Euroleague 2015-2016

Olympiakos'a Brose'ye yenildikleri maçtan itibaren birşeyler oldu,Spanoulis bence fazla abartılmış bir oyuncu,markalaştırmış kendisini,sadece ismi var,Spanoulis'in şutu vasat,savunma zayıf,serbest atışlar vasat,sadece asist yönü iyi ve faul aldırabiliyor takımı lehine,birde 10 tane üçlük deneyip 1 tane orta sahaya yakın bir yerden isabet bulduğu zaman yıldız oluyor işte,şahsi görüşüm Spanoulis 10 üzerinden 6'lık bir oyuncudur.Olympiakos'un pota altı sorunu var,Dunston varken içeriden etkili olabiliyorlardı,Hunter'ın katkısı yetmiyor,yani P.Young takımın % 25 iymiş,bu ortaya çıktı,ayrıca Spa'ya verilecek süreyi Lojeski'ye versinler,onlar için daha iyi olur bu

FB'de hep zenci pivotlar efsane oluyor,Udoh tam isabet olmuş,Galatasaray'da da görmek isteyeceğim bir oyuncu.Udoh Nba'ye dönmemeli,hep Avrupa basketbolunun içinde kalmalı.Vesely'de gitmemeli,zaten kolay faul problemine giriyor,Nba'de 5-10 dakika oynayacak,onun gibi bu oyunu çok seven bir isim Nba'de mutsuz olur.FB herşeyi iyi yapmış,salon,bütçe,antrenör vesaire ama seyirci konusunda sıkıntı var,FB taraftarı iyi bir atmosfer yaratamıyor.

Bence spanoulis fazla abartılmış değil, sonuçta 2 sene üstüste o sezonun dream teami kabul edilen takımları geçip şampiyon olurlarken başrolde o vardı. ama hiçbir zamanda yüksek yüzdeli çut ata birisi olmadı. Özelliği, kritik anlarda elinin titrememesi, zekası, istediği zaman kolay faul alması vs..

Udoh u biraz dallas comegys e benzediyorum ben, ve aslında hücum repertuarı vesely den bile daha geniş, orta mesafeden şutları iyi. Taraftar maç içinde zaman zaman uyuyor bencede.

Olympiakos benchinde K-Pap'ı gördüm. Ne zaman oynamaya başlayacak bilmiyorum ama eski haline yaklaşırsa Oly de F4 potasına girer.
Bu arada Avrupa'nın elit oyuncularından ve hatta efsanelerinden biri olma potansiyeli varken zamansız NBA yapması yüzünden kariyeri sekteye uğradı. 26 yaşına geldi, yine çok önemli katkılar verecektir ama efsaneleşir mi emin değilim.

Top 8 den itibaren oynayabilecek diye bir yazı okudum ama transferler, top16 ikinci maçlardan itibaren oynayabiliyor diye biliyordum :)

Henry Walker imkansız 3 lükler attı çok özel bir oyuncu, Bilan da pota altını Udoh, Antic, Vesely e rağmen domine etti hatta denize döktü de dersek çok abartmış olmayız. Fundamentalı iyi, ayakları çabuk ama ona rağmen güçlü, ayrıca net ribaund alıyor sürekli oyunun içinde konsantre ben çok beğendim. Forumda da yazılmıştı sanırım yaz dönemi Bilan.

Abi ne yaptın, ne denize dökmesi. Bilan 13 sayıi 4 ribaund la oynamış, 3 top kaybı var, 2 de blok yemiş. Udoh ilk çeyrekte resmen üstünden geçti. Bence 2 ve 3. çeyreklerde cedevitayı oyunda tutan, white ın datomeyi hucumda her pozisyonda geçmesi, obradovic in ömer ve barışa süre vermesi, udoh un erken 3. faulünü yapmasıydı.

Udoh-Vesely Avrupa'da en formda uzun ikilisi muhtemelen. İkisi de belli bir seviyenin altına hiç düşmüyor, en az biri mutlaka farklı bir seviyeye çıkıyor. Ama ikisini de yedekleyen oyuncularla aralarında uçurum var. FB bu sene çok geniş kısa rotasyonu oluştururken uzun rotasyonunun bu kadar dar kalması sıkıntı oluşturabilir. Hickman dün akşam çok özel bir geri dönüş sergiledi, Maccabi'deyken beğendiğim bir oyuncuydu, efsane Milano serisinin yıldızıydı. Sakatlığının kariyerini etkilemesi üzücü olur. Onun dönüşüyle birlikte çok alternatifli bir kısa rotasyonu oldu, Vesely ve Udoh sakatlanmazsa, maç içinde faul problemine girmezlerse FB şampiyonluğun favorisi diyebiliriz. Tek problemleri maç içinde ciddi düşüşler yaşamaları. Obradoviç bu duruma çare bulamadı. Kuban, Cedevita gibi takımlarla oynarken tolere edilebilir ama F4'te bu sıkıntı olur.
Udoh net bir şekilde Bilan'ı ezdi ama Bilan'ın saha görüşü çok iyi. Pota altında dibinde Udoh varken bile boş dış atıcıyı bulabiliyor. Seneye farklı bir yerde izleriz muhtemelen.

