Bu Kalp Seni Unutur mu?

Ayşegül Aygün' Alıntı:
[quote="Tugay Aktepe":2l2ioxeu]Neler izleyeceğiz bakalım,bekliyoruz...
Tekrarını umarım izlerim bende merakla bekliyorum.Hatırla Sevgilinin İlk bölümlerini soluk almadan izlerdim. Konusu güzeldi Siyasi konuları da güzel işliyorlardı ama bir süre sonra konusu da Siyasi konuları işleyişindeki adaletsizlik de uzaklaştırdı beni umarım bu dizide devam etmez. Diziler önemli bir silah olmaya başladı...hadi hayırlısı...[/quote:2l2ioxeu]

Soluk almadan izlemişsin iyi Allah'tan kaybetmedik seni:p(iğrenç)

Gerçekten Hatırla Sevgili süperdi bence.Bunu da kaçırmadan izlemeye gayret göstericem her ne kadar geniş aileyle çakışsa da kardeşimi bir şekilde kandırmaya çalışıcam...İzlemeye devam iyi bir şeye benziyor:)

Aslı Neferoğlu' Alıntı:
[quote="Saadet Unal":2it3l4k9]Valla güya ben de izledim ama o sırada aklım başka bir yerdeydi o yüzden pek birşey hatırlamıyorum :D

Yine nerelerdeydi senin aklın bakıyım:)[/quote:2it3l4k9]

Söyleyemem özel.. Dermişimmmm :p

Bir daha ki hafta daha dikkatli olurum izlerken.. :)

İlk bölümü nihayet dün gece izleyebildim. İlk bölüm olarak fena değildi, olaylara yavaş yavaş girilmesi ve bir kişinin geçmişi anlatması güzel olmuş. 1980'lerin zorluğunu ve o dönemde yaşanan olayları anlatmak cesaret istiyor hâlâ.

Berrak Tüzünataç'ın işkence'de ki performansını ise çok beğenmedim, tamam hiç işkence falan görmedim ama o kadar elektrik verilen biri öyle hafif şekilde bağırmaz gibime geldi, sonuçta elektrik veriyorlar yahu. Bülent İnal ve Kerem Fırtına'nın da performansları idare ederdi.

O dönemde öyle veya böyle canını veren sağcı ve solcu masum insanlarda vardı, 80'lerde Ankara'da dar ağaçları hiç kaldırılmamış ve hem Devrimci hem de Mhp'li gençler teker teker asılmış. O dönemin yaşayan tek ismi olan Kenan Evren denen Faşizm sempatizanı olan adam nasıl can verecek merak ediyorum?

O kadar kişinin kanını ve canını almak kolay olmasa gerek, elbet aldığı canların hesabını verecek!

Neyse fazla ileri gitmeden beğendiğimi dile getireyim, umarım bazı şeyleri sansürsüz şekilde anlatırlar yoksa ne yapsa boş olur..

Bölüm güzeldi, işkenceler yine bu haftaya damgasını vurdu. 80'lerde "işkence falan yok, abartıyorlar" diyenlere bu bölüm kapak olsun. Sağcısı da solcusu da bu işkenceden geçmiştir ve hatta işkence sırasında can vermiştir ama o zamanın cuntacıları hep görmezden gelmiştir.

Dünkü bölümde bir sahnede iki tane rütbeli askerin konuşması ise olayı özetliyordu, rütbelilerden biri ; " 12 Mart'ın hesabını sordular mı, hayır! Şunu unutmayın ki askere kimse el uzatamaz!" gibi bir laf etti, işte bu herşeyi anlatıyor. Evet askere kimse el uzatamaz ama darbecilere el uzatılamamasını anlayamam, malesef bu zamana kadar yapılan darbelerde cuntacılar cezasız kalmıştır.

Bu arada son sahnede Cem Karaca'nın sesinden o şarkıyı dinlediğimde tüylerim diken diken oldu. Güzel bir sahne idi, ayrıca artık Erdal Güney'den yüreğimize işleyecek müzikler bekliyorum. =)

Tarihe ışık tutan dizilerde solu sempatik gösterir gibi görünürken ince ince umutsuzluk pompalanması alıştıgımız bir durum.

