2019-2020 Euroleague

Lakin filmi tersine cevirecek olursak bu performansin yarisini dahi gostermis olsaydi ki her zaman boyle performans neredeyse imkansiz, Fb bu yil cok zorlanacak anlamina geldiyor benim acimdan.
Daha çok erken Mehmet hocam. takım kampı yedek uzunlarla (hatta 1 yedek 2 antreman uzunuyla) tamamladı, sloukas sakatlıktan yeni döndü, willams ve nando sisteme tamamen yabancılar. Geçen sene ligi rekor kırıp bitiren kadro üzerine westerman, willams ve de colo geldi, normal şartlarda zorlanmaması lazım ama hem kötü bir hazırlık dönemi (sakatlık, milli maçlar gibi çeşitli sebeplerden) hemde geçen sene sonundaki düşüş sebebiyle takım en alt seviyesinden başladı ve zamanla performansı yükselecek.

Fener baya çökmüş bu sezon. Baskonia harika oynadı ama De Colo ekstra oynayıp kariyer rekoru kırınca kazanamadı. Bi ara telefonda oyun oynuyordum maç açıktı tvde izlemiyordum. İsmail baya bağırıyordu De Colo , sayı attık süper falan diye, skora bakayım noluyor dedim fener 2 sayı öndeymiş meğer. Yani işler en iyi şekilde gittiğinde bile kafa kafaya gidiyor maçları.
Kızılyıldız da geçen hafta feneri ezip bu hafta Maccabi’ye ezilmiş. Gerçekten bu sezon bi başka zevkli Eurolig. Bana 11-12 sezonlarını hatırlatıyor. Farmar, Pargo, Spa, Diamantidis, Mccalebb vs rekabetin yoğun yaşandığı aksiyonlu sezonlar..
hangi oyunu oynuyorsun ? :)

Efes ilk yarıda kötü savunma yaptı.
Ama ikinci yarıda savunmayı düzelterek maçı kazandı.
3.periyottta yaptığı 30-17 lik seri ile maçı getirdi.
Micic 15 sayı 12 asist yaparak maça damga vurdu.
Simon ise özellikle son periyotta sahaya zekasını koyup potaya giderek maçı getiren adam oldu.
Yalnız yanlış hatırlamıyorsam Dunston ikinci yarı hiç sahadan çıkmadı. Pleiss onu dinlendirmeyecekse ne diye kadroda tutuldu?
Singleton henüz devreye girmedi. Anderson zaten hiç piyasada yok. Toparlamaları lazım...

Efes deplasman galibiyeti aldı. Akıllı oynadılar özellikle ikinci devre. Efes artık tamamen oturmuş bir takım oldu. Herkes ne yapacağını biliyor. Peters da Moermann’ı hiç aratmıyor. Şimdilik tek sorun Singleton takıma uyum sağmadı gibi. Geçen sene Larkin de bu dönemler takımdan kopuktu sonra toparladı. Singleton da umarım takıma uyum sağlar ileride. Onun dışında geçen seneyi aratmadan yoluna devam ediyor. Ergim hocam yine F4 yapacak gibi.

Katılıyorum Efes artık bir şeyleri oturttu. Yıllardır en büyük ve temel sorunları buydu zaten. Harika isimler getirseler de oturan bi şablon-kimya yoktu. Ergin hoca için de Efes için de doğru bir nikah oldu bu. Asıl basketbol kültürü ve başarı bu olur. Seneler içinde istikrarı sağlamak ve şampiyonluk kazanmak. Çünkü Efes 3-5 yıllık proje takımı değil.

Ben hala bir şeyi anlamadım. James Anderson ile neden hala devam ediliyor. Ergin Ataman’ın ondan beklentisi tam olarak ne? Yani bu adam önceki takımında skorerdi baya unuttum takımı. Efes’te geçen sezon beklentilerin altında kaldı. Bu sezon da bi bakayım dedim 3 maçta attığı bütün sayılar toplamı sadece iki, evet 2 .. Ve aldığı süreler de gayet fazla. Şu adamdan çıkılıp o bölgeye en kötü savunmada ve hücumda ortalama katkı verebilecek şöyle 6-7 sayı 4-5 ribaund alabilecek biri bulunup o bölgenin defosu kapatılamaz mıydı? Ben ikinci sezon olacak hala anlamadım bu adamdan beklenen ne...