Real'de Rudy'nin nasıl döneceği kritik. Bu sene efsane oynamasa da eksikliğini ciddi anlamda hissediyorlar. Llull'un dönüşü bile seviye atlattı.
De Colo da büyümüştü, bu sene devleşiyor. Son yıllarda Avrupa'da bu kadar istikrarlı ve iyi oynayan bir oyuncu izlememiştik. Gerçekten keyif veriyor.
Teodosic önemli bir oyuncu, katkısı yadsınamaz ama çok fazla tercih hatası yapıyor. Artık 29 yaşında, bazı şeyleri aşması gerekiyor. CSKA'nın kontrolü hala onda ve muhtemelen yine şampiyonluğun belirleyicisi.

Brose efsanesi sona mı erdi diyelim, balonu söndü mü diyelim emin değilim, maç içinde güzel sekanslar oluyor ama güçleri de bu kadar. Yine de örnek takımlar.
Oly işi zora soktu ama bizi K-Pap'ı izlemekten mahrum bırakmazlar umarım. Ben de 7. maçlardan sonra oynayabilecek diye gördüm, inşallah öyle olur.

Haftanın güzel maçları dün oynandı. Bugün Kızılyıldız-Kuban maçı ve belki biraz da Barca-Laboral maçı izlemeye değer ama bizim efsane yayın kuruluşlarımız diğer 3 maçı veriyor.
EL yayın hakkını aldık diyen Digiturk'un 4 kanalı var ve Perşembe-Cuma akşamları sadece bir lig maçı var. Yayın hakkını aldıysan daha çok maç izlettirmelisin. Her ne kadar Digiturk spikerleri keyfini azaltsa da maç sayısı artmalı. Haftada 3 maç gösterip yayın hakkı bende diyemezsin.

Benim izlediğim dakikalarda Bilan rahat sayılar attı hele bi pozisyon vardı ki Antic,Udoh, Bogdanovic markajına rağmen basket faul aldı, sırtı dönük oyununu beğendim, bi tık yukarda kalıyor kollarının da uzunluğuyla pota altında.

Barca - Kutxa maçı uzatmaya gitti Ntvspor böyle maçları vermez gider en dandik maçları verir,gelecek hafta yine facia büyük ihtimal daçka'nın maçını verecekler

Laboral grubu epey karıştırdı grup hakikaten son yılların en muhteşem grubuydu beklediğimden de iyi gidiyor.

SM-A500F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

-Barca'nın koçundan ben nefret etmeye başladım,adam Tomic'ten faydalanamıyor belki de benim onu F.Challange kadromdan çıkarmamı bekliyordur .. Elindeki kadroyu en kötü kullanan koçlardan biri
-Laboral iyi gidiyor ama devamı gelmez bence,Bourousis onları sürüklüyor,birde kısa oyuncuları skorer,Mike James,Adam veya Caseur illa biri çıkıp skor üretiyor
-Cska kriz dönemini iyi atlattı,De Colo döndü ve onlar yine eze eze ilerleyecekler bence ...
-Fenerbahçe'yi sakatlıklar etkilemez,Udoh ve Vesely yan yana daha verimli olur,adeta pota altında duvar öreceklerdir tek sıkıntı erken faul problemine girmeleri
-Anadolu Efes gram hak etmiyor top 8'i,ite kaka birşeyler yapıyorlar işte ama onlar yerine basketbolun hakkını veren bir takım top 8'de olsun isterim
-Daçka'ya diyecek sözüm yok,o kadar parayla anca böyle kötü bir kadro kurulabilinirdi,top 16'da olmaları bile EL için utanç
-Cedevita zagrep kadrosunun üstünde performans ortaya koyan bir takım,tebrik ediyorum onları
-Kızılyıldız EL'in olmazsa olmazı,onlarda kadrolarının üstünde performans sergiliyorlar
-Lokomotif Moskova'nın koçu çok başarılı,kısıtlı kadrolarına rağmen onlarda fena sayılmazlar
-Zalgiris renk vermiyor,kadro berbat,bu dandik kadro ile hak etmiyorlar EL'i
-Brose'de kadrosunun üstünde performans sergileyenlerden
-Real biraz toparlandı,bu kadro ile zaten başarılı olmaları şart,isim isim bakacak olursak en iyi 3 kadrodan birine sahipler
-Olympiakos'a birşeyler oldu,frenler tutmuyor ...
-Panathaniakos'ta çok kötü,Calathes ve Raduljica dışında işe yarar isimleri yok,Dia hariç !
-Malaga'nın koçuna gıcık oluyorum dolayısıyla Malaga'yı da sevmiyorum,zaten durumları ortada
-Khimki'de eh işte takımlarından

