Euroleague 2016/2017 Sezonu

Anadolu Efes

İzlediğim CSKA-Panathinaikos maçını itibar alırsam(galatasaray maçında da 3.periyot yakalanmışlardı), Efes'in evindeki ilk maçı olması ve seyircinin belki en fazla olacağı maçlardan biri olacağını düşünürsek; Anadolu Efes kültürü, Alper Yılmaz'ın oyunculara göz dağı vermesi, Efes'in potansiyeli vs, CSKA için hiç kolay maç olmayacak hatta herkesi şaşırtan bir Efes galibiyetinin geleceğini düşünüyorum.

Efes, fikstür dezavantajı ile başladı. İki zor deplasman, içeride CSKA, sonra tekrar Daruşşafaka ile deplasmanda oynuyorlar. CSKA maçını kazanırlarsa, o gazla önleri açık. Daruşşafaka'ya da öyle kolay teslim olmazlar. Sonra içerideki Kazan, Pana, Kızılyıldız maçlarını kazanırlar. Deplasmanda Milano ya da Daruşşafaka'dan birini devirirlerse; ilk 9 haftada 4-5 galibiyet alacaklarını ve yarıştan kopmayacaklarını düşünüyorum.

Galatasaray

Müthiş bir fikstür avantajı ile başladılar, ilk 4 maçın üçü içerideydi. CSKA'yı yenselerdi, o gazla Fanarbahçe'yi de yener ve 3 galibiyet 1 mağlubiyet ile başlayabilirlerdi. Her şey buna müsaitti. 3.maçı Maccabi'ye kesin kaybedecekler şimdi. 0-3 olacak. İçeride Fenerbahçe'yi devirebilirlerse, belki hala o enerji ile Euroleague'e yeniden başlayabilirler. Ama kazanmazlarsa, takımda her şey daha kötüye gider. Her şey Fenerbahçe maçına bağlı yani. Motivasyon olarak da. Kaybederlerse; 7. haftadaki içerideki Daruşşafaka maçına kadar 0-6 ile gelebilirler.

Ben yine de Ergin Ataman'ı melekler koruyacak ve içeride Fenerbahçe'yi yenecekler diye düşünüyorum. 1-3 olurlarsa; deplasmandaki Zalgiris maçı çok önemli hale gelecek ve o maçı da kazanacaklarını düşünüyorum. Yani 7. haftadaki içerideki Daruşşafaka maçına 2-4 ile gelirler; hedef maçları içeride oynayacakları Daruşşafaka ve Barcelona maçı olur. Bunlardan birini kazandıkları takdirde 9 haftaya 3-6 ile girerler ve hala şansları olur.

Fenerbahçe

Ben herkesin aksine takım korumanın dezavantaj olduğunu ve takımda bir enerjisizlik ve bıkkınlık olduğunu düşünüyorum. İlk 2 maç kazanıldı ama ikisini de kaybedebilirlerdi. Melekler korudu. Şimdi Barcelona galibiyeti takıma yeniden ruh vermiş gibi. Özellikle Vesely'nin durumu çok kötü. Nba'e gitse, ilk 1 aydan sonra gelişim ligine gönderirlerdi. Kendi açısından iyi olmuş kaldığı. Smaç vururken bile tam sıçrayamıyor, o kadar bitik bir halde. Yazın hiç basketbol oynamamış ya da antreman yapmamış herhalde.

Fenerbahçe'ye dönersek; Barcelona maçı onları hayata döndürdü. Yoksa Türkiye liginde de üzerlerine ölü toprağı serpilmiş gibiydi. Ama bu halleriyle kolay deplasman kazanamazlar. Özellikle Yunan deplasmanlarına, İsrail deplasmanına, İspanya deplasmanlarına direkt yenilgi veririm ben. Barcelona'yı da eksik yakaladılar. Kimseyi yanıltmasın. Kazan deplasmanı bile zor olur onlar için. İleriki haftalarda hep birlikte göreceğiz zaten bunları. Mesela; önümüzdeki deplasman maçları olan Galatasaray-Maccabi- LaboraL-Milano maçlarından en fazla birini kazanacaklarını düşünüyorum. İçeride Kazan-Zalgiris ve Efes'le oynamaları avantajları. İçeride şimdilik maç kaybetmezler ama deplasmanda en az 3 maç kaybedeceklerini ve 9. haftaya en iyi ihtimalle 5-3 gireceklerini düşünüyorum.

İçerideki yenilmezlik serilerinin de 10. haftadaki Real maçı ile sonlanacağını düşünüyorum.

