C Grubu (Dominik, Finlandiya, Yeni Zelanda, Türkiye, Ukrayna, ABD)

Amerika Birleşik Devletleri

Derrick Rose, Kyrie Irving
Stephen Curry, Klay Thompson, DeMar DeRozan
James Harden, Rudy Gay
Kenneth Faried, Mason Plumlee
Anthony Davis, DeMarcus Cousins, Andre Drummond

Ülkenin genel oyuncu havuzu düşünüldüğünde belki şu kadroya burun kıvıranlar olabilir ancak şunu belirtmekte fayda var ki ABD, şu kadrosuyla hala diğer bütün takımlardan oyuncu kalitesi olarak birkaç gömlek üstte bir takım. LeBron veya Durant gibi "ultra süperstar" bir ismin kadroda olmayışı bu algıyı yaratıyor aslında. Veya ilk bakışta daha tecrübeli olan oyuncuların kadroda olmayışı. Ancak net bir biçimde turnuvanın favorisiler ve İspanya'nın saha avantajı veya eksiksiz katılacak olması bu durumu değiştirmez.

Kadroya genel olarak bakıldığında en dikkat çeken çeken konu, Koç K'in bundan önceki seçimlerinden farklı olarak uzun konusunda farklı bir yol izlemesi. 2008 Pekin, 2010 Türkiye WC, 2012 Londra.. Bu üç turnuvada ABD'nin kadrosunda bulunan max. uzun sayısı üçtü. Bu şampiyonaya ise beş tane uzun ile geliyorlar. Son iki turnuvayı "bekçi uzun" Chandler ile geçirdikten sonra, bu şampiyonada iki tane saf pivot, iki tane 4/5 oynayan oyuncu, bir de dört numara kadroda bulunuyor. Ve bu isimler özellikle FIBA Basketbolu'nda eşleşme sıkıntısı yaşatacak isimler. Özellikle Anthony Davis'in hazırlık maçlarında da görüldü ki, muazzam bir fark yaratma durumu var. Hem ribaund, hem pota altını karartma, hem hücumda atletizm ile fark yaratma. Brezilya maçından sonra Nene, Davis'i Street Fighter'daki Dhalsim'e benzetmiş, "Her şeyi yakalıyordu.." demişti. Davis, şampiyonada en kritik isimlerden biri. Bunun dışında Cousins NBA'in hücum repertuarı en iyi uzunlarından biridir, onun da önemli fark yaratacağını düşünüyorum. Drummond, Plumlee, Faried.. Coach K, uzun rotasyonunu belki de İspanya'ya bakarak baya sağlam tutmuş gözüküyor.

Kadroda olmayan onca oyuncuya rağmen, yine muazzam bir kısa rotasyonu. Coach K, Harden ve Rose olarak takımın liderlerini açıklasa da Stephen Curry'nin "esas oğlan" olmaya en büyük aday olduğunu düşünüyorum. Son Porto Riko maçında devreye giren isim o olmuştu. Hem oyun kuruculuk meziyetleri, hem de sorumluluk alma konusunda gösterdiği eğilim ve o reaksiyonu veren bir oyuncu olması, ABD'nin kriz anlarında yardımcı olacaktır. Takımın ana skoreri olarak ise James Harden göze çarpıyor. Müthiş bir yetenek ama liderlik rolünü ne derece üstlenir, benim adıma muamma. Ama yine de skor anlamında hep o katkıyı verecektir. Bunların yanı sıra hazırlık maçlarında Kyrie Irving ve Klay Thompson'ın istikrarlı bir biçimde verdikleri katkıları gördük. Rose'un henüz tam eski dominantlığında olmadığının görüldüğü bir ortamda Irving'in performansı onlar adına çok değerli, o da şu ana kadar oldukça iyi performans gösteriyor. Thompson ise FIBA Basketboluna uygun bir diğer isim, dünya üzerindeki en iyi şutörlerden biri, net katkı veriyor, kilit adamlardan biri olur.

ABD, yine atletizm farkını ortaya koyup, tempoyu olabildiğince yukarılara çeken bir oyun ortaya koyacaktır. Buna kapılan her kim olursa olsun, karşılarında durmaları imkansız. Zira ABD kadrosundaki bütün oyuncuların doğasında bu var. Agresif savunma ve hızlı hücum sayıları. İşler sete kaldığında ise hem güçlü uzun rotasyonunu kullanabilirler, hem de birebirleri muazzam oynayan oyuncuları ile o kilidi açabilirler. Şahsi beklentim; şampiyon olurlar, Curry MVP olur. Takımın lokomotifleri; Curry, Harden ve Davis olur. Bunun yanı sıra Irving, Klay ve Cousins'den de değerli katkılar alırlar.