Efes takım olarak tam Ergin hocanın ıslak rüyası olmuş. NBA'de Warriors gibi ilk yarıda daha sen at ben at oynayıp rakibi maça kazandırabileceğine inandırıp ikinci yarıda savunmada da kemerleri sıkarak rahat maç kazanabilen bir takım yaratmış. Tabii bunda takımdaki Amerikalı veya NBA kökenli oyuncu sayısının fazlalığı ve skor potansiyelinin hep var olması da önemli bir etken. Obradovic daha Avrupalı ağırlıklı kadrolar kurduğu için bilhassa işin savunma tarafında 40 dakika konsantre kalmak zorunda kalıyor Fener. Hal böyle olunca da bazen işin ofans kısmında yeterli güç ve enerjiyi bulamayıp daha kolay geçmesi gereken maçları zora sokabiliyorlar. Sonuçta ikisi de oyun tercihidir ama Ergin Ataman'ın sisteminin hem daha sağlıklı, hem de daha yıkıcı olduğunu söylemek gerek. Bir de şu Dunston'ın sürelerini azaltabilecek Hunter tarzı bir pivot alsalar elleri çok daha rahatlardı. Hoca yatıyor kalkıyor dua ediyordur heralde Dunston grip bile olmasın diye. Şu an kesinlikle koçluk kariyerinin prime'ını yaşıyor, inşallah başarılarını sürdürüp kazanamadığı tek kupayı da getirir ülkemize.

Efes takım olarak tam Ergin hocanın ıslak rüyası olmuş. NBA'de Warriors gibi ilk yarıda daha sen at ben at oynayıp rakibi maça kazandırabileceğine inandırıp ikinci yarıda savunmada da kemerleri sıkarak rahat maç kazanabilen bir takım yaratmış. Tabii bunda takımdaki Amerikalı veya NBA kökenli oyuncu sayısının fazlalığı ve skor potansiyelinin hep var olması da önemli bir etken. Obradovic daha Avrupalı ağırlıklı kadrolar kurduğu için bilhassa işin savunma tarafında 40 dakika konsantre kalmak zorunda kalıyor Fener. Hal böyle olunca da bazen işin ofans kısmında yeterli güç ve enerjiyi bulamayıp daha kolay geçmesi gereken maçları zora sokabiliyorlar. Sonuçta ikisi de oyun tercihidir ama Ergin Ataman'ın sisteminin hem daha sağlıklı, hem de daha yıkıcı olduğunu söylemek gerek. Bir de şu Dunston'ın sürelerini azaltabilecek Hunter tarzı bir pivot alsalar elleri çok daha rahatlardı. Hoca yatıyor kalkıyor dua ediyordur heralde Dunston grip bile olmasın diye. Şu an kesinlikle koçluk kariyerinin prime'ını yaşıyor, inşallah başarılarını sürdürüp kazanamadığı tek kupayı da getirir ülkemize.
Aslında moerman geçen seneki gibi dönerse singletonı 5'e çekebilir 10-15 dklık periyotlarda. O zaman gerçekten tadından yenmez.

Anadolu Efes de bugün X faktörler Simon ve Singleton oldu.
Özellikle Simon son periyotta sazı eline aldı ve galibiyeti getirdi.
Anderson ve Pleiss yerine daha sağlam ve katlı veren isimler olmuş olsa Anadolu Efes'i açık ara bir numaraya koyardım. Ama bu 2 isim malesef bunu engelliyor.

Kızılyıldız-Barcelona maçını izliyorum. Kızılyıldız ilk yarı iyi dayandı ama 3.periyodun ortasından sonra Barcelona Mirotic liderliğinde maçı aldı. Bu arada Kızılyıldız'ın guardı Lorenzo Brown düşman başına. Bu kadar kötü guard tek bize yokmuş 😄

