya alırken, takım halinde ve sporcuları ile büyük aşama kaydeden Japonya bronzu aldı.

***

4x100 M Erkekler Karışık
1 - ABD
2 - Japonya
3 - Avustralya

Phelps'in son kez havuza girdiği, olimpiyatların son yüzme yarışında ABD altın madalyayı aldı. Ve ''efsane'' vedasını altınla yaptı.

Phelps ile ilgili bir şeyler karalamak gerekir, ama onun hakkında söyleyeceklerimi böyle bir post'un sonuna sıkıştırmak olmaz. Ona ayrı bir şeyler yazmak lazım, bir müsait zamanda..

EDİT: Yüzmenin madalya tablosunu verelim de, o da bulunsun;

Amerika Birleşik Devletleri; 16 Altın Madalya, 8 Gümüş Madalya, 6 Bronz Madalya = Toplamda 30 Madalya

Çin Halk Cumhuriyeti; 5 Altın Madalya, 2 Gümüş Madalya, 3 Bronz Madalya = Toplamda 10 Madalya

Fransa; 4 Altın Madalya, 2 Gümüş Madalya, 1 Bronz Madalya = Toplamda 7 Madalya
 
Aradan biraz vakit geçti, ama yazıyı bitirme fırsatını yeni buldum. ''Efsane''ye selam olsun..

Burak Uğur Yılmaz' Alıntı:
‘’The Baltimore Bullet’’

870886-14686380-640-220.jpg


Bazı sporcular vardır ki, sadece kendi branşlarının en iyileri olmakla kalmaz, tüm dünya spor tarihinin seyrine etki eder, koca bir imza atarlar. Kolay bir iş değildir uzun yıllar bir spor branşında dominasyon kurmak, çünkü geçen senelerde yeni yüzler, yeni yetenekler ve yeni sürprizler ortaya çıkar. Sadece dış faktörler de dahil değildir bu dominasyona, yani belki ortada sizden daha iyi bir sporcu yoktur ama geçilirsiniz. Bu geçilmeye sebep de; insanın amaçsız kalmasıdır. Kısacası zirveye çıkmak zordur, ancak o zirveye çıkınca orada kalabilmek, kendinle mücadele edebilmek, kendine yeni hedefler yaratmak ondan daha zordur. Bir de bu spor branşı yüzme olunca, ayrı bir bahis konusu.

Zirvede ve hatta rakipsiz gözüken bir sporcu olmak zor, hem de oldukça fazla. Çünkü bu seviyelerde olayı sadece sportif açıdan düşünmek yeterli olmuyor, belki de daha fazlası psikolojik açıdan kendini hazırlamak. Bu sadece baskı veya stres odaklı bir durum da değil. Zirvede yalnız kalan bir sporcu için en büyük tehlikedir belki de, amaçsız kalmak, çalışma isteğinde oluşan azalma ve spora karşı duyulan bir soğuma hissi. Sporda insanların başarıya götüren en önemli etken; hedef ve kendini geliştirme, en iyisi olma arzusudur. Ama zirveye çıkınca bu arzu ve hedeflerin ortadan kalkması en büyük sorundur.

Yazının girizgâh kısmında bu tarz bir düşünceye yer vermemin nedeni, belki de bu kavramlarla birlikte değerlendirebileceğimiz en iyi adamlardan biri, Michael Fred Phelps II.

Tarihte bazı sporcular için söylenen sözler vardır, ‘’bu adam bu sporu yapmak için doğmuş’’. Mesela Michael Jordan’a basketbol oynamak için doğmuş diyebiliriz, ya da Messi’ye futbol oynamak için doğmuş.. Benzer bir durum da Michael Phelps için geçerli, ama bu sadece lafla söylenip geçiştirilebilecek bir durum değil. Phelps hakikaten fiziki yapısı nedeniyle yüzme için doğmuş bir adam. Vücudunun üst kısmının 2.05’lik bir adama, alt tarafının ise 1.78’lik bir adama ait olması gibi bir durum var ortada. Bu da suyun direncini azaltmada bir faktör olarak görülüyor. 48,5 numara palet gibi ayaklar, normal bir insana göre 3 kat daha fazla kan pompalayan bir kalp, daha az üretilen laktik asit ile daha az yorulan bir vücut. Bunun yanı sıra 1.93’lük bir adam olan Phelps’in kulaç uzunluğu ise 2.03! Normal bir insana göre çok esnek bir vücuda sahip olması da bir başka konu. Tüm bunlar düşünüldüğünde ‘’flying fish’’ lakabı verilen Phelps için kelimenin tam anlamıyla ‘’yüzmek için yaratılmış’’ demek mümkün.