045668064671cffd00f6f174eed13514.jpg

[video=youtube;ETZRfVOIB4c]http://www.youtube.com/watch?v=ETZRfVOIB4c[/video]
 
Final İspanya-ABD olursa ikiside yüksek tempoyu seven takımlar fakat İspanya bu şekilde oynayarak ABD'nin ekmeğine yağ sürer . İspanya final stratejisini değiştirmeli. MVP'nin Harden(+medyatik) olacağını düşünüyorum , ayarsız falan ama onu savunabilecek biri de yok turnuvada.Turnuvaya konsantre olduğu sürece James Harden benim MVP adayım.
 
ABD akıllı davrandı çünkü önceki turnuvalarda Durant, Lebron varken uzun gerekmiyordu fazla ama şimdi İbaka, Gasoller varken süper bir uzun rotasyonu ile geldiler. Ayrıca ABD kısaları şu an bütün takımların kısalarını çiğ çiğ yer. Harden, Curry, Irving, Rose dünya üzerinde en kolay sayı bulup en kolay faul problemine sokan süper yıldızlar. Ayrıca Davis muazzam bir fark yaratacak.
 
FİNLANDİYA

Geçen yıl Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda adından sıkça söz ettiren Finlandiya tarihinde ilk kez Dünya Şampiyonası'na katılacak.Turnuvaya Türkiye,Brezilya ve Yunanistan gibi 'wild card'la gelen ülkelerden birisi Finlandiya. EuroBasket 2013'de Türkiye-Yunanistan-Rusya galibiyetleri ile turnuvanın sürpriz takımı olmayı başaran Finlandiya turnuvayı 9.lukla kapatmıştı.EuroBasket 2013'deki kadrodan 9 oyuncu yine Finlandiya kadrosunda yer alırken Murphy,Lehto,Muurinen kadroya yeni eklenen isimler.


ABD,Türkiye,Yeni Zelanda,Dominik Cumhuriyeti ve Ukrayna ile birlikte C grubunda yer alan Finlandiya öncelikli olarak grupta ilk 4'e girmeyi daha sonra da maç maç gitmeyi hedefliyor.ABD haricinde grupta denk takımların olduğunu varsayarsak bu grupta her takım her takımı yenebilecek durumda.


HAZIRLIK AŞAMASI-GENEL GÖRÜNTÜ

Salin-Koponen-Rannikko
Lehto-Koivisto
Huff-Nuituunen
Kotti-Muurinen-Murphy
Mottola-Lee

Coach : Henrik Dettman

Hazırlık maçlarında Litvanya(x2) , Avustralya (x3) , Almanya ve son olarak Fransa'yla oynayan Finlandiya sadece Avustralya karşısında oynadıkları bir maçtan galibiyetle ayrıldı. Avustralya karşısındaki iki maçlarını izleme fırsatım oldu. Finlandiya EuroBasket 2013'deki oyununa benzer bir oyun planıyla maçlara çıkıyor.Dağınık bir basketbol oynayan Finlandiya tam olarak şuta bağımlı bir takım diyebiliriz.Sete sette etkili olamayan Finlandiya mümkün olduğunca riskli savunma yapıp top çalma uğraşı içine giriyor ve savunma kaynaklı sayılar bularak oyunu istediği tempoya sokmak istiyor.Ribaund üstünlüğünün , ribaundu net çekmenin önemli olduğu bu oyunda takım ribaundlara olabildiğince konsantre olmaya çalışıyor.Hücumda 24 saniyeyi sonuna kadar kullanıp iç-dış paslaşmalarına , hareketli set oyununa pek rastlamadım izlediğim maçlarda.Finlandiya hücumlarında kısalar pick'ten sonra şutunu kullanıyorlar.El üstü şutları kullanmaktan da çekinmeyen Finlandiya düzen basketbolu oynamıyor.Yani onlar için hayati önem taşıyan şeyler ; iyi ribaund almak , sağlam ve riskli savunma yapmak , yüzdeli dış atış atmak.EuroBasket 2013'de olduğu gibi yine savaşan bir takım izletebilir bizlere Henrik Dettman. Tempoyu istedikleri gibi ayarlayıp rakipleri de kendi kaos ortamına dahil edebilirlerse başarılı olabilecek bir takım görüntüsü çiziyor.Finlandiya ile oynayacak takımların en çok dikkat etmesi gerektiği şeyler ; tempo kontrolünü rakibe bırakmamak , top kaybı sayısını minimize etmek ve ribaund üstünlüğü vermemek. Kadroya baktığımızda takımın lideri kuşkusuz Petteri Koponen.Khimki'de 13.7 sayı 3 asist 3 ribaund 0.7 top çalma istatistikleri tutturan Finli guard geçen yıl olduğu gibi yine el yakan topları kullanacak gibi duruyor.Kısalardan bahsedecek olursak Koponen'in en büyük yardımcıları Salin,Rannikko,Huff,Lehto diyebiliriz.Salin atletizmi ile kadroda ön plana çıkan kısalardan birisi.Hazırlık maçlarında Koponen'e yardım etmesi beklenen bu isimlerin performansı düzenli olmadı.Koponen istikrarlı bir biçimde skor katkısı verirken bahsettiğim isimlerin herbiri sadece birer maç +10 sayı üretebildiler.Uzun katkısı ise Dettman'ın yüzünü güldürüyor.Takımda en istikrarlı oyuncular kesinlikle Koponen,Lee,Murphy.Çoğu maçta +10 sayının üzerine çıkan bu 3 isim Finlandiya'nın en güçlü hücum silahları.Hazırlık maçlarında 70 sayıya ulaşmakta sıkıntı çeken Finlandiya'da Huff, Salin,Rannikko,Lehto mutlaka skor katkısı vermek zorunda.Mottolo ve Kotti ise bu takımın tecrübeli oyuncuları.


