2018/2019 EuroLeague

Bir şeyleri öğrenmek ayıp bir şey olmasa gerek. Zira 16-17 14-15 sezonunda kurulan kadrolar savunma yapmaya elverişli kadrolar değildi.

Evet Ataman döneminde kupalar kazandığımız doğrudur. Ben kendi adıma ilk turda da finalde de salondaydım. Ama ben Ataman’ın egosunun hırsının önüne geçtiğini gördüm. Desteğimi çekmekte bir sakınca görmedim. Savunma yapabilen bir takım kurmasının GS’de kazandığı kupalarla bağlantısını çözemedim. Galatasaray’ın 5 senede sahaya savunma kartını koyarak kazandığı maç sayısı iki elin parmağı kadardır en fazla. Sözün özü savunma yapmayı öğrenmek neden ayıp bir tabirmiş gibi eleştirildi onu anlayamadım.
 
Yok yahu Ataman bizdeyken de çok iyi bilirdi savunma işini. O yüzden vaktimizin çoğu rakiplerin bomboş attığı üçlükleri izlemekle, bir oyuncumuzun bile savunmadığı boş potalara smaç basmalarını seyretmekle geçti. Özellikle deplasmanlarda savunma yapmayı geçtim ilk çeyrekten maç veriyorduk. Birileri unutmuş olabilir, biz unutmadık.

Malik Hairston'ı bile kazma olmasına rağmen sevmiştim çünkü sert oyuncuya hasrettik. Tuğla gibi çembere paralel üçlük atsa da savunma yapıyordu. Parkedeki 5 oyuncunun 3'ü-4'ü kağıt havlu olunca izlemesi işkenceye dönüşebiliyordu haliyle.
 
Ataman'ın elindeki mevcut bütçeden maksimum verim alabilmek için hücum ağırlıklı oyunculardan kadroyu kurmayı tercih etmesi başka ki bu ona dönem dönem ciddi başarılar da kazandırdı, savunmayı öğreniyor demekse başka bir şey ifade ediyor.

Kariyerinde 3 Avrupa Kupası bulunan GS ve Bjk'yi üst üste 25 yıl sonra şampiyonluğa taşımış şu anda bile Euroleague'nin belki de en sürpriz çıkışlarından birini yapan takımın antrenörüne basketbolun en temel dinamiklerinden biri olan savunmayı öğreniyor demek en basit tabirle alay etmektir.

Ben, kendi adıma hayatımda gördüğüm en büyük başarıları bana izletmiş ve Gs basketbol tarihine adını yazdırmış bir antrenöre bu şekilde alay içerikli bir ifade kullanıldığında kendimi onu savunmak zorunda hissediyorum ki özellikle de bunun yazıldığı forum Gs forumuysa.

Ha illa da isterseniz kendisine saygısızca, dalga içerikli yorumlar yapabilirsiniz. Mesela bir Fb forumunda bu ve benzeri yorumlar yaptığınızda sizi baya severler hatta el üstünde de tutarlar. Ama açık konuşayım bu forumda bana rahatsızlık veriyor.
 
Ergin ataman için kendi egoları herzaman ön plandadır, benim içinde bizim dönemimizde bu çok fazla rahatsızlık vericiydi. Başarıszılıgı hep başka yerleri suclayarak geçirdi, halbuki ataman'ın olayı oyuncu performansıdır, onların ekstra ne verecegidir..

Mesela Saras zalgiriste bir sistem kurdu, geçen sene kaybettigi oyuncuların yerine başkalarını koyarak aynı sistemde devam etti, geçen seneye yakın bir başarı elde etti.. Sistemi ve oynattığıı basketbol belli, yolu belli.. Ergin Ataman için ise ön planda olan oyuncu performansıdır.. Mesela larkin ve micic yerine başkalarını koyarak bu seviyelerde devam edemez. İllaki oyuncudan ekstra performans alması gerekir, arroyo erzeg zamanıda böyleydi, herzaman böyle.. Yani savunma da hucum da oyunculara baglı, tranferde iyi bir dönem geçirirse başarılı olabilir.. Zaten sürekli bütçe diye şikayet etmesi bununla alakalı, ben efeste kalıcı birşey yaratabilecegini düşünmüyorum ama bu sezonki efesin başarısında da hakkının yenmemesi gerekir.. Umarım bu akşam final four yaparak efes tarihine geçer..
 
Ataman'ın elindeki mevcut bütçeden maksimum verim alabilmek için hücum ağırlıklı oyunculardan kadroyu kurmayı tercih etmesi

Euroleague'nin belki de en sürpriz çıkışlarından birini yapan takımın antrenörüne basketbolun en temel dinamiklerinden biri olan savunmayı öğreniyor demek en basit tabirle alay etmektir

Başarıyı getiren şey sizin de söylediğiniz gibi hücum ya da savunma ağırlıklı değil dengeli kadro mühendisliğiyle geliyor. Kendi cevabınızı kendiniz vermişsiniz zaten.
 
Fener beklendiği gibi Zalgiris'i eledi. İlk maç dağılsa da Zalgiris kalan maçlarada gayet iyi direndi fenere. Kalite ve tecrübe farkı sonuçta turu belirledi. Zaten fener ve madrid ilk iki favoriydi şimdilik bir sürpriz yok.
Bakalım efes ne yapacak bu akşam. Bu iki takımdan da herşey beklenir. Tüm sezon geneline bakınca efes bence kesinlikle daha çok hak etti barca'ya göre. Eğer yenilirse bu akşam efes sonraki maç istanbul'da 90'ların efes pilsen atmosferini yaşarız.
 