Daruşşafaka

İlk 2 haftada oynanan 16 maçın 8'i son topa kaldı ve son topu kullanan takımlar genelde kaybetti.Bu açıdan bakılınca ciddi bir yıldız oyuncu eksikliği olduğunu düşünüyorum. Nba'de olsa yıldız oyuncular faul ya da sayı bir şekilde maç kazandıran hamleleri yapardı. Ayrıca bu sene takımlar arasında çok farklar olduğunu da düşünmüyorum.Elbette çok çok iyi kadrolar ve nispeten zayıf kadrolar var ama maçlar kolay kolay kopmuyor.Çift hanelerde biten ve erken kopan maç sayısı da sadece 3.İç saha maçları her takım için önemli ve bu maçlarda maksimum 2-3 fire veren takımlar play-off yapacak.

Rakibin kötü olmasını umut ederek kendimizi tatmin etmenin alemi yok.. Bundan birkaç sene önce barca deplasmanında kazanmak hayaldi.Adamlar bunu kolay gösteriyorlar hepsi bu.. Oralarda maç almak kolay iş değil.. Yunanistan ispanya deplasmanlarında bizi düşünemiyorum.. Benim fenere kötü demem için efesin oli deplasmanı gibi maç cıkarmaları gerekirdi.. Adamların kötü hali buysa bu sene de estirirler.

Anadolu Efes Olympiakos maçında resmen basketbol doğrularının hiçbirini hayata geçiremedi. Saric'in yerini dolduramadılar ve Alen Omic kurulan kadro yapısına uymuyor, Omic'in sahada olduğu dakikalarda Spanoulis rahatlıkla hem potaya gitti hem uzunları koşturdu. Geç olmadan bir takviye faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Önümüzdeki 4 maçları CSKA,Daçka,Panathinaikos ve Milano şeklinde. 0-6 ile başlama ihtimalleri hiç az değil.

Daçka'nın da Efes gibi bir uzun problemi görünüyor. İki uzunları da undersized sayılır ki Macvan boyalı alanda bütün maç boyu ters geldi onlara. Motiejunas söylentisi var Daçka için,bakalım nasıl sonuçlanır. Ayrıca onların da bizim gibi bir oyun kurucu ihtiyaçları var, Wanamaker belirli dakikalarda görevi taşısa da Brose'de oynadığı ikincil oyun kurucu rolündeki verimi vermedi şimdiye kadar.

Fenerde ise bıkkınlıktan ziyade fiziksel ve mental yorgunluk dikkatimi çekti benim. Geçen sene dar rotasyonla maksimum sayıda maça çıktılar,ana rotasyonun yarısı Olimpiyat elemelerinde ve Olimpiyatlarda oynadı. Özellikle Datome(sakatlandı aynı zamanda) ile Vesely çok kötü döndüler turnuvalardan. 2-3 hafta içinde yavaş yavaş ritim bulurlar, fikstürlerine baktım ve ilk 8 haftada bizim maç haricinde 11 ve 15 kasımdaki Baskonia ve Maccabi deplasmanlarından birini kaybederler ve 6-2 yaparlar diye düşünüyorum.

Son olarak Galatasarayımıza gelelim. Son Kızılyıldız maçıyla ilgili düşünmek yahut konuşmak istemiyorum. Takımın Markovic tarzı bir oyun kurucu ihtiyacı olduğunu söylemiştik yaz boyu ancak artık farklı çözümler bulmamız gerekiyor. Önümüzde 4 maçlık zorlu bir seri var. Sırasıyla Maccabi(d),Fenerbahçe,Real Madrid(d),Olympiakos maçlarımız var. Maccabi ve Fener maçları arasında yalnızca 1 gün var, hoca bunu gözeterek Maccabi maçına asılmamazlık etmez diye umuyorum çünkü şu anki oyunumuzla galip gelebileceğimiz az sayıdaki deplasmandan biri olabilir Maccabi, savunmada bizimle benzer sıkıntıları var ve hücumda da yeterli akıcılığı sağlamadılar. Fener maçı tam konsantrasyon oynayacağımız ilk maç olacak ve 5-10 sayı bareminde yeneriz diye bekliyorum. Sonuç itibariyle bu 4 maçta iyi senaryoda 3-1 yapabiliriz, kötü senaryoda 0-4 de uzak değil. Tamamen Ergin Hoca'nın kendini toparlamasına bağlıyız.

Datome - Vesely'den 0 katkı alarak deplasmanda Barcelona'yı yenmiş takım için bunlardan bir şey olmayacak iddiası bence tamamen kendini avutma. Kusura bakmayın ama kötü oynarken kazanmak büyük takım refleksidir ve bunu Brose'ye yapmak neyse de Palau Blaugrana da bunu yapmek elit takımların yapabileceği iştir. CSKA da dün çok kötü oynadığı maçta Pao'yu evinde birazda hakem katkısıyla yendi mesela.

maccabi de inanılmaz dagınık bir görüntü veriyor, yıldız oyuncularla anlık parladılar maç içinde ama takım görüntüsünden cok uzaklar.. Biz de onlar kadar dagınıgız , toparlanabilsek fırsat maçı olabilir.. Kazansak baya moral olacak ..

