Aslantepe'ye Basketbol Salonu Projesi

Şimdi soru sorayım bir kaç tane...

1- GS erkek basketbol takımı antrenmanlarını nerede ne sıklıkla yapıyor? İstediği saat ve günde antrenman yapabiliyor mu?
2- Yukarıdaki sorunun aynısını Kadın basketbolu için soruyorum
3- Yukarıdaki sorunun aynısını Alt yapı basketbolu için soruyorum
4- Voleybol takımlarımız maçlarını nerede yapıyor?
5- Voleybol erkek-kadın takımları ve alt yapı takımları antrenmanlarını nerede yapıyor?
6- Aynı gün voleybol ve basketbol maçlarımız olduğunda yönetim neden maç saatlerini ayarlayamıyor?
7- Kadın basket-Erkek basket maçları (veya kadın-erkek voleybol) hafta içi maçlarını neden bazen aynı gün oynayamıyor
8- Misal Kadın voleybol ve kadın basket maçı aynı güne denk geldiğinde iki maça da gidebiliyor musunuz?
9- Sami Yen´de 20 bin kişiyi zor buluyorduk stat yapıldığında 52 bin çok diyenler ne düşünüyor günümüz şartlarında?
10- Salon yapıldığında salonun sağlayacağı ek gelirlerin farkında mısınız?
11- Eğer Salon ASY Spor kompleksine yapılırsa oranın 7/24 kullanılır alan haline gelmesi kulübe + değer sağlar mı?
12- TBF'nin İpekçi üzerindeki hakları dolayısıyla kulübe yaptığı baskıyı biliyor musunuz?
13-TBF ve TVF'nin şube gelirlerinden bu anlamda pay aldığının farkında mısınız?
14- GS'ye salon istemek ayıp mı?
15- İpekçi'de taraftarın ne şartlarda salona girdiğini biliyor musunuz? Misal son maçta 18´deki maça kapıların 17:30´da açıldığını insanların soğuktan dışarıda donduğunu biliyor musunuz?

Bunun gibi bir ton detay var. Bu hazırlanmış bir yazı olmadığı için ilk aklıma gelenleri yazdım. Biz kulübe 4 senedir baskı yapıyoruz genel kurulda veya gördüğümüz herhangi bir yerde baskı yapmaları için arkadaşları örgütlüyoruz. Yaklaşık 6 senedir bu olaya kafa yoruyoruz.

Salonun kulübe ek bir masrafı yok. Zaten GSYİAD'ın taslak proje için ayırdığı 8 milyon € para var. Gerekirse salon için bu parayı aktaracaklar. Ki salonla beraber kompleks 7 gün yaşayan bir yer haline gelecek. Böylece taraftarın ayağı oraya alışacak. Dinamizm parayı da beraberinde getirecek. Ki İstanbul'da "Kuruçeşme Turkcell Arena" kapandığı için açık hava konser alanı arandığından şu anki Aslanlı Yol denen bölgede açık hava konser alanı haline getiriliyor. Yani orayı canlandırma yaşatma projesinin parçasıdır bu olay.


Edit: Kulüp kendi parası ile stada yakın bir yerde arazi topluyor. Stada kuş uçuşu 800 metre kuzey batıda bir yerde. Arena bölgesine salon yaptırılmaz ise salonun oraya yapılması gündemde. Eğer salon Arena bölgesine yapılırsa o zaman o araziye alt yapılarımız ve Florya taşınacak.

Ellerinize Sağlık Sühan bey. Gerçekten de bu sorunların hepsini takımlarımız ve kulübümüz ciddi ciddi yaşıyor. Bu branşlarda büyümek için salon şart.
Yalnız merak ettiğim husus şu ; Voleybol takımlarımız bu basketbol salonunda maç yapabilecek mi ? Zira onların Salonu biraz daha farklı dizayn ediliyor. Yoksa onlara küçük bir salon mu yapılacak ?
 
