Bu sene büyük ihtimalle Futbol takımı Ligde ve Cl'de, Erkek basketbol ve Kadın basketbol takımları Ligde ve EL'de oynayacak. Ki Voleybolda da hedefler o yönde hepsine ek olarak bir de hentbol şubesi kurulmaya çalışılıyor.
bunları neden diyorum. Büyük ihtimalle gene arızalar ve çakışmalar olacak. Zaten kulüp için gereksiz ve/veya arıza görülen şubeler var. Hele taraftarın hiç umurunda olmayan şubeler var. Eminimki İpekçi ile Arena arasında çakışan maçlar olduğunda (hafta içi veya hafta sonu) İnsanların genel olarak sececeği branş belli. GS'ın tüm branşlarda bir atılım yapmasını ve taraftarın buna ortak olmasını istiyorsak Salon konusuna önem vermeliyiz.
Hadi bu sezonu geçtik ama bir sonraki sezon için bunun önlemini almak amacıyla ivbedilikle o salon oraya dikilmeli. Salon için tabii ki benimde bir çok isteğim var. Bunları sıralamak gerekirse
A- Öncelikle Aslantepe'ye 52bin kişilik salon yapıp 2900 araçlık otopark yapmak bence BÜYÜK rezilliktir. Kİ stad yapılırken de bunu ısrarla söylemiştim. Hem de yeni yapılan bir stadda böyle güdük bir otopark yakışmıyor. Stadın yolları deniyor. Stadın yollarından bana ne? Ben arabamı oraya sokamadıktan sonra, bir takım "VİP" adamların maça rahat gidip gelmesi için stad yolları konusunda bu derece uğraşmak benim konum olmaktan çıkıyor. Bu yüzden kulüp eğer salon yaparsa o salon kapasitesine uygun bir otopark da yapmalı. Böylelikle futbol maçı günlerinde insanlar o otoparkı da kullanabilir. Hatta ek olarak otopark inşa edilip bundan faydalınabilir de (Salon yapılırsa nerdeyse haftanın her günü maç olacak orada artık)
B- Salon yaplıyorsa İpekçi atmosferinden farklılıklar arzetmeyecek şekilde salonun içi dizayn edilmeli. Eğer gene paraya koşturur Sinan Erdem-Ülker Arena gibi salonu iki katlı yapıp alt katı zengine üst katı fakire veririm mantığı gözetirseniz Basketbolda sahaya en yakın olan tribünün en çok etki edeceği gerçeğini yoksaymış olur ve salonu direk etkisiz hale getirmiş olursunuz.
Salonun Pota arkaları tek katlı iki yan tribünlerin 2 katlı olacağı locaların oraya yerleştirileceği söyleniyor. Bu oranın atmosferini kesinlikle bozar. Keşke bu mantığı Aslantepe TT Arena'yı yaparken kullansaydınız. Futbolda bu çok etkili olabilirdi (En azından bir tribün tek kat olabilirdi)
Benim önerim tıpkı Abdi İpekçi'deki gibi salonun bir yan tribününü VIP tribünü yapıp locaları da oraya yerleştirmek. Böylece Salonun sahaya yakın yan tribünlerinden en az birini aktif olarak kullanma şansına erişiriz. Maçın atmosferine göre İpekçi'de sık sık gördüğümüz şekilde maçın belirli bölümlerinde de VIP tarafı da maç atmosferine katılır baskı arttırılır. Yunanistan örneklerini vermeyin o salonlar yıllar önce yapılmış salonlar.
C- Salona olmazsa olmaz Bir otel ve eğlence merkezi kurulması gerekiyor. Oteli takımlarımız ve deplasmana gelecek takımlar kullanabileceği gibi yurt dışı ve şehir dışından gelecek taraftarlarımız da kesinlikle kullanacaktır. Eğlence merkezi sayesinde de insanların ayağının hep o bölgede olması sağlanır. Maç olmayan günlerde bile insanlar oraya giderse bir ayak alışkanlığı sağlanır. Böylece stadın yolu yapılmamışsa da insanlar oraya gitmeye alışırsa Salonda Ping Pong maçı olduğunda bile 2-3bin kişiyi salonda bulursunuz.
Bunlar klasik pazarlama teknikleri içinde var zaten. GS gibi pazarlama konusunda başarısız bir kulübün, elindeki hazır potansiyeli bile kullanmadığı bir gerçek. Taraftarlar arasındaki bazı bireylerin ve kulüp çalışanlarının iyi niyetli amatör çalışmaları dışında bir çalışması olmadığını da varsayarsak direk pazarlamayı yaratacak bu tarz etkinlikleri de projeye dahil etmek zorunda kulübümüz
D- 15 bin kişilik salon yapacağım diyip salonun tavanını da çok yüksek yapmamak gerekiyor. O zaman salonun akustiğinde arızalar baş gösterecektir. Bu tavan yükseliğini düşük tutup salonun havalandırma tesisatını güçlendirerek bu handikapları aşmak mümkün.
Sonuç olarak Salon yapımı GS için bir çok anlamda stratejik bir hamle ve stadın eksiklerini giderecek bir tampon olacaktır. Salon sayesinde stadın başta otopark sorunu olmak üzere bir çok eksiğine tampon yapılması, Taraftarın 7/24 oraya takılabileceği bir platform olması ve Böylece Aslanlı yol denilen bölgede de bir etkinlik, hareket, insan sirkülasyonu sağlanır.
Bu süreç, ülke sporu için de bir atılım demektir. Ki aynı şekilde o bölgeye bulunacak boş alan olursa Tenis kortları da ilave edilerek "Ali Sami Yen Spor Kompleksi" isminin hakkının gerçekten verilmesi sağlanır. Bunun için gerekirse devlete salon gelirinden pay vermek eklenebilir. Bundan yana sakıncası olmasın kulübümüzün. Sonuçta getirisi çok fazla olacak bir süreçten bahsediyoruz. Salon ismi ve salon üzerine alınacak reklamlar bile bunu karşılayacaktır.
GS'ın geldiği süreçte görüyoruz ki Kadın-Erkek Basketbol Voleybol Hentbol takımları ve Engelsiz Aslanlarmız sayesinde her hafta en az 6 maç yapılacak o salonda (genç takım maçlarını saymıyorum bile) maç başına en kötü maçta 2 bin kişi olması garantidir böyle bir durumda (ilk etapta)
Bütün bunları düşünen bir kulüp bu yüzden bu salon konusunu oldu bitti şeklinde yapmamalı. Bizim dışarıdan gördüğümüz bir projenin net şekilde ortaya koyulmadığını gösteriyor. -Salon 6 bin olsun 10bin olsun 12 olsa daha mı iyi olur hadi 15 olsun bakalım!!- mantığı ile gidiyorsak duruma pek de ümitli bakmak ne yazık ki mümkün değil. Hepimizin gayesi SPOR kulübü olan bir Galatasaray.