Dış atışları kullanmaktan hiç çekinmeyen kısalar ve devreye soktukları uzunlar(başta Lee ve Murphy) Finlandiya'nın hücum repertuarı.Dış atış yüzdelerinin iyi olması onların oyuna tutunması anlamına geliyor.Fazlasıyla şuta bağlı bir takımlar. Finlandiya ile oynarken top kaybı oranını minimize etmemiz gerekecek.Hücumda oyunu çeşitlendiremeyen Finlandiya sete sette ya perdeden sonra şut kullanıyor ya da topu uzunlara teslim ediyor.Yarı sahayı kolay geçebilen Finlandiya karşısında mümkün olduğunca doğru hücum edip geriye yerleşmiş vaziyette dönmemiz gerekiyor.Guardlarımızın tempo kontrolü ve asist/turnover oranı bu maç dahilinde ekstra önemli.Koponen , Lee ,Murphy üçlüsünden 35-40 sayı yiyebiliriz burada önemli olan diğer oyuncuları devreye sokmamak.Salin,Huff,Lehto,Rannikko'dan eksta skor katkıları gelmediği takdirde sorun yok.Hazırlık maçlarında bizim gibi 70 sayıları göremeyen(yanılmıyorsam sadece bir maç +70) bir takım Finlandiya.Düzenli ve akıllı basketbol oynadığımız takdirde yenmemiz gereken bir takım diyebilirim.
 
YENİ ZELANDA

Turnuvaya 5.kez katılacak olan Okyanusya ülkesinin şimdiye kadar aldıkları en büyük başarı 2002 Indianapolis'teki 4.lük olarak göze çarpıyor.C grubunda yer alan Yeni Zelanda Avrupa'da birçok takıma ters gelebilecek yapıda bir ekip.Hedefleri ilk olarak grubu en iyi yerde bitirip daha sonra maç maç düşünmek.


C grubunda oldukları için oldukça şanslı olan Yeni Zelanda grubu 4.bitirmediği taktirde çeyrek final kapısını aralayabilecek bir takım , fakat grupta entresan yenilgiler alıp erken havlu atabilecek de bir ekip.Turnuva performansı daha çok günlük performanslarındaki ölçütlere göre olduğu için öngörüsü zor bir takım.


