Muhteşem Yüzyıl

Osmanlı dediğin 7 kıtaya hükmetmiş abi bir tek Padişahın yapacağı iş değil elbette bu, bunun farkında olmayan yoktur sanırım heleki Alperen. Ama Lider çok önemlidir. Nasıl ki Fatih'in o liderlik vasıfları çok kapıyı açtıysa, 4. Murat'ın fevri tavırları çok zarar verdi vs. Örnekler çoğaltılabilir. Senle gerçekten bu konuyu ciddi ciddi konuşmak isterim abi birikiminden faydalanmak isterim ama affet şimdi çok gerildim.
 
Yiğit Çelebi' Alıntı:
[quote="Sühan Cem":1zt45zld]Alperen 600 yıllık iktidarın öncelikle Osmanlı padişahının gücünden oluştuğuna dair inancımızı bir kaldıralım ortadan.
400 çadırlık Kayı boyu kolundan olan Oğuzlar
-Padişahların yetenekli ve gayretli olmasından
-Çevresindeki Müslümanlarla savaş yapmaması
-Gaza ve Cihat politikası
-Bizansın güç kaybından
Hızlı şekilde büyümüştür.[/quote:1zt45zld]
Bir kere en önemlisi gelenek yiğit. Gelenekelrimiz var bizim. Türklerde mesela hiç bir zaman çok eşlilik olmamıştır İSlamiyete geçtiklerinde bile. Bunun dışında Kadın kutsaldır ve evde kadının sözü geçer Türklerde ne zaman Araplaşmaya başladık zaten Osmanlıda gerilemeye başladı. Halk araplar gibi birbirini yemeye başladı. Yoksa Padişah aynı anda 8 kadın ile birlikte oldumu yeniçeride tek vuruşta 8 düşman askerini vuruyordu da Padişah bir kadınla bile sevişemeyince Yeniçeri bir asker bile öldüremiyordu diyecek dğeiliz herhalde:) Çok uzun detaylar var aslında.


Şamil Lider önemlidir tabii. Ama unutmaki tek liderle iş yürümez. Ataürk'ün beyin tkaımına bak mesela. Tayyip Erdoğan'ın beyin tkaımına bak. Fatih'in beyin takımını herkes bilir Akşemseddin ve Molla Gürani. Yani akıl hocaları destekçiler güç irade gelenek hepsi bir arada işler. Tai bu arada Halkda zengin ve mutlu olmalı
 
Kesinlikle abi seninle aynı düşünüyorum ben zaten, o kadar millete hükmetmek kimsenin harcı değil, sağlam bir yapı her zaman olmuştur Osmanlı'da. Bu yapı ne zaman bozuldu Osmanlı bitti zaten.
 
Benim söylediğim şeyler bambaşka abi, ama sana hak veriyorum dizi iki-üç hafta daha yayımlansın bakalım sonra neler olacak, bu yörüngede devam ederse ufak bir erteleme olacak kararımda ama bu güne dek genellikle maksatlı yapımlar izledik, hal böyle olunca tepkimiz de buralara değin geliyor. Üçün bölüm tamamlansın konuşalım, o ana dek de susuyorum...
 
Mitom elinize sağlık güzel dizi yapmışsınız, özellikle hatunlar çok iyi :)
 
Eğer bir dizi yayınlandıktan 2 gün sonra burada 6 sayfaları bulacak kadar yorum yaptırtabiliyorsa gereken başarıyı yakalamıştır bence.

Yıllardan beri hiç bir yapımcı ve yönetmen böyle ilkel sapkın düşünceler yüzüdnen giremiyor bu tarz yapımlara.


Snra da hep şu konuşulur; o kadar geniş tarihimiz varken neden tarih filmi çekilmez?

İşte bu yüzden çekilmez; çünkü Tarihi herkes kendi kafasına göre yorumluyor ve kendi istediği noktaların vurgulanmasını istiyor.

Böyle birşey olamaz; bu işin senaristi Meral Okay ki bu işi Türkiye'ye getiren bence o dur; Asmalı Konak efsanesiyle; şimdi yok kaldırılsın yok şikayet edilsin vs vs...

Ben çok beğendim yapanında oynayanın da çaba harcayanında eline sağlık...


Bülent Arınç'ta artık mümkünse başka şeylerle uğraşsın bıraksın bu ülkeyi iyice islamlaştırmaktan.
 