Haketten salon istememek ne demek . Biz alisamiyende 10 bin kişiyi zor toplarken bugün 52 bin kişilere oynuyoruz. Yapılacak salon modern olacak buraya gitmeyi herkes ister yeni salonlarda çocuk oyun alanları sinema salonları cafeler vakit geçirebileceğin alanlar bir sürü var buda seyirciyi salonlara çeker ayrıca kongreler toplantılar organizasyonlar yapıldığında buda gelir anlamına gelir.

Sühan Cem Uçsoy arkadaşımıza sonuna kadar katılıyorum.
 
Her başlıkta birileri tartışıyor, tartışırken kendisine söylenmesini kabul edemeyeceği sözleri karşı tarafa söylüyor. Lütfen biraz daha duyarlı olalım...
 
Edit: Kulüp kendi parası ile stada yakın bir yerde arazi topluyor. Stada kuş uçuşu 800 metre kuzey batıda bir yerde. Arena bölgesine salon yaptırılmaz ise salonun oraya yapılması gündemde. Eğer salon Arena bölgesine yapılırsa o zaman o araziye alt yapılarımız ve Florya taşınacak.


Tesisler için Büyükçekmede bir arazi tahsis edilmemişmiydi kulübe tesisler oraya taşınacaktı bir değişiklikmi oldu.
 
Bir diğer nokta da salonumuz olursa A lisansı alma şansımız çok artar.
Ki Euroleague'de olmakla olmamak arasındaki farkı son yıllarda öğrendik.
Ortalama seyirci sayısı bile en az iki katına çıkacaktır.
Abdi İpekçi'ye ulaşmakla Arena'ya ulaşmak arasında da ayrıca fark var.
 
@Elif Taş

Bizzat başkanın açıklaması var Voleybol ve Basketbol takımlarının maçlarını orada oynayacağına dair. Evet Voleybol sahalarının formatı biraz farklı ama bu atla deve değil. Steples Centerde 3 gün içinde Lakers maçı Clippers maçı Buz hokeyi maçı ve konser olmuştu:) Adam kayırmadan doğru personel işe alınırsa Çok kolay o değişiklikler yapılacaktır.

@Emre Kiser

Beko'nun bize sponsor olmasından daha kolay FB'nin bize sponsor olması. Bu yüzden Beko gibi isimlere sakın takılmayalım bile :))

@Gungör Can

B.Çekmece'de bize verilen araziye Kürek ve Yelken şubesi yerleştirilecek. KAldı ki bizim Florya'dan ayrılmak istememizin sebebi hem arsanın çok değerlenmesi (alternatif maliyet arttı) Hem de Takımın stadla arasındaki mesafenin uzaması. Stada yakın bir yere geçecek yeni antrenman tesislerimiz.

@Onur Yavuz

Onur iyi yapmışsın iki başlıktaki yorumum için de. Teşekkürler
 
Haketten salon istememek ne demek . Biz alisamiyende 10 bin kişiyi zor toplarken bugün 52 bin kişilere oynuyoruz. Yapılacak salon modern olacak buraya gitmeyi herkes ister yeni salonlarda çocuk oyun alanları sinema salonları cafeler vakit geçirebileceğin alanlar bir sürü var buda seyirciyi salonlara çeker ayrıca kongreler toplantılar organizasyonlar yapıldığında buda gelir anlamına gelir.

Sühan Cem Uçsoy arkadaşımıza sonuna kadar katılıyorum.

50 bin kişilik stadın gereksiz büyüklük de olduğunu savunanlar da vardı:D işte onlardan arda kalanlar şimdi salona karışı çıkıyorlar.
 
