Aslantepe'ye Basketbol Salonu Projesi

TTA'ya yapılacak olan yeni salonumuz, tribünler, dik ve tek parça galiba..

FCNBlog'dan alıntıdır..

Ekli dosyalar

• 550278115.jpg
    550278115.jpg
    88.2 KB · Görüntüleme: 104
Locaların tribün arası olması iyi değil kanımca en üstlere yapılması daha güzel olur tribün bütünlüğü bakımından kapasitenin de en az 12.000 civarı olması lazım kanımca.

koskoca stadın yanında hiç hoş durmuyor. zaten tüm stat, salon, gsstore sahası geometrik olarak düzgün bi alanda değil. üçgen gibi bir şekli var alanın. bu durumda köşede bir yere kurulmuş gibi olacak sanki. o kadar para ver verdiğin izlenim kıyıda alan varmış da değerlendirmişiz gibi. kapasite konusunda da 10 bin de nedir? bu salon fenerbahçenin ataşehiri, caferağası gibi merkezi yerde olsa çok hafta 15 bini görür zaten. zaten izleyiciler bir zaman sonra önemli maçlar için değil güzel, nezih bir ortamı tatmak için gelir maçlara. misal fenerbahçedeki salon bizde olsa oradaki atmosferimiz daha iyi olurdu. çünkü bu takımın taraftarı on yıllardır başarıya aç. bu itici gücü iyi değerlendirip bu ilgiyi alışkanlığa dökmenin yolu alışveriş merkezi sosyal alanlarıyla lüks bir salonu hayata geçirmekten ve kötü kimliğe, alışkanlığa sahip taraftarın ayağını salondan çekerek kızlı erkekli sosyal bir ortamı oluşturmaktan geçiyor. hepimiz insanız ve karşı cins ya da hemcinsimiz olsun insanların güzel olduğu ortamları daha çok severiz. ortam demişken salonun etrafında mini bir barlar sokağı olsa ne hoş olur değil mi :)

Keşke kapasite konusunu bir daha düşünseler,10160 gerçekten az.Kötü haber vermek gibi olmasın ama salon 2 kat ve tribün arası localar var,tek katmış gibi gözükmesini sağlayan çizgiler görüş açısını göstermek için çizilmiş.Ünal Aysal'ın sunumuna bu linkten bakabilirsiniz http://www.galatasaray.org/files/kulup/GS__Rapor.pdf ,35.sayfada yeni salonun kesitini görebilirsiniz.

Ben o çizgileri yanlış yorumlamışım ne yazık ki, tribünün tek kat olması lazım bütünlük açısından, ayrıca dediğiniz gibi kapasitenin 12.000 civarı olması lazım..Acaba yer konusunda mı sıkıntı var? Yoksa 10.160 yerine 12.000 olarak değiştirilmesi çok ta büyük bir sıkıntı olması gerek...

Sayın Ünal Aysal'ın açıkladığı projelerin hepsi birbirinden değerli ama Ülker'in yapmış olduğu salonun kapasitesinin 13800 kişi olduğu gerçeği karşısında kapasite olayı açıkcası bende hayal kırıklığı yarattı.Kesitten görünen kadarıyla salon 2 katlı aynı Ülker arena gibi kat arasında localar var ve aynı Ülker arena gibi tribünler birbirinden kopuk olacağa benziyor,Ülker arenadan farkı bizde 2.kat 1.kattan büyük.1 kat eğimi düşük ve 15 sıra,2.kat eğimi fazla 20 sıra olarak saydım.Bence kapasitenin 10000 kişi civarlarında olması maliyet ile ilgili bir durum keşke bir şekilde yönetime baskı kurabilsek ve sponsorlar yardımıyla proje revize edilip,kapasite arttırılabilse ama bu saatten sonra çok zor görüyorum bu ihtimali.Salonun bence en güzel yanı altında 1500 kişilik kongre salonu olması.

bazı arkadaşalrımız neden 10.160 düz bir rakam değil şeklinde sormuşlar. rakam düşük evet ama küsüratlı olması normal. bir salon yapılırken bunu onbin kişilik yapıcaz getirelim onbin koltuk takalım şeklinde yapılmaz. her tribünde güvenlik görevlilerine yer açmak için dörder koltuk iptal edilse rakam küsüratlanır. bu ya da başka şeyler neden olmuş olabilir.
gene söyliyim, sosyal bir merkez içinde 15 binlik salon isteriz. ille de tta olacaksa bu yer orada bir yaşam inşa edilmeli, avm, çarşı .vs oluşturulmalı. tabi oradaki arazilerin uygun olup olmadığını bilmiyorum.

