Re: Okumak İstedikleriniz. Okuyamadıklarınız. Tavsiyeleriniz
İnönü dönemi hakkında ne biliyorsun Alperen?
Bak sana şöyle bir anı anlatayım. Zamanında şok diye bir şaka programı vardı garip şakalar yaparlardı haber program diye verirlerdi eğlenceliydi. Neyse bu program Adana'ya gidiyor. Adana Yüreğir'in kürkçüler beldesinde işte mişzansene başlıyorlar. Adamın biri geliyor kafasına balyozla vuruyorlar vuruyorlar en sonunda balyoz kırılıyor. İşte inanılmaz ama gerçek diye şok programı bunu gösteriyor. Bizim rahmetli mesut amca bize analtıyor. "yahu yeğen adamın kafasında ballyoz parçalandı banamısın demedi" diye. Biz dedik Mesut amca o program şaka programı yok öyle bişi. Yahu olurmu gözümle gördüm dedi adam
Oysaki öyle bişi yok ama gözü ile gördüğüne bilinç altı bir zaman sonra inanınca bunu insanlarada anlatmaya başlar.
Neden bunları anlatıyorum. İnönü dönemi ile ilgili böyle hurafeler çok döner. İnsanalrın dediğine inanmayacaksın yani. Ona bakarsan ben dozerin dişini kıran mezarlarda çok duydum. Zaten memlekette dozerlerin bir dişini kırık yapıyorlar sanırım
Hep dozerin dişi kırılır. Ve bunu yemin billah ile anlatan yurt sathında farklı bölgelerde farklı insanlar gördüm. Öyle de bişi yok tabii ki. Şamanizm ruhuna işlemiş insanalrın kendilerini ve insanalrı kandırası yalanlarıdır. Tıpkı İnönü için kendilerini ve çevrelerini kandırdıkları gibi. İnönü zamanı açlık çoktu memlekette evet ama ülkeyi savaşa sokmamak için bu açlığı çekti. Eğer ülkedeki bazı kesimlerin tok olmasını istseydi ülkeyi savaşa sokardı ve birileri kaymağını yerken nice vatan evladı da cephelerde ölürdü.
Her olayı o dönemi içinde demografik, subjektif, nesnel koşullarını unutmadan birlikte değerlendirmek gerekir. mesela 1940ların CHP'si ile aynı CHP değildir 70lerin 90ların 2010ların CHP'si. Ama yalancı bir başbakan olduğu için başımzıda bunları söylemekten keyif alır. (Başbakan'ın yalancılığı adalet ve basın tarafından ispatlanmıştır hakaret değildir bu dediğim).
Senin olaylara elindne geldiğince objektif bakmaya çalıştığını biliyorum. Bu yüzden dediğim gibi koşulların değerlendirmesini iyi yap empati kur öyle sorgula. İdama karşı biri olarak Fransız ihtilalinde nedne o kadar kafa kestiler? Bu Fransızlar barbar diyebilirmiyiz mesela? Tarih, yer, toplum ekonomi önemlidir değerlendirmelerde.