Romantik ve ?aykırı? bazı erkek ve kadınların, düşlerini gerçek kılmak için kahramanlaştığı
tarihsel kesitler... Sonra ?
Sonrası başarısızlık,acı,ihanetler ve hayal kırıklıkları ile dolu yaşamlar ve kaçınılmaz son "değermiydi bunca şeye" ?

Yani motosikletli Che ye öykünmek serbest ama yeni bir toplum yaratma uğraşını banal bulmak kalıcı olan.Yerleştirmek istedikleri algı bu.
Sonuçtan umudumuzu kestiğimiz ölçüde başarısız ve muhalif olarak kalacaksa "yaşasın sol yaşasın devrim".

Ve tabiiki 80 öncesi sağda solda oyuna geldi.Kardeş kardeşi vurdu yalanı.
İnanmamızı istedikleri şey bu.
Gercek olan solun yeni bir toplum yaratma ideali yani Cumhuriyet devrimi ile yapılan tarihsel ilerlemeyi geliştirme arzusu sağın ise devlet destegi ile durumu provoke edip çatışma ortamına sürükleyerek darbe için gerekli zemini hazırlaması.

Ve beklenen son.
Evren paşa halk beni istiyor nidalarıyla başa geçer, perde kapanır.binlerce insan katledilir ve Türkiye tarihinin en aydınlık nesli yok edilir.
Son noktayı koymak için biri daha gereklidir.Ve bu defada sahneye Özal çıkar.
Evrenden aldıgı bayrağı göndere çekerek yani kültürel ve ekonomik olarak milletin ırzına geçerek noktayı koyar.
Sonrası bilindik sonuçlar.
Boş,ciddiyetsiz,duyarsız,tek amacı tüketim olan milyonlarca televole gençliği...

Diziyi bu açıdan bakarak degerlendirmek yararlı olabilir.

Hatırla sevgili dizisinin yapımcıları çekmiyormu bu diziyi. Benim şahsi fikrim ilk başlarda hatırla sevgili de gayet güzel işlendi hee şey, herkese eşit mesafede olundu ama zamanla bi tarafa doğru kaydı. Güzel seyri olan bi yapım olabilir ama tarafsız olacağını zannetmiyorum.

Bu tür dizileri izlemem genel'de ama kardeşim izlerken bende bazen izlemek zorunda kalıyorum bu akşam'ki bölümün fragman'ı gerçekten çok duygusal bakalım neler olacak bu bölümde.

Hatırla Sevgiliden sonra Önyargılıydım..Devam Türü şeyleri pek sevmediğim için..Ama ilk Bölümler itibariyle kanım değişti bunda en büyük etken Hatırla Sevgilideki gibi aşk meşk olaylarına değil direk konulara ağırlık verilmesi oldu..Hele son Bölümde Cem Karacanın en sevdiğim şarkısı Bu son olsunu dinleyince daha da sevmeye başladım..MeLis Birkanın Oyunculuğu dışında fena görünmüyor işleyişi..

Dizi güzelde dünden beri şu Mazlum Doğan meselesi kafamı karıştırdı. Bugün nette biraz araştırdım bu Mazlum Doğan Pkk üyesi ve kurucularındanmış, tamam işkenceler falan filanda ülke zaten çalkalanıyor, millette yanlış anlamaya müsait.

İnşallah anlatmak istediklerini daha doğrusu anlattıklarının farkındadırlar.. Ayrıca Hatırla Sevgili dizisinin yazar grubunda da olan M. Türköne adlı şahısta varmış, bazı parçaları yerine birleştirince daha net ortaya çıkıyor bazı şeyler.

Şimdilik beğenerek izliyorum ama dediğim gibi inşallah böyle devam eder.

Dizi, Diyarbakır Cezaevi olaylarını öyle bir dönemde gündeme getirdi ki...

Aslına bakılırsa o dönemde bu olaylar yaşanmış, dizide abartılsa da. Zaten terörün başlamasına zemin hazırlayan olaylardan biri olarak gösteriliyor Diyarbakır´da yaşananlar.

Yapımcı kaş yapayım (bir döneme ışık tutarak) derken göz çıkarmasın da...

