2021-2022 Euroleague

Larkin kötü maç çıkarabilir,bugün olduğu gibi hiç şut sokamadığı maçlar olabilir anlarım.Defalarcada kötü maçlar çıkardı.Geçen sezon finale kadar birçok maçta hemde.

Ama artık o surat ifadesiyle takılacaksa,yok çok iyiyim,çok iyi hissediyorum,taraftar önünde çok iyi motive oluyorum demesin.Her zaman iyi maç çıkaramazsın ama düşme yani bu kadar.

Efes'in vadesi dolmuş oyuncularla devam ediyor olmasıda garip.Kaç sene daha aynı kadro korunacak ?

Papapetrou, Spa gibi adamları almak zor. Zamanında adama Oly'nin 2 katı mı ne teklif ettiler yine gitmedi. Yıllardır imkanı varken hiç gitmedi. Yunanlarda farklı bir bağlılık oluyor bazen aşırı sahipleniyorlar takımlarını. Diğer isimlere gelirsek; niye CSKA falan almadı hiç ? Gidip hala Bolomboy'la falan devam ediyorlar. Onlar da salak o zaman. Ha benim şahsi fikrim kesinlikle, mümkünse Dunston yerine bir 5 numara alınmalıydı. Onun dışında 3 numaraya da bir dokunuş olabilirdi.
Efes'in zaten üst düzey isimlere sahip bir kadrosu olmadı ki. Hatta Ergin Ataman'ın ilk devraldığı kadro , şu kadrodan daha etiket bir kadroydu. Misal Sonny Weems, Derrick Brown gibi öne çıkmış isimler vardı. Sonra kurulan kadro: Kaç yaşına gelmiş rotasyon oyuncusu Simon, Banvit'ten başka başarısı olmayan Moerman, idare eder Singleton, pek tercih edilmeyen Pleiss, şapkadan çıkan Micic, Larkin kumarı ve orta hallerde takılan yan parça Beaubois. Şunları o dönem salsan kaç takım almak için yarışırdı ? Ergin Ataman iyi bir kimya tutturdu ve pek de öne çıkmayan bu isimlerden acayip dominant GSW tarzı bir takım yarattı. Bu takım geçen seneye de fiyasko şekilde girdi. Hatta Micic'e az sövmedik burada. Ancak sonra tatil modundan çıkıp mevzuya girmeye başladıklarında kalifiye takımlara 3 maçta 300 sayıdan fazla attıklarını da gördük :D
Yani özetle; ligin henüz başlarında ben bu maçlardan zaten galibiyet beklemiyordum, bana sürpriz olmadı açıkçası. Hatta Efes şu iki maçtan birini bile kazansa asıl o zaman sürpriz olurdu baya. Muhtemelen kasım ayında toparlanırlar. Aralık ve özellikle yılbaşından sonra da GSW modunu açma ihtimalleri yüksek. Ancak asıl soruyu ve tahlili geçen hafta İhsan Bayülken sormuştu: Efes'in bu sezonki mottosu ne ? Geçen sene yarım kalan hikayeyi tamamlamak hedefiyle başlayınca konsantrasyonları onları ayakta tuttu. Peki bu seneki hedefleri, onları ayakta tutacak olan şey ne ?