Bence Galatasaray kalibresinde kulüplerin mutlaka kendine ait spor salonu olmalı. Salon branşlarımızda mücadele eden takımlarımız basketbol ve voleybolcularımız kendi liglerinde hepsi artık zirveye oynuyor .Yok konser var yok sirk kurulacak yok şampiyona olacak derken hep diken üstünde misafir konumundayız .Unutmayalım eurocup ta belki 6500 kişiye oynadık ama gecen sene ful dolu maçlarımızın sayısı da az değildi hem buralara kadar Ahmet Cömert Spor Salonu (2200), Ayhan Şahenk Spor Salonu (3500), lerden geldik . Çok amaçlı modern bir spor salonunda mali getirisi olur kulübe . Benimsediğimiz Abdi ipekçi spor salonun bile parkeleri mavi ve değiştirmek gibi bir lüksümüz yok spor artık görsel şov olayı .Şuna yakın bir salonun Galatasaray a ait omasını düşünmek bile güzel :)

Hatta Anadolu Efes in de tamamaıyla kendine ait spor salonu olması lazım .Dünya basketbol şampiyonası için Sinan erdem modernize edileceğine Anadolu efes in yerinde olsam isim hakkı antlaşması karşılığında devletle ortak bir basketbol arenası yapardım Sinan erdemde sadece atletizm şampiyonasında kullanılırdı böylece ayrıca kapalı atletizm salonuda yapılmazdı( İstanbul Ataköy Atletizm Kapalı Spor Salonu 32 milyon tl )Dünya basketbol şampiyonası için Sinan erdem spor salonuna harcanan para bir forumda okuduğuma göre 45 milyon TL miş.
 
Yakın bir gelecekte Arena'nın olduğu bölgenin büyüyüp kocaman bir şehir olacağı şimdiden belli, durum böyleyken takımımızın tüm branşları orda toplanmalı elbette salonda oraya yapılmalı. Keşke yöneticilerimiz ordaki arsaları toplayıp çok büyük alışveriş merkezleri otel ve benzeri şeyler yapıp kiralasa yada kendisi işletse. Sonuçta herşey para ile dönüyor sporda, yapılacak akıllı yatırımlarla takımımız çok büyük gelirler elde edebilir sırf salonu konserlere kiralayarak bile birkaç oyuncunun maliyeti çıkarılabilir. Bu konuda itiraz edilecek bir durum yok asıl salonun oraya yapılmama durumu olursa ona itiraz edilmeli..

Sühan Cem Uçsoy'a bilgilendirici yazıları için teşekkürler...
 
Ünal Aysal'ın mali genel kuruldaki sunumundan yeni salon projesi...






Aynı aciliyette olan bir başka tesis ihtiyacımız çok amaçlı kapalı salon konusundadır. Olimpik normlarda bir salon sadece Galatasaray’ın değil, aynı zamanda 2020 adayı istanbul’un da büyük bir ihtiyacına cevap verecektir. Mevkiye göre gerektiğinde kolay adapte edilebilecek bir salon için sponsorluk, ortak kullanım, arazi izinleri çalışması sürmektedir. Çeşitli izinlere bağlı olan bu proje için bir zamanlama planı vermek çok gerçekçi olmayabilir. Ancak bu yaz aylarında izinleri bitirebilirsek 14- 16 ay gibi bir süre içinde inşaatın tamamlanabileceğini varsayabiliriz.

Kaynak:
http://www.galatasaray.org/files/kulup/Genel_Kurul_Rapor_0313.pdf
 
Salon Projesi en kısa zamanda hayata geçer inş.Olagan genel kurul sunumunda amatör branş sporlarında hep zarar yazdığını beyan etmiş başkanımız.Tabiiki giderler-gelirlerden fazla olacak.Bu tüm spor külüpleri için de geçerli.FB takımı salon hayata geçmeden önce de zarar yazıyor du.Ne zaman salon hayata geçti basketbol şubesi zarar etmiyor.Dunyayı yeniden keşfetmeye gerek yok.Amatör şubeler için için gelir getirecek projeler yapılması gerekiyor.Yalnızca sponsor gelirleri ile bu iş yürümez.Basketbol ve voleybol salon projesi eski yönetiminin de gündeminde di.Ancak başarıya ulaşan daha yönetim olmadı.5 yıl içinde toplam zarar tutarı borçlarımızın %25 olması bile yöneticilerimizi uyandıramamış olması çok üzücü bir durum.
 
