Şike Operasyonu!

Cumhuriyet´in haberine göre 58. maddedeki orta oyunu devam ederse ligden çekilmeyi gündeme almış yönetim.

Yönetim ya şikeciler gider bu ligden ya biz deme hazırlığındaymış, umarım haber doğrudur.

G.Saray Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu’nun olağanüstü genel kurula gitmesi ve disiplin talimatındaki 58. maddenin değiştirilmesi konusunun delegelerin görüşüne sunulmasına büyük tepki gösterdi. Sarı - Kırmızılı ekibin yöneticisi Refik Arkan, 58. maddenin değiştirilmesi halinde G.Saray’ın ligden çekilebileceğini ima etti. Arkan, “58. maddenin değişmesi için kesinlikle imza atmayacağız. Sonuna kadar mücadele vereceğiz” dedi. Arkan, “Madde değişirse G.Saray olarak ligden çekilir misiniz?” şeklindeki soruya “Neyse gereği o yapılacak. Ama imza atmayacağız” yanıtını verdi. Aynı saatlerde toplanan G.Saraylı yöneticiler kendi aralarında yaptıkları özel görüşmede ‘Gerekirse çekiliriz’ fikrini masaya yatırdı. Çok önemli bir yönetici “Kirliliğin içinde yer alacağımıza çekiliriz” ifadesini ortaya koydu.

Malumunuz hep Sion'un davaları örnek gösterilmişti.FİFA ve UEFA'nın İsviçre Futbol Federasyonu'na verdiği ultimatom sonucu Sion 36 puan ceza aldı.

Arkadaşlar yönetim resmi olarak kafa göz girerek savaş açamaz, politik olarak açmamalı da zaten. Yapabilecekleri en ağır yaptırım kulüpler birliği'nden çıkmak ki onu da kimsenin ipleyeceğini sanmıyorum. Resmi olarak taraftar gruplarını da destekleyemez protestolar için, gizli gizli yapmalıdır bunu. Ancak bizlerin mutlaka Digitürk nezdinde "eğer küme düşme kalkarsa biz de ligTV aboneliğimizi iptal ederiz" tehditinde bulunmamız gerek! Bunların anladığı tek şey para ve sesimizi ancak bizim de tüketici olduğumuzu idrak ederlerse duyacaklar...

UEFA'nın yeni açıklamasında sertlikten uzak rica gibi bir yazı gelmiş.Benim kafam karıştı.2 durum ortaya çıkıyor.

1-Artık bu işi bitirin deniyor.Önceki söylemlerin tekrarı niteliğinde.

2-FB'ye karışmayız verceğiniz karar sizi bağlar ancak talimatlara göre karar verilmezse biz direk TFF'ye yaptırım uygularız.

FB düşmese TFF'ye yaptırım uygulanırsa bütün klupler ve mıllı takım ceza alır bu yükün altına giremezler.
TFF,FB'yi düşürmeyip UEFA'nın verceği karar sadece FB'yi men etmekse Avrupa'dan anlaşılan işler tıkırında gidiyor.

Bir an önce adaletli ya da adaletsiz -artık hiç umrumda değil- çözülse de şu iş.Bıktırdı artık.

UEFA açıklamasının en önemli anlamı. İlk defa Türkiye adını resmi açıklama da kullandılar. Daha önce ortaya konuşuyorlardı. UEFA'nın şu an dediklerinde farklı bir durum yok. Tabiiki UEFA içişlerine karışmaz ama kendi koyduğu kurallar dışına çıkılmasına da izin vermez.

Misal bu ülkede kanun koyucu olarak yasama Mecliste, yürütme hükümettedir. Ama Anayasa Mahkemesi usülsüz yada anayasaya aykırı bir madde çıktığında o zaman devreye girer maddeyi geçersiz sayar kaldırır. Bunun ısrar edilmesi halinde Partiyi hatta Meclisi men etme hakkına sahiptir. Ama hiç bir zaman anayasa mahkemesinin kararı ben alacağım!! dediğini duyamazsınız. İşte UEFA'da burada bir nevi Anayasa mahkemesi Meclisde TFF diye düşünün. TFF küme düşme hakkındaki kararını alacak ve UEFa bakacak. TFF'ye verdiği kendi anayasasına aykırı bir karar almışmı. Almamışsa zaten karışmaz ama almışsa direk TFF'yi men eder. Böyle bir konuda FB-BJK- veya XX bir kulüp UEFA'nın muhatabı değildir. Eğer avrupa kupalarından kaynaklı bir olay olsa idi bu organizasyonlar UEFA'nın sorumluluğunda olduğundan o zaman direk konuya müdahale ederdi.