Her insanın farklı düşüncelere sahip olması gayet normal tabi hatta bazılarının bu dizi süper çok beğendim diyerek karşı düşünceleri gerici bulması da son derece normal ancak farklı değerlere sahip bir insan topluluğuyla yaşıyorsak insanların değer yargılarına saygılı olmak zorundayız.Bu ülkede mesala alevi mezhebine yönelik herhangi bir saygısızlıkta sonucun ne olacağını tahmin edebilirsiniz veya can dündarın çektiği belgesele verilen tepkileri çok rahat hatırlayabilirsiniz bu örnekleri çoğaltmak mümkün asıl mesele bu filmin bir dizi olması ve prime time kuşağında yayınlanması.. Her hangi bir sinema filmi olsa bu kadar tartışılmaz isteyen izler isteyen izlemez yine öyle ama alenen yalan yalnış bir şekilde ecdadın hayatını her hafta 3 saat yayınlamak özellikle gerçeklerin farkında olmayan çocuk yaştaki insanların bu dizileri izleyip vay be şu yaşama bak haremde istediğin kadar karı ne yaparsan yap tarzından düşüncelere yönelmesi kaçınılmaz bizim isyanımız buna... Belki dediğiniz gibi gerici kafalıyız ama söz konusu ecdad olunca her sıfata da razıyız....
 
Hassasiyet Faşizmi nedir?

Hakaret etmeden herşey ama herşey eleştirlmeli,sorgulanmalı gerçek doğru kabul ettiğimiz şeyler olmayabilir?

Hükümete yayın yasağı hakkı

Daha demokratik bir Türkiye için uğraşıyoruz..... Türkiye respublikası prezidenti

En çok bildiğimiz şeyler ,en az bildiklerimizdir ...... Montaigne

3 Şubat İstanbul İmpaled Nazarene konseri

Karışık işler bunlar forumu aşar .....
 
Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) 2010 yılının dokuz aylık döneminde 64 bin 664 bin vatandaş bildirimi yapılırken, kamuoyunda tepkilere yol açan "Muhteşem Yüzyıl" dizisiyle ilgili 11 Aralık-6 Ocak tarihlerinde 74 bin 911 şikayet geldi.

Bu bile herşeyi açıklıyor ki 2010 yılında Aşk-ı Memnu, Fatmagülün Suçu Ne gibi diziler oynamışken...
 
İyi de Tugay, bu dizinin ilk bölümü bu hafta yayınlanmadı mı? Benim buradan anladığım bu halkın büyük bir kesimi aşırı ön yargılı. Daha izlemediği bir dizi hakkında RTÜK'e şikayet etmiş. Kalan kısmı da bir kez izlediği bir dizi hakkında şikayette bulunmuş.
 
Sühan Cem' Alıntı:
İyi de Tugay, bu dizinin ilk bölümü bu hafta yayınlanmadı mı? Benim buradan anladığım bu halkın büyük bir kesimi aşırı ön yargılı. Daha izlemediği bir dizi hakkında RTÜK'e şikayet etmiş. Kalan kısmı da bir kez izlediği bir dizi hakkında şikayette bulunmuş.

Fragmanı bile yetmişti zaten abi. Ben bizim halkımızdan bu derece bir tepki beklemiyordum açıkçası. Beni yanılttılar ki konuyla ilgili şikayeti olan herkese teşekkür ediyorum kendi adıma.
 
Fragmandan bir diziyi çözecek kadar zeki bir halk içinde bulunduğu çıkmazdan çıkamamak kredi kartları borçları ile yaşamaktan kurtulamamayı nasıl becerebiliyor hayret gerçekten.

Bir diziyi Fragmanından çözüp tepki verebilen adam burada 3. mesajını yazmış adam hakkında da rahatlıkla psikolojik tahlilde bulunabilir bence. Seçelim yeni üyelerimizden 10 kişiyi bunların tahlilini yapalım. Bilimsel bir başlık olur hem :)