Ergin Ataman sağlıklı ortamda çalıştığında neler yapabileceğini bu kadar kısa sürede Avrupa’ya ispat etti, bravo. Geçen seneye tesadüf demeyi düşünenlere de laflarını yutturdu. Şaka maka Real Madrid gibi şampiyonluk favorisi bi takımı bile isteye, döve döve fark atarak yenmeyi başardı. Efes çok iyi bi oyun şablonu oynuyor ve takım kimyası çok iyi oturmuş. Umarım bu sene de F4 yapar, Ergin hoca bunu hak ediyor çünkü.
Barcelona da ne kadar öyle bi deplasmanda farkla geride de olsa kazanacaklarına emindim hep. İkinci yarı Mirotic ve Davies bi fark koydu ve kalite farkı maçı aldı direkt. Birbirilerine uyumlu ve Barcelona’ya çok yararlılar. Vesely-Udoh tarzı bi oluşum gibi.
Khimki hakkında yorum yapamıycam hakkaten çok saçma işler yapıyorlar. Önce Baskonia gibi bir takımı yendiler, şimdi de sezonun takımı olmaya aday gibi başlangıç yapan güçlü Münih’i deplasmanda hezimete uğrattılar.. O yüzden yorum yapamayacağım.

Ergin hoca Simon ile geçenlerde sorun yaşamıştı. Sonra bikaç maç süre vermedi ona, sanırım buranın patronu benim mesajı vermek içindi. Ergin hoca sever öyle şeyleri gerekirse komple siler oyuncuyu ama Simon da silinecek oyuncu değil. Adam beyniyle oynuyor bu oyunu, akıl katıyor takıma. Ergin hoca resmen bizde kurduğu sistemin bikaç gömlek üstünü Efes'te çok başarılı bir biçimde oluşturdu. Simon bizim Schilb'e denk geliyor galiba. Larkin Arroya gibi, Moermann zaten Erceg'in geliştirilmiş klonu gibi, Dunston Mensah oyunları benziyor. Yani hoca resmen bizde yapamadığını Efes'te yapıyor ayrıca acaip bir takımdaşlık var Efes'te şu an; sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla oyuncular aileleriyle birlikte sürekli birbirleriyle vakit geçiriyorlar. Kolej takımı derler ya öyle bir yapı oluşmuş durumda.
Takım şu an çok iyi gidiyor ama aklıma takılan tek konu geçen sene fenerin düştüğü hataya düşerler mi yani erken form tutup esas formda olmaları gereken F4 zamanı tökezlerler mi ? Hocanın bu zamanlamayı ayarlaması lazım yoksa geçen sene fener de bu zamanlar tozunu attırıyordu ligin sonra hem formsuzluk hem sakatlıklar sonucu istediklerini alamadılar.

Barca için de tek diyeceğim bu Mirotic'in avrupa'da ne işi var ? Başka bişey demeye gerek yok sanırım.

Fenerbahçe, Guduric, Melli, Bogdanovic gibi sistem içinde eritebileceğin büyük potansiyellerden sonra Williams-De Colo eklemeleriyle hiç olmadığı kadar bireysel performanslara bağlı bir takım haline gelmiş. Obradovic, Dixon'a yaptığı gibi De Colo'nun da elinden biraz topu alabilirse, Williams'a top elinde değilken de hareket edecek inancı kazandırabilirse Fener yine bir noktaya gelebilir ama şu andaki kadrolarıyla en azından oyun olarak son yılların gerisine gidecekleri ortada. Ayrıca bu kadar bütçeyle üst üste 4. sezona nasıl Dixon-Sloukas guard rotasyonuyla başlıyorlar o da ilginç bir nokta. Derrick Williams'ı alana kadar boşa çıktığında Rodriguez'e gitseler onlar için çok daha hayırlı olurmuş. Milano da yıllardır muazzam yatırım yapıp hep tekdüze koçların ve bireysel oyuncuların kurbanı olmuştu. Bu yıl ideale en yakın oyuncu rotasyonu ve belki dünya üzerinde getirebilecekleri en iyi antrenörle son atımı yaptılar. Bu yıl da en azından bir son 8 görmezlerse bir daha böyle bir kadroyu da bulamayabilirler.