Eğer basketbol salonu yapılacaksa neden 2 katlı yapılır anlamıyorum.Hiç mi ders çıkarmadık? TT Arena'da bile 2. kat oyundan ne kadar kopuk.

2010 Dünya Şampiyonası için yurtdışından salon bilet fiyatlarını ayarlaması için bir grup getirilmişti ve adamlar Abdi İpekçi'ye hayran kalmıştı,söyledikleri şuydu: burda nasıl biletlendirme yapalım ki,her koltuğun görüş açısı mükemmel ve her koltuk oyunun içinde demişlerdi.

Alırsın İpekçi'nin projesini biraz daha geliştirirsin,basın tribününü vip'in yukarsına çekersin,saha içi koltukları daha da yoğunlaştırıp,düzenlersin olur biter.Geriye kalan tribün koridorları,daha geniş bir alana yerleştirirsin,tribün koridorları daha geniş olur,içinde mağzalar,cafeler,yarışma alanları,yaşam alanları olur millet hayran kalır.

10.000 barajını geçtikten sonrası çok önemli değil benim için...
zaten kimse kendini kandırmasın büyük maçlar haricinde 2000 ortalamaya oynuyoruz
Avrupa Liginde bile ilk turda Barcelona maçı haricinde en çok Siena maçında taraftar vardı o da 7500 civarıydı...
Prokom ve Olimpija maçlarına giden rakamları gayet iyi biliyor...

onun için sırf Fener'in salonundan büyük olsun diye rakamı abartıp kullanışsız bir salona gerek yok...
kullanışlı olsun 10.000 olsun yeterli...

benim için ise aslın en önemli nokta burada voleybol oynanacak mı?
çünkü bu Galatasaray'ın geleceği açısından hayati bir durum...
Voleybolumuzu Burhan Felek'ten kurtarmak zorundayız...

zaten kimse kendini kandırmasın büyük maçlar haricinde 2000 ortalamaya oynuyoruz
Avrupa Liginde bile ilk turda Barcelona maçı haricinde en çok Siena maçında taraftar vardı o da 7500 civarıydı...

onun için sırf Fener'in salonundan büyük olsun diye rakamı abartıp kullanışsız bir salona gerek yok...
kullanışlı olsun 10.000 olsun yeterli...

benim için ise aslın en önemli nokta burada voleybol oynanacak mı?
çünkü bu Galatasaray'ın geleceği açısından hayati bir durum...
Voleybolumuzu Burhan Felek'ten kurtarmak zorundayız...

doğru, voleybol da işin içine katılabilir. tabi saha çizgileri her maç değişir mi yoksa her iki oyunun çizgisi de üst üste mi olur bilmeden söylüyorum.
seyirci ortalamasıyla ilgili de şunu söyliyeyim; sanırım bilet rakamlarıyla içerideki sayı aynı değil. misal prokom maçında 5 bin civarıydık görünürde. 15 bin isteğinin yanında 5 binlik maçlarımız düşündürücü ama yeni salon ve çevre etkinliklerinin bi albenisinin, aurasının olacağını düşünüyorum.