Yani bu açıklamada herhangi bir şey yok. Zaten 2 haftadır bu hafta UEFA'nın açıklama yapacağını haftaya ise daha net konuşacağını söylüyordum. Zöellikle Twitterdan bunu sıkça dile getirdim. Sonuç olarak UEFA 26 Ocak'a kadar bir açıklama daha yapar daha net konuşur. TFF ile özel konuşur. 24-25 UEFa icra kurulunda daha net ve sert olarak UEFA'ya seslenir. 26 Ocakta bir karar çıkmaz veya MAA istifa etmeye kalkar ve seçimli genel kurul kararı alınır(ki o zamanda hükümet yapma bunu diyip görevinde kalmasını sağlar) Yani 26 ocakta süreci biraz daha ötelemeye çalışacaklardır. Tüm amaçları FB'yi sezon sonuna kadar ligde tutmak. Böylelikle Kasımpaşa'nın açtığı davanın geçersiz olmasını da sağlayacaklar. Benim kendi tahminim UEFa EL'deki ilk maçlar başlamadan sonuç alınmasını isteyecek (sonuçta BJK-TS da hala bu davada) Eğer o yetişmezse 29 Şubattaki milli maça milli takımın çıkmasını engelleyebilirler. SÜreç basit ama karmaşık yollardan gidiliyor. Oysa sonuç belli. Daha FB'nin UEFa ile amatöre düşmemek için yapacağı pazarlıklar olacak

UEFA'nın açıklaması daha önce yapılan ve beklenenle tam uyumlu. TFF'ye bu iş senin sorumluluğunda gereğini yap diyor. Biz iç işlere karışmayız sadece tavsiyede bulunuruz diyor. Bence çok doğru ve net bir açıklama.

Sühan abi alıntı yapmadan yazıyorum.Her ihtimali düşünmüştüm ben.Sonuçta FB için bütün klupleri feda edebilcek adamlar var TFF'de.Ama bu iş zor o kadar stad yapıyoruz bi Avrupa Şampiyonası alırız yakın zamanda.Bu düşünülüyorsa zaten herkesi feda edemezler.

Neyse konuyu dağıtmadan abi sonunda UEFA ile pazarlıklar diyosun.O iş bence olmaz.Etik kurulu 5 maçta şike dedi.Diğerlerini saymıyorum.Ama rapor değişebilir dendi ve olay gündemden düştü.FB düşecekse bunlar şikeyi en son Sivas maçına bağlar en fazla 1 alt lige yani Bank Asya'ya düşerler.

Alpaslan,

Haklısın tabii eğer komplo teorisi üretirsek hatta şike sahaya inmemiştir de derler ama daha önce dediğimi gene diyeyim. Misal Orduspor ile Kayserispor maç yapıyor maç sonrası Orduspor oyuncuları maçı sattıklarını şike yaptıklarını itiraf ediyorlar. Burada ordu ceza almaz. Sporcular spordan men edilir veya ceza alırlar 1-2 sene. Çünkü onlar kulüp çalışanı. Kulüpleri çalışanlar değil yöneticileri temsil eder. Misal çok revaçtaki bir konu olduğu için söyleyeyim. Borusan otomotivin bir işçisi "BMW kullananlar arasında başörtülü gördümmü olmuyor BMw imajına zarar verişyor" dese bir şey olmaz. en fazla o işçi kovuşur. BMW veya Borusanın kurum kimliğine zarar vermez. Ama Borusanın genel müdürü yönetim kurulu başkanı veya CEO'su bunu derse bu tüm Borunsan'ı etkiler ve temsil eder.