Ama fiziki açıdan ne kadar mükemmel ve uygun olursanız olun, en yoğun çalışma ve antrenman programı gerektiren, belki de hayatınızın tamamını işgal eden spor dalı yüzmedir. Profesyonel bir yüzücünün ne yoğunlukla çalışması gerektiği, gününün ve hayatının büyük bir kısmını bu işe ayırması gerektiği bir gerçek. Bu Phelps gibi bir efsane olsanız da yapmanız gereken bir şey. Phelps de zaten kariyeri boyunca buna önem verdi, çalışma düzenini sürdürdü. Günün 12-14 saatini antrenmanlarla geçirdiği yıllar yaşadı. Her sabah 04:30’da kalkan ve akşam 21:00’de yatan Phelps, uyanık olduğu 16.5 saatin, ortalama 14 saatini çalışmak ile geçiriyordu. Kariyerinin önemli bir bölümünde haftanın 7 günü, diğer bölümünde ise 6 günü çalışmıştı. Günden güne değişen antrenman programlarında, 8 km’leri aşan sabah seansları, çeşitli stillerde km’lerce yüzülen öğle ve akşam seansları bulunuyordu. Tabi çalışmaları sadece havuzdan ibaret değildi, kas çalışmaları ve egzersizler için de önemli vakit ayırıyordu. O kadar profesyonel yönetilen bir yapının içindeydi ki, vücudunun hareketleri tüm teknolojik metodlar kullanılarak inceleniyor, besinleri ve antrenmanları bu doğrultuda hazırlanıyor, yaşamına yön veriliyordu.

Evet, 18’i altın 22 Olimpiyat Madalyasının, 25 Dünya Şampiyonluğunun gelmesi ne kadar iyi bir fiziğe sahip olursanız olun, kolay bir durum değil.

Phelps, ilk olarak henüz 16 yaşını doldurmadığı günlerde Fukuoka’da yüzme dünyasına giriş yaptı. Ve o gün yüzme dünyasının efsanesi olacağına dair sinyalleri vermiş, ana dalı 200 M kelebek’te altını almıştı. Ve aldığı bu altın ile dünya şampiyonalarında en genç altın madalya alan erkek yüzücü unvanını bir başka efsane ‘’Thorpedo’’ Ian Thorpe’tan alıyordu. Ian Thorpe ilk altın madalyasını 16 yıl 10 ay’da almıştı, Phelps ise bunu 15 yıl 9 ay’a çekiyordu. Ve tarihin en büyük yüzücüsünün kulaçlarının suda yarattığı sesler yankılanmaya başlıyordu.

2003’te ikinci dünya şampiyonasına Barcelona’da çıkıyor, ve 2004 Atina için mesajları kuvvetli bir biçimde veriyordu. 4 altın, 2 gümüş ile tamamladığı şampiyonada; 200 M ve 400 M Karışık’ta dünya rekorları kırıyor, 2012 Londra’da Le Clos’a kadar sürdüreceği 200 M Kelebek dominasyonuna başlıyordu. 18 yaşındaki Phelps, 400 M Karışık’ta rekor kırdığı yarıştan yaklaşık yarım saat sonra ABD’nin 4x100 M Serbest yarışının da içinde bulunuyor ve kırılan rekor da pay sahibi oluyordu.

2004 Atina’ya gelinirken yüzmenin altın çocuğu üzerinde beklentiler yükseliyor ve Mark Spitz’in 7 olimpiyat altınından oluşan rekorunu kırmaya aday olarak gösteriliyordu. Ve bu amaçla beraber başladığı olimpiyatlarda 4x100 M Serbest bronzu aldığında, artık hata yapma lüksü kalmamıştı. Rekor için geriye kalan yarışların tamamını kazanması gerekiyordu. Ancak o yarışlardan birinde, rakibi bir başka efsane Ian Thorpe’tu. Serbestin kralı olan Avustralyalı Thorpe, 200 M Serbest’te Phelps’in rekoruna mani olmak için yüzecekti. Phelps’in ülke rekorunu kırdığı yarışta, Thorpe olimpiyat rekoruyla altına uzanıyor, Phelps’in 7 altın hayalini bir başka olimpiyata erteliyordu. Ancak Phelps geriye kalan bütün yarışları kazanıyor; 3 dünya rekoru, 3 olimpiyat rekoru, 1 ülke rekoru kırdığı olimpiyatlarda 6 altın madalya 2 bronz madalya alarak, 1972 Münih’te Spitz’in 7 altınlık performansından bu yana sergilenen en muazzam performansı sergiliyor, henüz 19 yaşında 8 olimpiyat madalyası sahibi oluyordu. Ve Thorpe’un son büyük zaferlerini kazandığı bu olimpiyatlarda, Phelps’in bu performansı ‘’yüzme tarihinin en iyisi’’nin gelişini müjdeliyordu.