HAZIRLIK AŞAMASI-GENEL GÖRÜNTÜ

Tait-T.Webster-Kenny
Penney-C.Webster
Abercrombie-Bartlett
Vukona-Fotu-Anthony
Loe-Frank

Coach : Nenad Vucinic

Yeni Zelanda hazırlık periyodunu bol maçla geçiren takımlardan.Güney Kore ile defalarca maç yaptıktan sonra Kamerun,Fildişi Sahili,Yunanistan,Slovenya,Sırbistan,Litvanya ile toplam 12-13 hazırlık maçı yaptılar.Son oynadıkları hazırlık maçında Sırbistan'ı 102-96 mağlup etmeyi başardılar. Giderek daha iyi performanslar gösteren Yeni Zelanda güçlü Avrupa ülkeleriyle yaptıkları maçlarda maçları 5-6 sayı geride bitiridi.Hazırlık maçlarından sadece birini canlı takip edebildim , diğer maçları videolar ve istatistiklerle değerlendirme imkanım oldu. Takımın oyun ve skor lideri Kirk Penney.Turnuvada sayı krallığına oynamasını beklediğim Penney hazırlık maçlarında oldukça skorer göründü. Sırbistan'a 29 , Litvanya'ya 26 ,Yunanistan'a 14 , Slovenya'ya 17 , Fildişi Sahilleri'ne 27 sayı attı.Oldukça formda olan Penney takımda alternatifsiz durumda.2 ve 3 numaralarda görev alarak +30 dakikaları rahat görüyor. Skor anlamında Penney'e en çok yardımı kuşkusuz Corey Webster yapıyor.Penney+Corey Webster'den düzenli olarak 35-40 sayı civarında skor katkısı alıyorlar.Bu iki oyuncuya ilk desteği takım kaptanı Vukona veriyor. 1.98'lik boyuyla 4 numarada görev alan Vukona orta mesafe şutu olan bir oyuncu.3 numaradaki Abercrombie maçlarda çok az top kullanıyor ,savunmada direnç koyarak kendi pozisyonunu iyi savunuyor.Tait,Webster kardeşler , Penney ve Abercrombie kısa rotasyonun önemli dişlileri.Uzun rotasyonununda ise Vukona,Frank ,Fotu ve Loe daha fazla süre alan isimler.


Takım sistem olarak tamamen günlük şut performansına bağlı.Tüm oyuncular ve takımlar için önemli olan gününde olmak ifadesi Yeni Zelanda için daha hayati durumda.Fazla dış atış kullanan ekip savunmada yumuşak kalıyor. Özellikle çember savunmasında ciddi aksayan Yeni Zelanda uzunları oldukça 'undersize'.Hazırlık maçlarında potalarında sıkça 80-85 sayı gördüler. Hücumda uzunlar oldukça hareketli fakat pota altında ekmeğini taştan çıkaran tipte uzunlar değil.Ağırlıklı süre verdikleri Vukona,Frank ve Fotu şutu olması sebebiyle tercih edilmiş oyuncular.Vucinic'in takımında şut atmayan yok neredeyse. Kadrosunda çok yüzdeli şutörleri bulunduran Yeni Zelanda hazırlık maçlarında genellikle 78-80 sayı civarına rahat ulaştı.Finlandiya gibi şuta bağımlı bir takım Yeni Zelanda fakat hücumda set içerisinde topu çevirip boş oyuncuyu bulabiliyorlar , set temposunu yukarı çekebiliyorlar.Finlandiya gibi ağırlıklı olarak pick'ten sonra şut atmak sete set hücumda onların tek silahı değil.


Yeni Zelanda turnuvaya Türkiye maçıyla başlıyor.Olduça skorer bir takım olmaları sebebiyle çok tehlikeli bir rakip olduğunu düşünüyorum.Kaybettikleri Litvanya,Slovenya,Sırbistan(birini kazandılar diğerini kayettiler) maçlarına bakılırsa ne olursa olsun rakip potaya 79-74-79 sayı gönderdiler.Yeni Zelanda'ya karşı atarak kazanmak çok zor, oyunu yavaşlatıp iki taraf için de daha kontrollü bir maç haline getirmemiz gerekiyor.70li sayıları bulmakta zorlanıyoruz , Yeni Zelanda'nın savunma performansının sıkıntılı olduğunu varsayarsak bu maçta 70 sayıyı geçebileceğimizi düşünüyorum fakat Yeni Zelanda'nın yenilirken dahi 80li sayılara yaklaşması turnuvanın ilk maçında beni tedirgin ediyor.Penney ve Corey Webster mutlaka önlem alınması gereken oyuncular.Bu oyuncuların ikisinden 34-35 civarı sayı katkısı gelirse işimiz çok zor olur.Mutlaka bu oyuncuların şutlarına el göstermek gerekiyor savunmada.'Undersize' bir takım olan Yeni Zelanda karşısında mutlaka pota altını iyi işlememiz ve uzunlarımızı doğru yerde topla buluşturmamız gerekecek.Ben Ömer Aşık'ın turnuvaya etkili bir performansla girebileceğini düşünüyorum.Oğuz Savaş’ın post oyunu hücumda kullanılabilir.Hareketli ve şutör uzunlarının olması mutlaka çok dikkat edilmesi gereken detay.Hazırlık maçlarında hareketli uzunları savunmakta güçlük çektik , özellikle 4 numara savunmamız aksadı.Takım kaptanı 1.98 lik Vukona'da Penney ve Webster gibi ciddi skor katkısı verebiliyor.Kerem Gönlüm ve Barış Hersek'in 4 numara savunmasına konsantre olmaları gerekiyor aksi takdirde Vukona'yı Cenk veya Emir'le savunup maç içerisinde 12-13 dakika 4 kısalı sistemle oynayabiliriz.3 numarada görev alıp iyi savunma yapan , ribaundlara konsantre Abercrombie takımın en değerli parçalarından Emir'i savunacak , Emir üzerinde baskı kurabilir .Üzerinde oturulup düşünülmesi ,ayrıntılarıyla incelenmesi gereken bir maç bizleri bekliyor.