Hatırla Sevgili'den Yaşar'ı görmek güzel oldu sanki, o zamandan bu zamana epey yaşlanmış.. :)

Diyarbakır Cezaevi olayları abartıldı mı abartılmadı mı bilemiyorum, bir taraf çok "abartıyor" diyor bir tarafta "biz o dönemi yaşadık eksiği var fazlası yok" diyorlar.. O dönemi yaşayan daha doğrusu cezaevinde yatan bir tanıdığım olmadığı için bu konuda pek birşey söyleyemem ama bana pek abartı gibi gelmiyor, o dönemde ki güruh acayip bir güruh, herşey beklenir..

Barış Şişman' Alıntı:
Hatırla Sevgili'den Yaşar'ı görmek güzel oldu sanki, o zamandan bu zamana epey yaşlanmış.. :)

Diyarbakır Cezaevi olayları abartıldı mı abartılmadı mı bilemiyorum, bir taraf çok "abartıyor" diyor bir tarafta "biz o dönemi yaşadık eksiği var fazlası yok" diyorlar.. O dönemi yaşayan daha doğrusu cezaevinde yatan bir tanıdığım olmadığı için bu konuda pek birşey söyleyemem ama bana pek abartı gibi gelmiyor, o dönemde ki güruh acayip bir güruh, herşey beklenir..

darbe zaamanı diyarbakır cezaevi süreci için. dünya tarihinin en kötü 10 cezaevi koşullrı terimi kullanılır dünyada. oldukça bilgi saibiyim ama bu platformda çok detaya inmenin gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Evet o tabiri bende biliyorum ama o yukarıda yazdığım şeyi aynı düşünceye sahip olanlar söylüyor yani aslına bakarsanız bizde az çok şey biliyoruz ama malesef bu kadar yorumlayabiliyoruz burada.

Yoksa söylenecek çok şey var.

Ekşi'de okuduğum birşey vardı. Solcular yakışıklı ama bu ülkücü tipler sıradan diye..

Valla bu zamana kadar izlediğimiz bölümlerde hep böyle gösterdiler, Kürşad'a bakıyoruz o da saçları falan kesilince otistik insanlara benzemiş. Yaşar'ın yeğeni de öyle yakışıklı değil, keza şu Metin.. Öbür tarafta ise Bülent İnal, Okan Yalabık gibi biraz eli yüzü düzgün insanlar var, birde Hüseyin'in cezaevine girmeden önce ki hali.. Çok açık şekilde güzellik farkı var. :)

Ayrıca Kerem Fırtına nerelerde? İlk bölümde birde geçen hafta ki bölümde azıcık gösterdiler, onun haricinde hiç bir bölüm ve sahnelerde yok.. Ben adamın yerinde olsam isyan ederim, herif belki bu proje için gelen teklifleri geri çevirmiştir..

Son olarakta Ahmet Kaya'nın "Metris'in Önünde" türküsünü duymak bazılarının çok hoşuna gitsede benim gitmedi. Tamam iyi söylüyor hoş söylüyor ama Ahmet Kaya'nın yaptıklarını da iyi biliyorum ben, Kürtçe şarkı söylemek isteyen bir adam "Kürdüz Ölene Kadar, Vallahi biz dostu özledik, Kürdüz sonuna kadar, Vallahi Apo'yu özledik" diye şarkı yapmaz ve bunu da meydanlarda söylemez!

Neyse bu ayrı konu ayrıca da bıçak sırtı bir konu o yüzden Ahmet Kaya ile ilgili bölüm için bu kadar yorum yeter.

Yukarıda son dedim ama aklıma birşey daha geldi. Dizi başlarken Hatırla Sevgili dizisi ile tek alakası "dönem dizisi" olmasıdır falan filan demişlerdi ama bakıyorum yan karekterlerin adları hatta kendileri bile giriyor diziye. Mesela ülkücülerin başı olan ve Asala Operasyonu'nu yapacak olan Metin, sonra Yaşar ve onun yeğeni. Yanlış hatırlamıyorsam Kürşad'da vardı Hatırla Sevgili'de.