2005 Montreal Dünya Şampiyonası’nı 5 altın 1 gümüş ile geçen Michael Phelps, 2008 Pekin’e hazırlığını ve adeta denemelerini 2007 Melbourne Dünya Yüzme Şampiyonası’nda yapıyordu. Büyük bir dominasyon gerçekleştiren ve katıldığı 7 yarışta 7 altın madalya alan Phelps, 5 dünya rekoru, 1 de şampiyona rekoru kırıyordu. 2004 Atina’da geçildiği Thorpe’un 200 M serbest’teki rekorunu kırarak altına uzanıyor, hegemonyasını daha da sağlam bir hale getiriyordu. Ve bu şampiyonada Phelps’in Thorpe’a ait kırdığı tek rekor 200 M Serbest’te değildi, Phelps’in doğuş yaptığı 2001 Fukuoka’da Thorpe 6 altın madalya kazanarak bir rekor kırmıştı. Phelps ise 2007 Melbourne’de bu rekoru geliştiriyor, 7 altın madalyayı alıp, 2008 Pekin’e de göz kırpıyordu. 2008 Pekin Olimpiyatları’na adım adım ilerlerken Phelps adı çoktan yüzme tarihinin en iyileri arasına girmişti, geriye ise o beklenen rekor ve ‘’tartışmasız en iyi’’ olduğunun ilanı kalmıştı.

Çin’de düzenlenen 2008 Pekin Olimpiyatları görkemli bir tören ile açılmıştı. Ve son derece görkemli bir şekilde açılan bu olimpiyat, tarihin en iyi yüzücüsü ile tarihin en iyi atletlerinden birinin şovlarına ev sahipliği yapmış, yıllar sonra bile hatıralardan çıkmayacak yarışlara vesile olmuştu. Bunlardan biri Jamaika’nın eğlenceli çocuğu Usain Bolt’un 100 M ve 200 M’de gösterdiği olağan üstü rahat ve zevk veren yarışlarıydı. Diğeri ise 2004 Atina’da gerçekleştiremediği rekoru, burada kırmak amacıyla gelen ve tüm ABD, basın, dünya tarafından büyük beklentiler altına sokulan Phelps’ti. Öyle ki Phelps’ten beklenen sadece 7 altın almaktan çıkmış, 8’de 8 bekleniyor ve her yarışta bir rekor beklentisi oluşuyordu. Böyle bir ortamda Pekin’de yarışlara başlayan Michael Phelps, sadece olimpiyat değil dünya spor tarihinin en büyük performansını sergileyecek ve dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdıracaktı.

2008106858.jpg


Phelps olimpiyatlara müthiş bir biçimde başlamıştı. Sadece altın madalyaları almakla kalmayıp, dünya rekorlarını alt üst ediyordu. Üzerinde bu kadar yoğun bir baskı ve beklentiye rağmen Phelps’in gösterdiği bu muazzam performans herkesin dilindeydi. İlk 6 yarışında, 6 altın madalya ve 6 dünya rekoruyla çıkan Phelps, 7. Yarışa artık Spitz’in rekorunu egale etmek amacıyla çıkıyordu. Ve bu egaleyi yaptığı yarış sadece 7. Altın madalyayı alması nedeniyle değil, yarış hikayesi ile de tarihe geçiyordu. 7. Yarış Phelps’in en sevdiği disiplin olan kelebekti ve 100 M yarışıydı. Ancak bu olimpiyatlarda 100 M Kelebek’te yükselen bir değer vardı, Sırp Milorad Cavic. Elemelerde olimpiyat rekoru kıran Cavic, yarı finallerde de Phelps’ten daha iyi bir derece yapıyor ve final öncesi ‘’acaba Phelps’i geçer mi?’’ sorularını akıla getiriyordu. Ve final de tam bu beklentilerin ve soru işaretlerinin arasında geçti. Cavic ilk 50 M’yi önde döndü, ardından Phelps her zamanki atağına başladı, son 25 M’de adeta şahlandı ama görülen oydu ki Cavic yarışı alacaktı. Ancak olan oldu ve Phelps müthiş atağının karşılığına son kulaç farkıyla alıyor, saniyenin 1/100’i gibi bir zaman dilimiyle Cavic’i geride bırakıyordu. Herkeste bir yandan bu müthiş yarışın heyecanı, bir yandan da gelen 7. Altın madalyanın heyecanı vardı. 7. Altın madalya efsane bir yarış sonunda, Phelps’e geliyor ve Spitz’in rekoru egale ediliyordu. Bu yarışı da olimpiyat rekoru kırarak kazanan Phelps, son yarışta 4x100 M Karışık’ta da ABD ile birlikte dünya rekorunu kırarak altın madalyayı alıyor, kendisinden bekleneni; 8’de 8 altın madalya ve 7 dünya rekoru ile müthiş bir olimpiyat geçiriyordu. Artık bir olimpiyatta en çok altın madalya kazanan sporcuydu, tarihe adını en iyi yüzücü olarak yazdırmış, aynı zamanda tarihin en iyi sporcularından biri olarak anılıyordu.