Başarıyı getiren şey sizin de söylediğiniz gibi hücum ya da savunma ağırlıklı değil dengeli kadro mühendisliğiyle geliyor. Kendi cevabınızı kendiniz vermişsiniz zaten.


Dengeli kadrolar kurarak bütçeniz ölçüsünde çok fazla risk almamış olup, bütçenin hakketiği kadar bir takım kurarsın ve sezon sonu beklenen noktada ligi tamamlarsın.

Bütçen ölçüsünde sürprizlere imza atmak istiyorsan yöntemlerden biri kadro mühendisliğinde de sürpriz işler yapmak, kısacası iki ucu keskin bıçak denebilecek oyunculardan maksimum verim almayı hedeflemektir. Ataman'ın da sürpriz işler için denediği ve sonuç aldığı yol bu

Hücum potansiyeli yüksek olan oyuncuları serbest bırakıp onlardan maksimum verim alarak oyuncun dolayısıyla da takımın seviyesini yukarı çekmeye çalışıyor. Bunu başardığında sezon başına göre oyuncunun değerini, buna bağlı olarak da takımın değerini yukarıya çekiyor. Bu alınan risk için izlenen bir yoldur.

Bu riski alması ''savunmayı bilmiyor ya da yeni öğreniyor '' gibi bu seviyelerdeki birisi için komik ve alaycı bir ifadeyle açıklanmaz
 
Son düzenleme:
Umarım Efes bugün orda işi bitirir fişi çeker. Olası bir F4 durumunda Ergin hocanın ne yapacağını kestirmek gerçekten güç. Zira kendisi Jamal Crawford gibidir. Kendini bi verirse şampiyon bile yapabilir. Diğer türlü ilk maçtan basit hatalarla elenebilir de. Benim dileğim basket topunu yeni tanımaya başlayan, Obradovic’i hak etmeyen şımarık o naylon taraftarı F4 te tokatlaması. Ama ilk önce umarım bugün şu aşamayı geçip, haketmeyen Barcelona’yı dışarıya atar. Heyecanla bekliyoruz.
 
Ergin hoca ile farklı bir şey söylemek istiyorum.Ben Efes'in başında Ergin hocayı hiç ruhsuz,oyuna müdahele edemeyen bir koç olarak görmedim.

Bunun sebebide Efes'te hiçbir zaman maç öncesinde ''seneye bütçeyi düşürecegiz'' diyenlerin olmamasıdır bence.Ya da oyuncuların maaşlarının aylarca ödenmeme gibi sorunların olmayısıdır.Adam sadece takımına konsantre.

İyi ki Efes'de şu an.
 
Seri istanbul’a geldi, efes fişi çekemedi orada. O salon cehennem olacak istanbul’da barcaya. Başka yolu yok. Sanki 1996 yılında efes pilsen - olympiakos maçı oynanıyormuş gibi olması lazım. Final gibi final işte hadi hocam bitir şu işi gerildik iyice.
 
Çok büyük konuşmak istemiyorum ama Ergin hoca gerçekten 4. maça takılmayıp kafasını verirse 20+ olur bu maç. Ondan sonra da günlük performansların da denk gelmesiyle şampiyonluk hiç de uzak bir ihtimal değil. Umarım hakemler vs çok takılmaz son maçta.
 
Efes kazanmak için maçı sürklase etmeli, tabiri caizse vurup geçmeli. Yoksa başlangıçtaki coşku yerini baskı ve strese bırakır ki geçmişte bu gibi durumlarda nasıl bocaladıklarını biliyoruz. Tahminimce rahat bir galibiyet gelecek.
 
Barcelona yine o 2014 Playofflarında olduğu gibi itici itici her attığı şutu sokuyor. Sağ elle sol elle içerden dışardan her attıkları çemberden geçiyor.
Efes biraz savunma yapmalı artık ! Gerekirse döve döve oynatmayacaksın rakibi hücumda.
 
Helal olsun be Efes. Ergin hocam tebrikler. Kolay maç olmadı ama oynaması gerektiği gibi oynadılar, strese kapılmadılar. İkinci çeyrekten itibaren oyunu kontrol altına aldılar. Larkin de iyiydi Micic de gayet iyiydi. Larkin her an nba e kaçabilir ama bu Micic mutlaka takımda tutulmalı gerçekten yeni noumaski olabilir efes için. Onun kariyeri belli ki avrupada geçecek. Herşey çok iyiydi herşey.
Yalnız salon dolu olunca sinan erdem’de de ne mükemmel atmosfer oluyormuş. Tam nba ortamı vardı.
Yeniden tebrikler f4 de başarılar. Şampiyonluk hiç uzak değil.
 
Hatirlayalim neydi ? iyi butce iyi Hocalara verilirdi di mi ? Ergin Ataman kim iyi butce kim ? Demek ki sans vermek lazimmis sonra da sadece beklemek. Bakiniz Cska'nin basindaki Teknik adama, devlet memuru gibi 10 yildir orada hem de sinirsiz butce ile. Adaletini yiyeyim dunya.

Tebrikler olsun. Ergin Hocam ve Oyuncularina!
 

Üst