Yeni Zelanda grupta ilk 4 için favori takımlardan birisi diyebiliriz.Grupta 2. veya 3. olup ikinci turda Slovenya veya Avustralya ile eşleceklerini düşünüyorum.Avustralya gibi pota altını çok etkili kullanan bir takımla eşleşmektense kendileri gibi hareketli ve 'undersize' uzunları bulunan Slovenya ile eşlemeleri onlar adına daha hayırlı olabilir.


Yeni Zelandalı oyuncular maçlardan önce yaptıkları haka dansıyla turnuvalara renk katıyorlar. https://www.youtube.com/watch?v=jZhtld-U1uw
 
DOMİNİK CUMHURİYETİ

Turnuvaya 2.kez katılacak olan Dominik Cumhuriyeti geçen yıl Centrobasket'te aldıkları bronz madalyayla hafızalarımızda yer edinen bir ekip.Turnuvada C grubunda mücadele edecek Dominik Cumhuriyeti ABD haricinde grupta her takıma bela olabilecek bir takım.Onlar için ilk hedef ilk 4'te kendilerine yer bulabilmek.


HAZIRLIK AŞAMASI-GENEL GÖRÜNTÜ

Sosa-Liz-Coronado
Feldeine-Fortune
Garcia-Suero
Baez-Sanchez-Santana
Vargas-Martinez