[video=youtube;E3paiELa7mA]http://www.youtube.com/watch?v=E3paiELa7mA&feature=related[/video]

Ya şimdi..

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi yüzücüsü olduktan sonra, bir olimpiyat 8 altın madalya kazandıktan sonra, tarihin en önemli sporcularından biri olduktan sonra ne yapılabilirdi ki?

Phelps’in 2008 Pekin sonrası görece düşüşünün en önemli sebeplerinden biri bu içine düştüğü durumdu. Yüzme gibi hayatının tümünü kaplayan bir sporu yapmak için önemli bir amaç ve hedefiniz olmalıdır. Sabahın köründe kalkıp, uyanık olduğun zamanın %90’ını çalışarak geçirmenin ve yılda tatil yaptığının günlerin sayısının bir elin parmağını geçmediği bir spor yaparken sevmek daha fazla şeyler de gerekir. Ya birinin seni geçeceğine inanıp daha fazla çalışman gerekir, ya yeni bir hedef kırılacak rekor vardır onun için çalışman gerekir.. İşte Phelps bu konuda sıkıntı çekti, eskisi kadar çalışmadığına dair haberler çıktı, takım arkadaşları da bu konuyu vurguladı. Ama onun durumunda olan birini anlamak da zor değil. Çünkü en iyisi sizseniz ve sizin yanınıza yaklaşabilen bir kişi dahi yoksa, böyle bir boşluğa düşmek son derece doğaldır.

Önce 2009 Roma’da Dünya Şampiyonası için sahneye çıktı. 6 dalda yarıştı, 5 altın madalya 1 gümüş madalya ile şampiyonayı noktaladı. Tek geçildiği yarış olan 200 M Serbest’te ise Alman Biedermann dünya rekoruyla beraber şampiyonluğa uzanıyordu. Ancak 2011 Shangai’da işler biraz ters gitmeye başlamıştı. Phelps’in düşüşü konuşulurken, en iyi arkadaşı olarak gözüken Lochte’nin yükselişi göze çarpıyordu. Ve Lochte, Phelps’ten iyi söylentileri çıkmaya başlamıştı. 2011 Shangai’da 4 altın madalya, 2 gümüş madalya, 1 bronz madalya alan Phelps, 200 M Serbest ve 200 M Karışık’ta Lochte’ye geçiliyor, bireyseldeki altınlarını kelebekten alıyordu.

Artık 2012 Londra’ya giderken, Phelps’in son olimpiyatlarına giderken çalışmak için yeni hedefler ve yeni rekabetler ortaya çıkmaya başlamıştı. En iyi dostu Lochte ile aralarına bazı soğuklukların girdiğine dair söylentiler çıkarken, Phelps sadece ‘’yüzme tarihinin en iyisi’’ olduğunu değil, hala aktif en iyi yüzücü olduğunu da göstermeye geliyordu. Ve bir başka amaçta olimpiyat tarihinin en çok madalya alan sporcusu olma isteğiydi. Şimdi Phelps’in elinde yeni rekabetler, yeni hedefler ve şanına yakışır bir veda için güzel bir fırsat vardı.