Hayır bu kadar duyarlı halk, ülke ekonomisine giren sıcak paraya endexli olarak oluşan sahte büyüme fragmanalrına nasıl tepki veremiyor. Ülke de sanayi anlamında bir tane yerli kuruluş kalmamasına, ihalelerin danışıklı döğüş ile 5 firma arasında sahte ihalelerle nasıl paylaştırıldığına şahitlik etmiyor ilginç. Gerçek hayatta bir çok hayasızlık sürerken bir kere bile şikayet etmeyenler, birine ait hayal dünyasının beyaz perdeye inmiş haline bu tepkiyi veriyor:)) Bence halkın tepki vereceği yerleri iyi belirlemesi gerekiyor. Bu diziyi geçtim nedense Osmanlı diyince savaşlar, harem hayatı yeniçeriler mehter marşı gibi konular dışında bir şey akla gelmiyor. 400-500 kadınlık ahremi olan Padişahın aylarca seferlere çıkıp haremden nasıl uzak kalabildiğini sorgulayan birileri de yok. Ama bu dizinin bakış açısı başka bakış açıalrının doğmasına neden olur. Eğer engeller veya engellemeye çalışırsakbakış açımız gene at gözlüğüne döner kalır. 3-4 milyon dolar para harcayan bir grup var onlaırn karşısında evinde çekirdek çitleyen internet telefon başında dizilere çemkiren başka da hiç bir atraksiyonu olmayan bir kitle. Şimdi 75bin şikayete karşı 150 bin de bu dizi çok güzel devam etsin diye birileri RTÜK'ü ararsa ne olacak? Parmak demokrasisi mi uygulamamız gerekiyor?
 
Muhteşem Yüzyıl dört 'köşe'
Henüz fragmanları gösterilirken bile eleştirilere maruz kalan ve ilk bölümüyle reytingleri altüst eden Show TV'nin yeni dizisi 'Muhteşem Yüzyıl'a köşe yazarlarından destek geldi. Eleştirileri yorumlayan tarihçiler ise, bunun bir belgesel değil 'kurgusal dizi' olduğuna dikkati çekti

Nurbanu GÜNEY ELBİR
Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını konu alan Muhteşem Yüzyıl, büyük bir reytingin yanı sıra tartışmaların da merkezinde yer aldı. Henüz fragmanları gösterilirken bile eleştirilen Türk televizyon tarihinin en büyük dönem dizisi Muhteşem Yüzyıl'ın tarih danışmanı Erhan Afyoncu, merak edilen soruları ve eleştirileri cevapladı. En büyük yanılgının dizinin 'dökümanter bir belgesel' şeklinde değerlendirilmesi olduğunu söyleyen Afyoncu, 'Muhteşem Yüzyıl'da kimsenin Kanuni'ye hakaret etme gibi bir derdi yok, öyle olsa ben bu işin içinde olmam. Bu bir dökümanter belgesel film değildir. Bu kurgusal bir dizi. En önemli özelliği tarihten ilham alıp, özel hayat ve haremle ilgili diyalogların kurgulanmasıdır. Kanuni'nin sadece harem hayatı değil, ilerleyen bölümlerde askeri seferleri de anlatılacak' diye konuştu.

KUTSALLAŞTIRMAK YANLIŞ
Dizi için Osmanlı kaynaklarının incelendiğini, İtalyan ve Alman kaynakların tercüme edildiğini belirten Afyoncu, 'Bütün devlet adamlarımız tarihimize hizmet etmiş değerli insanlardır. Ancak tarihi kişilerin kutsallaştırılıp, peygamber seviyesine çıkarılmaması gerekir. Padişahın birkaç kadınla birlikte olması onun şehvet düşkünü olduğu anlamına gelmez. Hanedanın devamı için çok çocuğu olması gerekir. Kanuni'nin en az 5 tane eşi vardır ve bu 5 eşin dördünden çocukları bulunur. Çocuğu olmayan, başka gözdeleri de vardı. Günümüzün değer yargılarıyla bakıldığı için Harem kurumu bu denli tuhaf karşılanıyor' şeklinde konuştu.

PADİŞAHI ORADAN ORAYA MI TAŞISAYDIK
- Kanuni içki içmeyen bir padişahtı. İçki içiyor diye iddia edildi ama dikkat ederseniz dizinin o sahnesinde 'Hünkarım şerbetinizi buyurun' deniyor.
- Kayzer kelimesi 9. yüzyıldan itibaren kullanılan bir kelimedir ve imparator manasına gelir.
- Valide Sultan'ın Rusça bilmediği söyleniyor. Hafsa Sultan Kırımlıdır. Hafsa Sultan'ın Rusça bildiğine dair kaynak yoktur ama bilmediğine dair de bir kaynak yoktur. Hatta Kanuni'nin de bazı Slav dillerini bildiği söylenir. Bilme ihtimali vardır.
- 'Harem orada değil de eski saraydadır' diyorlar. Biz de biliyoruz bunu ancak dizi mantığı içerisinde padişahı kaldırıp oradan oraya getirip götürmemiz mümkün değil. Dizinin çekilmesi için pratik şeyler lazım.
- Fatİh Sultan Mehmet'ten sonra padişahların divan toplantılarına katılmadığı söyleniyor, bu resmiyette böyleydi ama özellikle sefer zamanında divan toplantıları padişahın başkanlığında yapılırdı.
- Günümüzün dili konusunda eleştiriler var. Bunu kamuoyu seyrediyor. Eğer Osmanlı Türkçesi konuştursak bu halka hitap etmez. Anlaşılabilir bir dil kullanılması gerekiyordu.