Amatör şubeler zarar yazıyorsa o zaman Başkan profesyonelleri takımdan göndermeli. En son kim hatırlıyor Sezon başlarken Basketbol formalarının da çıktığını? Amatör branşlara destek vermek isteyen taraftar var ama destek almak isteyen yönetim yok. İpekçi'de Drogba forması satılıyor Neriman-Işıl Arroyo forması bulamıyorsun ama. Ondan sonra amatör şubeler zarar ediyor bık bık bık. Zarar ediyor derken insan utanır.

Salon evet önemli. Salon yapılırsa kemik amatör branş seyircisi de oluşacaktır. Ama bunları koordine edecek, işlerin rayında gitmesini sağlayacak idareciler de lazım.
 
Salon yapmak kadar, salonda oynayacağın maçların saatini futbol maçıyla koordineli ayarlayabileceğin bir federasyon ilişkisi de önemli. Biz şimdi salon yapsak, 3 hafta önceden belli olan futbol programında pazar maç varsa cumartesine maç koymazsa bu TBF adam değilim..
 
Salon yapmak kadar, salonda oynayacağın maçların saatini futbol maçıyla koordineli ayarlayabileceğin bir federasyon ilişkisi de önemli. Biz şimdi salon yapsak, 3 hafta önceden belli olan futbol programında pazar maç varsa cumartesine maç koymazsa bu TBF adam değilim..


Stadın ve çevresinin sürekli yaşaması için maçların farklı günlerde olması çok daha doğru olur. Bir stadın kendini amorti etmesi için yılın en az 150 günü aktif olması gerekir. Bunun için de belli maçlar dışında maçların çoğunun farklı günlerde olması gerekir. Misal bir fülker ya da bjk maçının günü futbol maçından farklı olabilir ama tofaş maçının günü futbol maçıyla aynı gün olabilir.
 
Burada yorum yazan bazı arkadaşları mesela Sühan Bey gibi profesyonel yapsalar, amatör branşlar şaha kalkar. Mevcutlar sırça köşkte yaşadıkları için acı, keder nedir bilmezler.
 
Stadın ve çevresinin sürekli yaşaması için maçların farklı günlerde olması çok daha doğru olur. Bir stadın kendini amorti etmesi için yılın en az 150 günü aktif olması gerekir. Bunun için de belli maçlar dışında maçların çoğunun farklı günlerde olması gerekir. Misal bir fülker ya da bjk maçının günü futbol maçından farklı olabilir ama tofaş maçının günü futbol maçıyla aynı gün olabilir.

Tabii ki bunun değerlendirmesi maça göre yapılabilir. F.Ülker, Anadolu Efes ve Karşıyaka maçlarının günleri farklı olabilir. Beşiktaş'ı bu kategoriye koymuyorum çünkü geçen yıl kaybettiğimiz şampiyonlukta seyircimizin payı da büyüktü. O zaman ki durumda bile Beşiktaş maçına tenezzül etmeyen, gelenlerin de sahaya birşey vermediği maçlar olmuştu.

Kısaca futbol maçından farklı bir günde oynanan Erdemir maçına gidecek kesim şimdikinden çok farklı olmayacaktır.
 
Amatör şubeler zarar yazıyorsa o zaman Başkan profesyonelleri takımdan göndermeli. En son kim hatırlıyor Sezon başlarken Basketbol formalarının da çıktığını? Amatör branşlara destek vermek isteyen taraftar var ama destek almak isteyen yönetim yok. İpekçi'de Drogba forması satılıyor Neriman-Işıl Arroyo forması bulamıyorsun ama. Ondan sonra amatör şubeler zarar ediyor bık bık bık. Zarar ediyor derken insan utanır.