2012 Londra’da ilk yarış 400 M Karışık’tı ve rakip Lochte’ydi. Ancak Phelps hem kendini hem de hayranlarını büyük bir hayal kırıklığına uğratıyor, madalya dahi alamadan ilk yarışı kapatıyordu. Tabiri caizse ‘’Phelps bitmiş(!)’’ sesleri yankılanmaya başlıyordu. Ancak ardından 4x100 M Serbest’te geri dönüş sinyalini veriyor, ancak son yüzücülerde Fransız Agnel’in müthiş atağına cevap veremeyen Lochte sayesinde altın madalyadan oluyor, 2. Yarışından da altın madalya çıkaramıyordu. Ardından 2002 yılından beri geçilmediği 200 M Kelebek yarışı vardı. Artık Phelps bir altın madalya alma vakti gelmişti. Yarışa iyi başlayan ve işi baştan sıkı tutan Phelps, ‘’idolüm Phelps’’ diyen Güney Afrikalı Le Clos’a son kulaçta geçiliyor ve 2002 yılından beri domine ettiği 200 M Kelebek’te ilk kez büyük bir yarışmada geçiliyordu. Ve yine altın madalya alamayan Phelps’in üzerinde baskı artıyor, soru işaretleri oluşuyordu. Ancak aynı gün 4x200 M Serbest’te bu kez rahat bir yarış sonucu ABD altına uzanırken, Phelps de 2012 Londra’da ilk altınını alıyordu. Şimdi gerekli olan bir bireysel yarış kazanmak ve şanına yakışır bir veda yapmaktı.

Geriye 3 yarış kalmış ve bu 3 yarış Phelps’in kariyerinin son yarışlarıydı. İlk olarak 200 M Karışık vardı. Rakip yine iyi dost, yeni rakip Ryan Lochte’ydi. Ve belki de uzun bir aradan sonra bir yarışta Phelps favori gözükmüyor, beklentiler madalya üzerine kuruluyordu. Ancak yavaş yavaş motoru ısıtmaya başlayan Phelps, ‘’daha ölmedim’’ diyor ve Lochte’yi geçip altına uzanarak, 2012 Londra’daki ilk bireysel zaferini kazanıyordu. Artık efsane rahatlamış ve kendini bulmaya başlamıştı. Ertesi gün ise 100 M Kelebek yarışında Le Clos’tan rövanşı alıyor, bir altın madalya daha kazanıyordu. Artık geriye yapılacak tek iş kalmıştı, bir takım yarışıyla son altınını alıp, vedayı yapmak. 4x100 M Karışık’ta son gün sahneye çıkan Phelps, ABD ile birlikte olimpiyatlardaki son yarışında altın madalyasını alıyor, herkesi hem bir sevinç hem de bir burukluk içinde bırakıyordu. Ve hala en iyisi olduğunu herkese gösteriyordu.

Yüzme tarihinin en iyisi, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sporcularından birisi kendine yakışır bir şekilde kariyerini noktalıyor, geride; 18’i altın 22 olimpiyat madalyası ile 25 dünya şampiyonluğu, 39 dünya rekoru bırakıyordu. Söylediği gibi zirvedeyken, henüz 27 yaşında yüzmeyi bırakıp hayatında yeni bir sayfa açıyordu. Son yarışından sonra ne o, ne annesi, ne de kariyerini birlikte geçirdiği onun için bir antrenörden fazlası olan Bowman göz yaşlarını tutamıyor, duygulanıyordu. Ertesi gün verdiği röportajda ise ‘’Hedeflediğim gibi, idolüm MJ gibi sporu zirvedeyken bıraktım. Bu geri kalan hayatımın ve emekliliğimin ilk günü..’’ diyor, hayatının geri kalanında eğlenmek, bir yuva kurmak istediğini dile getiriyordu. Golfe tutkusu daha önce bilinen Phelps, TV’de Tiger Woods ile de geçmişte çalışan Hank Haney ile bir program çekecek.

cn_image.size.michael-phelps-golf.jpg


Her neslin birbirine anlatacağı hikayeler, kişiler, sporcular, olaylar olur. Sanırım bizim neslin anlatacak bir şeyleri varsa, bunların en önemlilerinden biri, belki de en önemlisi Michael Phelps’tir. Böyle bir sporcuyu izleyebilmek, onun başarılarına şahitlik edebilmek ayrı bir olay. Geriye dönüp baktığımızda 2008 Pekin denildiğinde akla ‘’Phelps’in 8 altını’’, 2012 Londra denildiğinde ‘’Phelps’in vedası gelecek’’..

Her şey için teşekkürler ‘’balıkların yüzmeyi öğrendiği adam’’, teşekkürler ‘’efsane’’..

Tarihin en büyük yüzücüsüne, tarihin gelmiş geçmiş en önemli sporcularından birine selam olsun..

Burak Uğur YILMAZ
 

Üst