Bu işlerden çok iyi anlamam ama böyle mantık olmaz, kusura bakma. Stad veya salon yapılırken en yanlış bulduğum düşünce şu, sanki 5 yıllığına yapılıyor. Kaç sene kullanılacak o salonlar, stadlar. Her geçen gün, bence hiç hoş olmasa da, spor şov dünyasına dönüşüyor. Doğal olarak ilgi daha da artıyor. Haliyle bundan 5-10 yıl sonra bile izlenme ve stada, salona gelme sayısı da artacak. O zaman da millet, neden geleceğe yönelik yapmadık diye söylenir. Aynı şekilde salon için söyleyebileceğim şu. Ben imkanım olmadığından dolayı, önceki salonlarda da maça gidemedim. Ama giden arkadaşlar, abiler söyler hep, 50 kişiyle başladık, buralara geldik diye. Basketbol kültürü olan ama yeterli desteği göremeyen bir takımdık. Beğenen olsun olmasın, bence Murat Özyer dönemiyle o ilgi artmaya başladı. Cem Akdağ ile gelişti, Oktay Mahmuti ile zirve dönemine geldi. Hazır böyle bir durumdayken ve insanları daha çok çekebilecek iken, büyük bir salon kesinlikle şart. O salonu zaten hiçbir zaman Türkiye liginde derbiler hariç dolduramazsın. Tabii ki Barcelona, Siena gibi maçlara daha çok gelecek insanlar. Ama 10 bin kişi değil de 15 bin kişi gelse salona, o ortamı görüp heveslenecek ve daha fazla katılım göstermeye başlayacak fazladan insan da kazanacaksın. Bunun yanında, yine büyük maçlarda daha fazla oluşturduğun kalabalık, hem daha iyi baskı oluşturmanı, (evet yeteri kadar var, ama daha fazlası da olabilir), hem de EL gibi büyük organizasyonlarda daha fazla dikkat çekmeni ve ilgi görmeni sağlayacak.

Bu sadece maçlar bazındaydı. Bunun bir de yan aktiviteleri olacak. Belki milli maçlar, belki önemli konserler veya organizasyonlar.. Tabii düğün salonuna çevrilmeden kullanım amaçlarından bahsediyorum, büyük ve bize katkı sağlayacak olanlardan.

Tüm bunları düşündüğünde, hele 12 bin kişilik salonda, önemli maçlarda dışarıda taraftar kalırken, böyle de büyük bir potansiyel ve ilgi varken en azından 15 bin kişilik bir salon gerekiyor. Ama sırf Fenerbahçe'nin salonundan büyük olsun diye (aklı başında birinin zaten böyle düşüneceğini sanmıyorum) ve Sinan Erdem, Ülker Arena gibi sevimsiz veya kullanışsız yapılmasına aynen karşıyım. Voleybol maçları düşüncene de aynen katılıyorum, ya yeni salon yapılsın ya da yapılacak(sa) yeni basket salonunda oynansın maçlar.

Son olarak, dediğim gibi maçlara gitmiyorum, taraftar sayısını kendi gözlerimle görmedim. Yine de verdiğin sayıların(özellikle 7500 olanın) doğru olduğunu düşünmüyorum. Burada hem giden, hem gerçek verilere ulaşma imkanı olan kişiler de, daha net bir açıklama yapacaktır o konuda.

Başkanın salon projesini konuşması bile çok güzel. Üstelik artık hayaller değil projeler konuşuluyor.
160'lık küsüratı seneye faaliyete başlayacak hentbol takımı ile düşünelim bence. Malum hentbol sahası biraz daha büyük ve bu durumda 10160 sabit koltuklu salon, basketbol ve voleybol için açılacak portatif tiribün ile 11-12000 kapasiteye ulaşabilir belki.

Söyleyeceğim tek şey Ülker Arena gibi olacaksa hiç yapmasınlar. Ülker Arena modern olabilir ama gördüğüm kadarıyla rakip takımların üzerinde daha etkin bir baskı oluşturacak bir salon değil. Bunlardan ders çıkarmak lazım sırf loca yapacağım bizde böyle hatalara düşmeyelim lütfen

Herr tribünün sahanya yakın ve eşit mesafede olması lazım keşke tek katlı olsaymış ama bir şekilde 2 3 kat farketmez abi kendi salonumuz ya var mı daha ötesi .

Her projede olduğu gibi taraftarla empati kurulmadan hazırlanmış kaba taslak bir proje zennedersem .İyi yönü artık Galatasaray başkanın basketbol arenası projesi ortaya sunması harika bir olay . Ama kapasite eleştirisine bende katılıyorum salonun Abdi ipekçi den en az 2500 - 3000 daha fazla olması lazımdı projenin daha da geliştirilebilceği konuşuluyor umarım tek katlı mümkün olduğunca az localı sahaya yakın dik tribünleri olan bir arena karşımıza cıkar ....

yeni salon aslantepe'nin en az bir gün daha çalışması demektir. yeni salon salon sporlarını verilen önemin göstergesidir. çok amaçlı 12 500 kişilik bir salon bize yeterlidir. konserler vb. aktiviteler için biçilmiş kaftan olur. zaten günümüzde üst üstte bin çizgiye gerek yok. her maç saha çizgileri düzenlenir.