Lüzumsuz saldırıyorlar
TOPKAPI Sarayı Müze Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, diziye karşı yapılan eleştirileri yorumladı. Bunun bir belgesel olmadığının altını çizen Ortaylı, 'Bazı yanlışları olabilir ama hiç de kötü bir dizi değil. Tarihi bakımdan bir tezi ve tasviri var. O tez üzerinde tartışılabilir. Tarihi film için kötü kategoriye koymam, lüzumsuz saldırıyorlar. Bir beklesinler bakalım, dizi devam etsin ve izlesinler' diye konuştu. Önceki gece katıldığı Teke Tek programında da diziyle ilgili tartışmalara değinen Ortaylı, 'Ben de beğendim. Dizide hatalar olabilir. Niye olur? Çünkü en detaylı ilimden en popüler senteze kadar 16. ve 17. yüzyıl yazılmamış. Böyle şeyler olur. Bunlar tarihi eser değil sanat. Bunun dışında o kadar kötü bir hücum edilmemeli. Daha bir defa gösterildi' dedi.

BU BİR BELGESEL DEĞİL
Diziyle ilgili tartışmaların haftalardır yoğun yaşandığı gazete köşelerinin dünkü konusu da 'Muhteşem Yüzyıl'dı. Diziyle ilgili önyargılı olunmaması gerektiğini vurgulayan yazarlar yapıma övgüler yağdırdı.

Diğer kanallar da benzer diziler yapsın
Habertürk Gazetesi yazarı Murat Bardakçı, 'Muhteşem Yüzyıl' başlıklı yazısında, 'Durdurulmasını bir tarafa bırakın, devamından ve diğer kanalların da benzer diziler yapmasından yanayım... Muhteşem Yüzyıl'ın akademik danışmanlığını klasik dönem Osmanlı Tarihi'nin önde gelen uzmanlarından olan dostum Dr. Erhan Afyoncu yapmıştır, dizide konu edilen tarihi olaylar doğrudur. Senaryo ve sinema tekniği, konuları abartıp olduklarından daha hafif şekilde ortaya koymuş olabilirler ama Muhteşem Yüzyıl bir 'belgesel' değil, 'dizi'dir ve abartılar, gerçeklerin değişmemesi şartıyla normaldir... Ve en önemlisi: Söz konusu mesele dini yahut ilahi bir konu değil, dünyevi hadiselerin teşkil ettiği tarihtir' dedi.

Muhteşem buldum
Vatan Gazetesi Yazarı Ruhat Mengi, 'Kanun padişahın dediğidir!' başlıklı yazısında diziyi 'muhteşem' bulduğunu belirtti. 'Osmanlı dönemini, hele de Kanuni Sultan Süleyman dönemini bu kadar güzel anlatan, dekoruyla, (bazılarında biraz İngiliz kraliyet kostümleri etkisi görünse de) kostümleri ve oyuncularının gücüyle böylesine kusursuz hazırlanmış bir dizi olamaz' diyen Mengi yazısında, oyuncuların Hollywood klasikleriyle rekabet edebilecek düzeyde oyun sergilediklerinden bahsetti.

Önyargı ile celalleniyorlar
Hürriyet Gazetesi yazarı Cengiz Semercioğlu köşesinde, 'Benim için 'Muhteşem Yüzyıl' dizisini protesto edenlerle, Said-i Nursi filmi 'Hür Adam'ı protesto edenler arasında hiçbir fark yok. Hatta fazlasıyla ortak yönleri var. Sıralayayım: Her iki taraf da yapımı izlemeden önyargılarıyla celalleniyor. 'Kanuni karalanıyor' diyenlerle, 'Atatürk karalanıyor' diyenler keşke önce yapımları izleme zahmetine katlansalardı' diye konuştu.