Bu sene şampiyon Cska olacak
Final Four'da Cska-Real-FB ve bir süpriz takım olabilir
Ben Cska - FB finali olsun isterim

Bir tarafta Pascual ve Plaza diğer yanda Bartzokas ve Trinchieri. Euroleague'de günün özeti buydu bugün.

Barcelona ile başlayayım;tablo tamamıyla rezalet. Neresinden tutarsan tut elinde kalıyor. 10,11 yaşlarımdayken Bodiroga,Fucka işbirliğiyle aldıkları 2003 şampiyonluğu(ve Pascual'in kariyer zirvesi yaptığı Teodosicli,Papaloukaslı Olympiakos'a karşı aldıkları 2010 şampiyonluğu. Şimdi kaç sene beklemek gerekecek ? Futbol takımının kendi alanında Dünya tarihinin belki de en iyi takımı olduğu bu yıllarda basketbol şubesinde böyle bir atılım yapamaması düşünülmesi gereken ayrı bir konu. Pascual'in lig şampiyonlukları onları mutlu ediyorsa söyleyecek birşey yok.

Bugüne gelirsek öncelikle Pascual'in basketbol görüşünün artık oldukça demode kaldığı açıkça görünen bir gerçek. Rakip sahaya erken yerleşmenin ve rakip sahada dinamizmin öne çıktığı bu dönemlerde kendisinin tempo ile verdiği savaşın bir manası yok. Bu şu anda tüm takımların koş koş basketbol oynaması anlamına gelmiyor burada yanlış anlaşılan konulardan birisi bu aslında. Akıcılık ve fırsatını bulunca rakip sahaya erken yerleşerek top sirkülasyonunu savunma tam oturmadan yapmak, rakip savunmaların düzene oturmasını engellemek demek. Yani hücumda ana odaklarınızı rakip savunma daha %100 konsantre olmadan aktif role geçirmek rakipte "acaba yardıma mı gideyim pozisyonumu mu koruyayım, penetreyi mi keseyim yoksa pas açısını kapatayım" gibi karar karmaşalarına sebep olmak anlamına geliyor. Yani günümüzün gereği Allah ne verdiyse koşmak değil akıcı oynamak. Zaten yetenekli ellerin azaldığı Avrupa basketbolunda mevcut durumun iyilerini öne çıkarmak için onlara bu tip geniş saha görüş şansı ve savunmacısını ekarte etme fırsatını sağlamak gerekiyor.

Bu tempo goygoyundan sonra Barça'nın yapmak istediğine gelelim. Tempoyu düşürüp, oyundaki pozisyon sayısını azaltıp bir yandan savunmayı öne çıkarmak diğer yandan yarısahada kilidi açacak Arroyo,Satoransky,Navarro,Perperoglou gibi fundemantal olarak oldukça iyi kısaları devreye sokmak belirli zamanlarda da Tomic,Samuels'in birebirlerini kullanarak yarısahada rakibe üstünlük kurmak.

1-Günümüz basketbolunun gerektirdiği akıcılık,atletizm gerekliliklerine aykırı.
2-Tomic iyi durumda değil,Samuels felaket. Samuels'in 4 oynayabileceği fikri daha da felaket.
3-Arroyo yok,Navarro iyi değil. Satoransky'ye sene başından beri düzenli bir rol biçemedin.

