Bir şey soracağım. Mesela Dusan Cantekin ve -milli takımda oynadığı takdirde- Bobby Dixon'u aynı anda kadroda bulundurabiliyor muyuz? Dusan Sırp asıllı bildiğim kadarıyla, sonradan Türk olmuş. Dixon da milli takımda oynadığı için devşirme sayılacak.
Bu konu hakkında etraflıca bilgisi olan? Cem Şentürk abi mesela bilgilidir okuyorsa aydınlatmasını rica edeceğim
Semih'çim bu konudan biraz üşeniyor ve kaçıyordum çünkü karman çorman bir sürü yönergeler yapmışlar, birbirinle çelişen kuralların ifade biçimi çok kötü ve çok fazla yoruma açık...Uygulama içinde olmadan bir şey söylemek çok zor..Yine de senin için bir göz attım kurallara, anladığım kadarıyla yorumumu ileteyim ve doğru olarak kabul edilmesin...
Öncelikle önceki yönergelere değinmeden bu yenisini anlatmak biraz zor :
1) Bundan önceki yönergelerde yerli ve yabancı oyuncu terimlerinin ifadesinde
uyrukluk kelimeleri geçerken bu yeni yönergede
bu kaldırılmış ve yabancı oyuncu şöyle tarif edilmiş : 22.1. Yabancı Uyruklu Sporcu Ülkemizde tescilli her hangi bir kulüpte ümit, genç veya yıldız basketbol takımında resmi müsabakalarda yer almamış veya oynamış olsa bile oynadığı dönemde uluslararası mevzuat hükümlerine göre Türk Milli takımlarında oynamasına izin verilmemiş bir sporcu yabancı uyruklu sporcu olarak sayılır.
Demek ki bu yeni yönergeye göre bir oyuncunun yabancı ve yerli olarak belirlenmesinde faktör
artık milliyeti değil , altyapıda yer alıp almadığı...(yarışma yönergesinde ilgili maddeyede göz atıldığı zaman bir oyuncunun alt yapıda oynamış sayılması için minimum süre
bir yıl..)
2)Ligimizde daha önceki yönetmeliğin izin verdiği 'her takım yabancı bir oyuncuya Türk pasaportu alarak, sahada 1 tane devşirme oyuncu oynatabilir maddeside bu yönergede kaldırıldı.
Buradan çıkan sonuç sistem tamamen değişmiş,,Yabancı ve yerli oyuncu kavramlarının içeriği tamamen değiştirilmiş ve devşirme kuralı kaldırılmış...Biz buna rağmen eski tabirlerle yeni kuralları değerlendirmeye çalışıyoruz...Bu ayrımı yaptıktan sonra yeni kuralları kısaca değerlendirelim :
1)Maç kadrosunda en az 10 en fazla 12 oyuncu bulanacak...(Yönetim esasları yönergesi madde 20.4)
2)Takımlar, resmi müsabaka kadrolarında; Ülkemiz ümit, genç veya yıldız takımlarından yetişmiş en az beş (5) sözleşmeli sporcuya yervermek zorundadır (Yönetim esasları yönergesi madde 21.1) Dikkat ederseniz bu yabancı oyuncu tarifinin tam tersi , yani diğer bir ifadeyle, takımlar maç kadrolarında 5 yerli (alt yapıda 1 yıl oynamış) oyuncuyu bulundurmak zorunda...Bu kuralın istisnası ise, bizim hala yanlış olarak kullandığımız ve kaldırılan devşirme olarak ifade ettiğimiz kavram..Oda şu maddeler ;
a)Yönetim esasları yönergesi 21.1.2 : 'Doğumdan sonra Türk vatandaşlığına geçmiş ve büyükler kategorisinde Türk Millitakımlarında oynayarak veya önceki sezonlarda yönergelerden kazanılmış ülkemizümit, genç ve yıldız takımlarından yetişmiş olma koşulunda istisna hakkı olan en fazlabir (1) sporcu bulundurabilirler'
b)Yarışma Yönergesi 12.6 : '12.6. Aşağıda tarif edilen doğumdan başka bir yolla sonradan TC vatandaşlığına geçmişsporculardan ümit, genç ve yıldız takımlarından yetişme şartı aranmaz ve bu sporcularBasketbol 1. Liglerinde Türk sporcu statüsünde sözleşme imzalayabilirler. Ancak bir takımınkadrosundaki bu tip sporcuların sayısı biri (1) geçemez.a. 2012-2013 sezonu ve daha önceki sezonlar için geçerli ilgili yönerge hükümlerikapsamında hali hazırda ümit, genç ve yıldız takımlarından yetişme şartı aranmazhakkını kazanmış sporcular.b. Türk A Milli basketbol takım kadrosunda yer almış sporcular.
Buna göre bu iki istisna maddesinden çıkan , 2012-2013 sezonundan önce yerli statüsünde oynama hakkını kazanmış oyuncular ve milli takımda oynamış oyuncular altyapıda oynamamış bile olsalar yerli olarak oynayabilir ancak bu sayı takım kadrosunda biri geçemez...
3)Kadrado en fazla 5 , belirlenen bedel yatırılması halinde 6 yabancı oyuncu bulunabilir...
İşin teknik tarafının özeti anladığım kadarıyla bu...Soruna gelince Dusan Altyapıdan yetiştiği için yerli statüsünde olacak(ancak yukarıda yabancı oyuncu tarifinde geçen (22.1) oynadığı dönemde milli takımda oynamasına mani bir durum var mıydı bilemiyorum..Eğer varsa oda ancak istisna yani devşirme kapsamında oynama ihtimali var)...Altyapıda oynamamış ancak milli takımda oynamış (Preldzic , milli takımda oynarsa Dixon) veya 2013 öncesi yerli statüsü kazanmış oyuncular (Simmons, Dudley) kadroda en fazla bir tane olabilecek istisna (eski tabirle devşirme) kavramının içinde olacaklar...
Bu anlatıklarım , bu yıl çıkacak yönergelerle muhtemel değişikliklere uğrayabilir...Ayrıca yanlış yorumlamışta olabilirim..O yüzden doğru olarak kabul etmeyin lütfen...
İşlerim oldukça yoğun yazım hatalarım varsa ve alıntılara dönemezsem şimdiden kusura bakmayın...