Doğan Sağlam
Kayıtlı Üye
5. gün: Oyuncularınızla, teknik heyetinizle ve yönetimle konuşun. Her zamankinden daha iyi ve daha hızlı
"Gerçekçi bir futbol menejeri oyunu yaratabilmek için, oyunun asıl amacı budur, kendi kişiliğinizi oyuna yansıtabilimeniz gerekir. Oyun içinde farklı kişilikler bulacaksınız, dolayısı ile oyuncularınızın da karakterleri farklı olacak. Örneğin hırslı, kararlı, gamsız, her söyleneni yapan, yaklaşımda dikkatli olmanız gereken gibi, aynı gerçek hayattaki gibi.
Oyuncularınız ve yönetiminiz ile iletişim kurabilme aksiyonunu daha önceki versiyonlarda, teknik heyetinizin tavsiyelerini size iletebilmesini ise FM 2010 da eklemiştik. Bu versiyonda, bu eklentileri bir üst seviyeye yükselttik, bu konularla ilgili önümüzdeki günlerde yeni yazılar yazacağım.
Bu alandaki en önemli değişikliğin sistemin daha fazla tartışma içermesi şeklinde yeniden tasarlanması. Bu bağlamda oyuncularınızla, yönetiminiz ile veya teknik ekibinizle aynı anda bir kaç konu hakkında tartışabileceksiniz. Yani bir tartışma esnasında muhatabınız size anında cevap verecek ve sizden cevap bekleyecek.
Bir kaç örnek verelim.
Örneğin bir oyuncunun zayıf ayağını kullanmamasını ve kadroya katılmasını istediği bir oyuncuyu tavsiye edip etmeyeceğini sormak istiyorum. Bunun için iki farklı tartışma yapmak zorundasınız aynı zamanda oyuncunun size cevap verebilmesi için bir kaç gün beklemelisiniz. Şimdi ise oyuncumdan bunu istediğimde bana cevap verecek ve ardından başka bir isteği olup olmadığını soracak. Böylece ikinci isteğimi de dile getirebileceğim.
Diyelim ki oyuncularımdan bir tanesi mutsuz ve daha büyük bir takıma transfer olmak istiyor. Bana gelip bu isteğini dile getiriyor. Bende klüp hakkında çok büyük planlarım olduğundan ve bu takım da kalmasını istiyorum. Bu durumda oyuncu bana hayır gitmek istiyorum veya kalmak istiyorum diyebilir. Bunları biliyoruz ancak şimdi oyuncunu şöyle bir cevabı da olabilir. Sana inanmıyorum. Bu cevap tamamen sizin oyun içindeki karakteriniz tarafından yönlendirilecek. Sadece size de bağlı değil. Oyuncunun da karakteri bu cevapta etkili olacak.
Eğer bana inanmadığını söylerse çeşitli opsiyonlar açılacak ve ben oyuncunun klübe saygısızlık yaptığı için ilk fırsatta satılmasını istebileceğim. Bu durumda takımdaki diğer oyuncuların farklı reaksiyonları olacak. Bazıları somurtacak ve sizin problemleriniz artacak aynı zamanda bazıları da klubun başarılı olması için elinden geleni yapacağını dile getirecektir. Tüm bunlar oyuncuların karakteri ile ilgilidir.
Oyuncularınızın mutsuz olmasının birçok sebebi olacak, sizin bunları çözmek için zamana ihtiyacınız olacak. Bu zaman oyuncunun karakterine bağlı. Sonunda oyuncu tekrar eski haline dönebilir, basına mutsuz olduğunu açıklayabilir veya size daha da kızgın hale gelebilir.
Oyucu verdiğiniz sözleri hatırlayacaktır. Eğer sözünüzü tutmaz iseniz oyuncu veya oyuncular mutsuz olacaktır. Oyuncuların sevmediği bir oyuncu hakkındaki kararınızı da yerine getirmediğniz takdirde benzer durumlar açığa çıkabiliecektir.
Oyuncular ile iletişim kurabileceğiniz bazı yeni eklentiler ekledik. Aşağıda bazılarını veriyorum;
-bir oyuncuya niye yedek takıma gönderildiğini açıklama
-genç oyunculara kendilerini geliştirmemeleri halinde kontrat yenilemeyeceğinizi bildirme
-antreman esnasında oyuncunun performansı hakkında fikrinizi belirtme
-bir oyuncunun kötü performansının devam etmesi halinde trasfer listesine koyulacağını açıklama
-bir oyuncudan medya fazla konuşmamasını isteme""
Saygıalrımla...