O hesap şikenin sahaya inmesini beklemek gereksiz ve anlamak imkansız. Bİr hocayla anlaşırsın takımı 4 forvet oynatır geride açıklar verdirir yenilirsin misal. Anlayamazsın sahaya inen şikeyi. Ama yöneticiler uzlaşmışsa veya yönetici bir çalışana teklif yapmışsa bu şike var demektir. Ta ki adam reddetmediyse. Misal uğur Uçar reddetmiş biliyoruz. Yani FB şike yapmıştır dedikten sonra sadece 1 maçta yapmıştır deme şansları da yok.

Öte yandan Aziz yıldırım'ın TFF başkanı ile olan konuşmaları da Küme düşürülme sebebidir. Bir şirketin SPK başkanı ile bu konuşmalarının olduğunu düşünün? Misal arçelik Vestel için onlara ceza verin dese ve bu tapelere yansısa arçelik ağır cezalar alır SPK başkanı da hapse girer. Juventus ortada şike yaptığı maç olmamasına delilsiz olmasına rağmen küme düşürüldü.Sadece Sportif Direktörü Moggi'nin hakem heyeti başkanı ile yaptığı telefon konuşmalarına istinaden. Bak federasyon başkanı demiyorum Hakem heyeti başkanı diyorum:)

Yani gelinen süreçte FB'nin çıkış yolu yok. Zaten ara ara biz masumuz göreceksiniz deselerde FB de sık sık suçlu olduğunun beyanını yaptı. Tek amaçları sezon sonuna kadar ligde kalabilmek. Böylelikle galibiyetlerden ve liege katılma priminden + sıralamadaki yerinden para alabilecek. Oysaki şimdi düşerse tüm puanları sıfırlanacak üstüne lige katılım parası ve sıralamadaki yer için bir para alamayacak. Bu olay TFF'nin de işine geliyor. Çünkü Kasımpaşa ve buca dava açtı. Düşecekleri düşürün bizi lige çıakrtın diye. Lig bu halde biterse Kasımpaşanın tazminat talebide yetersiz işlem oalcak. Çünkü lig tamamlandı. Lig tamamlanmadığı an Kasımpaşa ben nedne o ligde dğeilim hakkım gaspedildi diyecektir. Yani FB-TFF'nin işine geldiği için FB ligin sonuna kadar ligde tutulmaya çalışılacak. Ama baskıya ne kadar dayanılır bilmiyorum. Sİz inanıyormusunuz UEFA'nın TFF'ye "1.5 ay oldu iddianame açıklanalı ama hala savunmaları neden almadınız" diye sormadığına? TFF Şubat ayı içerisinde kararı açıklamak zorunda kalacak. Zaten MAA'nın Demirören'e o zaman işler fena demesinden anlaşılan onun iyicene köşeye sıkıştığıdır. Kulüpler birliği 26 Ocak'ta TFF'ye "ya şu işi bitir ya istifa et" diyecektir. TFF ise kurnazlık yapıp G.Kurulda çıkacak kararı aynen uygulayıp sorumluluktan kaçmak istedi. Düşme olmasın derse olmayacaktı men edilecektik genel kurul istedi yaptık diyeceklerdi. Veya Küme düşme oalcak ve Genel Kurul dedi düşürdük diyeceklerdi. Artık her şey onların ellerinde. Ve FB'yi küme düşürecekler. İşte o pazarlıklarda Şubatın ilk haftası sonuçlanır. UEFa FB sezon sonuna kadar oynasın diye kabul edermi sanmıyorum. Hadi FB şampiyon oldu? O zaman o riski nasıl göğüsleyecekler?

Helal olsun böyle dik durabilen bir yönetimin hasreti vardı hep hayalimde. Ama bence başkanımızdan çok Adnan ÖZTÜRK bu dik duruşu sergiliyor.

Süreç ne kadar haklı çıktığımı gösterdi. Başkan Ünal AYSAL ateş üfleyerek söner ve küme düşmeye bir defacık af olsun dedi.

Hani Uefa kolumuzu keserdi başkanım. Böyle futboldan da böyle spordan da ve böyle yöneticilerden de utanıyorum.

Siz ekranlara çıkıp adamlık dersi verirken utanmayacaksınız belki ama ben sizin adınıza utanacağım.