Coach : Orlando Antigua

Filipinler,Senegal,ABD,Porto Riko(x2),Jamaika gibi takımlarla hazırlık maçı yapan Dominik Cumhuriyeti'nin Avrupa ekipleriyle hazırlık maçı yapmamasına anlam veremedim. Bu maçlarda ABD ve Porto Rİko'ya(birini kaybedip diğerini kazandılar) kaybeden Dominik Cumhuriyeti diğer hazırlık maçlarını kazandı.ABD maçının tekrarını izleyip diğer maçları istatistik kağıdına bakarak analiz etme imkanım oldu. Kısa rotasyonunun genişliği ile ön plana çıkan Dominik Cumhuriyeti'nde uzunların vereceği katkı çok önemli. Maçlara genellikle Sosa-Feldaine -Garcia-Baez-Vargas ilk beşiyle çıkan koç Antigua rotasyonda kısaların penetre ve şut kabiliyetlerini öne çıkartmak istiyor.Kısalara yeterli alanı açmak için 4 numarada şut tehditi olan Baez'i kullanan Antigua bu şekilde Sosa,Feldaine ve Garcia'ya alan açmayı hedefliyor. Hazırlık maçı performanslarına baktığımızda Feldeine takımın düzenli skor katkısı veren 1 numaralı oyuncu konumunda. Turnuvada dikkatleri üzerine çekeceğini düşündüğüm Feldeine potaya çok güçlü atak ediyor.Penetre kabiliyeti üst seviye olan oyuncunun hem sağından hem solundan aynı kuvvetle potaya gidebilmesi büyük avantaj.'Catch and shot'ı ve ceza atışlarını yüksek yüzdeyle sokabilen oyuncuya rakip savunmalar muhakkak önlem almak zorunda.Feldeine Filipinler'e 15 , Senegal'e 14 , ABD'ye 14 sayı göndererek turnuvada yaklaşık bu dolaylarda düzenli sayı katkısı vereceğinin sinyallerini veriyor. Tempo yapmaktan çekinmeyen bir takım Dominik Cumhuriyeti.Hücumda potaya gitmekten çekinmeyen pozisyonu bulduklarında şut kullanan Dominik Cumhuriyeti'nde Feldeine,Sosa ve Garcia'nın birebir yüzdeleri de turnuvada gidişiatlarını belirleyecek.Yarı sahayı erken geçip rakip savunma oturmadan hücum etme gayretinde bulunan takımın bu konuda tempo ayarlayıcısı Sosa . Zaman zaman çok saçma tercihlerde de bulunan oyuncunun vereceği kararlar oyunun seyri için büyük önem taşıyor.Sosa'ya bu konuda Liz ve Coronado da yardım ediyor. 3 numaradaki Garcia skorer kimliği ile Feldeine'e en çok yardım eden oyuncu durumunda.Yüzdeli şut sokabilmesinin yanında düzen dışı skor da üretebiliyor. Oyuncuları tanıtırken takımın esas dişlisi Martinez'i atlamamak gerekir. 2.03 boyuyla 4/5 oynayabilen Martinez maçlara ilk 5 başlamasa da ciddi süreler alan bir oyuncu. Perdeden sonra topu eline alan Martinez bir 5 numaraya göre iyi bir saha görüşüne sahip. Pick'ten sonra topu eline alıp arkadaşlarına etkili paslar çıkarabiliyor , özellikle diplerde Garcia ve Feldeine'i topla buluşturabiliyor.Son hazırlık maçlarında 10-12 dolaylarında sayılar atan Martinez Horford'ın olmadığı turnuvada Dominik adına en önemli çarklardan birisi. Onun vereceği sayı,ribaund katkısı Feldeine ve Garcia üzerindeki yükü hafifletebilir.Diğer 5 numara Vargas hazırlık maçlarında düzensiz performansıyla dikkat çekti.Jamaika'ya karşı 23 sayı 10 ribaund yaptıktan sonra +10 lu sayılara ulaşamayan Vargas son oynadıkları Filipinler maçında 12 sayı attı. Vargas,Baez ve Martinez mutlaka savunma ve hücumda etkili performans vermek durumundalar zira Dominik Cumhuriyeti'nde uzun rotasyonu kısa rotasyonu kadar geniş değil.


Hazırlık maçlarında süreleri dağıtan Antigua'nın turnuvada bazı oyuncularını öne çıkarmasını bekliyorum. Garcia ve Feldeine'nin sahada kaldığı zaman zarfı mutlaka artmalı.Hücumda bu iki oyuncu sorumluluk almayınca tıkanabilen bir takım. Tempo basketbolu oynarken sık top kaybı yapabiliyorlar , Sosa mutlaka tercihlerine dikkat etmeli.Sık sık penetre etme eğilimindeki oyunculardan kurulu Dominik'te bazen oyuncular kör noktalara doğru dalabiliyorlar.Grupta ABD haricindeki takımları yendiği takdirde asla sürpriz olarak değerlendirmem. Pota altı zaaflarını minumuma indirdikleri zaman etkili bir takıma dönüşebilirler.Maçlarda top kayıpları ve saçma tercihler çok canlarını yakabilir , yüksek oyun temposunu daha düzenli kılıfa uydurabilirlerse çok tehlikeli bir takıma dönüşürler. Avrupa takımlarıyla yani daha düzen basketbolu oynayan kültürlerle hazırlık karşılaşması yapmamış olmaları ciddi bir dezavantaj.Düşük tempoda sert savunma yapan takımlara karşı nasıl performans vereceklerini bilmiyorum.Finlandiya ve Yeni Zelanda ile aynı grupta olup , çaprazdan Slovenya gibi bir takımla eşleşebilme ihtimalini düşündüğümüzde aslında onlar istediği basketbolu oynabilecek taraftalar. Performansını çok merak ettiğim bir takım diyebilirim ve özellikle Feldeine'nin dikkatle izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.Cedi ,Sinan,Cenk,Emir'in birebir savunmada Garcia ve Feldeine'e yenilmemeleri gerekecek.Potaya sağlam giden bir ekip olduklarını düşündüğümüzde Ömer Aşık ve Furkan'ın pota altındaki kararlığı bu maç özelinde önemli.Gruptan çıkmaları benim açımdan sürpriz değil.
 
2010 bizim için özel bir turnuva evet ama benim adıma 2006 Japonya çok daha anlamlı. Genç kadro ile başardıklarımız ve aldığımız inanılmaz galibiyetler beni çok mutlu etmişti. Eğer o kadroda Hidayet de olsaydı kesinlikle 6.lıktan daha iyi bir derece elde ederdik. Şimdiye bakıyorum da takım çok isteksiz bizler de takımdan dolayı isteksiz bir durumdayız.