Maçı izlemedim ama sonuca da şaşırmadım. Sadece Obradovic’e acıyorum. Daha ekol bi takımla anlaşsaydı çok daha farklı şeyler yaratırdı Avrupa’da. Fenerbahçe için bu bir projeydi ve sonuna gelindi artık. Bi tarafta Eurocup oynamasına rağmen dolu dolu GS tribünleri, diğer tarafta sadece başarı odaklı altyapısız fener taraftarı. Adam zaten yıllardır bundan şikayet ediyordu. Hadi bizi geçelim laf olmasın, tıklım tıklım olan Efes tribünleri diyelim. Şu adam sallıyorum bizde olmuş olsa 6 sezonda en az 3 eurolig kupası alacağını bilmeyen yoktur herhalde. Fener’in illet loserlığı biraz da.
Milano kısmına gelirsek; “son kurşunları” kısmına katılmıyorum. Efes’in İvkovic sezonunu hatırlayın, o zaman çoktan bayrak çekmişti Efes ? Önemli olan doğru nikahı tutturabilmek. Ergin Ataman-Efes ile birleşince tüm Avrupa da bunu gördü.

Obradovic çok ama çok büyük koç ama bu FB yıllarından dolayı değil FB öncesi muazzam başarılarından dolayı.FB'de geçen yıllar Obra'nın kariyerine pozitif yönde birşey katmamıştır.Fenerbahçe Ocak ayında toparlarsa toparlar,toparlayamazsa FB'nin altın yılları sona erer.Altın yıllar denilen şeyde bu bütçelere rağmen sadece 1 euroleague şampiyonluğu ama yinede sürekli final four yapmışlar,bu en azından bir tesellidir.

İtoudis'i geçen sezon eleştirmiştim,buna karşın Cska sezon sonunda şampiyon oldu.Bu sezon Cska kadro değişikliklerinden dolayı eskisi gibi olmaz denildi ama İtoudis yeni kadroyla daha iyi bir Cska yarattı,İtoudis şu an için ligin en iyi koçu.

Barcelona gerçekten heyecan veriyor ama nasıl bir kaderse bu Pangos sakat,Huertel sakat,Delaney sakat.Sadece Pangos dönse bile olumlu anlamda çok şey fark eder.

Real'de Tavares çok kötü başladı sezona oysa geçen sezonun sonlarına doğru muhteşem bir form yakalamıştı.Real ve FB galiba demode oldular.Cska,Barca ve Efes ligin en iyileri.

Bu ligin en kötü 2 takımı Valencia ve Zenit,sonra Asvel geliyor ve 2 yunan takımı onları takip ediyor bence.

FB'de Sloukas aldığı paranın hakkını vermiyor,keşke gitseydi sezon başında,o paraya çok iyi guardlar bulabilirlerdi.

Barca'da Mirotic iyi ama aldığı muhteşem ücrete bakınca performansı 1 kademe daha yüksek olmalı bence.

Efes içinde bu sezon hayal kırıklığı olurlar diye yazmıştım sezon başında ama o zaman Larkin'in durumu belirsizdi,beklediğimden çok daha iyiler.Daha Moerman'da dönecek bu takıma.Efes'i izlemek çok keyifli.Ergin Hoca itoudis'ten sonra bu ligin en iyi 2.koçu,ya da ikisi birlikte en iyi koçlar diyeyim.

Anadolu Efes daha öncede dediğim gibi Pleiss ve Anderson yerine daha çok katkı verecek 2 isim bulsaydı o zaman işler daha farklı olurdu.
Mesela Pleiss yerine Jekiri'yi bile alsalardı çok daha iyi olurdu. En azından Dunston'u yedekleyeceklerdi.
Anderson yerine de bizim Harrison'u almış olsalardı yine bir tık üste çıkarlardı. Tabi Allah'tan almadılar orası ayrı.

Anadolu Efes inşAllah sene sonuna kadar sürdürür bu formunu. Yoksa geçen sene Beko'nun düştüğü duruma düşerler ki Allah korusun. Gönlümüz hep Cimbombomun çocuğu Ergin Hoca'da 😊

Efes yine oynaması gerektiği gibi oynadı ve kazandı. Micic yine ortalamalarının üstüne çıktı. Tek sorun hala Singleton’un takıma uyumsuzluğu. Ergin hocanın burada hakkını vermek lazım ama, Singleton’ı kazanmak için elinden geleni yapıyor, hak ettiğinden daha fazla bile süre veriyor.
Daha erken ama bu ligde barca dışında Efes’e bariz üstünlük kurabilecek takım yok gibi şu an.