#4 Zoran Erceg

Ya Arroyo yada Erceg'ten seneye mutlaka birinden vazgeçilmeli. İkisi aynı anda sahada iken savunmayı tolere etmemiz çok zor oluyor. Anca bir tanesine yer açabiliriz.

Ercegi şut konusunda eleştirmek mümkün değil, Avrupanın eli düzgün en iyi bir kaç uzunundan biri bu konuda hem fikiriz ama her maç rakibin kim olduğu önemli değil oynayan oyuncunun kalitesi de önemli değil hep 4 numaralar bize patlıyor. Reyes dün hiç sıkmadan yormadan 22 sayı 11 ribaunt aldı. Hemde çok yüzdeli oynayarak. Bu istatistik Reyese özel değil, bize karşı kim aklını kullansa pota altımız dağılıyor. Her hocanın her basketbol severin 4 numara tercihi farklıdır. Kimisi kalın, sert eski tip 4 numaraları ister, kimisi ayakları çabuk atletik 4 numarayı, ama ben faul yapmayan, yanındaki adam elini kolunu sallaya sallaya potanın içine kadar girmesini izleyen, ribaunt almayan sadece şut atan bir 4 numara istemiyorum. İsteyen illaki olacaktır onada saygı duyarım bu bir tercih meselesi ama gardın Arroyo, 4 numaran Erceg, 5 numaran Maric olacaksa ve rakip real madrid ise bu iş tutmaz, bu iş olmaz.

O boyda o kadar temiz şut atabilen Avrupa'da kaç oyuncu var. Zaten savunma yapsa yada atletik olsa Nba'de veya Cska'da oynardı.

Boyunu kullanamayan adamın boyunun ne önemi var? Bundan bir kaç sene önce yetersiz bulduğum Shumpert da onun gibi şut atıyor ve ondan biraz daha iyi savunma yapıyordu. Üstelik üzerinden geçen toplara el de kaldırıyordu, boyu da 2 metrenin altındaydı.

Sasha Kaun biraz daha iyi hücumcu olsa o da NBA de oynardı-Şu haliyle de oynar-. Avrupa da en az 40 tane oyuncu sayarım biraz daha iyi savunma veya hücum özelliğine sahip olsa NBA de oynayabilecek. CSKA, Real gibi çok paran ve geniş kadron varsa Erceg i alırsın ve senede 20 maç ortalama 8-9 dakika verirsin sahadaki beşine ve karşı takımın beşine göre. Ne yazık ki bizde böyle bir kadro derinliği ve bütçe lüksü yok! O halde yanında turnike atan Barış Hersek i gözleriyle izleyerek savunan Erceg yerine temiz şutu olan ondan 10cm kısa bir swingman alsaydık bile her şey farklı olurdu.

Sırp olaylarında Ercegin koyduğu karakter çabuk unutulmuş anlaşılan, pek şaşırmadım. Bu takımda herkes gider Arroyo dahil ama Erceg gitmez. Seneye zaten Arroyo bırakır artık. Tüm takım çok iyi savunma yapıyor da Erceg yapmıyor bi. Ayrıca bu adamın savunması üst düzey olsa nbaye gider bi nowitzki etkisi yaratırdı çok rahat öyle kalitede bir adam. Hücumda bu adam olmasa çoğu maç +30 fark yeriz.

Sırp olaylarında Ercegin koyduğu karakter çabuk unutulmuş anlaşılan, pek şaşırmadım. Bu takımda herkes gider Arroyo dahil ama Erceg gitmez. Seneye zaten Arroyo bırakır artık. Tüm takım çok iyi savunma yapıyor da Erceg yapmıyor bi. Ayrıca bu adamın savunması üst düzey olsa nbaye gider bi nowitzki etkisi yaratırdı çok rahat öyle kalitede bir adam. Hücumda bu adam olmasa çoğu maç +30 fark yeriz.
Baştan sona imzamı atarım.Bence bizim sıkıntımız bireyselden ziyade takım savunması.Barcelona geçen yıl Huertas Navarro Lorbek Tomicle eurolegue in en az sayı yiyen takımlarından biriydi.Bizim savunmamız bireyselden çok takım halindede yapamıyoruz.