Yani Barça Ribas, koç tarafından yeterli insiyatif verilmeyip yaza göre geriye giden Satoransky ve Doellman üzerinden oynamak durumunda kalıyor. Tempoyu ortalama düzeyde yapmıyorsanız elinizde yarısahada kilidi açacak oyuncular olmalı.Her ne kadar savunma ile fark yaratmaya çalışsanız da hücumda istediklerinizi yapmadığınız takdirde bunu da belirli seviyenin üstüne çıkarmak olanaksız hale geliyor. Bu kadronun kuruluş amacı (bence yanlış) doğrultusunda oynuyorlar fakat birisi Pascual'e Arroyo'nun sakat olduğunu ve Tomic'in formda olmadığını hatırlatmalı. Kötü gidişata rağmen planda en ufak sapma yapmayıp ezbere devam eden koçların ömrü artık çok az. Barça'nın ne yaratıcı odakları (Arroyo,Satoransky,Tomic) iyi , ne bitiricileri (Lawal,Perperoglou vs ) iyi. Görüntü itibariyle şu an için umut veren yok. İstikrarsız Doellman ve Ribas takımın direnenleri.

Kuban-Malaga maçında istemsiz küfürler ettim. Kuzminskas'ın yerinde olsam Plaza'ya "yapacağın işin ben ..." diyip şehri terkederim. Göz göre göre son 10 dakika oyuna almadı hatta daha fazla. Maçın kopuşunu sadece izledi ve Alberto Diaz'a 25 dakika süre verdi. Top16 başından beri 18 dakika süre alıp 4 sayı 1.5 asist 1 ribaund ortalamaları ile oynayan adam Kuzminskas'dan fazla süre alıyor. Kuzminskas kaç kurtul oradan birader ama sakın buralara gelme, bu topraklarda seni alabilecek takımlarda sana söverek maç izlemek istemem.

Daçka Pana'nın önünü açtı dünkü galibiyet ile. Kızılyıldız çok arayacaktır, nitekim o grupta Daçka'dan alınan her mağlubiyet ekstra galibiyet gerektirecek. Kızılyıldız'ın Pana deplasmanındaki galibiyeti hala değerli ama değeri biraz azaldı.
Real deplasmanındaki galibiyet ile top8 şansını fazlaca artıran Barcelona o avantajı son 2 maçta kaybetti. Hatta biraz daha ileri gitmek gerekirse şu an çıkamayacaklar listesinde Zalgiris'ten sonraki 2. takım durumundalar.

Efes,Cedi önderliğinde 41-35 önde kapattı devreyi.Fb de dixon udoh vesely çıkmadılar nerdeyse oyundan.Efes için önemli bir anlamı olur galibiyetin.

Oly 10 sayı geriden gelip fark attı seyirci desteğiyle.
Laboral deplasmanda Madrid'e 10 sayı fark attı.
CSKA bu turlarda ezip geçmeye devam ediyor bakalım F4 te ne yapabilecekler. Kısacası yine favori yok şu aşamada

-Cska ve FB en sağlam duran takımlar
-Barca,Real,Pana,Khimki,Oly ne zaman ne yapacağı belli olmayan takımlar,güven vermiyorlar
-Kızılyıldız,Lokomotiv,Brose,Laboral,Cedevita takdiri hak eden ve beklenenden fazlasını veren takımlar
-Daçka,Efes,Malaga,Zalgiris umutsuz vakalar

De Colo EL'e kalite katıyor
Bartzokas en beğendiğim koç diyebilirim
FB olmuş artık
Bu lige Nba'den dönen Avrupa'lı oyuncular renk ve kalite katabilir,mesela Marjanovic bence dönmeli

Fenerin hala eksikleri var. Mesela Antic, Kalinic halâ katkı vermiyor, saçma top kayıpları yapıp önde götürdüğü maçta farkı kapattırabiliyorlar. Son maçlarda da rakibin gücü-güçsüzlüğü farketmeksizin hep kafa kafaya gidiyorlar, biraz düşüş var gibi, tam olmadılar bence ama F4 yaparlarsa orda nasıl olurlar bişey diyemem sonuçta günlük performans önemli.

Efes'te Ivkovic yerine düzgün bir koç olsa 3-3 yerine en azından 5-1 yaparlardı. Ivkovic'i önceden de eleştirdim çok büyük konuşuyorsun dediler ama şu maçı Fener Ivkovic sayesinde kazandı. Cedi üst üste sayıları atarken kenara aldı, Tyus'ı oyuna aldı 13 dk. 9 sayı attı bir daha oyuna almadı, Dunston üzerinden de hiç oynamadı. Vesely ve Udoh'tan biri faul problemine girse maçı kazanırdı. Efes yine paraları çöpe atıyor.
Onun dışında CSKA'yı favori görüyorum bu sene.