Bir amme hizmeti yaparak ligdeki rakiplerimiz olan fener, Efes, Beşiktaş ve Bahçeşehir'in bu off-seasonda neler yaptıklarını yazıyorum.
fenerbahçe:
Gelenler: Trent Forrest (Baskonia), Ignas Sargiunas (Rytas), Marcus Bingham (Unics Kazan), Shane Larkin (Anadolu Efes), Shavon Shields (Milano), Braxton Key (Valencia), Sertaç Şanlı (Beşiktaş), Shavon Shields (Milano), Will Clyburn (Barcelona), zuzang (yüksel ihtimal)
Gidenler: Jantunen, De Colo, Devon Hall, Bango, Brandon Boston, Bacot, Colson, Metecan, Zagars, Tarık, Wilbekin
Kalanlar: Melih Mahmutoğlu, Mert Emre Ekşioğlu, Talen-Horton Tucker, Wade Baldwin, Onuralp Bitim, Nicolo Melli, Chris Silva
Trent Forrest benim çok beğendiğim bir oyuncu, Baldwin-Tucker-Trent üçlüsü gerçekten elit seviye. Ancak Clyburn, Larkin, Melli derken takımdaki dede sayısı arttı baya. Tarık gibi Türk ve elit bir şutörü kaybettiler. Bu kadronun en büyük sorunu, takımdaki çoğu oyuncunun topu elinde istiyor olması ve nasıl bir uyum sağlayacakları soru işareti. Zuzang'ı alırlarsa şutör açığını iyi kapatırlar. Türk rotasyonundan 3 oyuncu kaybettiler.
Efes:
Gelenler: Dario Saric (NBA), Matthew Strazel (Monaco), Santi Yusta (Casademont Zaragoza), Bruno Fernando (Partizan), Mike James (Monaco), Collin Malcom (yüksek ihtimal)
Gidenler: Larkin, Şehmus, Weiler-Babb, Saben Lee, Swider, Beaubois, Smits, Poirier
Kalanlar: David Sarper Mutaf, Georgios Papagiannis, Isaia Cordinier, Ercan Osmani, Rüzgar Fenemen, Darius Karutasu, Erkan Yılmaz, PJ Dozier, Kai Jones, Jordan Loyd, Yiğit Pınar (Altyapı)
Geçen seneki rezil sezondan sonra kadroda ciddi revizyona gidildi. Yılların Larkin-Beaubois ikilisi gitti, Strazel-James ya da Loyd-James ikilisi oluşturuldu. Swider çok beğendiğim bir oyuncuydu ama bence kaotik Efes sezonunda arada kaynadı. Poirier çok katkı verdi ancak sakatlığı nedeniyle Efes'in rezil sezonunu kurtaramadı. Türk rotasyonlarından iki oyuncu eksildi ve bir ekleme yapmadılar; yüksek ihtimalle Darius rotasyona dahil edilecektir.
Beşiktaş:
Gelenler: Mady Sisoko (Real Madrid), Scottie Wilbekin (Fenerbahçe), Metecan Birsen (Fenerbahçe), Furkan Korkmaz (TOFAŞ), Eugene Omoruyi (Baskonia), DaQuan Jeffries (G-League), Jaylen Nowell (Gigantes de Carolina), yağız aksu (Manisa)
Gidenler: Mathews, Yiğit, Lemar, Kamagate, Sertaç, Matt Thomas, Vitto Brown, Canberk Kuş
Kalanlar: Devon Dotson, Berk Uğurlu, Ante Zizic, Conor Morgan, Anthony Brown
Aşili patlayan Mathews ve kaptan Yiğit dışında rotasyonlarından iyi anlamda katkı veren kimse gitmedi. Aslında takımdan giden oyunculara bakarken, bu takım nasıl final oynadı diye düşündüm ama zaten biz bile az kalsın eliyorduk. Euroleague'deki ilk senelerinde ne yapacakları soru işareti; kadro kesinlikle euroleague seviyesinin altında, ancak Dušan'ın etkisini göreceğiz. Devon Dotson'dan kariyer sezonu bekliyorum. Nowell da iyi katkı verecektir.
Bahçeşehir:
Gelenler: Isiaha Mike (Bayern Münih), Marquise Reed (Trabzonspor), David DiLeo (Le Mans), Aleksa Avramovic (Dubai)
Gidenler: Homesley, Matt Mitchell, Göktuğ Baş, Hunter Hale
Kalanlar: Malachi Flynn, Trevion Williams, Kenan Sipahi, Mateusz Ponitka, Furkan Haltalı, İsmet Akpınar, Tyler Cavanaugh, Can Maxim Mutaf
Giden yabancıların açıkçası hiçbiri istikrarlı bir performans sergilemedi. Halihazırda Flynn-Trevion tandemini bozmadan üstüne pata küte Reed, Avramovic, DiLeo, Mike eklemek çok büyük iş. Reed-Flynn ikili guardlarında top paylaşımı nasıl olacak, Koç bunu halledebilirse, kadroları bence Beşiktaş'tan net iyi. EuroCup almadıkları her senaryo başarısızlık olabilir, orada inanılmaz absürt bir takım olmadığı sürece almaları gerekir.
Şu ana kadar olan hamleler açısından camia büyüklüğünü de düşünerek Bahçeşehir'i en başarılı kulüp olarak görüyorum. Ardından Fener gelir. Efes ve Beşiktaş bence olabileceklerin altında ama bakalım göreceğiz.