Salon evet önemli. Salon yapılırsa kemik amatör branş seyircisi de oluşacaktır. Ama bunları koordine edecek, işlerin rayında gitmesini sağlayacak idareciler de lazım.

Yani forma satarak bu şubelerin zararlarını kapatacağız?

Bize Arena'nın yanında salon şart.
Ancak ister salonun olsun ister forma, ürün vs. satışı yap, bu şubelere harcanan paraları amorti edemezsin.
Mümkün değil.
Basketbol+Voleybol şubelerinden yıllık zararımız 50 milyon TL civarında.
Mümkün değil bu seviyede gelir elde etmek, salon sporlarında..

Bu giderleri ancak sağlam sponsorlarla, hatta müesseselerle birleşerek amorti edebiliriz.
Sürdürülebilir bir başarıdan söz edebiliriz.

Yoksa ben söyleyeyim, 2014 yılından sonra bu branşlara ayırdığımız bütçeyi mecburen kısacağız FFP kuralları gereği.
Çünkü FFP'ye hazırlık 2014 itibariyle son buluyor. Kriterlere uymak için bu bütçeleri kısmak zorunda kalacağız.

O nedenle başkanın da söylediği gibi bu şubelere başka gelir kapıları bulmak zorundayız.
Bunun da tek çözümü yukarıda yazdığım gibi sağlam sponsor bulmak veya müesseselerle birleşmek..
Bunu sağlayamazsak, gelirleri garanti altına alamazsak, korkarim ki eninde sonunda küçüleceğiz..

Başkan bu konuda farklı arayışlar, çalışmalar içindeyiz dedi.
Bakalım ne gibi sonuçlar çıkacak. İnşallah şubelerin bütçelerini bir şekilde garanti altına alırız..

Şurası kesin ki (doğrularıyla, yanlışlarıyla) başkan ve yönetim tüm branşlarda iddialı olmak, şampiyonluklar almak amacında.
Tüm şubelerde de bütçeler artırıldı.
Önceki yönetimlere oranla çok daha istekliler.
Bu konuda hakkını yiyemeyiz bence yönetimin (tabi eleştirilecek de çok fazla iş yaptılar. Ki ben de eleştirdim).

Zaten başkanın mali kurulda yaptığı açıklamalardan okuduğum kadarıyla önümüzdeki yılın bütçeleri de artırılacak.
Bu sezon basketbol+voleybol branşlarına 50-60 milyon TL civarında bir para harcandı.
Önümüzdeki sezon için (spor okulları ve diğer masraflar dahil) 91 milyon TL bütçe ayrılmış.
Yani ciddi bir bütçe artışı planlanıyor.

Bu paraları harcarken başarıyı da getirmek için, bu şubelerde idari disiplin şart.
Kadın voleybol hariç bütün şubelerde idarecileri değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Özellikle basketbol şubesinde baştan aşağıya yenilik yapmak zorundalar.
İnşallah sadece bütçeyi artırmakla kalmazlar, bu konuya da yeterince eğilirler..
 
Forma satışlarından bu şubelerin kendilerini amorti etmesi elbette imkansız lakin şu tarih olmuş sizin formalarınız hala satışa koyulmamşsa zaten az olan bu gelirden de vazgeçmiş oluyorsun.
Mesele şubenin ürünlerinden milyon avrolar kazanması değil bir yerden bu paraları kazanmaya başlaması. Basketbol formasını da 70-75 TL'ye sat. Lakin sat ek bir gelir yarat.
Ve Galatasaray'ın sevgili zenginleri kongrelerde yönetim indirip yenisini getirme derdine olanlar artık taşın altına elini koyup bazı şubelere sponsor desteği versinler. İnan Kıraç milyar dolarlık servetinden artık şu kulübe bir katkı yapsın. Üniversite'nin elektrik alt yapısını bile sağlam yapamayanlardan ve yanınca Galatasaray'lılara dadanan Eğitim Vakfı'nın başkanı olmak dışında da işler yapsınlar.
 

Üst