Corona virüs, yöneticilerin değişimi, Ertuğrul Erdoğan’ın kalıp kalmayacağının belirsizliği derken kaos dolu bir yaz geçirdi Galatasaray Erkek Basketbol Takımı. Yinede bütün bunların ardından koçun Zalgiris’e gitmeyi reddedip takımla kalmasının ardından hemen transfer çalışmalarına başlandı. Yerli olarak dış transferde Barış Ermiş, Ragıp Berke Atar ve Eray Aydoğan transferleri açıklanırken, iç transferde Ayberk Olmaz ve Caner Erdeniz ile sözleşme uzatıldı. Bu açıklamalardan 1 gün sonra da ilk yabancı transferi açıklandı: Alex Hamilton.
Oyuncu Kariyeri:
Liseden mezun olduktan sonra kolej kariyerine Louisiana’da başlayan Hamilton, burada geçirdiği 4 yılın ardından 2016 Draftlarında seçilemedi ve G-League takımı Santa Cruz Warriors takımında profesyonel kariyerine başladı. 2 yıl burada oynadıktan sonra 2018 yılında Windy City Bulls’a takas olan Hamilton buradan da ayrıldı ve Litvanya ekibi Juventus Utena’ya transfer oldu. Aynı sene sezonun geri kalanı için Galatasaray’dan önceki son durağı Maccabi Rishon’ın teklifini reddetmedi ve buraya transfer oldu. Rishon’da geçirdiği 2 yıldan sonra da Galatasaray’la 1+1 yıllık sözleşme imzaladı.
Oyuncu İstatistikleri:
2018-19 (Juventus Utena): 13.4 Sayı-4.0 Ribaund-3.6 Asist-2.2 Top Çalma-0.3 Blok -%46 FG-%48 3 Sayı
2018-19 (Maccabi Rishon): 13.1 Sayı-4.1 Ribaund-5.1 Asist-1.5 Top Çalma-0.4 Blok-%38 FG-%23 3 Sayı
2019-20 (Maccabi Rishon): 15.8 Sayı-4.4 Ribaund-4.9 Asist-1.9 Top Çalma-0.6 Blok-%47 FG-%31 3 Sayı
Lafı fazla uzatmadan oyuncunun özelliklerine gelmek istiyorum. Bu değerlendirmeyi de oyuncunun özelliklerini hücum ve savunma olarak ikiye ayırarak yapacağım.
Hücum
1)Delicilik: Hamilton’ın bu sezon Eurocup’ta dikkat çeken guardlardan biri olmasının en önemli sebeplerinden biri şüphesiz deliciliğiydi. İki eliyle de ilk adımı yüksek bir oyuncu olarak her türlü savunmayı delebilen Hamilton, soldan deldiği zamanlar köşedeki yada forvetteki şutörü bulma konusunda da gayet iyi. Geçtiğimiz 2 sezonda buraya en önemli özelliği deliciliği olarak gelen Webster’ın bu konudaki etkisizliğinin ardından Hamilton’ın çok daha etkili olacağını söyleyebiliriz.
2)Karar Mekanizması: Hamilton’ın olumsuz yönlerinden birisi karar mekanizması. Deliciliğini kullandığı zamanlar forvetlere bir konfor alanı sunup top elindeyken de köşe şutörlerini bulsa da genel olarak karar mekanizması zayıf bir oyuncu olduğu için yanlış tercihler yapabiliyor. Geçtiğimiz 2 sezonda da Galatasaray’ın en önemli problemlerinden birinin yarı saha hücumlarındaki playmaker etkisizliği olduğunu düşünürsek yanına gelen oyuncunun oyun görüşünün yüksek olması veya Hamilton’ın Barış Ermiş’le yan yana oynatıldığı dakikalar çok önemli.
3)Transition Hücumlar: Gelelim Hamilton’ın en büyük silahına. Hamilton’ı daha önce hiçbir full maçını izlememiş birisi bile highlights’ları izlerken full court’ta bulduğu sayıların ne kadar yüksek olduğunu farkedecektir. Çok yüksek bir atletizme sahip olan Hamilton hızı yanında vertical’ı da yüksek bir oyuncu olarak sahayı çabucak katedip birçok pozisyonu smaçla bitirebilmekte.