Dizi setinden çok etkilendim
Dizinin setini gezdiğini ve çok etkilendiğini belirten Sabah Gazetesi yazarı Yüksel Aytuğ, 'Dekor ve kostüm Muhteşem' yazısında, 'TEM stüdyolarında gördüklerim, beni ilk bölümden daha çok etkiledi. Topkapı Sarayı Müze Müdürü gelip gördüğünde gözlerine inanamamış. Ama mutlaka hataları olacaktır. Zira bir belgesel çekmiyorlar. Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'dan 'esinlenip' bir drama çekiyorlar' diye konuştu.

Akşam Gazetesi
 
Aklın yolu bir. Tarih konusunda bence bu ülkenin en önemli adamlarından olan İlber Ortaylı da benim gibi hele biraz oynasın bakalım demiş.
 
Bende çok beğendim de artık bu tv dünyasında olanları hayatın gerçeğiymiş gibi değerlendirmek çok saçma geliyor.Beğenirsen izlersin beğenmezsen izlemezsin bu kadar nettir.
 
Yazıya başlamadan peşinen söyleyeyim. Ne Osmanlı Devleti düşmanıyım ne de onlardan utanan bir kişiyim, aksine en çok merak ettiğim tarihi konuların başında Osmanlı Devleti gelir. O yüzden peşinen gelecek suçlamaları kabul etmemekle birlikte büyük yaygara koparırım, baştan söyleyeyim.

Osmanlı Devleti'nin yapısını, işleyiş tarzını falan hep merak etmişimdir. 600 sene dünyaya hükmeden bir milletten bahsediyoruz, bu zamana kadar böyle bir projenin yapılmaması ayıptı. Beğenen, beğenmeyen meselesini geçtim çünkü dizi üzerine inanılmaz bir ön yargı var. Daha teaserlar döndüğünde şikayetler gitmiş, yani bir kısım grup bu diziye baştan karşı. Tıpkı Can Dündar'ın Mustafa'sı gibi, onda da bazı kesim Atatürkçüler ayağa kalkmıştı. "Vay efendim, Atatürk nasıl böyle gösterilir?" diye.

Dizinin yapımcısı TİM'S, benim bildiğim kadarıyla ilk defa tarihi diziye girdi. Bundan önce hep gençlik dizisi ile karşımıza çıkıyordu yapım şirketi. (bkz: Kavak Yelleri) Yanlışım varsa Mithat Abi düzeltsin..

Bu diziyi Sinegraf'ın sahibi Osman Sınav çekse bu sefer önyargılı bazı insanlar çok beğeneceklerdi, Osman Sınav koyu ve sağlam Milliyetçi çünkü. Bu seferde harika bir yapım diyeceklerdi belki de, neyse.

Tam olarak bilmediğim bazı konularda oturup ahkam kesmeyeceğim, o yüzden de ben bu yapımı merak edip izledim. Ha devamlı takip eder miyim, hayır ama boş zamanım olduğu zaman açarım. Herkes bir şeyler yazmış ama sanırım bir şeyi unutmuşuz, daha ilk bölümü yayınlandı. Durun bir bakalım, beğenen beğendiği tarafı beğenmeyen de beğenmediği tarafı yazsın dursun. Son olarak Mithat Abi'ye bir sorum var. Abi; dizinin yapım aşaması kaç ay ya da kaç sene sürdü? Böyle büyük yapımlarda en az 6 ay ya da 1 sene gibi çalışma olması lazım.

Beğenme konusunda ise, ilk bölüm reklamsız ve uzun olduğu için öyle gözüme ahım şahım bir yapım olarak gözülmedi, bunu da belirteyim.
 
Barış insanlar neden tarihle ilgili şeye girsin ki; işte görüyorsun ? Adamlar bu tarz şeyler yapmak yerine veriyor duygusalı veriyor koma sahnesini ohh herkes ağlasın otursun izlesin...
 
Harbiden öyle Burak.

Ben bu yaşıma kadar anlamadım neden tarihi bir dizi ya da film çekmiyoruz diye, çekenleri de al aşağı ediyoruz. Ha çeksinler, sonra izleyip eleştirelim. Bu, Atatürk üzerine yapılan filmler içinde geçerli Osmanlı Devleti içinde geçerli. Veda topicine açın bakın, çok beğenmeme rağmen gittim ve kendimce beğenmediğim olayları eleştirdim, keza Mustafa filminde de öyle..
 

Üst