Grubun favorisi ABD ama şampiyon olacaklarını düşünmüyorum. Bizim 2.liğimiz de kesin değil. Finlandiya ve Ukrayna'ya özellikle Finlandiya'ya çok dikkat etmeliyiz. Kopponen ve Salin gibi önemli silahlara sahipler.
 
Son izlediğimiz ve sonuçlarını takip ettiğimiz maçlara bakarsak gruptan Finlandiya'nın çıkmaması lazım aslında ama son turnuvaları onları ön plana çıkarıyor.

Yeni Zelanda son hazırlık maçlarında güzel skorlar aldı. Ben en zayıf halka diyordum bunlara ama Sırbistan'ı yendiler hazırlık maçında.

Ukrayna keza çok dengeli bir takım. İsim isim bakınca cacık olmaz diyorsun ama çok tehlikeliler.

Daha önce arkadaşlar da yazmıştı Dominik'in ilk 5'i fena değil.

Bizim skor opsiyonu kısıtlı bir kadroyla gelmemiz bu takımları heyecanlandırdı. Mücadele ruhu yüksek ve savunma direnci üst seviyede bir takım olmamız diğer takımlara göre ayırıyor belki bizi ama eksik yönlerimiz de çok.

ABD dışındaki üç takımın en zor tahmin edileceği grup bizimki. Şu anda tahmin başlığına yazdığım üç takımı bile hatırlamıyorum. :)
 
Son izlediğimiz ve sonuçlarını takip ettiğimiz maçlara bakarsak gruptan Finlandiya'nın çıkmaması lazım aslında ama son turnuvaları onları ön plana çıkarıyor.

Yeni Zelanda son hazırlık maçlarında güzel skorlar aldı. Ben en zayıf halka diyordum bunlara ama Sırbistan'ı yendiler hazırlık maçında.

Ukrayna keza çok dengeli bir takım. İsim isim bakınca cacık olmaz diyorsun ama çok tehlikeliler.

Daha önce arkadaşlar da yazmıştı Dominik'in ilk 5'i fena değil.

Bizim skor opsiyonu kısıtlı bir kadroyla gelmemiz bu takımları heyecanlandırdı. Mücadele ruhu yüksek ve savunma direnci üst seviyede bir takım olmamız diğer takımlara göre ayırıyor belki bizi ama eksik yönlerimiz de çok.

ABD dışındaki üç takımın en zor tahmin edileceği grup bizimki. Şu anda tahmin başlığına yazdığım üç takımı bile hatırlamıyorum. :)


Finlandiya bence dışarıda kalacak , Ukrayna-YeniZelanda-Türkiye-Dominik nasıl sıralanır hangisi çıkar çok zor tahmin yürütmek. Dominik'te
Feldeine,Garcia,Martinez çok formda. Ukrayna 'da Eugene , Zaytsev,Nathyazhko ciddi skor katkısı veriyor. Fransa'yı yendiler , Avustralya'ya yenildiler.İspanya'ya da 71-63 yenildiler. Yeni Zelanda baya baya forma girdi son 2 Sırbistan maçına bakarsak . Enteresan bir grup bizim maçlarda temponun rakiplerin istediği doğrultuda gitmesine izin vermemek gerek , Avrupa'daki düzen basketbol kültürü ile oynayan ekipler değil. İnş ABD'nin arkasından 2.olarak çıkarız.
 
Cedi Osman: 7 sayı, 3 ribaund, 2 asist, 2 top çalma
Sinan Güler: 8 sayı, 3 ribaund, 1 asist
Barış Ermiş: 1 asist
Cenk Akyol: 12 sayı, 4 ribaund, 1 asist
Barış Hersek: 4 sayı
Emir Preldzic: 4 sayı, 4 ribaund, 4 asist
Kerem Tunçeri: 8 sayı, 2 ribaund, 7 asist
Oğuz Savaş: 10 sayı, 1 ribaund, 2 asist
Kerem Gönlüm: 11 sayı, 5 ribaund, 2 asist
Ender Arslan: 12 sayı, 1 ribaund, 1 asist
Ömer Aşık: 9 sayı, 4 ribaund
Furkan Aldemir: 9 sayı, 8 ribaund, 2 asist