Bir de buraya yazayım düşüncemi.Erceg'i konuşacak durumda değiliz şu an.Euroleague'de 8-9 net oyuncuyu barındıran,savunma namına da tatminkar bir rotasyon oluşturamadıkça konu Erceg'e gelmeyecek bizde.Olympiakos maçında olmaması bana göre cezayla birlikte maçın kazanılabilmesinin anahtarı oldu.Fakat İpekçi'de hayat memat meselesi olan Olympiakos maçıyla;Olympiakos'un garantileyip geldiği maçla herhangi bir Euroleague Top 16 maçını aynı perspektiften değerlendiremeyiz.
Bu sezonki derme çatma halimizi ne kadar maksimize edebilirsek o kadar başarılı olacağız.Bilhassa Young-Carter Euroleague'de gözü kapalı 15-20 dakika oynayabilecek seviyeye gelemeden savunma namına her zorlu deplasman eziyete dönüşebilir.

30 Atıyorsa 40'da yedirtiyor maalesef :) Eyer erceğ'i iyi kullanmak istiyorsak;pota altına dunston gibi bir adamın olmalı yoksa her maç rakip orayı işler.

Forumda öyle bir hava var ki; sanki Erceg'in yerine hücum yetenekleri kısıtlı ama savunmada uçan kaçan, atletik bir 4 numaramız olsa birden müthiş bir savunma takımına dönüşeceğiz. O zaman hiç bir savunma zaafımız falan kalmayacak, canavar olacağız.

En başta unutmamak lazım ki bu adam her oyuncuda bulunmayan türde önemli bir silaha sahip, o da keskin şutu, bu konuda Avrupa'nın en iyi 4 numaralarından. Hücumda yaptıkları da, istatistikleri de ortada. Elimizde böyle büyük bir hücum silahı varken de yapılması gereken onun defolarının yaratacağı etkiyi minimum düzeye indirebilmektir, bunun da başlıca yolu iyi bir takım savunmasından geçiyor. Savunma konusunda Erceg'e ihale yıkan arkadaşlar, şu an bu takımda kaç oyuncu savunmada çok iyi iş çıkarıyor, söyleyin de bilelim? "Oyun zekası çok iyi" diye sürekli köpürtülen ama şahsen hiç ısınamadığım Micov mu? Pocius mu? Yoksa 200 kiloluk Maric mi? Erceg'in bu oyunculardan kat kat fazla hücum katkısı sağladığı da ortada. Ama yok, Erceg bir gitse bütün savunma sorunlarımız çözülecek, feraha ereceğiz.

Allah korusun Erceg bir şekilde ciddi sakatlık yaşayıp sezonu kapasa veya o da parasını alamayıp sözleşmesini feshetse çok ararız kendisini. Galatasaray'ın şu maddi sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde Erceg'ten daha iyi bir 4 numara alabilme ihtimali yok. Yarın ekonomik imkanlarımız değişirse ben de Erceg'ten daha iyisini isterim ama bugün için durum bu şekilde.

Erceg kötü savunma yapıyor olsa belki hücumda yaptıklarıyla hoş görülebilir. Lakin bu adam direkt savunma yapmıyor ki. En ufak bir temasta 2 adım geri atıyor. Temaslı oyun sevmiyorsa bir zahmet golf oynasın, bence başarılı olur.