Birde Necdet Aygün dosyası var tabii. Bir kaç bölüm önce nasıl öldürüldüğünü göstermişlerdi, o sahnede evlendiği kızda vardı. Bu bölümde ise Necdet ve karısının ismi çokca zikredildi, hatta kocaman dosyalar bile gösterildi.

Madem yan karekterler gösterilecek Harun'u da göstersinler. Bildiğim kadarı ile Harun yaşıyordu o dönem, tamam belli bir devam olacaktır ama eğer o diziden karekterler girecekse bu Harun ya da diziye sonradan giren genç solcu Ali olabilir veyahut her ikiside. Ülkücü tayfasından da Yaşar temelli girebilir diziye.. Onlar kaldıkları yerden devam edebilir..

Ufak bir dipnot ekleyelim: Yayın saati değiştiğine göre raitingler olumsuz yönde seyrediyor, yakında günü hatta biri iki ay sonra da dizi toptan kaldırılırsa şaşmayacağım..

Barış arkadaşım yanlış anlama ama yorumlarının subjektif olduğunu düşünüyorum. hatırla sevgili ile aynı konular devam ediyor diyorsun. e tabii ki devam edecek. 77 de balgatta adam öldüren 82 de boyut değiştirmedi ya. tabii ki aynı adamlardan devam etmesi normal. yani ertuğrul kürkçü, 80 öncesi varsa 80 sonrası da var. içerik olarak diziye denilecek laf yok zaten dizinin danışman kadrosunda 3 milliyetçi örgütlenmeden 2 dini örgütlenmeden ve 4 sol örgütlenmeden danışmanda görev aldı senaryo aşamasında.

Ülkücüler tipsiz solcular yakışıklı demen ise bence yakışıksız olmuş. bu kesinlikle ön yargılı bir bakış açısı (sözlükteki eleman dediyse oda yanlış bakmış) şimdi bir film ceviriyorsan gençlerin rol alacağı, baş rol oyuncusunumu yakışıklı secersin yardımcı roldeki oyuncuyu mu?

Kürşat karakteri ezik diyorsun. dikkat ettinmi bilmem ama hapisden sonra ezildi. çünkü darbe sürecinde adli mahkumlarla siyasi mahkumlar bir koğuşta kalıyordu. Kendi siyaseti ona gram yardım etmezken, diğer siyasetler çocuklarına yardım ediyordu. Ona tek yardım eden de, yıllardır konuşmadığı, abisi. Biraz empati kurarsan normal yaşama geçtiğinde, kime doğru kaykılacağın anlamında, kesinlikle paradox yaşarsın. Bu esnada da kişilik de böyle sapmalar durağanlıklar mümkündür.

işin sosyal boyutuna bakarsan da; 80 öncesi süreç de solcu gençlerin çoğu üniversitelerde okurken radikal milliyetci gençler daha çok sokak örgütlenmesi içindeydi. E hali ile darbe sonrası süreçte de hala o gençler oralardaydı.O zamanın lümpenleştiren hayat şartları, geniş kitlelere yayılmadığından, ilk etapta okumuş kitleyi etkisi altına alması, daha kolaydı. bu yüzdende, senin solcu dediğin gençler daha bakımlı kişiler. süreci tahlil edersek senaryonun sığ kaldığı kesin. Ama sonuçta tarih hakkında bilgi vermek adı altında bir dizi izliyoruz belgesel değil. dizlierdeki herşeye takılmamak lazım.

biz genel olarak dizilerin etkisi altında kaldığımızdan, oyuncu olmayan oyuncularda bunun etkisinde yaşıyor ve başlıyor " eşcinsel rolü oynamam", sevişmem öpüşmem demeye. İnsan şaşırıyor ama günlük hayatta, necati'yi gördüğünde hala polat havasında yürüyünce anlıyor. mazaallah o adam eşcinsel rolü oynasa 2 gün sonra kıvırtmaya başlar:)

Ahmet Kaya için diyecek bir şeyim yok. Hangi dinsel yada feodal kültürden olursak olalım, bizim töremizde, ölenin arkasından, "toprağı bol olsun" deriz geçeriz. bunun ötesi laflar ölene değil kendimize ailemize saygısızlıktır.

rating anlamında da evet ilk bölümden itibaren dizi % 15-17 share 'de.. ki bu az. sıralamada 12-13.