Carlos Arroyo: 14 sayı, 1 ribaund, 5 asist
JJ Barea: 10 sayı, 1 ribaund, 3 asist
 
13:30 Ukrayna - Dominik Cum.
17:00 Yeni Zelanda - Türkiye (Ntv Spor)
22:30 ABD - Finlandiya (Ntv Spor)
 
Ukrayna ve Dominik turnuvaya iyi başlamadı. İlk yarı sonucu 27-27. Dominik 11 , Ukrayna 9 top kaybı yaptı ilk yarıda . Dominik daha önce yazıda da belirttiğim gibi Feldeine ve Garcia'nın eline bakıyor. Bu 2 oyuncunun yüzdesi maç sonucunu belirleyecek bana kalırsa. Ukrayna'da hazırlık maçlarının en istikrarlı ismi Jeter Eugene turnuvaya iyi başladı.
 
2.yarıya 4 üçlük isabeti bularak 14-0'lık seri ile başladı Ukrayna ve maç sonuna kadar avantajını korudu. Bu dakikalarda dış atışları girmeyen Dominik içeriyi kullanarak 7-0 lık seri yakalasa da maç sonuna kadar farkı daha fazla indiremedi. 7/27 3 sayılık isabet buldu Dominik. Garcia 18 , Sosa 10 , Feldeine 10 sayı buldu. Dominik'in maç kazanması için Feldeine'in mutlaka 20li sayılara yaklaşması gerekiyor.Bugün 4/13 saha içi isabeti ile oynadı Feldeine. İlk yarı Dominik 11,Ukrayna 9 top kaybederken maç sonunda 17-17 oldu top kaybı sayıları. Ukrayna 2.yarının başındaki 3 lük isabetleri ile maçı aldı.10/26 ile oynadılılar 3 sayı gerisinden. Eugene Jeter 16 sayı ile galibiyette önemli rol oynadı.
 
UKR.jpg
UKRAINE
ShotsRebounds
#PlayersMinFG2pts3ptsFTODTotAsPFToStBS+/-EfPts
4M. PUSTOZVONOV16:001/333.3%1/250%0/10%3/475%02222131095
5*E. JETER28:005/1241.7%2/633.3%3/650%3/475%011224005716
6O. MISHULA14:003/560%1/250%2/366.7%0/0-%00010000478
7S. MYKHAILIUKDid not play
8*S. GLADYR26:002/633.3%0/20%2/450%6/785.7%03332310101112
9*O. LYPOVYY24:001/425%0/0-%1/425%1/425%033110001024
10*K. NATYAZHKO20:001/616.7%1/616.7%0/0-%0/0-%156112101232
11D. ZABIRCHENKO14:001/250%0/0-%1/250%0/0-%00003100013
12*M. KORNIENKO20:004/757.1%3/650%1/1100%0/0-%2571211012149
13I. ZAYTSEV18:000/20%0/0-%0/20%0/0-%02202200-1-20
14A. PUSTOVYIDid not play
15S. KRAVTSOV20:004/4100%4/4100%0/0-%5/771.4%34703300-21513
Team/Coaches05500000
TOTALS20022/5143.1%12/2842.9%10/2343.5%18/2669.2%6303611181761506772

DOM.jpg
DOMINICAN REPUBLIC
ShotsRebounds
#PlayersMinFG2pts3ptsFTODTotAsPFToStBS+/-EfPts
4*E. SOSA28:004/944.4%3/475%1/520%2/450%03323200-13711
5M. FORTUNA03:000/10%0/0-%0/10%0/0-%000000000-10
6J. CORONADO13:001/425%1/1100%0/30%0/0-%00013110402
7V. LIZ12:001/520%1/425%0/10%0/0-%011043108-32
8E. SANTANADid not play
9*F. GARCIA30:006/1346.2%2/540%4/850%2/2100%03344101-101818
10*J. FELDEINE31:004/1330.8%2/633.3%2/728.6%0/10%13411220-16510
11*E. VARGAS22:001/333.3%1/333.3%0/0-%2/450%27911101-5104
12O. SANCHEZ11:002/2100%2/2100%0/0-%1/250%12310200-465
13*E. BAEZ28:002/633.3%2/540%0/10%0/0-%63934300-1094
14R. RAMON04:000/0-%0/0-%0/0-%0/0-%00000000100
15J. MARTINEZ18:003/837.5%3/742.9%0/10%0/10%23502200-536
Team/Coaches13400000
TOTALS20024/6437.5%17/3745.9%7/2725.9%7/1450%13284113221742-505462


 

Üst