Ben anlamıyorum farklı basketbol maçlarını mı seyrediyoruz yoksa çok temel basketbol prensiplerinin farkında mı değiliz? Arkadaşlar bir 4 numaranın işi öncelikli olarak üçlük atmak değildir. Öncelikli işi çemberi savunmak, ribaund çekmek, rakip pota altını zorlamaktır. Sonrasında bir de ortalama bir üçlük ya da Erceg gibi üst düzey üçlük atıyorsa zaten ballı kaymak olur kısacası dediğiniz gibi Nowitzki olur. Benim özellikle bahsettiğim şudur: Erceg savunma, ribaund ve pota altı zorlama işi yapıp ortalama 10 sayı 7 ribaund etkisinde oynasa ve üçlük atma işini Pocius, Micov, Sinan vs yapsa bence biz daha iyi bir takım oluruz. Evet şu an Erceg gidemez ve şu an giderse dediğiniz gibi çok sıkıntı çekeriz haklısınız, sezon başı hatta geçen sene yapılan bir yanlışı eleştiriyorum ben. Bakın normal sezonda 32 dakika ortalama ile 4.9 ribaund ortalamasına sahip dört numaradan bahsediyoruz, diğer yanda 17 dakika oynayan Keremin ortalaması 5.6 ve yine 12 dakika ortalama ile oynayan yüzüne bile bakmayacağınız Gudaitisin ortalaması 4.4. Evet Erceg önemli bir hücum silahı ve keskin bir üçlükçü ama bu işi yapması gereken aslında 2 ve 3 numaralar. Ve bu sebepten çok kolay savunulan ve çok kolay hücum edilebilen bir takımız biz. Erceg olmasa fark yeriz falan olayına ise hiç girmeyelim kesinlikle tersini düşünüyorum tabii yerinde en azından onun aldığı paraya yakın bir parayı alacak olan 4 numara olduğunu varsayarak.

Hay şutuna arkadaş! Bu adamın savunma defosunu kapaması için her maç 60 sayı atması lazım. Kendi attığından fazlasını yediriyor zaten. Neymiş Erceg gidince savunma düzelir miymiş? Evet şu andan çok daha iyi olur. Elini kaldırmaktan aciz adam lazım değil.

Bir de işin bedel/etkinlik boyutu var muhtemelen Ercege Verdiğimiz yıllık ücretin iki bilemedin üç katı toplam bütçe ile TBLde bizim Üzerimizde yer alan Takım'lar var.

Genel olarak takımda böyle bir sıkıntı var zaten pek az oyuncu aldıkları parayı hak eder performans gösteriyor

Forumda öyle bir hava var ki; sanki Erceg'in yerine hücum yetenekleri kısıtlı ama savunmada uçan kaçan, atletik bir 4 numaramız olsa birden müthiş bir savunma takımına dönüşeceğiz. O zaman hiç bir savunma zaafımız falan kalmayacak, canavar olacağız.

En başta unutmamak lazım ki bu adam her oyuncuda bulunmayan türde önemli bir silaha sahip, o da keskin şutu, bu konuda Avrupa'nın en iyi 4 numaralarından. Hücumda yaptıkları da, istatistikleri de ortada. Elimizde böyle büyük bir hücum silahı varken de yapılması gereken onun defolarının yaratacağı etkiyi minimum düzeye indirebilmektir, bunun da başlıca yolu iyi bir takım savunmasından geçiyor. Savunma konusunda Erceg'e ihale yıkan arkadaşlar, şu an bu takımda kaç oyuncu savunmada çok iyi iş çıkarıyor, söyleyin de bilelim? "Oyun zekası çok iyi" diye sürekli köpürtülen ama şahsen hiç ısınamadığım Micov mu? Pocius mu? Yoksa 200 kiloluk Maric mi? Erceg'in bu oyunculardan kat kat fazla hücum katkısı sağladığı da ortada. Ama yok, Erceg bir gitse bütün savunma sorunlarımız çözülecek, feraha ereceğiz.

