Fazla uzun yazmak ve hukuki teknik bilgilere girmek istemiyorum, pek keyfim yok . Ancak, çok kısa bilgilendireyim arkadaşlar .
Sonuca varacağımız iki önemli hareket noktası var : 1)Daha önce çeşitleri mesajlarım da yazdığım gibi, bahsi geçen ihlaller için mevzuatta öngörülen cezalarda yargılama makamının takdir hakkını kullanarak belirlenen zaman aralıklarında cezalar vermesi mümkün. Bu yüzden , çeşitli olaylarda, farklı cezalar çıkması doğal.Hani, şu 3 ay , şu 5 ay ceza aldı diye kafanızı karıştırmayın. Her olayda farklı farklı detaylar var sonuçta, bizim dosyayı görmemiz mümkün olmadığı içinde , kanaatin nasıl olduğunu bilmemiz pek mümkün değil. Ancak, gerekçe de genel olarak daha önce verilen karara atıf yapılarak gerekçelendirme yapılmış.
2)Benim dolaylı kaynaklardan aldığım bilgilere göre, disiplin kurulunun kafası, bu olayın başından beri çok karışmıştı. Zira, daha önce, çok yaşanmış bir olay değil. Sağlık kurulunun açıklığa kavuşturmasını umdular ve sağlık kurulunun , karardan anlaşıldığı kadarıyla çoklu ihlal noktasında bir rapor verdiği belli oluyor.
Bu iki noktadan , hareket ettiğimiz zaman, sağlık kurulunun bunu çoklu ihlal olarak , değerlendirdiğini varsaysak bile, neden bir sene verildiğinin açıklanması gerekliydi. Hani, şu olayda bir sene verilmiş, bizde bir sene verelim mantığı , fazla mesai harcamadan , olayı kolayca çözme mantığıdır. Zira, hiçbir olay aynı olamaz.Mutlaka farklılıklar vardır ve referans alınan kararda 1 sene uygulanmışsa, indirim sebepleri maksimum seviyede uygulanmamış demektir. Bizde de ne bakımdan bunların uygulanmadığı, gerekçede en azından açıklanmalıydı. Zira , kararda olan ilgi maddede bile 'Kişinin Dopingle Mücadele Komisyonu tarafındanikinci kez ihlalde bulunduğunun tespit edilmesi halinde bu ihlal ikinci ihlalsayılabilir' ifadesi var. Yani, ikinci ihlal tespit edilse bile, yargılama makamına bir takdir hakkı verilmiş.
Umarım, kısaca durumu anlatabilmişimdir.
Türkiye'de bazı yöneticilerin yaptığı gibi kurulları baskı altına almazsanız, bu işler kolay yoldan çözülüyor maalesef. Bizim yöneticimiz, beyefendilik yapıp, 6-12 ay arasında bir ceza bekliyoruz dediği zaman , çok fazla üzerine düşülmez, bu konuların. O zamanda eleştirmiştim bu yaklaşımı. Tabiiki, centilmen ve olgun yaklaşımları destekliyoruz ancak en azından aleyhimize gelişebilecek olaylarda, karar merciilerini yürüklendirmemek gerekli.