Şimdi izledim, 26M Euroluk bütçesini bozmadığı sürece hep F4'deyiz demiş Aziz Yıldırım :) Bayağı zor tabi o bütçe ile F4 yapmak.

Şimdi izledim, 26M Euroluk bütçesini bozmadığı sürece hep F4'deyiz demiş Aziz Yıldırım :) Bayağı zor tabi o bütçe ile F4 yapmak.
Zor birşey yapıyoruz dememiş zaten hocam doğruları söylemiş. Avrupa'da 1,2 istisna dışında az bütçeyle bir takımın F4 yapması zor yaptı diyelim bu başarıyı süreklilik haline getirmek asıl önemlisi olan, mümkün mü sürekli hale getirmek? Zor hele tepeden tırnağa sistemsizliğin yattığı Türkiye'de imkansız.
Obradovic'e biraz haksızlık yapmış ama o da bizim sorunumuz değil :)

Zor birşey yapıyoruz dememiş zaten hocam doğruları söylemiş. Avrupa'da 1,2 istisna dışında az bütçeyle bir takımın F4 yapması zor yaptı diyelim bu başarıyı süreklilik haline getirmek asıl önemlisi olan, mümkün mü sürekli hale getirmek? Zor hele tepeden tırnağa sistemsizliğin yattığı Türkiye'de imkansız.
Obradovic'e biraz haksızlık yapmış ama o da bizim sorunumuz değil :)

Altyapıdan oyuncular çıkaramadıkça malesef işin %75 i para, kalanı da uyum, doğru tercihler vs... Bizde altyapılardan Zisis, Perperoğlu, Vasileidis, Kaimakoğlu (dikkat ederseniz Spanoulis, Diamantidis, Printezis falan demedim) vs çıkartmadığımız sürece Melih, Barış, Ahmet gibi oyunculara az para verip kalanlarıyla da pahalı yabancılar alarak devam etmek zorundayız.

Euroleague resmi sitesinin verdiği taraftar sayıları aşağıdaki gibidir. Bazı maçlar kesin değildir.

Real Madrid - Olympiacos (11.723)
Galatasaray - CSKA (9.523)
Milano - Maccabi (8.777)
Kızılyıldız - Darüşşafaka (5.823)
Unics - Barcelona (5.801)
Fenerbahçe - Brose (11.127)
Panathinakos - Zalgiris (8.722)
Baskonia - Efes (10.126)

Olympiacos - Efes (8.262)
Brose - Unics (6.249)
Maccabi - Real Madrid (11.060) (Tahmini)
Darüşşafaka - Milano (4.587) (Tahmini)
CSKA - Panathinaikos (9.311) (Tahmini)
Galatasaray - Kızılyıldız (4.430) (Tahmini)
Zalgiris - Baskonia (11.277) (Tahmini)
Barcelona - Fenerbahçe (5.827) (Tahmini)

Haftanın MVP'si Spanoulis oldu. 26 puan almış sanırım. Tyus ve Daye 27 puan almalarına rağmen mağlup olduğumuzdan dolayı MVP olamadılar.

EL'deki tüm takımları, oynanan bütün maçları elimden geldiğince izlemeye gayret ediyorum. Ve takımımızın halini gördükçe üzülüyorum. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse; şu an en hazır ve F4 adayı diyebileceğimiz iki takım var; Cska ve Madrid. Fbülker'e kesin F4 yapar diyemem çünkü oyuncularında geçen seneye göre isteklerinin az olduğu kanısındayım. Takviye de yapmadılar. Zaten bakılırsa maçları da öyle beklendiği gibi rahat geçmiyor. Oly, Pao, Barca gibi F4 gediklisi takımlar da henüz hazır değiller. Fakat bizim kadar kötü, kırılgan ve dağınık takım da yok maalesef. Yani bütçeyi akıllıca kullanıp savunmacı ve sağlam bir kadro kurmuş olsaydık F4 olmasa sa Top 8 için büyük favorilerden biri olabilirdik. Şu an ise evimizde 2 maç kaybettikten sonra önümüzdeki 4 maçtan hiç kazanabilir miyiz acaba diye kara kara düşünüyoruz. Çok yazık..

Oğuz Savaş rakip pota altında yardırıyor.

Oğuz her zaman bu işleri çok iyi yapmıştır ama savunmada tam bir kara delik olduğundan hiçbir zaman iyi bir yere gelemedi. Ağır da olsa savunma da yapmasa hücum performansı dolayısıyla fırsatı iyi değerlendirdi.

Semih gelince oynayabilir mi emin değilim tabi.