Allah korusun Erceg bir şekilde ciddi sakatlık yaşayıp sezonu kapasa veya o da parasını alamayıp sözleşmesini feshetse çok ararız kendisini. Galatasaray'ın şu maddi sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde Erceg'ten daha iyi bir 4 numara alabilme ihtimali yok. Yarın ekonomik imkanlarımız değişirse ben de Erceg'ten daha iyisini isterim ama bugün için durum bu şekilde.

Dün gece çok benzer bir yazı yazdım ama gönderirken sorun oldu uçtu gitti yazdıklarım. Ne demek istediğini çok iyi anlıyorum. Ergec bizim için çok çok çok önemli bir oyuncu. En az Arroyo kadar...

Hep destek, tam destek.

Ergin Ataman takımları için 4 numaranın şutu olması çok önemli. Bu bağlamda Erceg'ten daha iyi bi oyuncu bulmamız zor. Belki Nik Caner Medley olabilir. Erceg kadar keskin bi şutör olmasada iyi bi şutör ve fena olmayan bi savunması vardır. Mesela Derrick Brown önemli oyuncu ama Ergin Ataman'ın asla tercih etmeyeceği bi isim. Zaten seneye istesekte Erceg'i tutamayız biz. Beşiktaş sonrası Cska yapması gibi yine büyük bi takım Erceg'i deneyecektir.

Zoran Erceg'in savunmasını eleştirenler de çok iyi biliyor ki Erceg savunma yapabilen bir oyuncu değil. Maric yerine neden atletik özellikleri yüksek olan ve iyi savunma yapabilen bir oyuncu istedik ? Cevabı basit takım savunması kötü ve pota altı oyuncularının yeteri kadar sert olamamasından yakındığımız için. Erceg'in savunması Real maçında kötüydü. Alba Berlin maçında da kötü olacak. Kızılyıldız maçında da kötü olacak. Her takımın olduğu gibi bizimde zayıf noktalarımız var. Bu zayıf noktalardan en az zararı görmek için ise çok çalışmamız gerekiyor ve takım halinde çok iyi savunma yapmamız gerekiyor. Başta da Carter , Pocius , Sinan , Micov gibi oyuncuların başı çekmesi gerekiyor. Zoran Erceg'in savunmasını tartışmak yerine Carter'a 250 bin dolar bonservis veren yönetimin Shane Lawal için neden bonservis ödemediğini de tartışabiliriz pek ala.

Ergin ATAMAN'in calistirdigi takimlarda tercih ettigi 4 numaralar dis sutu olan oyunculara endeksli.

Preston Shumpert-Ira Clark-Erceg vb.. ozellikle 4 numaradan dis atis onemli bir faktor.

Bugun Erceg Real Madrid'te oynasin hocanin aklina gelecegi isim Teletovic olur kesinlikle. Bu tarz bir oyuncu. Gecmis yillardaki ibrahim kutluayli fenerbahce ulkerin sampiyon oldugu yillardaki en buyuk silahiydi Mirsad-Lavrinovic gibi oyunculardan bolca 3 luk katkisi almasi macin en kritik yerlerinde.

O zamanlar final serisinde Efes Pilsen'de hantal agir 4 numaralar ( Kaya Peker vb ) gibi skor anlaminda,sut anlaminda oyuncular olmadigindan dolayi Efes'in o zamanki Oktay Mahmuti'nin her zaman ki yanlis oyuncu tercihleri nedeni ile macin kritik anlarinda skor anlaminda kitlenip,maci kaybeden taraf oluyordu Efes.

Erceg'in sikintisi yaninda savunmaci gercek bir pivot olmamasi. Ne Vou tuttu,ne Jawai..

Bu hafta da Reyes mvp olmuş. Erseg ile eşlelen her oyuncu hayatının maçını oynuyor. Bu sene elimizde Macvan, Marko gibi savunmacı adamlar da yok. :|

[video=youtube_share;_JBBDFS54yc]http://youtu.be/_JBBDFS54yc[/video]