4)Ball Handling: Top hakimiyeti konusunda Hamilton’ın dengeli bir oyuncu olduğunu belirtmekte fayda var. Galatasaray tarihinde çok yüksek atletizme sahip olup ball handling’i yüzünden bu özelliğini kullanamayan çok oyuncu olmuşken Hamilton’ın bu konuda zarar vermeyecek bir oyuncu olması güzel.
5)Şut: Hamilton’ın şutunun yetersiz olduğunu söylemek zorundayız. Orta mesafe konusunda nispeten daha iyi olsa da 3 sayı çizgisinin gerisinden geçtiğimiz sezon maç başı 4.1 denemede sadece %31 3 sayı yüzdesiyle oynaması alarm veren bir durum. Bu sebepten dolayı 5 numara haricindeki diğer pozisyonlardaki oyuncumuzun şut tehdidinin yüksek olması önemli.
6)Topsuz Oyun: Şutunun iyi olmaması her kısaya topsuz oyunda ciddi bir dezavantaj getirir ancak Hamilton öyle değil. Delicilik içgüdüsü olarak çok sayıda topsuz cut yapan Hamilton yanındaki oyuncuların bu cutları görmesi durumunda buradan çok ciddi katkı verebilir.
7)Şut–Top Kullanımı: Amerikalı kısalarda genelde görülen topu domine etme özelliğinin Hamilton’da olmaması önemli, söylediğim gibi topsuz oyunda da aktif bir oyuncu olarak top elindeyken geçtiğimiz sezon maç başı 12.09 top kullanıp %47 ile oynaması yanındaki oyuncuların da verimini arttıran bir özellik.
Savunma
1)Size: Tai Webster’la bire bir aynı fiziksel özelliklere sahip olan Hamilton’ın Webster’a kıyasla avantajı çok daha agresif bir oyuncu olması. Bu sebepten dolayı Webster’da yaşadığımız yumuşaklık sorunlarını Hamilton’la yaşamayacağımızı düşünüyorum.
2)El Çabukluğu: Hamilton’ın agresifliğinin en çok öne çıktığı durumlardan biri de el çabukluğunu kullandığı dakikalar. Özellikle top çalmaya yönelik çok özel bir konsantrasyona ve dikkate sahip olan Hamilton, atletizmiyle birlikte çok sayıda pas arası ve top çalma yapabilmekte.
3)Konsantrasyon: Savunmada belki de Hamilton’ın en önemli zaafı, top çalmaya çok odaklı olduğundan dolayı konsantrasyonunu kaybedip rakip kısa tarafından geçilebilmesi. Bu sebepten dolayı beraber oynayacağı guardın konsantrasyonu yüksek bir oyuncu olması önemli.
4)Switch: Hamilton’ın fayda sağlayabileceği önemli noktalardan biri değişmeli adam savunması. Daha önce de bahsettiğim agresifliğini uzunla eşleşse bile her topa elini sokarak kullanmaya çalışan Hamilton bu alanda bizim önemli silahlarımızdan biri olacaktır şüphesiz.
Sonuç: Sonuca gelecek olursak Hamilton-Ertuğrul Erdoğan birlikteliği bence iki taraf içinde iyi bir gelecek vaat ediyor. Ertuğrul Erdoğan’ın transition hücumları seven ve mümkün olduğunca kullanmayı seven bir koç olduğunu düşünürsek, Hamilton yanına gelecek bir yönlendirici ile yada Ertuğrul Erdoğan’ın setleri ile ciddi manada fark yaratıp Euroleague seviyesine çıkacak bir oyuncu olabilir. Bu noktada saha içi rolünün doğru belirlenip bu şekilde kullanılması çok önemli.
Sakatlıktan uzak güzel bir sezon dileğiyle, aramıza hoş geldin Hamilton!