Olimpik havuzumuz var mı peki? Dün söylendi mesela, İzmir'de sporcuların çalışılabilecekleri uygun sadece 1 olimpik havuz varmış. İstanbul'da bile 3 ya da 4 tane olması lazım ki bunların bir kısmı da halka açık havuzlar. Örneğin İtü'dekini biliyorum, öğrenciler - mezunlar vs. kullanılıyor, sporcular yararlanabiliyor mu emin değilim. Yarı olimpik havuz sayımız fena değil sanırım, son yıllarda kısa kulvar şampiyonalarında nispeten daha başarılı olmaya başladık.
Ege Üniversitesi havuzu var bildiğim kadarıyla, biz de antrenmanlarımızı orada yapardık. Yazın şampiyonalar Alsancak'taki açık olimpik havuzda yapılırdı. Ülkede ne kadar göl, ırmak, deniz olursa olsun bunlar ancak potansiyel sporculara yüzme aşkını verebilir. Uzun mesafeciler ve boğazlarda yapılan yarışlara katılan çoğunluğu master yaş grubu yüzücüler hariç kimse denizde antrenman yapamaz. Ayrıca yurt dışında bu işler çok profesyonel yürüyor. Düzenli olarak kamplar yapılarak hem sporcuların kanındaki oksijen miktarına kadar bakılıyor hem de yüzücülerin psikolojik olarak sağlam kalmaları ve özellikle ergenlik döneminde okul durumlarına destek olunması için psikolojik destek sağlanıyor. Ben de gayet iyi bir yüzücüyken bir ergenlik bunalımında bırakıvermiştim yüzmeyi. O dönemki rakibim Yaman Oğuz Fenerbahçe'deydi ve milli sporcu oldu ama olimpiyatlarda derece almak başka bir şey. Yüzmeden önce taekwondo'yu da taşındığım ilde iyi bir kurs olmadığı için bırakmıştım. Sonra üniversitede burs için yüzdüm, ayrıca 2. kademe yüzme antrenörüyüm ama bu branştan pek ümitli olduğum söylenemez. Bu sene Erdek'e yazlığa gidip yüzemedik bile, her yer müsilaj

Bir ara, 12 sene filan önce, biraz hazırlanıp milli takım barajını geçerek milli takım sporcusu olmayı düşünmüştüm, bazı kolaylıklar sağlıyor ama milli sporcu da olsanız bizim 50m serbest seçme barajımız 24 saniyeyse dünya rekoru 19 saniye filandır. Yani bir de 200m filan olunca yarı final yüzecek sporcu bulamıyoruz sonra. Ne yazık ki durum böyle.
Yüzme antrenörlerinin doksanlı yılların sonundan itibaren Bulgaristan göçmenlerinden oluşmasından mütevellit bizim yüzme anlayışımızda da biraz SSCB etkisi var. Benim hocalarımdan biri de milli sporcuya 14 yaşındayken kreatin kullandırıp hastanelik etmişti. Türk futbolunun sorunu neyse yüzmede de sorun aynı aslında: Coaching ve disiplin.