Papapetrou, Spa gibi adamları almak zor. Zamanında adama Oly'nin 2 katı mı ne teklif ettiler yine gitmedi. Yıllardır imkanı varken hiç gitmedi. Yunanlarda farklı bir bağlılık oluyor bazen aşırı sahipleniyorlar takımlarını. Diğer isimlere gelirsek; niye CSKA falan almadı hiç ? Gidip hala Bolomboy'la falan devam ediyorlar. Onlar da salak o zaman. Ha benim şahsi fikrim kesinlikle, mümkünse Dunston yerine bir 5 numara alınmalıydı. Onun dışında 3 numaraya da bir dokunuş olabilirdi.
Efes'in zaten üst düzey isimlere sahip bir kadrosu olmadı ki. Hatta Ergin Ataman'ın ilk devraldığı kadro , şu kadrodan daha etiket bir kadroydu. Misal Sonny Weems, Derrick Brown gibi öne çıkmış isimler vardı. Sonra kurulan kadro: Kaç yaşına gelmiş rotasyon oyuncusu Simon, Banvit'ten başka başarısı olmayan Moerman, idare eder Singleton, pek tercih edilmeyen Pleiss, şapkadan çıkan Micic, Larkin kumarı ve orta hallerde takılan yan parça Beaubois. Şunları o dönem salsan kaç takım almak için yarışırdı ? Ergin Ataman iyi bir kimya tutturdu ve pek de öne çıkmayan bu isimlerden acayip dominant GSW tarzı bir takım yarattı. Bu takım geçen seneye de fiyasko şekilde girdi. Hatta Micic'e az sövmedik burada. Ancak sonra tatil modundan çıkıp mevzuya girmeye başladıklarında kalifiye takımlara 3 maçta 300 sayıdan fazla attıklarını da gördük :D
Yani özetle; ligin henüz başlarında ben bu maçlardan zaten galibiyet beklemiyordum, bana sürpriz olmadı açıkçası. Hatta Efes şu iki maçtan birini bile kazansa asıl o zaman sürpriz olurdu baya. Muhtemelen kasım ayında toparlanırlar. Aralık ve özellikle yılbaşından sonra da GSW modunu açma ihtimalleri yüksek. Ancak asıl soruyu ve tahlili geçen hafta İhsan Bayülken sormuştu: Efes'in bu sezonki mottosu ne ? Geçen sene yarım kalan hikayeyi tamamlamak hedefiyle başlayınca konsantrasyonları onları ayakta tuttu. Peki bu seneki hedefleri, onları ayakta tutacak olan şey ne ?
Tamam da benim bahsettiğim kalite değil ki zaten.Takımın toplam kalitesi hakkında şüphem yok.Ancak belli parçalar değişmeliydi.İlla bu adamlarla devam edilecek diye bir şey yok.CSKA falan almadı diye de bu benim söylediğim adamları vasıfsız yapmaz.Ayrıca bu oyuncularin mevkilerinde CSKA’nın asıl oyuncuları belli.Clyburn,Kurbanov,Shengelia,Milutinov gibi topçular var.Efes’te bu bölgelerdeki asıl oyuncular sıkıntılı bana göre zaten.Efes’in belli bölgelerde kabuk değişimine ihtiyacı vardı.Bunun için de saydığım oyuncular buna uygundu.2018’de Ergin Ataman’ın geldiğinde izlediği transfer stratejisiyle şu anki arasında da bir fark olsun bir zahmet.O zamanlar Euroleague’de 15-16 bandında gezen bir Efes varken şu an Avrupa’nın en gözde takımı haline geldi.Tabi ki kariyerini yeniden canlandırmak ihtiyacı olan oyuncular yerine daha hazır oyuncular tercih edecekler.

Son düzenleme:
Ben bu sefer o modu açabileceklerini sanmıyorum Avrupada bu kadar kısa oyuncu kıtlığı varken elinde Micic-Larkin olması inanılmaz bir olay. Kısa oyuncuda direk rakiplerin zar atıyor real goss ile cska Shvedle. Micic-Larkin ikilisi dışında ise zaten tüm takım 32 üstü ve misyonlarını tamamlamış durumdalar bence. Simondan da vazgeçmezsin tamam ama beabouis, anderson, dunston, pleis, moerman bu isimleri değiştirebilirlerdi. Beabouis yerine melo mesela deneyebilirdi efes moerman yerine luke sikmayı alamazmıydı dunston yerine jekiri falan. Kadro olarakta geçen yılın üzerine çıkmaları gerekiyor bunun içinde yeni oyuncular lazımdı, ciddi bir back to back şansını kaçıracaklar bence.

Efes sezon ilerledikçe bir yerde toparlayacaktır ama geçen sene Efes'i şampiyon yapan şey yan parçaların istikrarlı katkısı değil ana parçaların ciddi manada oyunu domine edebiliyor olmasıydı Larkin bile vasat bir sezon geçirmesine rağmen kafadan aldığı maç çıkar zaten Micic bütün sene istikrarlıydı. Simon keza ve her ne kadar çok beğenilmese de ben Beabouis'in Micic ve Larkin'in yanına en doğru parça olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında kalan Dunston, Anderson, Moerman olmasa da Efes şampiyon olurdu. Singleton'u bu üçlünün dışında tutuyorum çünkü ciddi maçlarda kafasını sahaya verdiği zaman Avrupa'da ondan iyi çok az oyuncu vardır ama Dunston Anderson ve Moerman için Efes'in kesin bir değişime gitmesi gerekiyordu çünkü kaybedecek bir şeyleri olmazdı. Şampiyon apoleti bu oyuncuları biraz overpaid'e çevirdi. Pleiss de Ergin Ataman'ın seveceği tarzda bir uzun gerektiğinde ana plana oturup gerektiğinde yan parça olabiliyor ki finalde maçı çözen oyuncuydu bence.

Ben Efes yerinde olsam geçen sezonun istikrar abideleri ve dominant karakterleri Micic ve Beaubois hariç geri kalan herkesi değiştirebilirdim daha iyisini bulmak şartı ile ki bütçe buna müsait. Rakipler güçleniyor, gelişiyor zira. Başarı istiyorsan üstüne koyarak gitmen lazım. Özellikle Moerman, Dunston, Anderson hatta ne zaman ne yapacakları belli olmayan, güvenemeyeceğin adamlar Larkin, Singleton.. Pleiss rotasyon için her daim tutulabilir.

Bu uzun rotasyonu ile Madrid’e falan kafa tutması imkânsız. Tamam takımın birbirini tanıması vs. önemli ama bir yere kadar. Daha iyisini bulduğun an değiştirebilmelisin elindeki parçaları, romantizmi bir yere bırakıp.

Tamam da benim bahsettiğim kalite değil ki zaten.Takımın toplam kalitesi hakkında şüphem yok.Ancak belli parçalar değişmeliydi.İlla bu adamlarla devam edilecek diye bir şey yok.CSKA falan almadı diye de bu benim söylediğim adamları vasıfsız yapmaz.Ayrıca bu oyuncularin mevkilerinde CSKA’nın asıl oyuncuları belli.Clyburn,Kurbanov,Shengelia,Milutinov gibi topçular var.Efes’te bu bölgelerdeki asıl oyuncular sıkıntılı bana göre zaten.Efes’in belli bölgelerde kabuk değişimine ihtiyacı vardı.Bunun için de saydığım oyuncular buna uygundu.2018’de Ergin Ataman’ın geldiğinde izlediği transfer stratejisiyle şu anki arasında da bir fark olsun bir zahmet.O zamanlar Euroleague’de 15-16 bandında gezen bir Efes varken şu an Avrupa’nın en gözde takımı haline geldi.Tabi ki kariyerini yeniden canlandırmak ihtiyacı olan oyuncular yerine daha hazır oyuncular tercih edecekler.

Yok ben sizin demek istediğinizi anladım zaten yazdım da. O konuda hemfikirim. Kesinlikle en az 2 oyuncunun yerine yenileri alınmalıydı. Hatta Jekiri falan yazmıştım ben yazın burada. Efes geçen sezondan beri belki de kağıt üzerinde en mütevazi 5 numara rotasyonuna sahip, yetersiz. Ancak Ergin Ataman'ın bir huyu var; çok zorda kalmadıkça eldeki kadroyu-kimyayı en ufak şekilde bile değiştirip bozmak istemiyor. Nitekim çok haksız da değil ve meyvelerini de 2 yıl boyunca aldı. Ancak, bu sene de alır mı almaz mı izleyip göreceğiz. Çünkü gerçekten kadroya dokunma olayına 1 kere girince o akustiğin bir daha toparlanması herkesin harcı olmuyor.
Bahsi geçen oyuncuları diğer takımların almaması noktasında demek istediğim şuydu: Neden hiçbir takım özellikle Reynolds başta olmak üzere Papapetrou , Vezenkov gibi geçen sezonu harika geçirmiş çok iyi isimleri tercih etmediler ona anlam veremiyorum. Ben de şahsen bu oyuncuların daha yüksek bir kulübe sıçramasını bekliyordum.

Panathinaikos 1,3 milyon civarında bir para ödüyormuş Papaetrou'ya. Bu da bir etken olabilir hiçbir takımın o parayı verebileceğini-vermek isteyeceğini sanmıyorum Papapetrou için. Bir de yunan oyuncuları da dışarı çıkarmak çok kolay olmuyor.

Bir de dün anlayamadığım bir şey; Doğuş neden 2.atışı kaçırmak istedi, Ergin Ataman mı söyledi ? Zira atsaydı 97-98 olacaktı. Ayrıca hem süre vardı hem de Shved, Shengelia yahut Clyburn gibi birini de çizgiye yollayabilirdin. Rakip 2/2 atsa bile yine bir hakkın kalacaktı.
Ayrıca Pleiss'ı da söylemek istiyorum. Bu adam sakat değilse neden şans bulmuyor ? Birazcık kendisine top çizildiğinde inanılmaz bir silah oluyor adam. Eurolig'de karşısında durabilecek bir adam kalmadığını da çok maçta gördük. Bizdeyken de böyleydi Efes'te de böyle oldu hep. Hatta EL finalinde kupanın alınmasını sağlayan en büyük faktördü diyebiliriz. Ayrıca Dunston artık ribaund da alamıyor undersize da kaldığından ama Pleiss ribaundda da büyük avantaj.

Panathinaikos Yogi Ferrell'ı katmış kadrosuna. Sanki 1-2 sezon önce de böyle bir haber çıkmış mıydı hatırlayamadım tam. Neyse, Eurolig için iyi bir oyuncu uyum sağlarsa. ABD'nin 2016 Olimpiyat kadrosuyla gelmişti sanırım, iyi de oynamıştı. U20 kadrosundan bahsediyorum yanlış hatırlamıyorsam.

Simon'ın sakatlığı devam ediyor.Anderson'ın bebeği olmuş,izinli.Larkin'inde dizinde ödem varmış.

Efes'in zorlu fikstürü olacak.Asvel maçında favori olsalarda deplasmanda olmaları,uzunlardan katkı gelmemesi,eksikleri oluşu,sonrasında ise Milano ve Fenerbahçe deplasmanı zorlu geçecek.Fenerbahçe iyi durumda olmasada Efes'e karşı hırslı olurlar.

Efes için şu zamanlarda ve şu fikstürde Asvel maçı toparlama ikramiyesi oldu. Fikstür Barça, Oly, Milano diye devam etse 0 çekeceklerdi muhtemelen.
Fener için de Alba tribünü ve takımın enerjisi sıkıntı yaratacak gibi.